Dodaj do ulubionych

polećcie karmę dla psa...

25.06.20, 09:46
Adopciak ze schroniska, 13 kg, wygląda na przerośniętego jamnika szorstkowłoswgo. Wesłoy kochany miziak... smile Mamy go 1,5 miesiąca.
I niestety nie mogę ustabilizować kupania... Na razie 2-3 kupy dziennie. Najczęściej sygnalizuje, ale zdarzyła się kupa w domu pod naszą nieobecność.
Na razie dawałam Dolinę Noteci puszki - karma wysokomięsna, chciałam go "odkarmić" po schroniskowej "diecie". Na razie udało się wyeliminować gazy (częściowo spowodowane pewnie tym, ze b.szybko jadł, jakby się bal że ktoś mu zabierze i potem nie będzie...) bo te bąki to była zbrodnia przeciwko ludzkości wink Ale niepokoi mnie ta częstotliwość kup. I że czasem nie wytrzyma.
Polećcie jaką karmę (chyba suchą? bo kupy luźne, czasem ze śluzem) dla psów z problemami gastrycznymi. Może być specjalistyczna, byle by była do dostania w sklepach, a nie tylko u weta.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: polećcie karmę dla psa... 25.06.20, 09:54
      DN ma dużo podrobów, stad nadprodukcja kupy.
      Zwróć uwagę, czy śluz jest zawsze (robaki?), czy po jakimś smaku typu puszka z drobiem.
      Jestem zwolenniczką gotowania, wtedy masz 100% kontroli nad tym, co trafia do miski.
    • thea19 Re: polećcie karmę dla psa... 25.06.20, 09:55
      po dolinie noteci i wielu innych puszkach psy często mają rewolucje bo tam nie ma mięsa, tylko podroby. Moje dostają farminę i brita bez zbóż. Puszka tylko do tabletek. Kupy też po 2 dziennie.
    • heca7 Re: polećcie karmę dla psa... 25.06.20, 10:04
      Wolfsblut
    • slonko1335 Re: polećcie karmę dla psa... 25.06.20, 10:06
      Moja z wrażliwym żołądkiem dostaje Rinti max-i-mum lub Rocco Melatime. Rinti i rocco dostaje też mokrą. Po nich ma ładne nie śmierdzące kupy i nie ma gazów. Jak miała rewolucje żołądkowe to dla ustabilizowania kup dostawała rinti intenstinal lub hilsa na problemy gastryczne.
      • ajaksiowa Re: polećcie karmę dla psa... 25.06.20, 10:13
        Suchą karmę o dobrym składzie(mięsa i warzywa)bierzesz pod uwagę?
        • ophelia78 Re: polećcie karmę dla psa... 25.06.20, 10:56
          >Suchą karmę o dobrym składzie(mięsa i warzywa)bierzesz pod uwagę?

Tak, zdecydowanie. Stąd moje pytanie
    • dido_dido Re: polećcie karmę dla psa... 25.06.20, 11:33
      Ja bym radziła zbadanie kupy u weterynarza.
      Zbiera się do pojemniczka przez 3 dni a potem oddaje do badania.
      Miałam ze szczeniakiem podobne problemy - kupy luźne, śmierdzące , śluzowate. Mimo odrobaczenia wyszły giardie, potrzebne było leczenie antybiotykiem.
      Do tego na czas leczenia i trochę po pies dostał karmę specjalną - Royal Canin Veterinary Diet Canine Gastro Intestinal, jest sucha i puszki

A co do samej karmy - ja swojego starszego (ale nie starego bo ma 3 lata) karmię bezzbożową Brit Care . W tym przypadku akurat Brit Care Mini Grain Free Light & Sterilised z królikiem i łososiem bo taka potrzeba ale pewnie znajdziesz coś dla swojej szczoteczki, mają spory wybór
    • nowaczek1 Re: polećcie karmę dla psa... 25.06.20, 12:23
      Sucha będzie OK, tylko pytanie, czy pies przyzwyczajony do mokrego żarcia przestawi się na suche?
      Z suchych najsensowniejszą relację ceny do jakości mają Brit i Josera, swojego goldena tymi karmię.
      • ajaksiowa Re: polećcie karmę dla psa... 25.06.20, 13:19
        Moja je gotowane żarcie ale chrupki uwielbia.
        • alpepe Re: polećcie karmę dla psa... 25.06.20, 13:59
          A moja woli nie jeść dwa dni, aż ja się lituję, daję kromkę chleba z masłem, to po nim się zabierze za chrupki.
    • kozica111 Re: polećcie karmę dla psa... 25.06.20, 14:07
      Możesz go trochę wesprzeć enterolem przez kilka dni.
    • 3-mamuska Re: polećcie karmę dla psa... 25.06.20, 14:30
      Wolf of wilderness Mój je takie, pasuje mu i nie ma problemów z kupa.
      • antonina.n Re: polećcie karmę dla psa... 25.06.20, 15:41
        Dla mojego najlepsza jest Orijen. Nie ma po niej żadnych problemów. Bywa, ze dla odmiany „smakowej” kupuję polską „Wiejską Zagrodę” lub jej eksportowy odpowiednik (to są takie kulki jak plastelina, a nie suche) Alpha Spirit. Te dwie ostatnie są sporo tańsze- hodowca, z którym rozmawiałam zarzeka się że skład tej karmy jej bardzo dobry. Ja się nie znam, ale pies zwariował na punkcie tych tańszych.

Ale ostatecznie dobierzesz sobie karmę metodą prób i błędów- taką, która pasuje psu. W sensie chętnie zjada i nie ma problemów żołądkowych, a to już wszystko zależy od konkretnego psiaka.

Karm psa dobrze, lepiej inwestować w jedzenie niż w weterynarza.
        • n-ell Re: polećcie karmę dla psa... 31.01.22, 23:00
          Jestem fanką Alpha Spirit, Orinjena jadła moja poprzednia psica. I wet marudził, że ona jest za bardzo mięsna i obciążać może nerki. Te śluzowate kupy to może być giardia. A jak alergik to sprawdź kupując karmę z jednym rodzajem mięsa i bez kurczaka, np rybną
    • valtho Re: polećcie karmę dla psa... 25.06.20, 20:21
      Polecam Carnilove.
    • n-ell Re: polećcie karmę dla psa... 31.01.22, 23:00
      Aa🙈, złapałam się na trupa
    • klementyna156 Re: polećcie karmę dla psa... 31.01.22, 23:11
      Moja sunia ma problemy z wątrobą, więc właśnie przechodzimy na te "gastryczne", one są głównie po prostu chude, niskotłuszczowe. Ale przy luźniejszej kupie pogotowałabym przez parę dni drób (kurę czy indyka) i podawała z kleikiem ryżowym + siemię lniane. Świetne na biegunki, na pewno pomoże i na luźniejszą kupę. Jak nie - to do weta, szukać przyczyny, trzeba. U nas niestety guzki na wątrobie wyszły, po ok kilku miesiącach nawracających biegunek, więc dla świętego spokoju - warto zrobić psu badanie krwi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka