Dodaj do ulubionych

Fotowoltanika

17.06.20, 13:11
Czy któraś z Was ma założoną fotowoltanikę? Jesteście zadowolone czy nie? Czy rzeczywiście potem nie płaci sie nic za prąd jeśli dobrą moc się dobierze? Niestety nikt ze znajomych jeszcze nie ma i nie wiem jak to wyglada w praktyce.
Obserwuj wątek
    • backup_lady Re: Fotowoltanika 17.06.20, 13:32
      Nie w temacie - Fotowoltaika - bez n, na forach tematycznych fotowoltaiki na fb zjedzą Cię jak zapytasz o fotowoltaNikę smile

A w temacie - zgłoś się do kilku firm w rejonie / województwie (niekoniecznie z Towjego miasta, większość firm operuje na dość dużym rejonie), poproś o wycenę (ta z reguły jest bezpłatna), jeżeli ma być na dachu, to rozważ opcję mikroinwerterów (brak DC na dachu), poszukaj grup fotowoltaicznych na fb i popytaj tam. Ja z lekka z branży, ale nie chcę tu robić reklamy, myślę, że powyższe powinno pomóc smile
      • ladyinred84 Re: Fotowoltanika 17.06.20, 14:52
        Dzieki za cenna uwagę wink Chodziło mi własnie o opinie zwykłych użytkowników a nie ludzi z branży i handlowców.
        • backup_lady Re: Fotowoltanika 17.06.20, 16:12
          Jako zwykły użytkownik też będę, bo właśnie montujemy u siebie na domu (dom w pełni elektryczny), ale ponieważ ja z branży to obiektywna nie będę tongue_out Ale na fb są grupy w tym temacie, najlepiej tam popytać.
    • fibi00 Re: Fotowoltanika 24.09.20, 16:55
      My mamy ale dopiero od lipca więc jeszcze nie mogę się wypowiedzieć.
    • nela2019 Re: Fotowoltanika 24.09.20, 18:32
      Mam i jestem zadowolona. Posiadam prawie 10 kw i jak narazie wystarcza 😀
    • kozica111 Re: Fotowoltanika 24.09.20, 19:13
      Prawie jak flustracja....
    • miodowa2 Re: Fotowoltanika 24.09.20, 20:41
      Mamy chyba od roku, jesteśmy zadowoleni.
      Sprawą zajmuje się mąż, ma jakieś pojęcie w temacie. Był podczas montażu paneli. Ma taką aplikację w smartfonie odnośnie produkcji i zużycia prądu. Płacimy za prąd około 40zł za 2 miesiące, kiedyś 400zł. Ciepła woda w gratisie. Jakieś 2 lata temu nigdy bym nie wpadła, że za śmieci będę płacić ponad 3 razy tyle co za prąd!
    • miriam_73 Re: Fotowoltanika 24.09.20, 22:28
      Mamy od lat, rachunki są o min. polowę nizsze niż gdybysmy nie mieli. Analogicznie w firmie.
      Podobnie solary w sezonie od wiosny do jesieni załatwiają nam problem cieplej wody.
    • marinette.wue Re: Fotowoltanika 24.09.20, 22:49
      Tak, płacisz praktycznie sam abonament.
      Warto wykorzystac dotacje, nie tylko tą 5tys...czesto są tez inne w zal.od gminy
      • alfa36 Re: Fotowoltanika 24.09.20, 22:55
        Mamy od roku. Rzeczywiście ostatnio płacimy ok. 20 zł za prąd. Staram się włączać sprzęty elektryczne przy słonecznej pogodzie /jak jest widno. Nie wiem, czy to lepiej 🙂ake jak mam wybór, włączyć w nocy czy w dzień, wybieram dzień 🙂
        • marinette.wue Re: Fotowoltanika 24.09.20, 23:18
          Ale to chyba nie ma,sensu. Masz osobny licznik który zlicza ile poszukujesz i odsyłasz do sieci i na wykorzystanie nasz rok.

• b.bujak Re: Fotowoltanika 14.07.21, 16:51
            marinette.wue napisała:

> Ale to chyba nie ma,sensu. Masz osobny licznik który zlicza ile poszukujesz i o
            > dsyłasz do sieci i na wykorzystanie nasz rok.
            >

ale tracisz na tym... oddajesz 1kW dostajesz 0,8
            ja tak mam i podejrzewam, że wszyscy mają podobnie;
            dlatego warto zużywać na bieżąco, za dnia - wtedy nie oddajesz prądu do sieci
    • troompka Re: Fotowoltanika 25.09.20, 08:55
      mam od kwietnia.Z poczatku przysyłali mi faktury niemal w takiej samej wysokości jak sprzed foto, ale po wyjasnieniu sprawy (przesyłali dalej prognozy i na koniec roku miałoby byc rozliczenie, ale uznalam, że nie chce takiej formy) mam teraz tylko koszty stałe, troche poniżej 40 zł na miesiac, a płaciłam wczesniej 350. Mam tak obliczone, że powinnam na cały rok korzystac z tego co im wysyłam (moc 6.5 ).
      • marinette.wue Re: Fotowoltanika 25.09.20, 09:35
        Strasznie wysokie rachunki za prąd 350/ miesiąc?
        Co na to wpłynęło? Ogrzewanie? Przy takim zuzyciu faktycznie warto robić fotowolt. Przy małym zyzyciu bez dotacji instalacja to raczej swiadomy wybor proeko niż rachunek ekonomiczny.
    • dumki [...] 14.07.21, 13:22
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • panna.nasturcja Re: Fotowoltanika 14.07.21, 15:03
        Tak zadowoleni, ze musicie spamować w necie?
    • wlazkotnaplot Re: Fotowoltanika 14.07.21, 15:45
      Wczoraj założyliśmy,dotacja...3000.
      Waeto się pospieszyć, od nowego roku zmiana w opłatach.
      • myszu13 Re: Fotowoltanika 14.07.21, 16:12
        My planowalismy założyc, ale ze względu na planowane przez rząd zmiany juz zaniechaliśmy.
      • pitupitt Re: Fotowoltanika 14.07.21, 18:58
        Teraz to już po ptakach, nie opłaca się w ogóle.
    • miriam_73 Re: Fotowoltanika 14.07.21, 18:56
      Mamy od lat, dokłada znacząco do zużycia, w ciągu dnia właściwie za friko chodzi domowe AGD, klima, wentylacja. Nie oddajemy nadwyżek, nie chciało się nam pitolić z PGE. Niemniej znacząco redukuje rachunki za światło, podobnie jak solary mocno nam obniżają gaz, bo nie trzeba grzać wody. Aktualnie ze słońca jest bardzo gorąca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka