Dodaj do ulubionych

Opaska stabilizująca kolano? Pomocy...

16.05.20, 10:37
...bo już sama nie wiem. Mam problemy z kolanami wynikające z niedorozwoju rzepki, które dają mi popalić podczas dźwigania cięższych przedmiotów oraz długotrwałego koszenia kosą spalinową.
No i tu właśnie mam problem, bo kosić muszę (od teraz będę robić to partiami, oby szlag mnie przy tym nie trafił), czy opaska stabilizująca może mi pomóc i jaka, bo jest ich masa? Ostatnio skosiłam cały ogród w cztery godziny plus pół godziny przerwy i lewe (ciekawe, bo kosę zawieszam po prawej) kolano bolało mnie przez tydzień, a chodzenie po schodach było prawdziwym wyzwaniem.
Obserwuj wątek
    • lot_w_kosmos Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 16.05.20, 10:39
      Łąkę kwietną zasiej i odpuść z połowę tego koszenia.
      Chorych kolan się tak nie forsuje.
      Trzeba nimi ruszac, nie doprowadzać do zastania, ale nie forsować.
      • pani_tau Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 16.05.20, 12:01
        Łąka kwietna to nie taka prosta sprawa, czytałam o tym, bo chciałam coś takiego tu zrobić.
        • lot_w_kosmos Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 16.05.20, 12:15
          No wiadomo - ale zawsze można próbować i po kawałku dosiewac.
          A można też spróbować po koszeniu na istniejącą trawę naasiać mieszanki kwiatów polnych, łubinu - i może być pięknie.
    • lily_evans11 Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 16.05.20, 10:45
      Zostaw to koszenie. Opaska z dziurką i pierścieniem stabilizujacym rzepkę, jeśli już.
    • andaba Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 16.05.20, 10:49
      Taniej ci wyjdzie chłopa do koszenia zatrudnić, niż kupować stailizator i fundować rehabilitację.

Jeżeli założysz stabilizator (może po prostu bandaż elastyczny na początek) to zobaczysz, czy jest lepiej.

Tez mam problemy z kolanami, swego czasu nosiłam bandaż, bo miałam wrażenie, że mi sie kolano odkręci, syn mi mówił, że jak tak będę robić, to mięśnie sobie zapomną do czego służą i będzie jeszcze gorzej, stwierdziłam, że ma rację, co zresztą ortopeda potwierdził. No ale co innego non stop, co innego doraźnie.
      • pani_tau Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 16.05.20, 12:03
        Nie mam skąd wziąć chłopa do koszenia.
        • andaba Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 16.05.20, 12:29
          Na bezludnej wyspie mieszkasz?
          Idziesz pod knajpę, budkę z piwem, sklep spożywczy i mówisz, panowie, chłop mi do kosy potrzebny.
          Pół stówy za ogród lub 2 dychy za godzinę, sprzęt mam.
          Moja mama tak od 20 lat działa, jest niepełnosprawna, spalinowej kosy nie dźwignie.
          • pani_tau Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 16.05.20, 15:25
            andaba napisała:

> Na bezludnej wyspie mieszkasz?
            > Idziesz pod knajpę, budkę z piwem, sklep spożywczy i mówisz, panowie, chłop mi
            > do kosy potrzebny.

W tym sensie to tak 😄, nie ma knajpy, ani budki z piwem, a pod maciupkim sklepem dwa kilometry dalej nikt nie wystaje.
            • andaba Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 16.05.20, 15:29
              Co za porządna okolica!

Jednak brak zróżnicowanego środowiska też ma wady smile
              • pani_tau Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 17.05.20, 13:37
                Bardzo słabo zaludniona, do tego ma wszystkie wady wsi a zalet jak na lekarstwo.
    • mikams75 Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 16.05.20, 10:59
      wg mnie powinnas isc do dobrego fizjoterapeuty, pokaze ci jak cwiczyc, zeby sobie pomoc, jak ustawiac nogi podczas koszenia, zeby sobie nie szkodzic, moze pokaze jak sie okleic tasmami jesli jest potrzeba. Kolano to skomplikowany element, mysle, ze na forum nie masz co szukac odpowiedzi.
      • pani_tau Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 16.05.20, 12:05
        To jest pomysł, dzięki.
    • bei Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 16.05.20, 13:09
      Ortezę niech dobierze fachowiec, najlepiej ortopeda. Współczuję tego kolana....
    • bei Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 16.05.20, 13:10
      Czasami w sklepie zaopatrzenia medycznego pracuje konsultant.....
    • lumeria Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 16.05.20, 13:43
      Cztery godziny ruchu obrotowego (z boku na bok) rozwaliłoby nawet zdrowe kolana u osoby nienawykłej do takiej czynności.

Po pierwsze trzeba zaprzestać robić to, co powoduje kontuzje. Scedować koszenie komus innemu. Albo kosić małymi partiami po kilkanaście minut.

Z doświadczenia powiem, ze fachowiec musi dobrać jaka stabilizacja jest odpowiednia i wytłumaczyć pacjentowi jak z niej korzystać. Bo można kolano osłabić albo nawet uszkodzić nosząc nieodpowiednie ortezy / opaski albo robiac to nieodpowiednio/nadmiarowo.
    • ga-ti Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 16.05.20, 13:54
      A nie możesz normalną jeżdżącą kosiarką kosić? Ta kosa to tylko do podkaszania, gdzieś przy małych, trudno dostępnych miejscach, wokół krzaczków, od koszenia nią 4 godziny można oszaleć. Normalnie objedź zwykłą kosiarką. Albo poszukaj kogoś do pomocy. Jak wyżej doradzono, gościa spod sklepu z piwkiem albo jakiegoś młodego chłopaczka, co sobie chce na pizzę zarobić. Przejrzyj lokalne ogłoszenia albo daj własne, tylko nie pisz, że do utrzymania ogrodu, bo zaśpiewają kosmiczną cenę, ot do zwykłego skoszenia.
      Na kolano spróbuj opaskę, ale do kolana przeznaczoną, taką wygiętą albo i z dziurką. Może w sklepie/aptece doradzą. Ale zakładaj tylko na duży wysiłek, na co dzień nie, bo mięśnie (i co tam jeszcze jest) muszą pracować.
    • berdebul Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 16.05.20, 15:12
      Mam orteze z szynami i dziurką, ale dobierał ją fizjoterapeuta. Nie wiem, czy przy Twoim problemie pomoże.
      • notatki Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 16.05.20, 15:21
        Warto się wybrać najpierw do ortopedy na NFZ, żeby wypisał receptę na ortezę, wtedy kosztuje dziesięć razy mniej niż kupowana bez recepty.
        • ga-ti Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 16.05.20, 15:30
          My na ortezę dostaliśmy receptę, którą musieli 'zweryfikować' w naszym oddziale NFZ.Była 100 % refundowana. Ale jest jakiś limit kwoty na refundację. Choć chyba spory, bo nasza orteza była taka długa, na całą nogę, z regulacją konta zginania nogi w kolanie.

Choć myślę, że Autorka musi iść do lekarza. Na własną rękę (nogę wink ) to sobie może kupić opaskę elastyczną.
          • lily_evans11 Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 17.05.20, 12:21
            700 zł? wink
        • lily_evans11 Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 17.05.20, 12:20
          Moja córka dostała refundację na kolejne 2 ortezy pomimo, że chodziła do lekarza nie na NFZ. Po prostu refundacja przysługuje osobie ubezpieczonej i każdy ortopeda może wypełnić wniosek.
    • 1matka-polka Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 16.05.20, 22:36
      Tak, tak, zajedź sobie to kolano, po co ci ono🙄
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Opaska stabilizująca kolano? Pomocy... 16.05.20, 22:46
      A masz kosiarkę samojezdną, bo ja sobie chodzę ze swoja jak po wybiegu, tylko przy nawrotach trochę siły używam (dlatego jeżdżę w kółko ;P)
      Tak opaski pomogą, zapytać w ośrodku zdrowia jakiegoś fizjoterapeuty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka