halinahelena 26.06.20, 19:26 Nauczyciel zwraca za drogi prezent - bon za 500 zł. Jak się zachować? Odebrać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalina_lin Re: zwrot prezentu 26.06.20, 19:32 Odebrać. Nie dawać nigdy więcej niestosownych prezentów. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: zwrot prezentu 26.06.20, 19:33 Hmmm, widocznie poczuł się niekomfortowo dostając ten bon, i wcale się nie dziwię. Odpowiedz Link Zgłoś
etata Re: zwrot prezentu 26.06.20, 19:34 "Nauczyciel zwraca za drogi prezent - bon za 500 zł." To był prezent czy łapówka? Odpowiedz Link Zgłoś
halinahelena Re: zwrot prezentu 26.06.20, 19:38 To bon podarunkowy do jednego z butików. Napisał, że czuje się skrępowany, niekomfortowo. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: zwrot prezentu 26.06.20, 19:41 Co to za butik? Jeśli nie dostałabym od rodziny/przyjaciół, również nie skakałabym z radości. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: zwrot prezentu 26.06.20, 20:14 Chyba nic nie zrobicie, skoro obdarowana nie chce tego bonu. Nie dziwię się, że czuje się nieswojo. Prezent to dla mnie pamiątka, bon to przekaz - nie wiem, co ci kupić, sama coś wymyśl. Kwota też, hm, kontrowersyjna. Jak się domyślam, za 100 czy 200 zł ciężko coś tam kupić poza srebrnym pierścionkiem czy łańcuszkiem, a chcieliście, żeby było to coś fajnego i bez dokładania. Co gorsza, sklep pewnie nie zwróci wam kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
etata Re: zwrot prezentu 26.06.20, 19:48 "Napisał, że czuje się skrępowany, niekomfortowo." Może dlatego że jesteś kobietą i nie widział, jakie są Twoje intencje. Należy unikać dwuznacznych sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: zwrot prezentu 26.06.20, 22:04 Mógł go potraktować jako łapówkę. Nb. skąd założenie, że jak kobieta, to koniecznie musi chcieć kupić biżuterię? Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: zwrot prezentu 26.06.20, 22:47 Jak to kobieta, autorkac wszak pisze: nauczyciel, napisał, czuł się....?? Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: zwrot prezentu 26.06.20, 22:50 Faktycznie, np. Apart ma biżuterię męską, całkiem przyzwoitą. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: zwrot prezentu 26.06.20, 23:02 Ma też zegarki itp więc spokojnie w tym temacie Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: zwrot prezentu 26.06.20, 19:38 Dla mnie bon to jeszcze gorzej niż kasa w kopercie. Kasę byś dała nauczycielowi (pomijając zapłatę za korepetycje)? Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: zwrot prezentu 26.06.20, 19:38 Oczywiście że odebrać! I zapamiętać tą lekcję na przyszłość! Odpowiedz Link Zgłoś
halinahelena Re: zwrot prezentu 26.06.20, 19:41 Napisał, że czuje się skrępowany, niekomfortowo. Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: zwrot prezentu 26.06.20, 19:43 Odebrać. I niech to będzie nauczka dla wszystkich nadgorliwych mamusiek 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: zwrot prezentu 26.06.20, 19:44 i bardzo przeprosić za obrzydliwe zachowanie. I nigdy więcej nie dawać nauczycielom/ lekarzom/innym, którym chcesz podziękować za pracę niczego więcej niż symboliczny goździk. Odpowiedz Link Zgłoś
kadfael Re: zwrot prezentu 26.06.20, 19:44 Skąd w ogóle taki pomysł?! Przecież za przyjęcie takiego "prezentu" (I za wręczenie) ten nauczyciel mógł odpowiadać karnie. To może być potraktowane jako korzyść majątkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: zwrot prezentu 26.06.20, 19:58 komu przyszlo do glowy dac taki prezent? Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: zwrot prezentu 26.06.20, 20:00 na przyszlosc to moze tradycyjnie dawajcie kure, pol litra czy kope jajek? Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: zwrot prezentu 26.06.20, 20:06 Brawo dla nauczyciela! U nas przyjmują wszystko......biżuteria Pandory, bon na 500 PLN i na niższe kwoty też. Tylko w 1 szkole było jasno powiedziane, że jedynym prezentem mogą być kwiaty od klasy (nie każdy indywidualnie) + dajemy tylko wychowawcy, nie dostają Ci, którzy wychowawcami nie są w tym dyrekcja. To była szkoła katolicka. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: zwrot prezentu 27.06.20, 09:00 Co to znaczy, że u was biorą wszystko? Sami biorą czy im dajesz? Brawo to dla takich kretynów, bo nie można inaczej powiedzieć, którzy dają "wszystko", czyli łapówki, w formie biżuterii Pandory i bony za pół tysiaka, a potem skrzeczą na forum, że nauczyciel "bierze". Nie dawaj kretyńskich i niestosownych prezentów, to nie będziesz miała na co narzekać. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: zwrot prezentu 27.06.20, 09:04 Decyzję podejmowane są demokratycznie, większością głosów - mój jest jedynym "przeciw" Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: zwrot prezentu 27.06.20, 09:04 No i najważniejsze: nie znasz mnie, nie obrażaj wyzywając od kretynów. Odpowiedz Link Zgłoś
m_incubo Re: zwrot prezentu 27.06.20, 09:06 Skąd wiesz czy cię nie znam? Może właśnie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
iberka Re: zwrot prezentu 27.06.20, 10:28 Zatem nawet jeśli mnie znasz nie daje Ci to prawa do nazywania mnie kretynem. Odpowiedz Link Zgłoś
kyrelime Re: zwrot prezentu 27.06.20, 10:40 Tylko że są dwie strony medalu. Biorą- ale co mają zrobić? Zobaczyć przy wszystkich i mówić że to za wiele, przerzucać się z uczniami? Skąd ten nauczyciel ma wiedzieć, czym tam non za 500 czy np jakaś ręcznie wykonana pamiatka od dzieci? Najlepiej gdyby rodzice dawali prezenty z głową. Bo tak to jest stawianie nauczyciela w bardzo niezręcznej sytuacji. Jeśli ich żałują że za mało zarabiają to niech się przyłączają do ich protestów. Danie 500zl do aparatu pomoże apartowi, nauczycielowi zegarek za taką kwotę nie zmieni faktu, że np.nie stać go na porządne wakacje dla swoich dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: zwrot prezentu 27.06.20, 13:28 Bardzo dobrze działała pogadanka na godzinie wychowawczej, o tym, że nie życzę sobie żadnych prezentów. Przyjmę kwiaty i czekoladki i nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
fazifokus Re: zwrot prezentu 26.06.20, 21:37 U nas też był pomysł bonu na 500 zł, w końcu stanęło na 300 + kwiaty. Uznali, że mniejszej kwoty nie wypada dawać. Rodzice to dupolizy. Nie znoszę tych nawiedzonych matek! Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: zwrot prezentu 26.06.20, 22:11 Dorzuciłaś się? U nas zrzuta po 10 zł na kwiatki i czekoladki + kawa (jest nas mało). Odpowiedz Link Zgłoś
odnawialna Re: zwrot prezentu 26.06.20, 21:52 Przyjąć i przeprosić z bukietem kwiatów. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: zwrot prezentu 26.06.20, 23:31 I kartą do Arkadii 😁 Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
marszawka Re: zwrot prezentu 27.06.20, 08:51 Odebrać. U nas w żłobku bon na biżuterię dla wszystkich za 100 pln , nawet p. Intendentki. Jak dla mnie wystarczy kwiatek. Ale sie nie odzywam bo się nie składam. I dziwicie się, że w szkołach dawane są bony na 500 pln jak się już w żłobku zaczyna😀 wczoraj wracałam z synem z zakończenia roku i szły dwie nauczycielki dumnie niosąc między sobą wielką torbę IKEA wypakowaną prezentami. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: zwrot prezentu 27.06.20, 10:34 Sama wielka torba jeszcze o niczym nie świadczy. U nas czasem wychodzi, że torba jest wielka, ale w środku drobnostki zrobione przez dzieci. Jedna wychowawczyni młodszego syna wyprowadzała się za granicę i rodzice wpadli na pomysł, żeby podarować pani na pożegnanie „kawałek Szwajcarii”. Każdy miał przynieść coś, co by jej przypominało o kraju i były przeróżne różności, ale same drobnostki. Moj syn dał własnoręcznie ozdobiony dzwonek, który szwajcarskie krowy noszą na szyi. Zapełnił się w sumie spory kosz, ale koło drogich prezentów to to nawet nie leżało. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: zwrot prezentu 27.06.20, 10:50 Z jednej strony urocze, z drugiej strony dosyć kłopotliwy prezent - nijak wyrzucić, bo sentyment, ale z drugiej strony targać ze sobą też nijak. Ja jestem zwolenniczką pamiątek zajmujących mało miejsca - photo album na płycie CD jest idealny. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: zwrot prezentu 27.06.20, 13:16 Częściowo się zgadzam. Mając na względzie fakt, że nauczycielka będzie musiała zabrać to wszystko w dość długą podróż, szukaliśmy z synem czegoś małego i dlatego padło na mały dzwoneczek + kartka zrobiona przez syna. Dzwonek nie miał nawet 10 cm wysokości i był metalowy, więc można go było nawet wcisnąć między ciuchy w walizce. Jednak zdjęcia Szwajcarii to sobie można pooglądać wszędzie w internecie, więc jako pamiątka od klasy, to tak średnio. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: zwrot prezentu 27.06.20, 13:25 O rany... nie znoszę durnostojek i kurzołapek, zupełnie nie wiedziałabym co z tym wszystkim począć. Wyrzucić głupio... Ucieszyłabym się z kulinarnego "kawałka Szwajcarii" Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: zwrot prezentu 27.06.20, 18:31 Taki dzwonek, to nie jest durnostojka, bo tego się w sumie nie stawia na półce, ale nasza szkoła jest na wsi i przez większość roku lekcje odbywają się przy akompaniamencie dzwonienia krów i owiec, które pasą się na okolicznych łąkach. Dlatego z pewnością przypomina o czasach w naszej szkole. A sam dzwoneczek można np. powiesić przy drzwiach, jak robi wielu Szwajcarów. Kulinarnego kawałka Szwajcarii też w koszu nie zabrakło. Odpowiedz Link Zgłoś
kyrelime Re: zwrot prezentu 27.06.20, 10:43 Nauczycielki, które znam najbardziej cieszą się na ogół z pamiątek i prezentów wykonanych przez dzieci. To rodzice napędzają histerię prezentową, co na ogół doprowadza do niezręcznych sytuacji. Rozumiem, jakiś porządny długopis itd., ale bony na biżuterię to przegięcie ze strony darczyńców właśnie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: zwrot prezentu 27.06.20, 10:53 Owszem, pod warunkiem małogabarytowości. Mam mieszkanie trzypokojowe na cztery osoby i nawet po swoich dzieciak trudno jest mi przechowywać wszystkie dzieła sztuki. Jak już pisałam wyżej, mnie najbardziej chyba by ucieszył album wirutalny - zdjęcia i filmiki ze wspólnych imprez. W formie CD albo nawet linku do albumu w chmurze. Odpowiedz Link Zgłoś
kyrelime Re: zwrot prezentu 27.06.20, 12:05 Tak, tak oczywiście racja. Ja kiedyś od swoich podopiecznych na pożegnanie dostałam narysowaną swoją karykaturę. Leżała w teczce z pamiątkami, obecnie dorobiłam się w domu czegoś na kształt gabinetu, więc wisi sobie na ścianie. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: zwrot prezentu 27.06.20, 10:21 Ale to od całej klasy te 500 czy od Ciebie osobiście? Odpowiedz Link Zgłoś
halinahelena Re: zwrot prezentu 27.06.20, 13:49 Od całej klasy - nielicznej, 10 osób. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: zwrot prezentu 27.06.20, 15:37 No to nie jest to taka tragedi imo - 50 zl od lebka. Trudno, glupio wyszlo, kupcie kwiatki i czekoladki. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: zwrot prezentu 27.06.20, 10:38 O matko, oczywiście, że odebrać. Bon za 500 zł do sklepu z biżuterią, to można podarować komuś z rodziny pod choinkę czy z innej okazji. Gdybym dostała coś takiego jako nauczyciel od klasy czy jakiegoś pojedynczego ucznia, to odebrałabym to jako łapówkę. Kto w ogóle wpadł na taki pomysł? Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: zwrot prezentu 27.06.20, 10:51 Po pierwsze, za duża wartość, po drugie - bon to jakby trochę ekwiwalent pieniędzy. Odebrać, przeprosić. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: zwrot prezentu 27.06.20, 11:05 Bez "jakby trochę". Normalny ekwiwalent, w dodatku problematyczny. Ktoś pisał wyżej o bonie za 100 zł do Aparatu - albo trzeba dołożyć, albo zostanie - i co z tym zrobić? Przepadnie, czyli szkoda. Nie cierpię takiego uszęśliwiania na siłę. Z czegoś, co z założenia ma być przyjemnością, dla obdarowanego robi się problem. Lepiej kupić mix czekoladek w Wedlu albo porządną bombonierkę niż wymyślać wszelkie bony, karty, bilety do teatru. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: zwrot prezentu 27.06.20, 13:01 No, ja osobiście lubię ideę bonów, ale w rodzinie, w gronie osób, które wiedzą, co obdarowany chciałby sobie kupić. Typu: namiętny czytacz, bon do empiku (bo jednak ze zgadywaniem konkretnych książek za dużo zachodu). Ale nauczycielowi? W życiu. Nie wiadomo, czy nosi biżuterię, a jak nosi, czy już nie ma za dużo (ja na przykład nie zamierzam już kupować żadnej biżuterii, mam tego tyle, że nie mam kiedy i gdzie wszystkich nosić, nie zamierzam kupować niczego więcej). Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: zwrot prezentu 27.06.20, 11:24 Siostra mojego eks ma pół szkatułki z biżuterią od wdzięcznych rodziców uczniów. W Niemczech nauczycielowi jak każdemu urzędnikowi nie wolno przyjąć jednorazowo niczego za więcej niż 5 €, w skali roku nie za więcej niż 50. Odpowiedz Link Zgłoś
halinahelena Re: zwrot prezentu 27.06.20, 13:52 Bon ma być do odebrania w sekretariacie szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: zwrot prezentu 27.06.20, 13:58 Dla mnie podstawowe pytanie brzmi: czy nauczyciel będzie uczył dzieci w przyszłym roku? Bo jeśli to wychowawca odchodzącej klasy, rodzice chcą zaszaleć, nauczyciel super itp. to prezent jest ok. Choć i tak ma prawo zwrócić, jeśli poczuje, ze to za dużo. Jeśli nauczyciel uczy dzieci dalej - to piszesz o łapówce. Stawiasz nauczyciela w fatalnym światłe, proponując mu tak drogi prezent. Czego oczekujesz od niego w zamian?. Odpowiedz Link Zgłoś
kropkaa Re: zwrot prezentu 27.06.20, 14:37 No głupio wyszło. Jeśli nauczyciel był super extra i chcieliście szczerze mu podziękować, rozumiem, że miało to być coś wyjątkowego. Ale trzeba było iść do tego sklepu, wybrać fajną bransoletkę czy co tam mają, a nie zamieniać 5 stów na bon. Nauczyciel mógł to jako rodzaj pieniędzy potraktować, a jednak jest zgrzyt z przyjmowaniem kasy w okolicznościach innych niż prywatne. Po prostu zrozumcie nauczyciela i odbierzcie niefortunny bon. Odpowiedz Link Zgłoś