Dodaj do ulubionych

Macie jakiś pomysł?

17.06.20, 14:30
Na Wirtualnej Polsce znalazłam taką informację: "Funkcjonariusze Krajowej Administracji Skarbowej znaleźli w plastikowej zabawce dla dzieci 77 fiolek z żywymi mrówkami. Decyzją lekarza weterynarii owady trafiły na kwarantannę. Przesyłka nadana w Chinach skontrolowana została na lotnisku Katowice-Pyrzowice. Miała trafić do odbiorcy na południu Polski. Jak wynika z deklaracji celnej w środku znajdowała się dziecięca zabawka o wartości kilku dolarów. "
No i pojęcia nie mam, po co komuś mrówki z Chin? Jakiś extra gatunek dla kolekcjonera-hodowcy?
Obserwuj wątek
    • mona-taran Re: Macie jakiś pomysł? 17.06.20, 14:33
      Może to nie mrówki tylko nanoboty:p
    • alpepe Re: Macie jakiś pomysł? 17.06.20, 14:40
      Te biedaczki przetrwały?
      • reinadelafiesta Re: Macie jakiś pomysł? 17.06.20, 14:41
        Chyba tak, skoro kwarantanna je czeka. W przeciwnym wypadku zarządzono by chyba sekcję zwłok?
        • ginger.ale Re: Macie jakiś pomysł? 18.06.20, 19:48
          🙃
    • ga-ti Re: Macie jakiś pomysł? 17.06.20, 16:58
      Obstawiałabym extra gatunek dla kolekcjonera-hodowcy. Pewnie legalnie nie można mrówek sobie zamówić.
      • ichi51e Re: Macie jakiś pomysł? 19.06.20, 06:38
        No co wy? Wszystko mozna podobnie jak motyle do przepoczwarzania
        • hanusinamama Re: Macie jakiś pomysł? 19.06.20, 13:45
          Ale moze nie wszyskie gatunki. Są gatunki chronione albo ekspansywne , których nie można przewozić.
    • pani_tau Re: Macie jakiś pomysł? 17.06.20, 17:17
      Ciekawe czy i jakie stanowią zagrożenie dla polskiego ekosystemu.
    • szafireczek Re: Macie jakiś pomysł? 17.06.20, 17:30
      Jest takie hobby - hodowanie kolonii mrówek, by sobie obserwować, jak żyjąsmile Taka alternatywa psa, kota, chomika, rybek...
      • reinadelafiesta Re: Macie jakiś pomysł? 17.06.20, 18:26
        Ciekawe, czym się różnią chińskie mrówki od naszych smile
        • szafireczek Re: Macie jakiś pomysł? 17.06.20, 18:46
          Podobno jest ich wiele gatunków, no i nie z każdej zrobisz potrawkę, jak już Ci się hobby znudzismile
    • minniemouse Re: Macie jakiś pomysł? 19.06.20, 01:47
      słyszałam ze z jakiś gatunków rzekomo robią medyczne nalewki.
      • minniemouse Re: Macie jakiś pomysł? 19.06.20, 01:52
        aaaaaa, i podobno jest wielka moda na hodowle mrówek żniwiarek.
        może to one były. ponoć piękne i fascynujące.
        nie zdziwiłabym się zatem gdyby to był $$$$ interes.
        • 3-mamuska Re: Macie jakiś pomysł? 19.06.20, 03:10
          Ze zdjęć widać ze to rudnice.
          Nie wiem czemu ktoś je chciał ściągać z Chin.
          Mój syn kilka lat hodował mrówki. Dość dobrze ze przechowano. Probówka wata woda. Mogą tak przeżyć nawet kilka tygodni. Jeszcze jak w wodzie cukier czy rozpuszczone jedzenie dla mrówek to luzik. Oby tylko nikt nie zgniótł.
      • po-trafie Re: Macie jakiś pomysł? 19.06.20, 02:03
        Chinczycy niestety z wszystkiego robia zdrowotne nalewki. Siedzac na zadupiu Azji zaxhwycilam sie duzym niebieskim gekonem w pomaranczowe ciapki. Majestatycznie pokazal mi brzuszek spacerujac po zewnetrznej powierzchni okna. Sprawdzam na wiki i jest: Tokai Gekon. Popularny, niezagrozony, taki rozmiar, tym sie zywi, w Europie trzymaja go w takich terrariach (troche smutno), a w China sprzadaja zanurzonego wraz z ziolami, szyszkami i szczesliwymi kamieniami w nalewce w takim sloju ( o qf@).
        • matacznik Re: Macie jakiś pomysł? 19.06.20, 06:30
          po-trafie napisała:

> Chinczycy niestety z wszystkiego robia zdrowotne nalewki. [...] Tokai Gekon.
          >
          Nie wiedziałem, że tokaj to chińska nalewka.
    • ichi51e Re: Macie jakiś pomysł? 19.06.20, 06:37
      Tak zabawka dla dzieci to jest. Kupujesz osobno mrowisko (np zelowe) a osobno mrowki. Grsze kosztuje
      • ichi51e Re: Macie jakiś pomysł? 19.06.20, 06:44
        www.amazon.de/FXQIN-Ameisenfarm-Lebensraum-3D-Labyrinth-durchscheinendem/dp/B07SV39KC7/ref=mp_s_a_1_2?dchild=1&keywords=ant+farm+gel&qid=1592541557&sprefix=ant+farm+&sr=8-2

www.amazon.de/AntHouse-Vollständiges-Ersatz-Kit-für-Sand-Ameisenfarm/dp/B072FQ6VGC/ref=mp_s_a_1_1?dchild=1&keywords=ameisen+lebendig&qid=1592541681&sr=8-1

Tu motyle www.amazon.de/Insect-Lore-Caterpillars-Raupen-Brecher/dp/B002C3R182/ref=mp_s_a_1_1_sspa?dchild=1&keywords=raupe+zum+schmetterling&qid=1592541784&sprefix=raupe+&sr=8-1-spons&psc=1&spLa=ZW5jcnlwdGVkUXVhbGlmaWVyPUExUElKSVUwOU9BTzdGJmVuY3J5cHRlZElkPUEwMzIzNTQ5Mk1YR0NaT1VPTlNUUSZlbmNyeXB0ZWRBZElkPUEwNzYzNjA3M1NJTkhIWDFaS0ZFRCZ3aWRnZXROYW1lPXNwX3Bob25lX3NlYXJjaF9hdGYmYWN0aW9uPWNsaWNrUmVkaXJlY3QmZG9Ob3RMb2dDbGljaz10cnVl
        • hanusinamama Re: Macie jakiś pomysł? 19.06.20, 13:47
          Chyba sobie kupie...zawsze marzyłam o hodowli mrówek. Tyle ze ja bym w żelu nie kupowała larwy są wrazliwe na świetło powinny miec jednak ziemie. Marzyły mi sie mrówki albo rogatynce borneańskie...ale sie zlitowałam bo mama by chyba osiwiała w jedna noc jakby musiała z "robactwem" pod jednym dachem nocowac.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka