Dodaj do ulubionych

Ucieczka DO Polski

17.07.20, 09:06
Niektórzy chcą uciekać, a tu Australijczyk z żoną- informatyk i prawniczka uciekają z Holandii do Polski. Proszę o azyl
Tekst linku
Obserwuj wątek
    • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 09:21
      Kolejna lzawa historia o biednej nieslusznie rozbitej rodzinie.
      • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 21.07.20, 11:12
        O, właśnie koleżanka w sąsiednim wątku mnie uświadomiła
        wyborcza.pl/1,75399,9957822,Holandia_prosi_Europe_o_ratunek_przed_partia_pedofilow.html

Jednak wolę Polskę, tu przynajmniej jasno powiedziane, że pedofilia to przestępstwo.
        W tym świetle to ja bym Holendrom autystycznego dziecka nie powierzyła, wiadomo, nawet się nie poskarży.
    • szmytka1 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 09:21
      Gorzej mnie dotknęło, że ta zgraja dzieci 15 wraca do matki i tatusia pijusa, dorobią kolejne 5 sztuk, starsze będą dalej demoralizować młodsze, ale rodzina ochroniona!
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 09:22
      Holandia ma tak z 10 x lepszą służbę zdrowia i opiekę zdrowotną od PL, więc jeśli państwo stamtąd nawiewają w nadziei, że tutaj autystyczne dziecko zostanie otoczone opieką, to albo mają nierówno pod sufitem, albo mocno za uszami.
      • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:17
        albo po prostu trafili na debilnych urzędników nieobeznanych z tematyką autyzmu
        sama znam takie przypadki odbierania dzieci autystycznych i problemów z administracją z identycznym tłem w takiej postępowej Francji
        życzę rodzicom jak najlepiej a nadgorliwym urzędnikom ignorantom by ich mrówki zeżarły
        • morekac Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:02
          Też możliwe. Poza tym są imigrantami - możliwe, że coś zawalili w kontaktach z urzędnikami z opieki z powodu nieznajomości lokalnego savoir-vivre'u.
          • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:09
            tak też mogło być, nie zmieścili się w ramkach
      • berdebul Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 15:06
        Inny system. W Polsce jak masz ochotę posłać dziecko na fefnaście terapii, które zajmują 8h dziennie, to poślesz. Jeszcze się będą zachwycać, ze tak aktywnie pracujesz nad dzieckiem. W Holandii jest trochę inaczej.
        • ichi51e Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 15:08
          No wynika ze inaczej to znaczy ze nic nie ma za to siedzi sie bez szkoly.
          • ichi51e Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 15:18
            A w Polsce nogloby te dwa lata chodzic do przedszkola dla dzieci autystycznych bluebees.pl/przedszkole
          • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 15:28
            ichi51e napisała:

> No wynika ze inaczej to znaczy ze nic nie ma za to siedzi sie bez szkoly.
            >

A skad ta pewnosc? W internecie sa tylko informacje przedstawiane przez rodzicow, o tym co maja urzedy, co faktycznie robi dziecko nie wiadomo, co jest oczywiste, bo urzedy takimi info nie beda sie w sieci dzielic.
    • iwles Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 09:33

Jakos tak nie do konca chce mi sie wierzyc w ten artykul.
      W Holandii nie znają autyzmu? Dopiero po usilnych staraniach rodzicow rozpoznano u dziecka autyzm?
      Nie chce mi się wierzyć.
      • memphis90 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:07
        Holendrzy złośliwie nie chcieli rozpoznać bardzo ciężkiego autyzmu z regresem... Ciekawe, prawda?
        • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:23
          trzeba przeżyć by zrozumieć, my szarpaliśmy się latami by dostać łaskawie skierowanie do pedopsychiatry który znał się na wszystkim tylko nie na autyzmie
          potem odesłano nas na obserwacje do szpitala, gdzie główną terapią była psychanaliza matki, bo to przecież zimnej matki wina, że dziecko ma autyzm, dlaczego brat nie ma, skoro matka ta sama?
          gdybym nie przeżyła to bym nie uwierzyła i pewnie podśmiechiwała się idiotycznie jak tu niektóre.

znam temat i od francuskiej i od polskiej strony i tak, w Polsce jesteśmy otwarci na wszelkie zdobycze, śledzimy co się dzieje w świecie, gdziekolwiek by to nie było, kraje wyżej rozwinięte skupiają się na sobie. We Francji potrzeba 10-20 lat albo i więcej by np metoda ze znienawidzonych USA dotarła w kręgi medyczne
          • memphis90 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:25
            Mogli wrócić do Rosji.
            • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:43
              ale wybrali Polskę, gryzie cię to? Polska jest w EU, może to motywowało ich wybór, w dodatku tu powinni być prawnie chronieni
              • memphis90 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:50
                Wg mediów dziecko zostało zabrane, "bo w pokoju były zasłonięte zasłony". A to każe mi myśleć, że było tak, jak z polskimi dziećmi zabranymi "za muszki owocówki", gdzie media narobiły rabanu, a potem okazało się, że biedny ojciec biegał z nożem po osiedlu grożąc sąsiadom, że ich potnie. Ale media twardo "muszki owocówki"!

Tutaj państwo od 2 lat zabiegali o działanie władz Australii, pytanie dlaczego Australia nie zrobiła nic, skoro powodem odebrania byly zasłony w oknie?
                • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:04
                  Zasłony w oknie powodem odebrania dziecka? a co jeśli dziecko cierpli na nadwrażliwości wszelkiego rodzaju?
                  Ja zostałam zdiagnozowana jako zimna matka, bo w poczekalni zapinałam syna w wózku spacerówce, nie trzymałam go na kolanach. Nie trzymałam, bo na kolanach wyginał się w łuk i jak tylko się wyzwolił z objęć uciekał przed siebie, a szybki był. Mój największy lęk był że ucieknie i nigdy go nie znajdę. On nie interesował sie tym gdzie jestem. Tego psychiatra nie widziała albo nie chciała widzieć. Mój syn nie znosił jakiegokolwiek kontaktu fizycznego przez lata, mimo regularnych prób tulenia, głaskania itp... Dopiero ostatnio zrobił się przytulaśny. Szczęście że mi go nie odebrali.
                  • memphis90 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:42
                    >Zasłony w oknie powodem >odebrania dziecka?
                    No tak podają media. Ja tego nie zamierzam weryfikować, zwracam tylko uwagę, że w Polsce była podobna sytuacja, ale zamiast firan były "muszki owocówki". A prawda okazała się jednak zupełnie inna.
                    • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:45
                      i po co łączyć te dwa przypadki?
                      dalej nie możesz ty i inne osoby tutaj uwierzyć że zachód nie jest nieomylny?
                      wszędzie zdarzają się pomyłki
                  • livia.kalina Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 18:32
                    >a co jeśli dziecko cierpli na nadwrażliwości wszelkiego rodzaju?

a wredni zacofani Holendrzy sie nie znają i złośliwie uniemożliwiają pomoc cierpiącemu dziecku.

Obstawiam, ze państwo stosowali przemoc wobec dziecka a w cywilizowanym kraju to po prostu nie przejdzie.
              • araceli Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:54
                fitfood1664 napisał(a):
                > ale wybrali Polskę, gryzie cię to? Polska jest w EU,

A oni nie są obywatelami EU.
                • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:04
                  dlatego wystąpili o azyl
            • ichi51e Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:44
              Ze do Rosji nie pojechali akurat niendziwne. W tym samym art w ramce „polska nie wyda Lisowa i jego corek” Polska ma opinie (slusznie) gdzie rodzicom wierzy sie na slowo a rodzina to rodzina.
          • yuka12 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:39
            Znam nieco temat w UK. Znajoma opowiadała, ile czasu zajęło potwierdzenie ZA u jej córki, chociaż wiele objawów było wręcz książkowych. I to czekanie na kolejne wjzyty u kolejnego specjalisty. A i tak pomocy dostała niewiele. Cóż, prowincja.
            • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:47
              ja mieszkałam w Paryżu, szpitale o naprawdę wysokiej renomie, światowej sławy specjaliści, cóż, kiedy z autuzmem są do tyłu, ze względów czysto politycznych, po prostu zbyt przesiąknęli starym freudowskim podejściem, trzymają się go zębami i pazurami. Na szczęście są prężne organizacje pozarządowe np Vaincre l'autisme, które robią wiele by dzieci z autyzmem dostały należytą pomoc, niestety nie dla wszystkich starcza, dla nas nie starczyło.
              • yuka12 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:02
                Tutaj wiele zależy od lekarza rodzinnego, szkoły i miejsca. Duże miasta, płd Anglii i centra uniwersyteckie mają dobrze rozbudowany system klinik i poradni, wszelkie walk-in centres (w mojim hrabstwie i sąsiednich nic takiego nie istnieje), a wielonarodowy personel daje nadzieję na bardziej otwarte podejście. W Płn. Walii kolejki do wielu specjalistów były i przed Covid na rok-2 lata, teraz przewidują ich rozciągnięcie do 4. Więc dziecko z ZA ale w miare łagodnej formie i do tego małe jest gdzieś w końcu kolejki, chociaż wiadomo, że im wcześniejsza diagnoza, tym lepiej dla dziecka i rodziny. Jeżeli zaś chodzi o metody leczenia i same lekarstwa, tutejsi lekarze mogą działać tylko w ramach wytycznych i oficjalnego spisu leków.
                • manon.lescaut4 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 15:38
                  Tylko ze w UK sama diagnoza autyzmu czy ZA nie jest do niczego potrzeba ( chyba ze sama potrzebujesz to przeczytać na papierze, żeby się moc oswoić, pogodzić), bo dziecko otrzyma należyta pomoc w zależności od potrzeb bez konieczności przedstawiania DIAGNOZY w dokumentach. Czy to będzie przedszkole specjalne, czy terapia mowy, czy cokolwiek konkretne dziecko potrzebuje, to postarają się mu pomoc w zależności od potrzeb a nie przedłożonego dokumentu.
                  • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 15:53
                    manon.lescaut4 napisał(a):

Czy to będzie przedszkole specjalne, czy terapia mowy, czy cokolwiek konkretne dziecko potrzebuje, to postarają się mu po
                    > moc w zależności od potrzeb a nie przedłożonego dokumentu.

