Dodaj do ulubionych

Rozmiar ubrań.

• black_halo Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 19:04
      aaa-aaa-pl napisał:

> Wszystkie nosicie 34/ 36 ? W wątkach ciuchowych- waga emamy to ok.48 kg, wzros
      > t 170, rozmiar 34( 36 czasami, ale to już te grubsze wersje emamy).
      > Mam kompleksy .....( do rozmiaru się nie przyznam, ale ....uwaga staszne, jest
      > większy niż 40.....).

Ja noszę większy niż 40. Mam duży cyc więc nawet posiadam koszule w rozmiarze 48, które przerabiam bo inaczej nie dopięły by się w biuście.

Aktualnie nie mam kompleksów.

Ematkom zaś nie wierz. Tu każda po 40stce I trzech porodach jest pytana o dowód a jedna to nawet napisała kiedyś, że na basenie zapytali czy jest siostrą swojej córki co do gimnazjum chodzi.

A co jest na ulicach to każdy widzi. Czy ktoś może przesłać link to wątku o bergamotce?
      • nenia1 Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 19:53
        black_halo napisała:

> A co jest na ulicach to każdy widzi. Czy ktoś może przesłać link to wątku o ber
        > gamotce?
        >
        no co jest na ulicach? To samo co tutaj. Czyli różnie. Z jakiegoś powodu ktoś uznał, że rozmiar 36 i mniej to cud miód malina i jak ktoś pisze o zmyśla i się chwali. Tymczasem jak bidet nie równa się, że ktoś na pewno dba o higienę, tak jak rozmiar 36 nie równa się, że ktoś jest zgrabny i proporcjonalny.
    • annika2000 Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 19:09
      Kiedyś 36, teraz 40
    • anika772 Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 19:15
      Zdarza się i 36/S, róznie wszak szyją, a i vanity sizing praktykują.
      Większość ubrań mam 38/M.
    • mona-taran Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 19:17
      Jeszcze niedawno dołem 42, górą 40. Teraz dołem 40 i górą.. też 40, choć w jakieś pojedyncze 38 też się mieszczę.
    • str8.up Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 19:23
      Nie, ja noszę S. Ważę 61kg,ale leginsy mi nie trzeszczą w szwach 🤣 Szczerze mówiąc, to rzadko widuję ciuchy, które mi się podobają, w rozmiarze 34. To chyba jednak rzadkość.
    • nenia1 Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 19:36
      Rozmiary urosły, ważę więcej niż w liceum a dalej wchodzę w 34/36, jestem drobnej budowy, niemniej rozmiar to nie wszystko, jak się nie ruszasz to i w rozmiarze 36 sflaczejesz z wiekiem, z minusów, w sklepach jakie lubię mniejsze rozmiary zawsze znikają najszybciej.
      • mokka39 Re: Rozmiar ubrań. 09.06.20, 11:58
        może te najmniejsze, ale te 38-40 chyba nie. Jakiś rok temu znalazłam i z ciekawości przymierzyłam stare spodnie i szorty kupione w drugiej połowie lat 90tych. Leżą dokładnie tak samo jak wtedy i się mieszczę - rozmiar 40 (167/64). Ale fakt, że często bez problemu mogę założyć np. rozkloszowaną sukienkę rozmiar 36 z H&M i jest luźna, a obcisłej 38 to nawet na uda nie wcisnę. Fason i marka rzeczywiście też więc mają znaczenie. Na pewno również typ sylwetki, bo wydaje mi się, że dziewczyny z wąskimi biodrami a szerszą talią nawet przy tej samej wadze mogą nosić rozmiar mniejszy niż osoba z figurą gruszki czy klepsydry, bo w taki sposób jest skrojona większość ubrań.
    • yuka12 Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 19:48
      Nigdy nie nosiłam 34 odkąd przestałam być wczesną nastolatką, a 36 miałam w pasie do ciąż (czyli grubo powyżej 30-stki). Za to od baardzo dawna miałam minimum 40 w biodrach i 42 w ramionach, dzisiaj odpowiednio 42-44 dół i 44-48 góra (mam obecnie spory biust).
      Dodam, że przy 36/38 w pasie byłam bardzo szczupła tzn. odznaczały się kości ramion i żebra oraz kości biodrowe, reszta to były mięśnie (mam mocno zbudowane nogi). Typowa klepsydra. BMI 21. I też wtedy miałam kompleksy.
      Dzisiaj ważę dużo więcej niż wtedy i mam lekką nadwagę. Kompleksów (poza swoim biustem) mam dużo mniej. Ale ja nie mieszkam w Polsce.
      • yuka12 Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 19:50
        Dzięki dziewczyny za wątek o ubraniach dla kobiet z dużym biustem.
    • jolie Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 19:49
      34/36 noszę na górze. W normalnej rozmiarówce na dole 38. W oszukańczej tzn. poprawiającej samopoczucie - 36 (taka jest w Lidlu, nawet dwie sukienki rozmiaru 34 mam stamtąd). Ale ja jestem dosyć niska-162 cm i wcale nie uchodzę za bardzo szczupłą, bo mam raczej kobiecą figurę.
    • ninanos Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 20:03
      Ja ważę 62 kg i mam 165 cm i tak pół na pół mam w szafie 36 i 38, zdarza się też 40. Wszystko zależy jaka firma, jaki krój i też mam wrażenie, że przez ostatnie 10-15 lat rozmiar 36 sporo urósł.
      Ostatnio zamówiłam jeansy z zary, dwa kolory w rozmiarze 38 ten sam model, zawsze 38 z zary na mnie dobre. A tu klops niebieskie dobre, a czarne za małe. Mierzę obie bary i w pasie czarne o jakieś 3 cm węższe i 2, 3 cm krótsze od niebieskich, stan też krótszy.
      • hanusinamama Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 20:28
        Ja w tej samej firmie kupiłam sobie jednego dnia 2 pary spodenek: jedne miały 36 drugie 40....rozmiar ubran o niczym nie swiadczy. Dodam ze 36 nie mam w tyłku
    • gama2003 Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 20:26
      Od kilku dni nie mam kompleksów wagowych.

Dziś przyszly legginsy do ćwiczeń w rozmiarze s. Po odpakowaniu zwątpiłam mocno w swoje szanse a tu proszę - przebywanie na forum mocno uematkowia. Weszłam bez problemu.
      A to takie obciskające z umocnieniami w pasie. Puchnę z dumy.
      W szafie pełen rozkład rozmiarówki do 40 włącznie, ale jestem niska i drobnokoścista, więc moje 40 wygląda grubo. Grubiej niż większy rozmiar na wyższej kobiecie.
      Marzą mi się ciuchy szyte od pasa w górę z miejscem na biust. Jak zapnę z przodu to w ramionach hula wiatr. I to mnie mega wkurza, bo lubię dopasowane góry. Ciuch w ramionach dopasowany i mieszczący biust to niestety tylko z dzianin i streczyków. A ja bym chciała z tkanin nierozciągliwych.
      • yuka12 Re: Rozmiar ubrań. 09.06.20, 16:18
        U mnie zwykle hula wiatr w okolicach talii. A gdybym jeszcze schudła do zdrowego BMI 24, to pewnie poszłabym do piekła w poszukiwaniu odpowiednich ciuchów, skoro już teraz mam ogromne problemy z kupieniem stanika stacjonarnie czy chociażby pasujących na mnie spodni. O bluzkach koszulowych (które nb uwielbiam) w zasadzie już teraz mogę zapomnieć.
    • hanusinamama Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 20:26
      Ja mam 36/38..a ze jestem dupiasta to wiesz gdzie mam 38. Mam tez koleżanke ktora nosi 40/42 i jest najbardziej seksowną dziewczyna jaką znam. Nogi ma bajeczne, cała figure ma bajecznie proporcjonalną
      • jolie Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 20:47
        Ja też mam 38 na dole, ale nie nazwałabym się dupiastą. U mnie ten rozmiar robią biodra czy rozstaw kości miednicy. Był to kiedyś mój mały kompleks, ale stwierdziłam, że widocznie dlatego tak szybko w ciążę zachodziłam😀 (gdzieś czytałam o takiej korelacji).
        • hanusinamama Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 22:22
          Ja jestem dupiasta. Kiedys po poważnej operacji schudłam 15 kg. Straciłam tyłek...i wtedy go doceniłam. Teraz jestem za stara zeby roztrząsać co mam nie takie...mam zdrowe dzieci, sama jestem prawie zdrowa.
    • kotejka Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 20:37
      O co chodzi z sukienka bergi? Jakieś real foto krąży po jematce?

Ja nosze głównie 40
      Mam biust i biodra
      40 z plusem i troje dzieci
      Nie mam ambicji udawać nastolatki wink
      Pogodzilam się z tym 😜
      Mam prawidłowe BMI, zdrowe ciało i niezła kondycję
      To powid do wstydu ta 40 po 40? Czego to się człowiek nie dowie 🤣
    • iberka Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 21:18
      Już nie raz i nie dwa pisałam, że mam 48. Nie noszę pokutnych worków, ubrania kupuję w normalnych sklepach, bo plus sizowi specjaliści mają babciowe wzory.
    • eowen Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 21:33
      Ja znów noszę, ale w drugiej ciąży ważyłam ponad 80 kg, chociaż nie wyglądałam na tyle. Wszystko chyba na brzuch poszło wink Już prawie, prawie wróciłam do swojej rozmiarówki, ale sama figura mi się zmieniła i nie jestem super szczupła, tylko drobna. Po pierwszej ciąży z kolei schudłam do rozmiaru 32. Wtedy wyglądałam świetnie w każdym ubraniu. Cóż, to było WTEDY 😎
    • widosna Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 21:50
      Ja nosze 46 przy 180 cm wzrostu. No cóż, duża jestem i już. Nawet powiedziałabym wielka. Mam bardzo długie nogi.
      • bertie Re: Rozmiar ubrań. 09.06.20, 18:20
        Ja zwykle noszę rozmiar 42 przy 177 cm/62 kg. Nogi też mam długie. Do tego szeroko rozstawione kości biodrowe. Ogólnie uważam, że jestem szczupła ale mam nadwrażliwość na dotyk i w dopasowanych ciuchach nie jestem w stanie funkcjonować. Mam trochę ubrań z czasów, gdy z powodów zdrowotnych schudłam 10 kg (BMI<17), ale nawet wtedy nie schodziłam poniżej rozmiaru 38. Więc jak czasami czytam, że rozmiar 40 u kobiety to otyłość, to mogę się tylko zaśmiać wink

Za to mam jedną bluzę w rozmiarze S, która na mnie wisi. Ale to bluza męska i w rozmiarówce z USA.
    • taki-sobie-nick Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 21:54
      Phi, ja mam większy niż 40. W najlepszych czasach nosiłam 38.
    • heca7 Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 21:54
      Nie, nie noszę 34/36.
      Mam 173cm, stopę 38/37,5. Noszę rozmiar 40 na tyłku i 38 powyżej. Obwód głowy skrajnie mały- gdyby nie uszy to kapelusze miałabym na szyi tongue_out Rozmiar stanika to D/E 80...aaa rozmiar rękawiczek to 6 wink
      Czyli dość przeciętnie, nie?
      • str8.up Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 22:01
        heca7 napisała:

> Mam 173cm, stopę 38/37,5.

O, i to jest jawna niesprawiedliwość! Ja mam 175cm i stopę 41,5. Czym sobie zasłużyłam na taką karę 😪
        • hanusinamama Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 22:23
          Pociesze. Koleżanka ma 167 i 43 smile lepiej?
          • str8.up Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 22:50
            Nie tongue_out Ale współczuję koleżance, ja kupuję buty w rozmiarze 42, bo nie lubię jak mnie coś gniecie i często to są buty z kolekcji męskich. Żeby upolować 43 damskie, to się pewnie dopiero trzeba namęczyć.
            • taki-sobie-nick Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 23:12
              Mam 168 cm, stopę w rozmiarze 40, butów męskich nie kupuję, bo je robią na zbyt szerokim kopycie.
              • mona-taran Re: Rozmiar ubrań. 09.06.20, 07:27
                Też mam 168 i stopę 39/40, po drugiej ciąży nawet bardziej 40 niż wcześniej :p
        • heca7 Re: Rozmiar ubrań. 09.06.20, 00:08
          str8.up napisał(a):

> heca7 napisała:
          >
          > > Mam 173cm, stopę 38/37,5.
          >
          > O, i to jest jawna niesprawiedliwość! Ja mam 175cm i stopę 41,5. Czym sobie zas
          > łużyłam na taką karę 😪

Spokojnie, stopę masz pewnie krótką tylko palce długie big_grin wink
        • yuka12 Re: Rozmiar ubrań. 09.06.20, 16:20
          Ja 172 i 41 😁.
    • kosmos_pierzasty_x Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 22:59
      No co Ty, 170 i 44.
    • trampki-w-kwiatki Re: Rozmiar ubrań. 08.06.20, 23:55
      No co ty.
      Mojego brzucha nie widziałaś!
      Nawet jak się w 36 zmieszczę, to mi brzuch wypłynie górą albo bokami🤪
      • saszanasza Re: Rozmiar ubrań. 09.06.20, 10:41
        Ja też jestem niewymiarowa, małe cycki a tendencje do tycia w brzuchu.
    • maliniak665 Re: Rozmiar ubrań. 09.06.20, 09:21
      przestań..... nie wierze w to, że tu same rozmiary 34-36 big_grin
      Tak samo, jak wszystkie "wąskie specjalistki" a siedzą całymi latami na forum... i dniami.
      • maliniak665 Re: Rozmiar ubrań. 09.06.20, 09:31
        ja: 170 cm... waga 70plus tongue_out gira 41/42...
        Podobno mam nogi zgrabne, fajny tyłek i jestem ładna tongue_out tak mówią faceci w klubie wink więc im wierzę big_grin
    • saszanasza Re: Rozmiar ubrań. 09.06.20, 10:39
      Od 34 do 38. Mnie bardzo wkurza rozmiarówka w sklepach. Najwięcej ubrań mam 34-36, w Zarze raczej 36-38
    • aagnes Re: Rozmiar ubrań. 09.06.20, 10:52
      34 albo 36 nosi moja córka lat 12 i naprawde nie jest opasła, bardzo zgrabna i szczupła. ubiera sie w mlodziezowych sklepach typy bershka czy stradivarius i wreszcie wiem dla kogo sa te sklepy, gdzie bluzka w rozmiarze xl jest wielkosci chustki do nosa
      ale wiem o co chodzi, mam znajome, ktore wciskaja sie w 36 na sile wyglada to tragicznie, widac po kroju ze ciuchy sa za małe choćby po wszyciu rekawa, ale co tam. ja tez sie wcisne w 38 ale ze posiadam biust w rozmiarze 75 G czyli cos o czym firmy odzieżowe nie słyszały i nie widziały to wyglada to zle i biore ciuchy wieksze.
      • yuka12 Re: Rozmiar ubrań. 09.06.20, 16:34
        Ja przy 75, drugą literkę mam dużo dalej w alfabecie niż ty (w polskiej rozmiarówce). Nie powiem, czasem nawiedza mnie wizja operacji zmniejszenia biustu, jak widzę wybór ubrań (a raczej jego brak) i ceny pasujących na mnie biustonoszy.
      • ferra Re: Rozmiar ubrań. 09.06.20, 17:03
        Dokładnie o tym wciskaniu się w zbyt małe ubrania pisałam. I dokładnie jak piszesz 34/36 (normalnie- bez wciskania się na siłę), to zgrabna, szczupła sylwetka. I spokojnie można taką figurę mieć będąc 40+ . Niemieckie i amerykańskie marki mają dziwną rozmiarówkę, ubrania są dużo większe niż wskazuje rozmiar. Włoskie w miarę trzymają wymiary.
    • evee1 Re: Rozmiar ubrań. 09.06.20, 11:07
      Ja nie, ale mam znajoma, ktora nosi 36-38 owszem, ale to wszystko na niej peka w szwach smile. No, ale ona przeciez nosi tylko S.
    • kebabbathehutt Re: Rozmiar ubrań. 09.06.20, 11:49
      Wiesz, ja to akurat rozmiarem ubrań sie nie przejmuje. Po prostu nosze to co jest dla mnie w dobrym rozmiarze, bo dawno zauważyłam, ze rożne firmy używają różnych rozmiarowek. Kiedys myślałam, ze rozmiarówka po to jest, zeby byl jeden standard, okazało sie ze nie! Mam w szafie rzeczy od rozmiaru 6 do 12. I wszystkie pasuja smile
    • chocolatemonster Re: Rozmiar ubrań. 09.06.20, 12:02
      Mam 36. Bylo 34 ale mi sie przytylo. Przez dobrych pare lat nosilam 44. I tez bylam boska. I Ty tez jestes.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka