Dodaj do ulubionych

Świetlica dla niezapisanych na religię od września

10.06.20, 21:42
Teraz, dyrekcja zgodnie z wytycznymi wprowadziła faszystowskie, zniechęcające zasady dostarczania dziecia i jego przebywania na terenie szkoły w celach przechowawczych bo edukacji żadnej nie prowadzą. A tak wyprzedzająco - jeśli od września będą sobie lekcje stacjonarne z pilnowaniem, żeby dzieci na przerwach się nie mieszały (zostawanie w klasie (I-III)), (ale co z kibelkiem?) a tu wpadnie okienko dla 1/4 klasy niezapisanych na religię. I co wtedy - czy dyrekcja pośle te dzieci na wspólną dla wielu klas (I-III mających okienko w tym samym czasie) świetlicę, wbrew wytycznym? Czy zorganizuje opiekuńcze punkty na korytarzu dla dzieci z każdej klasy z osobna? Ale z kolei jak tak zrobi i każe mojemu dzieciowi siedzieć (bo jak nie zorganizuje porządnego krzesła przy porządnej ławce to sam ją wtłoczę na zaproponowane dzieciowi siedzisko), na korytarzu i po prostu czekać na dzwonek, czy inną melodyjkę jak się ta gówniana religia wpieprzona w środek lekcji skończy, to zamierzam dać dzieciowi smartfona z netem, żeby sobie korzystał ze swojego wolnego czasu (włączone urządzenie .... jest niezgodne ze statutem szkoły)
I tu wspomnę wątek o wychodzeniu dziecia ze szkoły w czasie religijnego okienka. Pisałyście, że dzieć może spokojnie wyjść bo na żadną świetlicę go nie zapisywałyście - i to jest jego czas wolny, mimo że wyjście ze szkoły w czasie lekcji są zabronione w regulaminie/statucie szkoły. Czy tak samo byście broniły dziecia w sprawie korzystania z sieci via smartphone w czasie okienka z okazji "lekcji religii", mimo, że statut tego zabrania?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Znowu problem z sekatorem? 10.06.20, 22:12
      Człowieku, jest czerwiec, a ty już wiesz, że we wrześniu dyrekcja będzie łamać przepisy (co wnioskujesz na podstawie tego, że obecnie zorganizowała świetlicę zgodnie z wytycznymi...), więc już planujesz, jak jej powiesz, że masz w dudzie jej sekator? Litości...
      • hannibal_lectourer [...] 10.06.20, 22:36
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • ichi51e Re: Znowu problem z sekatorem? 10.06.20, 22:45
          Daj kurcze moze ksiazke kolorowanke czy co tam dziecko lubi. Dlaczego telefon?
          • hannibal_lectourer Re: Znowu problem z sekatorem? 10.06.20, 23:13
            No ale ja piszę o wręczeniu telefonu w nienormalnej sytuacji hipotetycznej jak dzieci będą w sanitarnym reżimie na korytarzach rozlokowane. W normalnych warunkach ta piątka niezapisana z klasy dziecia sobie na okienku religijnym zigngsami handlowała z dziećmi niezapisanymi z innych klas, które w tym czasie trafiały na świetlicę bo zapisana reszta miała religię, albo im dzieć czytał przyniesioną książeczkę o wymówkach dla czego nie zrobił zadania domowego. Albo kapitana majtasa czy innego Pompona. Bo akurat czytał wcześnie a tamci poznawali literki. I do marca było ok. Nie pyszczyłem o tą jedną religię w środku lekcji bo się dobrze bawili na tej wspólnej dla kilku klas świetlicy. Ale jak nagle będzie miał siedzieć 45 minut na środku korytarza bo reżim to w dupie mam statut szkoły - jak sobie wybierze na czas wolny kolorowankę czy książkę to oczywiście zapewnię. Ale jak sobie wybierze telefon z netem to wara dyrekcji. Bo to dyrekcja się zgodziła na chamski plan lekcji, gdzie religia katolicka rozdziela obowiązkowy dla wszystkich plan lekcjii.
    • aerra Re: Świetlica dla niezapisanych na religię od wrz 10.06.20, 22:36
      Po pierwsze u mojego dziecka nie jest to żadne łamanie statutu, bo w statucie nic nie ma na temat tego, że dziecko w czasie okienka nie może wyjść ze szkoły. Może, o ile rodzice podpiszą zgodę na wyjście (można jednorazowo, można na stałe, tzn do odwołania). Dwa - religia jest na pierwszej albo ostatniej lekcji i jako żywo nikt dziecka nie zmuszał do przyjeżdżania wcześniej do szkoły, lub czekania po lekcjach.
      Trzy - czerwiec jest, jeszcze się ten rok szkolny nie skończył, a ty już przygotowujesz amunicję na następny?
      • hannibal_lectourer Re: Świetlica dla niezapisanych na religię od wrz 10.06.20, 22:50
        A czy ja cię z nicka gazetowego wywołałem, żebyś mi odpisywała w pretensjonalnym tonie "Po pierwsze u mojego dziecka nie jest to żadne łamanie statutu,(...)"? Czy gdzieś w poście startowym napisałem "aerra"?
        Jak już to odnosiłem się do tej forumowiczki, do której dzwonili ze szkoły (z szatni) i ona przez tel. powiedziała, że na żadną świetlicę dziecia nie zapisała. Ale nawet jak to byłaś Ty, to skoro miałaś telefon ze szkoły to po prostu zaniedbałaś podpisania tej zgody na wyjście (z tego co piszesz). - Teraz dwa- u mnie raligia jest raz na pierwszej, raz w środku. Trzy - si vis pacem, para bellum.
        • aerra Re: Świetlica dla niezapisanych na religię od wrz 10.06.20, 22:56
          Nie, do mnie nie dzwonili, bo mamy fajną szkołę i nie ma głupich pomysłów. Ale piszesz tak jakby to w każdej szkole obowiązkowe było, a nie tylko w tej do której chodzi twoje dziecko.
          Ad 2 - masz już plan na następny rok szkolny?
          • hannibal_lectourer Re: Świetlica dla niezapisanych na religię od wrz 10.06.20, 23:23
            Ad. 2 - plan ma (miała) wychowawczyni 1-3, gdzie to jest jej ostatnia klasa przed emeryturą. Miała (w czasach przedepidemicznych) czyli w okolicy listopada (z doręczeniem kwietniowym), sama z siebie pisać pismo do dyrekcji o obie religie na końcu/początku, szczególnie, że tylko ja i dziadek innego niezapisanego dziecia odbieramy dzieci po lekcjach, reszta kibluje w świetlicy do 15-17 i im wszystko jedno kiedy będą miały religię, nie?
    • leni6 Re: Świetlica dla niezapisanych na religię od wrz 10.06.20, 22:46
      Heh, ja mogę tylko podać pomysł w kwestii kibelka. W naszym przedszkolu ubikacje i umywalki zostały przydzielone konkretnym grupom i podpisane.
      • hannibal_lectourer Re: Świetlica dla niezapisanych na religię od wrz 10.06.20, 22:54
        W przedszkolu jest to do zrobienia i tak było- każda grupa ma swój kibelek, ale już miejsca na szczoteczki do zębów nie było... W szkole jest jeden kibel na piętro (I-III) i jeden czynny na dwa-trzy pietra w starszych klasach bo w każdym roczniku jest ktoś kto wrzuci rolkę do kibla...
    • umi Re: Świetlica dla niezapisanych na religię od wrz 10.06.20, 22:56
      Zamiast smartfona daj mu ksiazke do czytania.
      • hannibal_lectourer Re: Świetlica dla niezapisanych na religię od wrz 10.06.20, 23:35
        Patrz wyżej - czytał i handlował zingsami w ramach normalnej świetlicy. A jak go posadzą na środku korytarza na czas gównianego okienka to dam mu wolną rękę. Bo ja to przechodziłem - 10 lat od czwartej klasy w podstawówce przez technikum 2 razy w tygodniu - i wiem jak jest z tą dostępnością świetlicy w podstawówce i biblioteki w technikum - jedno gówniane kłamstwo. I tu przy okazji wypada napisać, że Miller i Kwaśniewski są dla mnie śmieciami - mordy pełne frazesów - byli przy władzy i mogli coś z tym gównem religijnym w środku lekcji coś zrobić - nie zrobili nic...
        • ichi51e Re: Świetlica dla niezapisanych na religię od wrz 11.06.20, 11:07
          Nie bardzo widze w czym ten problem - tego smartfona mu za kare dasz czy jak?
          • umi Re: Świetlica dla niezapisanych na religię od wrz 11.06.20, 20:54
            Na to wychodzi. Nie rozumiem czemu na korytarzu nie moze czytac. Maja tam ciemno, czy jak? Ksiazka lepsza niz siedzenie przed ekranem.
            • hannibal_lectourer Re: Świetlica dla niezapisanych na religię od wrz 11.06.20, 21:02
              O, a czemu nie dać wyboru - książka lub ekran? Kwestia taka, że to jest jego wolny czas, który mu szkoła , ze względu na katolickie chamstwo dyrekcji kradnie. Jak to jest jego wolny czas, to ma mieć możliwość spędzać go tak jak by to robił w domu - czyli albo komp z symulatorem Universe Sandbox 2 albo rysowanie zwierząt z Animalium, albo czytanie najnowszych przygód Kapitana Majtasa. Będąc łaskawym ograniczam opcje dla szkoły. Ale, owszem, oprócz smartfona czy książki do wyboru powinienem zażądać mocnego laptopa z zainstalowanym Universe Sandbox 2 lub albumu Animalium plus zestaw pisaków i kredek...
    • berdebul Re: Świetlica dla niezapisanych na religię od wrz 11.06.20, 11:27
      Wymuś religię przed, lub po lekcjach. Dla bezpieczeństwa i zdrowia.
      • hannibal_lectourer Re: Świetlica dla niezapisanych na religię od wrz 11.06.20, 20:50
        No a o czym jest ten post? Docelową sytuacją jest zero religijnych okienek przez całą edukację. Wrześniowe ewentualne "rules of engagement" w szkołach być może da mi dodatkowy kij na dyrekcję.
        • iwoniaw Re: Świetlica dla niezapisanych na religię od wrz 11.06.20, 22:24
          hannibal_lectourer napisał:

> No a o czym jest ten post?

Z punktu widzenia WSZYSTKICH, którzy się tu wypowiedzieli, o bezsensownym marnowaniu energii na posunięcia z czapy, zamiast ukierunkowaniu jej na skuteczne działanie, by osiągnąć cel, na którym jakoby ci zależy - plan lekcji bez okienek, w czasie których obecnie część klasy ma zajęcia pt. religia.

Docelową sytuacją jest zero religijnych okienek prze
          > z całą edukację. Wrześniowe ewentualne "rules of engagement" w szkołach być moż
          > e da mi dodatkowy kij na dyrekcję.

Zastanawiam się, dlaczego zamiast szukania "kijów na dyrekcję" (i to takich bezsensownych - ty naptawdę wierzysz, że dyrektorkę obchodzi, czy twoje dziecko w czasie okienka w świetlicy/czytelni/gdzie je tam prowadzą w tym czasie czyta książkę czy gra na smartfonie? Nie bądź śmieszny) nie napiszesz po prostu teraz, z potwierdzeniem na kopii, oficjalnego pisma przypominającego, że okienka są dla uczniów nieuczęszczających na religię niedogodne i w zw. z tym przypominasz, by wzięli to pod uwagę i nie umieszczali zajęć dodatkowych w środku obowiązkowych lekcji przy układaniu planu na kolejny rok?
          • hannibal_lectourer Re: Świetlica dla niezapisanych na religię od wrz 11.06.20, 23:08
            Ależ ja już to napisałem po rozpoczęciu roku szkolnego, tak jak koleżanka napisała pismo o zwolnienia z religii na librusie. Zwolnienia z religii wpisywane przez katechetów znikneły z librusa, a dzieć miał dalej okienko. Także wychowawczyni miała pisać na przyszły rok w takim temacie, co mi zdradziła jak jechaliśmy na "Królowę śniegu" do teatru jak się okazało że ma 1/4 klasy niezapisaną na religię.
            A teraz serio - podaj mi podstawę prawną, na którą się mogę powołać, tłumacząc dyrektorce , że okienka są niegodne... i jednocześnie zażądam na tej podstawie prawnej polityki zero okienek. Bo teraz to ja mogę prosić a nie wymagać - i Ty się dziwisz, że chcę znaleźć kij, który dyrekcję zmusi do polityki zero okienek zamiast uprzejmie prosić dyrekcję o wzięcie pod uwagę polityki "zero okienek"?
    • q_fla Re: Świetlica dla niezapisanych na religię od wrz 11.06.20, 11:40
      W szkole mojego dziecka, jeżeli religia wypadała poza pierwszą i ostatnią lekcją - dzieci szły do szkolnej biblioteki i tam pod okiem nauczycielki bibliotekarki albo odrabiały lekcje, albo rysowały, albo czytały książki, albo grały w planszówki.

Btw, bardzo współczuję twojemu dziecku/dzieciom. Mieć rodzica takiego pieniacza i prostaka, to prawdziwy pech i nieszczęście.
      • hannibal_lectourer Re: Świetlica dla niezapisanych na religię od wrz 11.06.20, 20:54
        Wiesz, nie bardzo mnie rusza nazwanie prostakiem i pieniaczem przez katolickiego leminga mającego w sygnaturce cytat z Wyszyńskiego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka