Dodaj do ulubionych

Hej ogrodniczki

28.05.20, 17:03
Czy urośnie (a co najważniejsze czy zakwitnie) mi w cieniu hortensja? Mam spory kawał ogrodu, który jest przez większą część dnia w cieniu. Słońce jest w tym miejscu rozproszone i raczej krótko. Marzą mi się tam jakieś duże (do 2 metrów) krzewy długo i spektakularnie kwitnące. Z moich poszukiwań internetowych wynika, że te kryteria spełnia tylko hortensja, ale jak wchodzę na allegro to w opisach wymagań jest stanowisko słoneczne. Ma któraś z Was kwitnącą i zadowoloną z życia hortensję w cieniu?
Obserwuj wątek
    • z_pokladu_idy Re: Hej ogrodniczki 28.05.20, 17:12
      Mam dwie bukietowe. Rosną jak szalone. Często większe różnicę robi roślinie zasobne podłoże i sciółka niż ilość słońca.
      • solejrolia Re: Hej ogrodniczki 28.05.20, 17:25
        Bukietowe hortensje jednak są polecane na słońce i półcień. W cieniu będą miały mniej kwiatów, kwiaty będą też mniejsze. To tak ogólnie.

No i bukietowe BARDZO RÓŻNIĄ SIĘ pod względem wzrostu w zależności od odmiany, bo są silnie rosnące, i takie co rosną do metra i koniec.
    • solejrolia Re: Hej ogrodniczki 28.05.20, 17:18
      Hortensje do cienia to raczej ogrodowe, niż bukietowe, ale one rosną niższe.
      A najważniejsze, że potrzebują sporo wody, to jest czynnik mocno hamujący wzrost i kwitnienie.

I nie kupuj w markecie, tylko jedź do dobrej szkołki i kup dobrze opisaną odmianę. (lub zamów wysyłkowo)
    • sorine Re: Hej ogrodniczki 28.05.20, 17:40
      Z bukietowych (a raczej jest to drzewiasta) to hortensja Anabelle lubi cień.
      • solejrolia Re: Hej ogrodniczki 28.05.20, 17:44
        W cieniu urośnie niższa.
        A brak wody od razu manifestuje więdnięciem,
        więc przy tej odmianie naprawdę trzeba pilnować regularnego podlewania.
        • lellapolella Re: Hej ogrodniczki 28.05.20, 18:41
          Moja jest w cieniu i rośnie ogromna ale u mnie jest woda płytkosmile Bukietowe też dają radę, chociaż są między jabłonią, a czereśnią. Do tego dereń "Elegantissima", pęcherznica "Diabolo"- te sobie radzą wszędzie. Rzadko sadzona, a piękna o każdej porze roku róża chińska leśna Rosa roxburghii- tej nawet niepotrzebne wilgotne podłoże. Wawrzynek wilczełyko biały i różowy, o ile nie ma żarłocznych dzieci w okolicy.
          • lellapolella Re: Hej ogrodniczki 29.05.20, 11:16
            I w sumie nie wiem, dlaczego to muszą być tylko krzewy kwitnące? Może się tam zrobić trochę jarmarkwink Jeżeli światło jest, ale rozproszone, to może posadzić także krzewy o jasnych, limonkowych liściach, które w słońcu by się przypalały. Rozjaśniłyby kącik i tworzyły barwną plamę przez cały sezon. Np. odmiany berberysów.
          • ania_z_zielonymii Re: Hej ogrodniczki 29.05.20, 12:01
            Ciekawa ta pęcherznica. Chyba znajdę dla niej miejscesmile
    • deszczu_kropelka Re: Hej ogrodniczki 28.05.20, 18:16
      Do cienia to różaneczniki - muszą przy tym mieć kwaśne i wilgotne podłoże.
    • kochamruskieileniwe Re: Hej ogrodniczki 28.05.20, 18:26
      Hortensje ogrodowe.
      Ale szukaj takich, które kwitną na pędach tegorocznych - inaczej czeka Cię opatulanie agrowłókniną na zimę i wiosenne latanie by je przykryć w noc zapowiadanych przymrozków.
      Ewentualnie hortrensja piłkowana - ale ona ma takie "inne" kwiatostany - przewaga płodnych. Kwiatostan jest bardziej "koronkowy"
    • kochamruskieileniwe Re: Hej ogrodniczki 28.05.20, 18:29
      a swego czasu założyłam wątek z roślinami do cienia - zostałam zasypana propozycjami, aż mi zrobiło się szkoda, że nie mam az tyle miejsca. Tyle, że to byliny były (z których fantastyczne kolorowe kompozycje można zrobić)
    • cichadziewuszka Re: Hej ogrodniczki 29.05.20, 00:21
      Mam w cieniu hortensje bukietowe limelight i vanille fraise, kwitną bez zarzutu. Mają ok 1,5metra, ale wczesną wiosną dość krótko przycinam
    • ania_z_zielonymii Re: Hej ogrodniczki 29.05.20, 11:30
      Dzięki wszystkim. Różaneczniki mam w innym miejscu i są piękne, ale kwitną dosyć krotko. Drzewa mi tam nie pasują, tylko właśnie krzewy. Starą ziemię wywalę i wymienię na świeżą, lekko kwaśną. Jak mówicie, że rosną w cieniu to będę sadzićsmile
      • kochamruskieileniwe Re: Hej ogrodniczki 29.05.20, 11:34
        nie musisz wywalać. sadząc dosypujesz kwaśnego torfu. Możesz również tym torfem podsciółkować.
        • kochamruskieileniwe Re: Hej ogrodniczki 29.05.20, 11:34
          a - i poszukaj mikoryzy odpowiedniej...
          • ania_z_zielonymii Re: Hej ogrodniczki 29.05.20, 11:44
            Nie wiedziałam o tej mikoryzie. Dziękismile
    • aerra Re: Hej ogrodniczki 29.05.20, 11:47
      Osobiście nie mam, ale przy bloku rosną, od strony północnej (więc słońca mają tyle co trochę rano i ciutkę wieczorem, bo poza tym blok zasłania totalnie) i wyglądają całkiem przyzwoicie. Kwitną jak szalone wink
    • hanusinamama Re: Hej ogrodniczki 29.05.20, 12:23
      U mnie od północy (ale od wschodu nie jest zasłonięta) rośnie pieknie ogrodowa. całe 6 krzaczków. Tyle ze póżno liście wypuszcza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka