wapaha Re: Sposób na cukinię 02.06.20, 20:55 O jak ja lubię cukinię ...mhmmm. Robię z niej -poza plackami i a'la kotlet- zupę krem , dodaję do makaronu, dziś jadłam np. z kaszą i pieczarkami ( +ryba), wrzucam do niby-leczo ( fasola, papryka,cebula), faszeruję ( kiedyś mięsem mielonym teraz warzywami lub w wersji -pomidor, oliwki,mozarella Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Sposób na cukinię 02.06.20, 21:21 bardzo szybka zupa pomidorowo - cukiniowa: cukinia, puszka pomidorów (lub trzy duże świeże), czosnek, cebula, pomidory suszone (można pominąć), ziemniak i ewent. resztki warzyw z lodówki cebulę i czosnek podsmaża się w garnku, po chwili wrzuca się resztę - pokrojoną byle jak, zalewa wrzątkiem, chwilę gotuje i miksuje dobre z grzankami czosnkowo-rozmarynowymi (resztki zeschniętego chleba kroi się w kostkę i podsmaża na patelni) mozarellą, najlepiej burratą lub bufalą (drobne kawałeczki na dnie miski zalewa się gorącą zupą) i zieleniną (osobiście preferuję świeżą kolendrę, ale inne zielone też może być) Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Sposób na cukinię 02.06.20, 21:22 Risotto z cukinią, tylko trzeba dać nieco mniej bulionu, ponieważ cukinia wydziela dużo soku. Jak się zapomnę i wleję tyle, ile jest w instrukcji, to potem mi trochę "pływa". Pyszna też jest tarta. Ciasto robi się tak, jak w każdym przepisie na tartę. Na farsz startą cukinię podduszam na patelni z kilkoma ząbkami czosnku (inaczej sok rozmoczy ciasto), wykładam na podpieczony spód. I na to w zależności od nastroju - albo posmażony boczek lub szynka i słony ser typu feta, albo kozi ser (wtedy bez mięsa). Zalewam jajkami rozbełtanymi ze śmietaną i dużą ilością tymianku. Jak robię wersję z kozim serem, to do cukinii dodaję też pora. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Sposób na cukinię 02.06.20, 21:25 Najczesciej robię z makaronem na przeróżne sposoby, lub tartę z fetą A przepisy i inspiracje biorę stąd: www.kwestiasmaku.com/zielony_srodek/cukinia/przepisy.html Odpowiedz Link Zgłoś
helka.pentelka Re: Sposób na cukinię 02.06.20, 21:32 Zupę robię Podsmażam cebulę i czosnek, wrzucam do gara, zalewam bulionem. Do tego starta na grubych oczkach cukinia (młoda ze skórką), sól i tymianek. Jak cukinia zmięknie - gotowe. Do tego grzanki czosnkowe Odpowiedz Link Zgłoś
kaemka Re: Sposób na cukinię 02.06.20, 21:35 Cukiniowy placek Pyńka fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,47507054,47507054.html Odpowiedz Link Zgłoś
helka.pentelka Re: Sposób na cukinię 04.06.20, 10:30 Dzięki za inspirację. Dodałam płatki drożdżowe i ziarno słonecznika. Faktycznie pychota Odpowiedz Link Zgłoś
kora.bez.loginu Re: Sposób na cukinię 02.06.20, 22:02 A ja lubię pokroić na wąskie wstążki - wzdłuż cukinii, i wrzucić na oliwę z bazylią i świeżymi pomidorami, przyprawić solą i pieprzem. Poddusić aż nieco zmięknie i już można jeść. Gdy potrzebuję pożywniejszego dania dodaję jeszcze pierś z kurczaka. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Sposób na cukinię 02.06.20, 22:05 Greckie łódeczki z cukini z serem feta: Nie za duże cukinie przeciąć wzdłuż i zblanszować w gotującej wodzie przez 3-5 minut. Schłodzić szybko zimną wodą i łyżeczką wydrążyć miąższ, tak by zostały ładne łódeczki i skóra nie została uszkodzona. Miąższ odcisnąć w ręku z wody i posiekać nożem. Do posiekanego miąższu dodać podobną ilość pokrojnego drobno sera owczego typu feta, świeży tymianek, przeciśnięty ząbek czosnku, trochę ostrej papryki i żółtko. Wszystko dobrze wymieszać i masę nałożyć "na bogato" do wydrążonych łódeczek. Skropić z góry oliwą. Zapiekać w piekarniku jakieś 20 minut, aż ser zacznie się rumienić. Odpowiedz Link Zgłoś
kk345 Re: Sposób na cukinię 02.06.20, 22:06 Dla mnie najlepsza jest surowa cukinia krótko marynowana, taka świeżutka i chrupiąca. Poza tym pieczona z innymi warzywami, albo grillowane plastry z oliwą i ziołami, albo "leczo" z cukinią. Albo słodko-winna z patelni, do bagietki jako lekka kolacja... Odpowiedz Link Zgłoś
waleria30 Re: Sposób na cukinię 02.06.20, 23:10 Najprostsza cukinia na swiecie, jako dodatek do obiadu. Tylko musi byc z tych cienkich. Plasterki posypane curry smazyc na patelni. Pyszne cieple tuz z, ale i takie juz troche chlodne. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Sposób na cukinię 02.06.20, 23:24 Faszerowane kwiaty cukinii Kwiaty cukinii smazone w ciescie Malutkie cukinie (wielkosci palca), najlepsze, grilowane albo krociutko posmazone z czosnkiem Carbonara z cukinia: cieniutkie plasterki podsmazyc z czosnkiem i świeżym posiekanym rozmarynem, ugotować makaron, odcedzić i dodać od razu do gorącego surowe jajko rozbełtane z kilkoma łyżkami parmezanu. Wymieszać i dodać cukinie, posolić. Odpowiedz Link Zgłoś
ulla_cebulla Re: Sposób na cukinię 03.06.20, 00:35 Przekroić wzdłuż, trochę wydrążyć, nadziać gorgonzolą albo serem pleśniowym i do piekarnika. Można pokropić jakimś fajnym olejem. Moja uniwersalna przystawka. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Sposób na cukinię 03.06.20, 01:49 W pracowej stołówce młode cukinie nadziewa się mixem brokułów i jakiegoś białego sera w stylu ricotty i zapieka. Niebo. Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Sposób na cukinię 04.06.20, 11:38 Ja robię sos do ryżu lub makaronu: cebula w kostkę, zrumienić na maśle ziołowym lub czosnkowym, w to cukinia w kostkę (ze skórką, szkoda zielonego marnować), duszę, można dodać kapkę białego wina, potem almette ziołowy, ew. trochę wody, żeby sos nie był zbyt gesty i tyle. Doprawić do smaku (ja dodaję zawsze trochę oregano i pieprzu, nic więcej). Wrzucić w taki sos gorący makaron i jeść . Można go też zapiec (wtedy trzeba więcej płynu w sosie, bo makaron zasysa). Odpowiedz Link Zgłoś
redwineiswhatilike Re: Sposób na cukinię 04.06.20, 17:16 miriam_73 napisała: > Ja robię sos do ryżu lub makaronu: cebula w kostkę, zrumienić na maśle ziołowym > lub czosnkowym, w to cukinia w kostkę (ze skórką, szkoda zielonego marnować), > duszę, można dodać kapkę białego wina, potem almette ziołowy, ew. trochę wody, > żeby sos nie był zbyt gesty i tyle. Doprawić do smaku (ja dodaję zawsze trochę > oregano i pieprzu, nic więcej). Wrzucić w taki sos gorący makaron i jeść . Możn > a go też zapiec (wtedy trzeba więcej płynu w sosie, bo makaron zasysa). Fajny pomysł, wypróbuję Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Sposób na cukinię 04.06.20, 11:55 Ja robię sos do makaronu. Cukinię, cebulę i mięso mielone z piersi kurczaka podsmażam na oliwie z czosnkiem i ziołami (oregano, bazylia). Do tego passata rustica (grubo przetarta z pestkami) i sos chipotle molido. Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Sposób na cukinię 04.06.20, 12:07 Musaka to najlepsze z cukinii wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
astrologia333 Re: Sposób na cukinię 04.06.20, 14:11 m.fotosik.pl/zdjecie/cf8541535b9df48a Na pierwszy ogień zdecydowałam zrobić jednak placki z cukini. W właściwie po drobnych modyfikacjach waszych pomysłów to były placki z kurczaka i cukinii z dodatkami. Do tego makaron z fasolką szparagową. Następne będzie spaghetti z cukinii. Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Sposób na cukinię 04.06.20, 17:59 Saszlyki z cukinia.Kolorowa papryka,cebula,pieczarki,boczek i cukinia wczesniej nasaczona oliwa z czosnkiem i obtoczona w parmezanie. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Sposób na cukinię 04.06.20, 20:08 Jeżeli młoda, czyli taka niewiele dłuższa od dłoni, gruba na dwa palce, to można na surowo zjeść - pokroić w słupki i jeść z hummusem, albo wrzucić do sałatki w kostkach, tasiemkach albo "makaronie". Starą, czyli taką, z której trzeba wydrążyć nasiona - nafaszerować, ugrillować w plastrach, zakisić, sos do spaghetti. Udusić z pomidorami i jeść ze świeżą bagietką. Zrobić chlebek cukiniowy z cheddarem, jeść świeży albo jako tosty. Odpowiedz Link Zgłoś
sundace46 Re: Sposób na cukinię 17.06.20, 12:09 Przecudowny wątek. Uwielbiam cukinię. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Sposób na cukinię 17.06.20, 12:18 Nadziewana pomidorami i mięsem, oraz jako składnik warzyw pieczonych Odpowiedz Link Zgłoś
conena Re: Sposób na cukinię 17.06.20, 12:50 jadłam ostatnio przepyszną sałatkę z cukinii. cukinia na surowo, zrobiona w cieniutkie paseczki obieraczką do warzyw, rzodkiewki, rukola, feta i sos: oliwa + zioła. ludzie, jakie to dobre było! Odpowiedz Link Zgłoś