A skad takie informacje?
                    • manon.lescaut4 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:14
                      Z osobistego doświadczenia.
                      • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:46

> Z osobistego doświadczenia.

Ja mam inne. W szkolach zeby uczen mogl uzyskac odpowiednia pomoc to jednak wymagane sa odpowiednie dokumenty potwierdzajace okreslone problemy. Np uczniowie z autyzmem nie beda rozpoznawani przez system bez potwierdzenia autyzmu. W szkole podstawowej zaczyna sie obserwacja i ewentualna diagnostyka. Duzo zalezy od konkretnej szkoly i osob w niej pracujacych oraz oczywiscie od rodzaju i stopnia problemow jakie maja uczniowie. Uczniowie z cizesza postacia autyzmu sa diagnozowani dosc szybko, choc to moze trwac. Jednak szkolom zalezy bo za tym ida pieniadze a wiec moga sobie zatrudnic dodatkowe osoby wspomagajace.
                        • manon.lescaut4 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 18:03
                          Ja mam naprawdę inne doświadczenia. Zarówno i pieniądze dla szkoły i dla nas, logopeda byly dostępne od razu, nikt nie spieszył się do diagnozy. Gdy wreszcie ona nastąpiła, to pani z poradni z rozbrajająca szczerością przyznała, ze to było na tyle, ona swoją prace wykonała a życie, łącznie z dostępna pomocą, toczy się dalej.
                          • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 18:08

> Ja mam naprawdę inne doświadczenia. Zarówno i pieniądze dla szkoły i dla nas, l
                            > ogopeda byly dostępne od razu, nikt nie spieszył się do diagnozy. Gdy wreszcie
                            > ona nastąpiła, to pani z poradni z rozbrajająca szczerością przyznała, ze to by
                            > ło na tyle, ona swoją prace wykonała a życie, łącznie z dostępna pomocą, toczy
                            > się dalej.

Zalezy jakie dziecko ma problemy, jak zaawansowane , jakiej pomocy wymaga. Ja znam ten system bardzo dobrze od strony zawodowej.
                  • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:21
                    no widzisz, a np we Francji nawet z diagnozą od pedopsychiatry możesz bujać się latami zanim otrzymasz jakąkolwiek pomoc od państwa, czyto pieniężną, czy fachową, co kraj to obyczaj
                  • yuka12 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:30
                    Hm, nie chcę psuć twojego dobrego samopoczucia, ale owa pomoc jest w dużej mierze oparta na funduszach, które dana szkoła dostaje, a na dodatkowe wsparcie są przyznawane pieniądze na podstawie badań i opinii z danego hrabstwa. Mojej córce np. odmówiono dofinansowania (klasa dla dzieci ze szcz. potrzebami edukacyjn.), bo wg pani z hrabstwa córka zrobiła za duże postępy tzn. cały czas miała dysleksję, ale zaległości dużo mniejsze. Czyli dalej potrzebowała pomocy, ale za dobra była, żeby jej tą pomoc dofinansowywać. W praktyce wtglądało to jednak inaczej - szkolna pedagog i nauczyciele córy nie mogli uwierzyć w tą opinię, bo dziewczyna nadal była w tyle za rówieśnikami i nadal potrzebowała wsparcia. Więc szkoła zdecydowała, że te ostatnie 4 miesiące szkoły (ostatnia klasa) będą nadal robić jak przedtem, bez oglądania się na hrabstwo. Ale to była wyłącznie dobra wola szkoły w stosunku do uczennnicy, która była znana (i lubiana) i tylko na kilka miesięcy. Nie sądzę, żeby zdecydowano się na taki krok w stosunku do nowego ucznia, zwłaszcza że od kilku lat tnie się fundusze na asystentów nauczycieli i jakiekolwiek dodatki, które nie są niezbędne do funkcjonowania szkoły (np. lokalna szkoła podstawowa dostała na nowy rok szkolny o kilka tys. mniej £, niż jeszcze 3 lata temu pomimo inflacji i wzrostu realnych ogólnych kosztów. Tak samo dzieje się z jakąkolwiek dodatkową pomocą dzieciom.
              • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:39
                Na szczęście są prężne organizacje pozarządowe np Vaincre l'autisme, które robią wiele by dzieci z autyzmem dostały należytą pomoc, niestety nie dla wszystkich starcza, dla nas nie starczyło.

A w Polsce fundacje daja wszystkim potrzebujacym tyle ze wystarcza.

Nawet na tym forum pisza osoby o problemach w szkole, z opieka zdrowotna itd oraz o problemach finansowych dotyczacych terapii.

Straszne wladze w tych zachodnich krajach odbieraja dzieci bez powodu. Oczywiscie ...bylo wiele razy
                • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:59
                  Nie pisz nei na temat. Oni nie przyjechali po terapie a po święty spokój i możliwość zajęcia się własnym dzieckiem, które mimo iż upośledzone, kochają jak widać na tyle, by komplikować sobie dla niego życie. Uwierz, łatwiej by im było go oddać.
                  • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:13
                    Ty nie wkladaj ich do worka kochajacy rodzice bo nic o nich nie wiesz a naiwnoscia jest przekonanie ze dziecko im odebrano bez powodow.
                    • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:22
                      to ty ich wkładasz do worka wyrodni rodzice,
                      odebrali dziecko na podstawie skarg sąsiadów, no super opiekuńcze państwo
                      • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:29
                        fitfood1664 napisał(a):

> to ty ich wkładasz do worka wyrodni rodzice,
                        > odebrali dziecko na podstawie skarg sąsiadów, no super opiekuńcze państwo

Nie, odebrano im dziecko z powodow o ktorych nie wiemy, bo urzedy w Holandii nie publikuja tego w internecie.
                        • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:42
                          tak, ale wygodniej ci założyć, że odebrano nie bez powodu, niż wręcz przeciwnie
                          twój piękny kolorowy świat może istnieć dalej
                          • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:49
                            fitfood1664 napisał(a):

> tak, ale wygodniej ci założyć, że odebrano nie bez powodu,

Bo nie odbiera sie bez powodow czego ty nie dopuszczasz nawet.
                            • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 19:15
                              a ty nie dopuszczasz że urzędnik może się mylić
                • yuka12 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 18:34
                  Najlepiej uogólniać 😀. Zachód cacy - Polska be, urzędnicy mają zawsze rację, a każdy przypadek nie jest jednostkowy. Zazdroszczę jednowymiarowego postrzegania świata i braku szerszego doświadczenia.
                  • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 18:43
                    yuka12 napisała:

> Najlepiej uogólniać 😀. Zachód cacy - Polska be, urzędnicy mają zawsze rację, a
                    > każdy przypadek nie jest jednostkowy. Zazdroszczę jednowymiarowego postrzegani
                    > a świata i braku szerszego doświadczenia.
                    >

Dlaczego zakladasz u mnie brak doswiadczenia?
                    • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 19:17
                      z twoich nie znoszących sprzeciwu wypowiedzi?
                      ty znasz być może temat od strony urzędniczej, kto inny od strony rodzica
                      zgadnij dla której strony niewłaściwa decyzja będzie miała bardziej dramatyczne konsekwencje
                      • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 09:55
                        fitfood1664 napisał(a):

> z twoich nie znoszących sprzeciwu wypowiedzi?

😀😀😀

>
                    • yuka12 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 20:15
                      Najma? Kolejny nick?
                      • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 20:24
                        kto? ja? czy radia?
                        • yuka12 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 20:37
                          Raadiyah2020 to najprawdopodobniej najma, yamilca i ze 2 czy 3 inne nicki tej samej osoby. W sumiw niegłupia babka, ale jej wiara w prawno-urzędnicze rozwiązania czasami powoduje opad rąk. Plus dychotomia Polska - Zachód.
                    • yuka12 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 20:34
                      Masz dziecko z autuzmem czy jesteś nauczycielem?
                      • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 08:11
                        dziecko mam
                        • yuka12 Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 12:09
                          To było do raadhiyak 😁.
      • ichi51e Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:14
        Powiem tak. Jeden z najwiekszych autorytetow do spraw autyzmu nie zorientowal sie ze jego wlasny syn ma autyzm. Wiec wszystko mozliwe
      • disco-ball Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 15:05
        Mam dobra znajoma w Holandii, ma normalnie funkcjonujace dziecko, ale opowiadala mi, ze dzieci z ZA z autyzmem maja ciezko, nauczyciele niespecjalnie sa szkoleni, w szkole, do ktorej chodzi jej syn byl przez chwile pomysl "znakowania" dzieci niebieskii opaskami.
        Nie wiem, czy jest gorzej niz w Pl, bo nie mam porownania, ale wielokrotnie potwierdzala, ze jest problem.
        • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:24
          my we Francji mieliśmy asystentów szkolnych z łapanki spod urzędu pracy, bez jakiegokolwiek przygotowania, to było jeszcze wtedy, gdy wierzyliśmy, że uczęszczanie do normalnej szkoły ma jakiś sens. nie miało. Ale nikt nie zaproponował nic mądrzejszego oprócz psychiatryka.
          • melmire Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:22
            nadal macie, sama pracuje jako taka asystentka, bez zadnego przygotowania smile
            • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:26
              we Francji?
              • aerra Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 22:41
                W Polsce prawdopodobnie.
                Tu też asystenci są z łapanki.
              • melmire Re: Ucieczka DO Polski 20.07.20, 13:17
                We Francji, a jakze smile
    • sarah_black38 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 09:35
      A ja już myślałam, że to ten masowy exodus staruszków z Holandii przed eutanzają .
      • gaskama Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:26
        Właśnie to chciałam napisać.
        • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:00
          och, jakie wy wszystkie dowcipne, mistrzynie ciętej/cienkiej riposty
          • sarah_black38 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 18:38
            fitfood1664 napisał(a):

> och, jakie wy wszystkie dowcipne, mistrzynie ciętej/cienkiej riposty

No przeca szerokim echem rozeszła się płomienna przemowa prezesa w pewnej telewizji, że w Holandii staruszków czeka eutanazja, a u nas w Polsce jak wygra p. Duda to będzie bezpiecznie. No i wygrał, eutanazji nie będzie, nie będzie też bonu turystycznego dla emerytów, 14 emerytury zresztą też. Emerytom został jedynie frajer + tongue_out .
      • cosmetic.wipes Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 18:19
        Też myślałam, że zostanie rzucony dowód na potwierdzenie slow Dery 😁
    • mia_mia Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 09:38
      Znamienne jest to, że mający na pieńku z opieką społeczną, jako kierunek ucieczki wybierają Polskę. Dobrze to o naszym kraju nie świadczy.
      • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:27
        Wiedzą, że prowadzimy politykę prorodzinną, co w tym złego? Swego czasu głośna była historia francuskiej matki, której odebrano dwoje dzieci bo domagała się diagnozy, czując że z dziećmi jest coś nie tak
        wmówiono jej zastępczy zespół Münchhausena, a ona tylko chciała by ktoś zbadał jej dzieci i orzekł czy mają autyzm czy nie
        Enfants autistes retirés à leurs parents : Jai été accusée de vouloir à tout prix un enfant handicapé
        • olena.s Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:36
          To nie jest "polityka prorodzinna" tylko polityka antysysytemowa. Czyli zostawiania dziecka w każdej sytuacji przy rodzinie, i w ogóle "o co się czepiają, przecież to normalne, że matka wywalona przez ojca nocuje w aucie, no poprztykali się".
          • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:42
            no widzisz, w niektórych przypadkach się przydaje
            ja rodzicom życzę jak najlepiej, kochająca rodzina, kontra ośrodek dla dzieci z zaburzeniami albo rodzina zastępcza, która o autyzmie nie wie nic,
            wybór może być tylko jeden, każda z was, która nie zna tematu niech lepiej skupi się na tym co zna
            • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:41
              fitfood1664 napisał(a):

> no widzisz, w niektórych przypadkach się przydaje
              > ja rodzicom życzę jak najlepiej, kochająca rodzina,

A skad wiesz ze to jest kochajaca sie rodzina a nie dysfunkcyjna?
              • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:53
                A skąd wiesz, że urzędnicy nie wykazali się nadgorliwością, ignorując całkowicie rozpoznanie autyzmu i obarczając rodziców winą za napady złości dziecka? Mnóstwo autystycznych dzieci ma napady złości wynikające z niemożności skutecznego sygnalizowania swoich potrzeb.
                • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:11
                  Stad wiem ze to nie jest kwestia autyzmu czy jego braku bo decyzje o odebraniu rodzicom dziecka podejmowane sa w oparciu o konkretne dowody ktore to usprawiedliwiaja. Holandia nie jest dzikim krajem.
                  • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:25
                    pozory mylą, wszędzie może dojść do nadużyć a myślenie że w Holandii to niemożliwe jest po prostu idiotyczne i pobożnie życzeniowe
                    • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:31
                      fitfood1664 napisał(a):

> pozory mylą, wszędzie może dojść do nadużyć a myślenie że w Holandii to niemożl
                      > iwe jest po prostu idiotyczne i pobożnie życzeniowe

Tak jak zakladanie na podstawie zerowych info z urzedow ze napewno bezpodstawnie. Nikt nie odbiera rodzicom dzieci z powodu zaslonietych okien.
                      • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:41
                        oj, widzę że dalej nie mieści ci się w głowie, ale bywa
                        wolałabym żyć w twoim świecie wygodnych pewników
            • cosmetic.wipes Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 18:20
              Skąd wiesz, że to kochająca rodzina? Bo sami tak twierdzą?
              • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 19:18
                bo dobrze im z oczu patrzy tongue_out
        • livia.kalina Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 18:35
          Naprawdę uważasz, że takie anegdotyczne "dowody" w ogóle o czymś świadczą? Chcesz nas przekonać, że we Francji nie ma dziecięcej psychiatrii, dzieci nie mają diagnozowanego spektrum, nie są objęte opieką? Że w Polsce jest cokolwiek lepiej pod tym względem niż we Francji?
          • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 19:20
            jedź, przekonaj się, ja nic tu nie wskóram,
            nie na darmo organizacje pozarządowe pozwywają państwo o nieudzielenie pomocy rodzinom z dziećmi autystycznymi
            • livia.kalina Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 00:44
              Psychiatra dziecięca w Polsce leży. Na oddział przyjmują już tylko dzieci po próbach samobójczych i kładą je na materacu w świetlicy. Ale dzieci kładą na oddziały psychiatryczne dla dorosłych, gdzie nikt nie pilnuje ich bezpieczeństwa i dochodzi nawet do gwałtów.

Mówisz, ze "Tobie tylko zaoferowali pobyt na oddziale psychiatryczny"? To luksus, o którym w Polsce możesz tylko pomarzyć.
              • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 08:16
                to luksus którego wolałam odmówić,
                pacjenci autystyczni poddawani torturom poprzez pakowanie w lodowate prześcieradła, bicze wodne i tym podobne przyjemności, do tego unieruchomianie, psychotropy i brak nadzoru
                nie myśl że to chore wizje antyszczepa, czy coś w tym stylu, organizacje pozarządowe sporządziły bardzo wiarygodne raporty i oskarżyły państwo o brak należytej opieki

nie widziałam dobra mojego dziecka w takim rozwiązaniu
            • morekac Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 08:16
              >nie na darmo organizacje pozarządowe pozwywają państwo o nieudzielenie pomocy rodzinom z dziećmi autystycznymi

Ciekawe, czy ktoś w Polsce wpadłby na taki pomysł?
              Mam wrażenie, że nie jest to w zwyczaju po prostu.
              A psychiatria - ze szczególnym uwzględnieniem dziecięcej - leży.
        • mia_mia Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 18:48
          Propedofilską, , propatologiczną, ale nie prorodzinną.
      • sumire Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:44
        Ordo Jurki już się zaangażowały w sprawę, oczywiście. To też znaczące.
    • szeptucha_z_malucha Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 10:06
      Dziwne. Ja chętnie z moim autystycznym synem uciekłabym do Holandii, ponieważ tam, w przeciwieństwie do Polski, są stosowane rozwiązania, które pomogłyby mu wieść stosunkowo samodzielne dorosłe życie. Holendrzy lepiej od Polaków oswoili autyzm, rozpoznawalność jest tam większa. Często pisała o tym forumka Tijgertije.
      Zresztą, żeby się lepiej schować, powinni chyba pojechać do Rosji?
      • roks30 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 10:21
        A dlaczego niby do Polski? Żadne z nich nie ma polskiego obywatelstwa. Poza tym jeśli im się wydaje że w Polsce jest taka świetna opieka to chyba mają nierówno pod sufitem. Zobaczycie za chwilę pisiory będą się w tv brandzlowac ta historią 🤦‍♀️😂
        • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 10:32
          Dlatego wlasnie nie powinno dziwic ze powody odebrania im dziecka byly konkretne
          • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:56
            jakie konkretne? że miało napady złości? Francuska znajoma mająca syna z autyzmem musiała się wyprowadzić ze swojego własnego mieszkania ze względu na nękanie przez sąsiadów i wieczne dzwonienie na policję, bo jej syn też miewał napady złości, na szczęście nie miała większych problemów, bo jest znana i zasłużona w walce z autyzmem, aktywnie działa w tego typu organizacji, którą sama stworzyła
            • livia.kalina Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 18:36
              >Francuska znajoma mająca syna z autyzmem musiała się wyprowadzić ze swojego własnego >mieszkania ze względu na nękanie przez sąsiadów i wieczne dzwonienie na policję

I serio w Polsce takie przypadki często się również nie zdarzają?
              • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 19:21
                w tej okropnej Polsce na pewno, ale tu chodzi o świetlany, idealny zachód! Tam nie może nic złego się dziać
                • livia.kalina Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 20:50
                  Oczywiście, że w każdym miejscu na ziemi może sie przytrafić coś złego ale w zamożnym, bezpiecznym, cywilizowanym, z dobrą służbą zdrowia i wysokim poziomem nauki, kraju zdarza sie o wiele rzadziej.
                  • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 08:17
                    jakieś statystyki?
        • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:52
          w Polsce działają rozmaite fundacje, wbrew pozorom środków można zebrać więcej na chore dziecko, niż w karajach zachodnich, jeśli tylko rodzic wie jak się do tego zabrać. Poza tym proponowanych terapii jest cały full, nic tylko przebierać, co z tego że płatne skoro fundacja zapłaci. Ja po pomoc na moje dziecko musiałam we Francji bujać się ponad dwa lata przed sądem, by administracja uznała że jest ciężko upośledzony
          kto nie zna tematu, różne rzeczy może sobie uroić, jak chociażby to że na zachodzie jest taaaak różowo
          • aerra Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:58
            Fundacja może zapłaci, jak masz orzeczenie o niepełnosprawności. Jak masz dziecko z ZA, to nikt ci za nic płacił nie będzie, a dziecko przy odpowiednio szybko wdrożonej terapii jest w stanie funcjonować samodzielnie w społeczeństwie.
            • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:27
              ci rodzice z artykułu mieli stos papierów potwierdzających ZA, my też mamy, nikt ci nigdzie na piękne oczy nic nie da, nawet na tym wspaniałym zachodzie, czasem i diagnoza pedopsychiatry nie wystarczy, my musieliśmy walczyć w sądzie
              • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:50
                fitfood1664 napisał(a):

> ci rodzice z artykułu mieli stos papierów potwierdzających ZA,

Widzialas ten stos?

• fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 19:23
                  acha, czyli wychodzisz z założenia że kłamią, rozumiem
                  • aerra Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 22:30
                    No akurat co do tej diagnozy to tam to wygląda dziwnie bardzo. Tak jakby dziecko było zdiagnozowane przez jakiś prywatnych "specjalistów", a nie miało oficjalnie tej diagnozy potwierdzonej.
                    Ale może to jakoś jest wyjaśnione, a tylko my nie mamy dostepu do tego wyjaśnienia.
                    • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 08:20
                      nam się to wydaje dziwne, ale może system jest w Holandii podobny do francuskiego
                      państwowe szpitale i miejskie ośrodki medyczne oraz cała rzesza prywatnych gabinetów, nie masz wyjścia jak tylko iść do lekarza prywatnie
                  • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 09:58
                    fitfood1664 napisał(a):

> acha, czyli wychodzisz z założenia że kłamią, rozumiem

Widzialas ten stos?
              • aerra Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 22:37
                Ja tez mam stos papierów i co z tego? Oficjalną diagnozę mamy, a w zasadzie to nawet trzy: z nfzetowej poradni zajmującej się dziećmi ze spektrum, prywatną i jeszcze z ppp, najwcześniejszą, wyrwaną od nich zębami (bo to diagnoza wewnętrzna, a nie dla rodziców dziecka), dziecko jest pod opieką poradni, tatarata. Od dwóch lat poradnia nie może znaleźć terapeutów, więc jak akurat "nasza" terapeutka poszła na macierzyński, to wszystkie dzieci, które do niej chodziły zostały na lodzie. Bo "szukamy nowego terapeuty" i "proszę się zapisać na listę - czas oczekiwania 2-3 lata". Jakby nie prywatne zajęcia za które płacimy sami i to co załatawiliśmy sobie w szkole (na orzeczenie o KS), to oferta dla takich dzieci jak moje (wysokofunkcjonujący, ponad normę intelektualną aspik) wynosi całe okrągłe zero.
                A orzeczenia o niepełnosprawności nie mamy, nie staraliśmy się o to.
      • memphis90 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:30
        Fitfood napisała, że we Francji jest gorzej niż w Pl, więc w Holandii również musi byc gorzej...
        • yuka12 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:50
          Wszysto zależy gdzie się mieszka i na kogo trafi. Mam nienajlepsze zdanie o NHS Wales, ale np. w przypadku podejrzenia raka piersi zajęto się mną błyskawicznie, w jeden dzień zrobiono wszelkie możliwe badania i tego samego dnia miałam już wyniki. Za to na odpowiednie badanie w kierunku podejrzenia o dysleksję czekałam prawie 1,5 roku, więc jak już wszystko potwierdzono, była ponad 2 lata w tyle za rówieśnikami, jeżeli chodzi o postęp edukacyjny. Zaznaczam, że te badania WYMUSIŁAM, bo szkoła zrzucała problemy córki na karb jej pochodzenia (pomimo jej całego życia w UK i wejścia w tutejszy system edukacji zaraz po 2 urodzinach).
          • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:59
            o, to podobnie jak u nas, dziecko dwujęzyczne, ale na pewno problemy szkolne wynikają nie z niekompetencji nauczyciela tylko z tego że "na pewno nie rozumie co do niego mówię", bo syn pytany o to jak się nazywa, przedstawiał się polską wersją imienia. Ciekawe skąd wiedział o co pytają, skoro nic nie rozumiał.
            • yuka12 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:17
              W tamtej szkole była garstka dzieci o innym pochodzeniu niż walijski/angielski i widać było, że wielu nauczycieli zwyczajnie nie rozumie wyzwań z tym związanych. Zwłaszcza że szkoła była walijska czyli język codziennej komunikacji nauczyciele-dzieci też był walijski. Jednak pewne uwagi dot. córki zgłaszałam od początku nauki, bo już w poprzedniej szkole (angielskiej) jak i w domu (w komunikacji po polsku) występowały te same, typowe dla dysleksji, problemy. Ale potrzeba było jeszcze ponad roku, żeby szkoła wreszcie się z tym zgodziła i kolejnych dobrych kilka miesięcy, zanim zrobiono testy. A czas płynął i zaległości rosły ☹️.
              • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:50
                yuka12 napisała:

> W tamtej szkole była garstka dzieci o innym pochodzeniu niż walijski/angielski
                > i widać było, że wielu nauczycieli zwyczajnie nie rozumie wyzwań z tym związany
                > ch.

W polskich szkolach tez nie rozumieja, rzadko w polskich szkolach w ogole maja kontakt z dziecmi ktore nie mowia po polsku, szczegolnie poza duzymi miastami.
          • bi_scotti Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:33
            yuka12 napisała:

> Wszysto zależy gdzie się mieszka i na kogo trafi.

Exactly. I to zapewne dotyczy wiekszosci medical services w wiekszosci krajow swiata. A biurokracja i nieprzemakalnosc indywidualnych urzedasow to choroba miedzynarodowa uncertain
            Trudno tak uczciwie ocenic sytuacje z artykulu wylacznie na podstawie tego, co mowi Mecanas Lewandowski czy sami rodzice. Szkoda, ze "investigating journalist" nie pokusil sie o kontakt ze strona holenderska. Nawet gdyby (najprawdopodobniej!) nikt nie chcial rozmawiac o konkretnej sprawie, to przynajmniej my, czytelnicy, moglibysmy poczytac o standard procedures etc. A tak, to text pozostaje w kategorii "jedna pani drugiej pani" - szkoda, troche zmarnowana szansa.
            Malemu Martin nalezy zyczyc wszystkiego co najlepsze. Cokolwiek by to mialo nie byc: zycie w PL z mama i tata, zycie w foster home w NL, moze jacys dziedkowie w Australii albo Rosji, who knows … Mozna tylko miec nadzieje, ze znajdzie jakis odpowiedzialny, madry urzednik (!), ktoremu sie bedzie chcialo zajac ta sprawa uczciwie i porzadnie. Life.
          • cosmetic.wipes Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 18:24
            W Polsce na potwierdzenie dysleksji przez ppp czeka się dwa lata.
        • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:56
          wcale nie musi być lepiej
        • chatgris01 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:06
          memphis90 napisała:

> Fitfood napisała, że we Francji jest gorzej niż w Pl, więc w Holandii również m
          > usi byc gorzej...
          >

Prawdę napisała, znajoma z autystycznym dzieckiem miała we Francji identyczne przeboje jak ona (w końcu wrócili do Polski, właśnie ze względu na dostęp do lepszych terapii).
          • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:09
            ja wróciłam żeby mieć święty spokój, fakt, tego mi tu nie brakuje big_grin
            i tak terapię prowadzę ja, bo przez lata we Francji nie trafiłam na nikogo, kto byłby coś wart i chciał kontynuować orkę na ugorze jaką jest praca z moim synem niestety
            ważne że robimy postępy
            • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:43
              aha, czyli wrocilas do Polski zeby prowadzic terapie osobiscie. Moglas robic to samo we Francji.
              • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:50
                mogłam, ale tu mam bliżej do rodziców, wyobrażałam sobie że będzie mi to pomocne w odnalezieniu równowagi, bo diagnoza mnie rozwaliła, jakieś pytania?
                • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:15
                  Nie, twoja postawa w tym watku wiele wyjasnia. To nie zacofana Francja jest problemem a brak wsparcia rodzicow.
                  • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:32
                    nie, to nie rodzice winni mi wsparcie, tylko państwo, nie po to pracujemy i płacimy podatki ja i mąż, żeby w razie potrzeby państwo się na nas wypięło, a to niestety zrobiło, żadnej realnej pomocy ani nam jako rodzicom ani dzieku jako pacjentowi nam nie zaoferowano, musieliśmy walczyć latami by dostać choć zasiłek w wyskości chociażby po części pokrywający potrzeby
                    ktoś kto tuby nie ruszył znad Wisły i nie zna realiów innych krajów niech pieje dalej, tak, zachodni urzędnicy nie mogą się mylić uncertain
                    • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:51
                      fitfood1664 napisał(a):

> nie, to nie rodzice winni mi wsparcie, tylko państwo, nie po to pracujemy i pła
                      > cimy podatki ja i mąż, żeby w razie potrzeby państwo się na nas wypięło, a to n
                      > iestety zrobiło, żadnej realnej pomocy ani nam jako rodzicom ani dzieku jako pa
                      > cjentowi nam nie zaoferowano, musieliśmy walczyć latami by dostać choć zasiłek
                      > w wyskości chociażby po części pokrywający potrzeby

To dobrze ze Polska zaoferowala ci wiecej niz Francja.
                      • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 19:23
                        nie, w Polsce wiedziałam czego mam oczekiwać, przecież to taki okropny kraj
                        • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 10:00
                          fitfood1664 napisał(a):

> nie, w Polsce wiedziałam czego mam oczekiwać, przecież to taki okropny kraj

Czyli Polska niczego nie zaoferowala ale Francja powinna.
                          • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 14:19
                            nie, w Polsce nie szukałam pomocy
                            • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 16:58
                              fitfood1664 napisał(a):

> nie, w Polsce nie szukałam pomocy

No coz...
              • ichi51e Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:19
                Ale wiesz ze „na autyzm” to zasadniczo terapii nie ma? Mozna „leczyc” zaburzenia si, uczyc dziecko teog czy owego ale zadnej magicznej terapii ktora je wyleczy nie ma.
                • aerra Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 15:06
                  Magicznej nie.
                  Ale chociażby kwestia komunikacji. Dziecko autystyczne, które potrafi i chce się komunikować, a takie, któremu nikt nie dał narzędzi do tej komunikacji to naprawdę olbrzymia różnica.
                  • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:40
                    Różnica jest zaiste olbrzymia, poznaliśmy na własnej skórze i jedno i drugie
                    tylko naszej determinacji zawdzięczamy to co mamy na chwilę obecną
                    myślę, że bez pomocy rzetelnych prywatnych specjalistów z USA i odważnej lekarki z Fr, mielibyśmy dziś dzikiego agresywnego osiłka, z którym tylko pasy mogłyby dać sobie radę
                    a tak to mamy fajnego chłopaka, który mimo bardzo ograniczonych środków komunikacji ma nawet swoiste poczucie humoru i może nie rozwija się jak inni ludzie, ale nie jest nieszczęśliwy. Może będzie kiedyś jak dotrze do niego co z nim tak naprawdę jest, na razie wolę o tym nie myśleć.
                • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:36
                  ABA jest bardzo skuteczna, jeśli ktoś się na tym zna, odpowiednią dietą też można wiele zdziałać, widziałam dzieci, które robiły wspaniałe postępy, stosując i jedno i drugie, niestety moje dziecko ma postać głęboką autyzmu

nie chodzi o żadną magię tylko o ciężką dobrze ukierunkowaną robotę
                  moje dziecko doprowadzone zostało do ciężkiego stanu zarówno fizycznie jak i umysłowo, mimo iż regularnie zgłaszaliśmy pediatrze nasze poważne obawy, jej odpowiedź przez 2 lata była "wyrośnie z tego". Naszym błędem było że jej zaufaliśmy
                  • szeptucha_z_malucha Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:41
                    Moja pediatra też tak w Polsce mówiła, 13 -14 lat temu.
                    • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:46
                      i co? wyrosło? Moje nie.
                      • szeptucha_z_malucha Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:05
                        Nie wyrosło.
                        • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:06
                          całe życie przed nami wink
                          • szeptucha_z_malucha Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:19
                            smile
                            U mojego jest regres po nauczaniu zdalny - a przez to braku bezpośredniego kontaktu z terapeutami i nauczycielami oraz pomieszaniem mojej roli rodzica i nauczyciela. Na tyle znaczny, że rozważaliśmy oddział szpitalny do obserwacji. Jednak po informacji, że przez miesiąc w reżimie sanitarnym nie byłoby ani odwiedzin, ani możliwości kontaktu przez telefon, uznałam to za gorsze zagrożenie.
                            Zgadzam się, że dla dziecka autystycznego (mój to nastolatek) rozdzielenie z rodziną, która się o nie troszczy, to nieodwracalna trauma i utrata wszystkiego, co osiągnęło.
                            Nie wiem jak było w przypadku tej rodziny. Dziwi mnie, że z kraju o wysokim odsetku dzieci ze spektrum nikt ich nie rozumiał.
                            Mam jednak w pamięci akcję sprzed kilku lat, gdy rodzina francuski - polska uciekała z Niemiec, bo prosili o inną, bardziej adekwatną pomoc dla dziecka z autyzmem a JA uznał ich przez to za niewspółpracujących - też czuli się zagrożeni odebraniem dziecka. Historia z forum Inny Świat.
                            • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:28
                              ja już nikogo o nic nie proszę, boje się tych inkwizytorskich spojrzeń i urzędników wiedzących lepiej
                              • szeptucha_z_malucha Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:40
                                Aka w Polsce nie mam wiary w to, że ktoś nam adekwatnie pomoże.
                                Na razie cieszę się każdym życzliwym nauczycielem i terapeutą - już nawet poza tym nie oczekuję kompetencji.
    • memphis90 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:00
      >wskutek starań rodziców, zdiagnozowano u >niego ciężką postać autyzmu
      No, skoro autyzm został zdiagnozowany "wskutek działań rodzicow" to sluszn ie dziecko zabrano

>Chłopiec w trakcie spotkań zakomunikował >rodzicom chęć ucieczki
      Chłopiec z bardzo ciężkim autyzmem, nie rehabilitowany (bo w strasznej Holandii nie ma rerahabilitacji), w dodatku w regresie zakomunikował chęć ucieczki do Polski?

>zadecydowali o zabraniu synka bez >powiadamiania władz i ucieczki do Polski w >celu zapewnienia mu rehabilitacji i terapii
      No proszę, a w Polsce ludzie zbierają zrzutki i 1% na terapię swoich dzieci....

> Jest to kolejna sprawa, w której polskie >organy są proszone o udzielenie ochrony >niesłusznie i bezprawnie rozbitym rodzinom
      Taa, w głowę zachodzę dlaczego... W sumie dlaczego nie ucieklli do Rosji...?
      • memphis90 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:03
        *(Nr1 - przytyk do kiepskiego dziennikarstwa)
    • gaskama Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:37
      A ta nasza slynna służba zdrowia. Zgodnie z paskami Dziennika "wszyscy zazdroszczą nam wszystkiego" to nie dziwi też ucieczka ze zgnilego zachodu do naszej krainy mlekiem i miodem płynącej. No i 500+. Holender łasy na gulden nie może stracić takiej okazji przejęcia poważnej gotówki.
      • livia.kalina Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 18:41
        Ja się dziwię, ze dziennie tysiące z tego zgniłego zachodu do Polski nie uciekają.
        • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 19:24
          nie muszą uciekać, wystarczy wjechać na dowodzie, granice otwarte
    • bo_ob Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:44
      ciekawe dlaczego nie uciekli do matuszki Rasij, ojczyzny matki chłopca
      • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:49
        rodzice dziecka specjalnej troski muszą być sto razy bardziej wyczuleni na wszelkie ewentualności
        Polska chociaż to ma to do siebie, że nie odbiera dzieci rodzicom pod fałszywym pretekstem a urzędnicy nie udają że wiedzą lepiej co dla dziecka dobre
        • araceli Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:51
          fitfood1664 napisał(a):
          > Polska chociaż to ma to do siebie, że nie odbiera dzieci rodzicom pod fałszywym
          > pretekstem a urzędnicy nie udają że wiedzą lepiej co dla dziecka dobre

Oczywiście. Dlatego regularnie mamy doniesienia o dzieciach gwałconych, molestowanych i skatowanych na śmierć.
          • araceli Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:52
            Ostatnio nawet 17-latka pisała o ułaskawienie gwałcącego ją ojca, żeby ów ojciec mógł z nią mieszkać w jednoizbowym mieszkaniu...
          • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:06
            nie odbiera również w słusznej sprawie, ale temat nie o tym
            • araceli Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:28
              fitfood1664 napisał(a):
              > nie odbiera również w słusznej sprawie, ale temat nie o tym

Może na to państwo liczyli prosząc o azyl tu a nie u siebie.
              • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:34
                każdy sam ocenia słuszność sprawy
                źli rodzice nie walczą o opiekę nad autystycznym dzieckiem które ma napady złości, już prędzej by oddali, bo kasa z tego żadna i życie niestety bardzo skomplikowane
                ale każdy ocenia według siebie
        • memphis90 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 11:54
          A muszki owocówki???

Poza tym mają jeszcze Australię, teraz to byłoby ciężko, przyznaję, ale przez 2 lata mogli uciekać do woli.
        • bo_ob Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:02
          fitfood1664 napisał(a):

> Polska chociaż to ma to do siebie, że nie odbiera dzieci rodzicom pod fałszywym
          > pretekstem

gorzej, że nie odbiera pod prawdziwym pretekstem
          • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:07
            fakt, ale w tym przypadku nie dziwi mnie wybór Polski jako miejsca ew azylu
            • bo_ob Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:09
              a mnie dziwi, wszyscy bowiem wiemy jak kiepska jest w Polsce opieka medyczna
              • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:25
                im potrzebna jest skuteczna terapia dla dzieci z autyzmem i święty spokój, jedno i drugie znajdą tu, nie martw się o nich, będą tylko musieli wybrać ziarno z plew, bo nieskutecznych terapii też jest całe mnóstwo
                • araceli Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:30
                  fitfood1664 napisał(a):
                  > im potrzebna jest skuteczna terapia dla dzieci z autyzmem i święty spokój, jedn
                  > o i drugie znajdą tu, nie martw się o nich, będą tylko musieli wybrać ziarno z
                  > plew, bo nieskutecznych terapii też jest całe mnóstwo

A czemu nie chcą tego szukać u siebie?
                  • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:36
                    na pewno chcą, ale nadgorliwi sąsiedzi, którym się nawiasem mówiąc nie dziwię, bo sama widziałam napady złości u autystyka, a każdy chce mieć spokój, narobili im problemów
                    każdy garnie w swoją stronę, zakłady dla dzieci upośledzonych też trzeba kimś zapełnić
                    • memphis90 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:56
                      To jest Australijczyk i Rosjanka, więc "u siebie" to bynajmniej nie Holandia i to pewnie miała na myśli Araceli.
                      • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:06
                        Jak widać, Australijczyk i Rosjanka, może wolą żyć na neutralnym gruncie? Czy ktoś może im tego zabronić? Albo uważać za podejrzane?
                        • araceli Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 18:14
                          fitfood1664 napisał(a):

> Jak widać, Australijczyk i Rosjanka, może wolą żyć na neutralnym gruncie? Czy k
                          > toś może im tego zabronić? Albo uważać za podejrzane?

A 'chcieć' to sobie mogą i mieszkać na marsie - azyl służy prześladowanym w ojczyźnie. I tak - wybór kraju do ucieczki, który słynie z zaniedbywania ochrony dzieci budzi podejrzenia.
                          • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 19:27
                            niewysłuchanie racji rodziców i odebranie dziecka nie oferując mu nic lepszego wzamian to prześladowanie, jeśli Holandia wyda za nimi nakaz aresztowania, roszcząc sobie prawo ścigania ludzi, którzy z tym krajem nie mają wszak nic wspólnego to co im pozostaje?
                            • araceli Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 20:39
                              fitfood1664 napisał(a):
                              > niewysłuchanie racji rodziców i odebranie dziecka nie oferując mu nic lepszego
                              > wzamian to prześladowanie, jeśli Holandia

Holandia nie jest ojczyzną ani jednego ani drugiego rodzica. Czemu nie wrócą do siebie?

> go to co im pozostaje?

WRÓCENIE DO SIEBIE.
                              • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 08:29
                                A dlaczego mieliby wrócić, skoro być może chcą pozostać w Europie do zakończenia sprawy? A może już Holandia narobiła szumu na tyle, że boją się przekraczać granice?
                                Ktoś spróbował się postawić w ich położeniu, zakładając że są niewinni? W końcu maltertowania się nie dopatrzono. Ty byś nie zrobiło wszystkiego by nie rozdzielano cię z dzieckiem? W dodatku zupełnie bezbronnym ze względu na stan, które się nie poskarży chćby mu nie wiem co robiono.
                                Znam osobiście matkę, która powierzyła swojego autystycznego synka instytucji, bo uwierzyła że tak będzie lepiej. Jej 4 letni syn mimo wszystko umiał mówić. Przy kolejnym widzeniu dziecko opowiedziało pornograficzne szczegóły z udziałem innych, starszych pacjentów.
                                Powierzyć niewerbalne dziecko komukolwiek, będąc dobrym rodzicem to strach i cierpienie.
                                Ja im wierzę. Być może poprzez pryzmat własnych doświadczeń z administracją, ale jestem z nimi. Nie, nie miałam aż takich jazd, ale wiem, że urzędnicy są bezduszni i słabo doinformowani.
                                • araceli Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 10:18
                                  fitfood1664 napisał(a):
                                  > A dlaczego mieliby wrócić, skoro być może chcą pozostać w Europie

A chcieć to sobie mogą i ma Marsie zamieszkać. Osobiście nie życzę sobie, żeby Polska była postrzegana jako miejsce ucieczki wszelkiej masy banitów.

Jak chcesz to postuluj, żeby przyjęli ich w kraju w którym mieszkasz - nam syfu nie zsyłaj.
                                  • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 14:21
                                    ależ złotko ja żyję w Polsce i płacę tu przyzwoite podatki, mam więc moralne prawo życzyć im by się rozgościli, w końcu w części za moje będą tu żyć, jeśli dostaną jakieś zasiłki
                                    • araceli Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 15:02
                                      fitfood1664 napisał(a):
                                      > ależ złotko ja żyję w Polsce i płacę tu przyzwoite podatki,

Przed chwilą twierdziłaś, że we Francji big_grin I jak chcesz ich utrzymywać to z WŁASNEJ kasy. Nie rób z Polski ścieku, gdzie każdy pedofil czy antyszczep będzie mógł się chronić na koszt podatnika.
                                      • potworia116 Re: Ucieczka DO Polski 19.07.20, 13:42
                                        araceli napisała:

> fitfood1664 napisał(a):
                                        > > ależ złotko ja żyję w Polsce i płacę tu przyzwoite podatki,
                                        >
                                        > Przed chwilą twierdziłaś, że we Francji big_grin I jak chcesz ich utrzymywać to z WŁA
                                        > SNEJ kasy. Nie rób z Polski ścieku, gdzie każdy pedofil czy antyszczep będzie m
                                        > ógł się chronić na koszt podatnika.
                                        >

Muszę to napisać, Araceli, straszna z ciebie kmiotka.
                                      • ichi51e Re: Ucieczka DO Polski 19.07.20, 13:51
                                        Jak na razie antyszczepy raju u nas chyba nie maja bo mamy najwieksza wyszczepialnosc w eu oraz szczepimy na co sie da.
                                        Z glosnych spraw to sprawa Lisova glownie sie nasuwa i osobiscie chyba dobrze ze Polska pomogla
                                        • araceli Re: Ucieczka DO Polski 19.07.20, 14:47
                                          ichi51e napisała:
                                          > Jak na razie antyszczepy raju u nas chyba nie maja

Skoro Polska jest krajem, gdzie państwo nie interesuje się losem dziecka w rodzinie to tak - mają raj. Polacy w większości szczepią co nie oznacza, że jak ktoś nie chce to skutecznie można go do tego zmusić.
                                          • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 20.07.20, 13:26
                                            wyjedź gdzieś dalej na wschód z twoim zamiłowaniem do przymusu, stalinowcu
                                      • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 20.07.20, 13:25
                                        widocznie czytanie ze zrozumieniem jest poza twoim zasięgiem,
                                        każdy robi co mu się podoba w ramach istniejącego prawa więc możesz mi skoczyć
                                        a takie nie znoszące sprzeciwu gadki to do swoich bliskich możesz stosować
                                  • lauren6 Re: Ucieczka DO Polski 19.07.20, 13:33
                                    > nam syfu nie zsyłaj

Autystyczne dziecko to syf?
                                    • araceli Re: Ucieczka DO Polski 19.07.20, 13:37
                                      lauren6 napisała:
                                      > > nam syfu nie zsyłaj
                                      >
                                      > Autystyczne dziecko to syf?

Nie dałaś rady przeczytać czy złośliwie wycięłaś część wypowiedzi, gdzie jest odpowiedź na twoje pytanie?

> Nie rób z Polski ścieku, gdzie każdy pedofil czy antyszczep będzie mógł się chronić na koszt podatnika.

• potworia116 Re: Ucieczka DO Polski 19.07.20, 13:50
                                        A na czyj koszt przyjechała do Polski ta rodzina? Masz jakieś dane?
                • bo_ob Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:39
                  fitfood1664 napisał(a):

> im potrzebna jest skuteczna terapia dla dzieci z autyzmem i święty spokój

nie wiemy jak wygląda sytuacja, bo znamy ją jedynie z jednostronnej relacji adwokata rodziny

poczekajmy może z oceną, gdy będzie dostęp do innych źródeł
                  • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:37
                    no to czekajmy, zamiast wieszać psy na rodzinie jak to tu gromadnie robicie
                    • bo_ob Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:41
                      fitfood1664 napisał(a):

> no to czekajmy, zamiast wieszać psy na rodzinie jak to tu gromadnie robicie

do mnie mówisz wy?
                      • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:48
                        tak, do ciebie, bo jesteś jedyną osobą na bank która to przeczyta big_grin
                        halooo, jesteśmy na forum
                        • bo_ob Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:54
                          fitfood1664 napisał(a):

> tak, do ciebie, bo jesteś jedyną osobą na bank która to przeczyta big_grin
                          > halooo, jesteśmy na forum

czyli twoim zdaniem ja wieszam psy na tej rodzinie?

gratuluję poczucia humowu
                          • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:57
                            dzięki, tego mi akurat nie brakuje
                    • memphis90 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:12
                      Nikt nie wiesza psów na rodzinie, nie ma ani jednego takiego wpisu. Są natomiast wpisy, że wiemy tyle, ile napisaly bulwarówki.
                      • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:15
                        nie, większość wpisów to "nie odebrali bez powodu" i poddawanie w wątpliwość dobrej woli rodziców a to już może być głęboko niesprawiedliwe
                        sama w takim przypadku wolałabym wiać gdzie pieprz rośnie niż rozstać się z dzieckiem i zostawić je w domu dziecka. Potrzeba ochrony własnego dziecka jest bardzo silna, a jeśli dziecko jest w dodatku równie bezbronne jak autystyk, separacja z nim jest torturą
                      • ichi51e Re: Ucieczka DO Polski 19.07.20, 15:18
                        Za to wyzej jest w temacie ze antyszczpoe i pedofili i itp syfu nam tu nie trzeba
              • yuka12 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:27
                I tak i nie. Z jednej strony kolejki do lekarza, na zabiegi i w ostatniej chwili mogą odwołać operację, bo jedyny anestezjolog ma pilny przypadek, poza tym wciąż kuleje komunikacje i wzajemne stosunki, ale też można trafić na świetnych specjalistów i nowatorskie terapie, które ktoś się podejmuje wprowadzić. W UK np. prywatna służba zdrowia jest kiepsko dostępna i nieprzeciętnie droga, a o nowatorskich terapiach można zapomnieć, bo wszystko wymaga drobiazgowych badań i zezwoleń. Oczywiście minimalizuje to dostęp do oszukańczych praktyk, ale i limituje dostęp do nowych technologii i nowych skuteczniejszych leków. Po które ludzie jeżdżą do USA czy Czech, a operacje kolana robią np. w Indiach.
              • araceli Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:29
                bo_ob napisała:
                > a mnie dziwi, wszyscy bowiem wiemy jak kiepska jest w Polsce opieka medyczna

Widocznie nie o opiekę im chodziło a właśnie...
                • bo_ob Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:40
                  trudno uwierzyć, że ktoś ucieka z Holandii do Polski, ponieważ tu dostanie lepszą opiekę medyczną
                  • chatgris01 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:53
                    No dopiero wczoraj czy przedwczoraj w innym wątku ktoś tu pisał o opiece medycznej w Holandii, jak babka musiała walczyć tygodniami o prześwietlenie złamanej (jak się w końcu okazało) nogi, bo jej wmawiano stłuczenie...
                    • pani07 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:02
                      Pamiętam ten przymus do eutanazji i trzymanie kobiety, lekarka przed sądem- Holandia:
                      Tekst linku
                      • pani07 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:06
                        "W Holandii, eutanazja jest legalna dla osób od 12 roku życia – niewymagana jest do tego zgoda rodziny."- i tak, to JEST chore podejście, jak i przykład ten 17-latki. I piszę to z perspektywy bliskiej krewnej, która z depresją się zmagała- dobry psychiatra, potem psycholog i terapia pomogły jej z tego wyjść:
                        Tekst linku
                      • araceli Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:07
                        pani07 napisał(a):
                        > Pamiętam ten przymus do eutanazji

Po co tak głupio łżeć?
                        • olena.s Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:48
                          Bo im więcej razy powtarza się kłamstwo, tym bardziej coś z niego zostanie.
                          • beaucouptrop Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 15:14
                            》Bo im więcej razy powtarza się kłamstwo, tym bardziej coś z niego zostanie. 《
                            Olena dzielisz się z nami własnymi metodami?
                            • olena.s Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 15:34
                              Zieeeeew.
                      • sumire Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:08
                        No. Straszny kraj. Nie to, co Polska, gdzie dobro rodziny stoi na najwyższym miejscu, a człowiek terminalnie chory nie ma szans nie tylko na eutanazję, ale często nawet na porządną opiekę, więc zajmują się nim wyczerpani krewni.
                        • pani07 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:15
                          Tak, jeśli stawowi się prawo gdzie RODZIC nie ma wpływu na odejście swojego dziecka- to państwo może zadecydować, że eutanazja będzie dotyczyć 12-latka. To jest chore.
                    • bo_ob Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:09
                      chatgris01 napisała:

> No dopiero wczoraj czy przedwczoraj w innym wątku ktoś tu pisał o opiece medycz
                      > nej w Holandii, jak babka musiała walczyć tygodniami o prześwietlenie złamanej
                      > (jak się w końcu okazało) nogi, bo jej wmawiano stłuczenie...
                      > //

czy to znaczy, że w Polsce opieka medyczna jest lepsza, niż w Holandii?

EHCI to corocznie publikowany raport poświęcony ocenie systemów opieki zdrowotnej w Państwach Europy. W tegorocznym raporcie po raz pierwszy od dekady pierwsze miejsce nie przypadło Holendrom (883/1000 pkt.), a Szwajcarom (893 pkt.). Znaczny spadek odnotowała Polska zajmując 32 (585 pkt.) miejsce z 35 ocenianych krajów. Za nami uplasowały się kolejno: Węgry, Rumunia i Albania.

to za rok 2018
                      • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:40
                        nie po opiekę medyczną przyjechali ale po prawo do opieki nad swoim dzieckiem, które choć autystyczne ma prawo do miłości i obecności rodzica
                        ciężko w to uwierzyć komuś kto nie liznął tematu z bliska, ale czasem urzędnicy wiedzą lepiej, że np ty jako rodzic się nie sprawdzasz, inaczej dziecko nie wpadłoby w autyzm, więc lepiej już wysłać go do zakładu, gdzie będzie 1 opiekun na kilku podopiecznych
                        • bo_ob Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:42
                          fitfood1664 napisał(a):

> nie po opiekę medyczną przyjechali ale po prawo do opieki nad swoim dzieckiem,
                          > które choć autystyczne ma prawo do miłości i obecności rodzica

znaczy w Holandii nie pozwolili się im opiekować dzieckiem? dlaczego?
                          • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:44
                            bo miało napady złości
                            • bo_ob Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:52
                              fitfood1664 napisał(a):

> bo miało napady złości

aha
                              rozumiem, że sąsiedzi zawiadomili opiekę, że dziecko sąsiadów zachowuje się tak, jakby w rodzinie była przemoc; jeśli zza ściany słyszeli krzyki dziecka, to zachowali się właściwie

opieka przyjechała i zabrała dziecko pomimo tego, że rodzice pokazali kwity o jego chorobie? o tym, że dziecko jest pod opieką lekarzy i innych specjalistów?

to by było dziwne i naganne

• fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:56
                                byłoby dziwne i naganne, ale niestety spotykane, patrz link który wkleiłam powyżej
                                jest to coś, z czym rodzice autystów muszą borykać się na codzień niemalże, bo każdy lepiej wie dlaczego ich dziecko jest chore, i często gęsto obarcza się winą rodziców, choć od lat wiadomo że źródłem są problemy neurologiczne
                                • bo_ob Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:58
                                  fitfood1664 napisał(a):

> byłoby dziwne i naganne, ale niestety spotykane, patrz link który wkleiłam powy
                                  > żej

w linku brak informacji o tym, czy dziecko było pod opieką specjalistów, napisano tylko, że zdiagnozowano autyzm

• fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:05
                                    A doczytałaś że na próżno walczyła o diagnozę lekarza specjalisty a zdiagnozowano ją i jej dziecko bez pomocy lekarzy??? Pomimo, że we Francji jaki gdziekolwiek indziej zabronione jest stawianie diagnozy lekarskiej przez osoby niebędące lekarzem medycyny??? I na tej podstawie zamierzano odebrac jej dzieci?
                                    • bo_ob Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:07
                                      fitfood1664 napisał(a):

> A doczytałaś że na próżno walczyła o diagnozę lekarza specjalisty a zdiagnozowa
                                      > no ją i jej dziecko bez pomocy lekarzy???

to kto to dziecko zdiagnozował?
                                      • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:46
                                        tamtejszy mops
                        • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:20
                          fitfood1664 napisał(a):

> nie po opiekę medyczną przyjechali ale po prawo do opieki nad swoim dzieckiem,

Wyobraz sobie ze to prawo nie nalezy sie z automatu kazdemu rodzicowi. To prawo zostalo im odebrane w Holandii, napewno nie bez powodu. Zamiast przkonac sad o tym ze moga wychowywac dziecko oni je porwali. Polskie wladze powinni ich odeslac do Holandii bo prawa do azylu to oni raczej nie spelniaja, to sa przestepcy.
                          • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:52
                            A co jeśli postępowanie udowodni, że to urzędnicy nie mieli racji? Kto wynagrodzi dzieku i im czas rozłąki? wiesz co to znaczy dla autystycznego dziecka być rozdzielonym z rodzicem? To lata pracy w błoto, cierpienie i regres. Kto będzie za to odpowiadał? Tak, an pewno bez powodu. Bo państwo zawsze ma rację. Brzmi totalitarnie.
                            • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:54
                              fitfood1664 napisał(a):

> A co jeśli postępowanie udowodni, że to urzędnicy nie mieli racji?

Postepowanie gdzie?
                              • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 19:29
                                w Holandii, są wszak wyższe instancje niż ci konkretni urzędnicy, którzy odebrali dziecko, tylko że na to potrzebne są lata procedur, jak widać
                                15 miesięcy trzymali dziecko w DD bez jakiejkolwiek ukierunkowanej terapii, super opieka
              • lauren6 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:40
                > mnie dziwi, wszyscy bowiem wiemy jak kiepska jest w Polsce opieka medyczna

Państwowa jest kiepska. Za to prywatna opieka medyczna jest na wysokim poziomie. I tu mamy różnicę między Polską, a krajami zachodu, bo w niektórych z nich prywatna opieka medyczna nie występuje. Czyli jeżeli trafisz na kiepskiego lekarza, a kiepski lekarz może również się trafić na cudownym zachodzie, to nie skorygujesz diagnozy u innego lekarza prywatnie. Jeżeli masz pieniądze to leczysz się, rehabilitujesz dziecko na wysokim poziomie.
                • snakelilith Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:24
                  lauren6 napisała:

I tu mamy różnicę między Polską, a krajami zachodu, bo w niektórych z nich pr
                  > ywatna opieka medyczna nie występuje. Czyli jeżeli trafisz na kiepskiego lekarz
                  > a, a kiepski lekarz może również się trafić na cudownym zachodzie, to nie skory
                  > gujesz diagnozy u innego lekarza prywatnie. Jeżeli masz pieniądze to leczysz si
                  > ę, rehabilitujesz dziecko na wysokim poziomie.

Na zachodzie masz jednak bardzo często prawo do tzw "drugiej opinii" na koszt własnego ubezpieczenia. Nie jest się skazanym na opinię jednego lekarza z przydziału. Poza tym jak najbardziej istnieją prywatne wizyty, prywatne kliniki i prywatne ośrodki rehabilitacji, tylko większość ubezpieczonych wychodzi z założenia, że ubezpieczenie po coś jest, a nie tylko pro forma farsą, która niby jest, ale nie zapewnia podstawowej opieki zdrowotnej.
                  • yuka12 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 18:27
                    W naszym szpitalu okręgowym jest np. jeden specjalista chorób i schorzeń ramienia na cały region (5 hrabstw) i tylko jedna osoba dokonuje selekcji pacjentów, którzy mogą do niego trafić. Powodzenia z drugą opinią 😁.
                    ps. Kumpela po drugą opinię jeździła prywatnie do Londynu. I dobrze bo dzięki temu ma wciąż sprawne ramię. Ale konsultacje i badania kosztowały kilka tysięcy £. Nie każdy ma czas i pieniądze, aby sobie na to pozwolić (akurat jej kierownictwo nie wudziało problemów).
                  • andace Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 19:28
                    W Holandii nie ma prywatnych klinik i prywatnych wizyt a o konieczności badania przez specjalistę decyduje lekarz rodzinny. I jeżeli lekarz rodzinny uzna że specjalisty nie potrzebujesz i nie da skierowania to nie możesz się do specjalisty zapisać samemu.
                    Jak trafisz na kiepskiego lekarza rodzinnego to ani specjalisty ani drugiej opinii nie dostaniesz, co najwyżej paracetamol jako panaceum (a lekarza ciężko zmienić, są przychodnie gdzie są listy oczekujących).
                    Mąż był półtora roku leczony przez swojego internistę na problemy skórne: maści przeciwgrzybiczne, leki przeciwgrzybiczne, maści ze sterydami, antybiotyki (zero poprawy). Lekarz w końcu uznał ze to pewnie łuszczyca i kazał nie drapać i tyle. Aż lekarz przeszedł na emeryturę, męża przepisali do nowego lekarza, ten wystawił od razu skierowanie do dermatologa, diagnoza, jedna maść i problem prawie z głowy (i nie była to łuszczyca). Tu lekarz rodzinny jest od wszystkiego, zastępuje i okulistę i ginekologa.

Istnieją kliniki dla expatów ale w bardzo ograniczonym zakresie i są bardzo drogie.
                    • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 19:34
                      Jakieś komentarze zachwyconych zachodem? Holandią? Nie?
                      • natalia.nat Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 15:44
                        Jednostkowy przypadek z kręgu dowodów anegdotycznych miałby być lepszym argumentem niż fakt, że Holandia od lat zajmuje pierwsze lub drugie miejsce w konsumenckim rankingu Euro Health Consumer Index? W rankingu tym Polska jest w ogonie. Dzieli nas 30 miejsc (2018 - Holandia 2 miejsce - po raz pierwszy od dekady nie pierwsze!, Polska 32 miejsce, na 35 krajów). Wyżej od nas sklasyfikowano m.in. Serbię, Litwę czy Bułgarię, za nami znalazły się tylko Węgry, Rumunia i Albania. Holandia jest też w czołówce podobnych rankingów na świcie.
                        www.politykazdrowotna.com/42047,ehci-2018-spadek-polski-w-rankingu-systemow-ochrony-zdrowia
                        • andace Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 18:09
                          Dowód anegdotyczny jak najbardziej ale mieszkam w Holandii od paru lat, mam męża Holendra i niestety w ciągu ostatnich dwóch lat korzystałam z tej najlepszej w Europie służby zdrowia.
                          W kwestii ratowania życia są świetni, opieka szpitalna na wysokim poziomie, leczenie bólu super ale jak trafisz na kiepskiego lekarza rodzinnego i kiepskiego specjalistę to jest dramat.
                          Jak zachorowałam to nasłuchałam się opowieści od znajomych, współpracowników i dalszej rodziny. I mam szczęście ze cześć leczenia mogłam odbyć w Polsce bo byłabym częściowa inwalidką.
                          Polska prywatna służba zdrowia i zarówno lekarze jak i rehabilitanci to zupełnie inny poziom profesjonalizmu.

I jeszcze jedna rzecz istotna w tym wątku: ubezpieczenie wybiera się samemu i samemu się za nie płaci (jest obowiązkowe) i można mieć opcje za 80 euro jak i za 250 euro miesięcznie i od rodzaju ubezpieczenia zależy co jest w nim zawarte, jakie świadczenia i usługi i jak długo czeka się do specjalisty. Jest tez obowiązkowy udział własny chyba 345 euro i do tej kwoty co roku płaci się za usługi samemu a potem płaci ubezpieczyciel. Mam świetne ubezpieczenie, leki i w zasadzie wszystko jest w cenie ale jeżeli specjalista uznał że po urazie ręki mam ćwiczyć 3 miesiące i jak nie będzie poprawy to zrobią rezonans to w PL w te 3 miesiące bym zdążyła zrobić rezonans na NFZ i mieć diagnozę i pewnie zakończyć leczenie.

Wiec jeżeli rodzice nie mówili po holendersku, nie mieli porządnego (czyli drogiego ubezpieczenia) to cześć specjalistów mogła być dla nich zwyczajnie niedostępna. I trzeba się „przebić” przez lekarza rodzinnego do specjalisty, wiec jeżeli lekarz rodzinny nie uważał że dziecko potrzebuje np psychologa to rodzice nie byli w stanie sami pojąć do psychologa bo prywatnych przychodni tu w zasadzie nie ma (znaczy są bo cały system jest sprywatyzowany i opiera się na lekarzach rodzinnych i wykupionych polisach). Prywatnie można iść do chirurga plastycznego i zrobić sobie piersi smile
                          • mona-taran Re: Ucieczka DO Polski 19.07.20, 07:46
                            Zgadzam się z większością, jednak jeśli chodzi o dzieci to jest trochę inaczej. ( Masz dzieci?). Jest instytucja GGD która zajmuje się dziećmi, robi bilanse, szczepienia itp. Można się do nich zwrócić z problemami tak zdrowotnymi jak i np wychowawczymi i oni naprawdę pomagają.
                          • lauren6 Re: Ucieczka DO Polski 19.07.20, 13:31
                            No właśnie. W Polsce też zdarzają się lekarze, którzy prędzej potnką się o autyzm niż go zdiagnozują. Jeśli jeden lekarz nie wie, nie zna się to można pójść do innego. Zazwyczaj na grupach w necie lub od pedagoga w przedszkolu dostanie się nazwiska kilku specjalistów, do których warto uderzać.

Czy taki scenariusz jest możliwy w Holandii jeśli trafi się na beton w postaci lekarza rodzinnego? Wątpię.

A bez diagnozy dziecko ze spektrum autyzmu jest w oczach wielu niegrzecznym, zaniedbanym dzieckiem.
                        • potworia116 Re: Ucieczka DO Polski 19.07.20, 12:26
                          Nie wiem jak w Holandii, ale w Polsce wsparcie terapeutyczne dla dzieci ze spektrum nie jest kwestią służby zdrowia, choć orzeczenie o niepełnosprawności coś (niewiele) w tej kwestii ułatwia.
                          O we sprawie wiemy tyle, co nic, ale w konflikcie rodzice autystów versus urzędnicy w 98% przypadków racja jest po stronie rodziców, niezależnie od geopolityki.
                          • ichi51e Re: Ucieczka DO Polski 19.07.20, 13:16
                            Nie ma tez zgodnosci wsrod specjalistow (i rodzicow) czy lepsze np aba czy sonrise. Ciezko bardzo oceniac bo efekty mocno w czasie rozlozone
                        • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 20.07.20, 13:27
                          raj na ziemi, co cię tu jeszcze trzyma?
            • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 12:53
              fitfood1664 napisał(a):

> fakt, ale w tym przypadku nie dziwi mnie wybór Polski jako miejsca ew azylu

Mnie tez nie dziwi, wiedza ze to co nie ma szansy byc tolerowane w Holandii w Polsce nie wzbudzi zaintwresowania.
              • iwles Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:26

Niby skąd to wiedzieli?
                Podejrzewam, ze nawet języka polskiego nie znają, nie mowiąc o orientowaniu sie w głębszych meandrach.
                • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:36
                  A musza znac jezyk polski? Naprawde pytasz serio? Hello, dzis praktycznie wszystko mozna znalezc w internecie.
                • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:41
                  adwokat im poradził na pewno, mamy już w Europie wyrobioną reputację
                  • kropkacom Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:19
                    big_grin
                  • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:22
                    fitfood1664 napisał(a):

> adwokat im poradził na pewno, mamy już w Europie wyrobioną reputację

Faktycznie, reputacje jako kraju w ktorym rodzicom dzieci sie nie odbiera, choc nalezaloby
                    • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:53
                      no i jak widać potrzebni jesteśmy
              • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:43
                oby ciebie to nigdy nie spotkało, polecam film Brzail, albo lekturę Orwella
                już wiem skąd się biorą te rzesze słuszniemyślących, które tu się tak chętnie udzielają, brak doświadczenia, życie znane tylko z mediów i niewłaściwe lektury...
                • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:43
                  *Brazil
                • araceli Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 15:28
                  fitfood1664 napisał(a):
                  > które tu się tak chętnie u
                  > dzielają, brak doświadczenia, życie znane tylko z mediów i niewłaściwe lektury.

Tak oczywiście - ty jesteś jedyna mądra, najmądrzejsza, najbardziej doświadczona, odbiorczyni właściwych lektur big_grin
                  • yuka12 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:40
                    A może po prostu coś przeżyła? Nie ma mitycznego Zachodu. Owszem są lepsze i gorsze rozwiązania, lepsze warunki takie czy siakie czy lepsze przestrzeganie prawa tu i ówdzie, ale wszystko tak naprawdę zależy od ludzi czyli na kogo się trafi. Dobrzy i źli lekarze, urzędnicy i rodzice są wszędzie, a ludzkie chraktery nie zmieniają się magicznie po przekroczeniu granicy (choć mogą się zmienić pewne zachowania).
                    • olena.s Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:54
                      Tak, wszystko zalezy od ludzi i żaden system nie jest całkowiecie odporny ani na błędy, ani na zaniechania, ani na braki, ani na zło.
                      Niestety, w Polsce przeważa podejście, obecnie maskowane tymi prorodzinnymi bzdetami konserwatywnymi, z którego wynika, że dziecko jest własnością rodziców.
                      I dlatego nie daję kredytu zaufania w takich przypadkach.
                      • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:04
                        to jest szczególny przypadek, rodziców dziecka autystycznego, zdziwiłabyś się jaka panuje na ten temat niewiedza
                    • araceli Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 18:16
                      yuka12 napisała:
                      > ale wszystko tak naprawdę zależy od ludzi czyli na kogo się trafi.

Jak wszędzie - także w Polsce.
                      • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 19:30
                        o, wszędzie? No przecież nie w Holandii! Tam jest tak cudownie, że pomyłka przecież nie mogła się zdarzyć
                  • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:55
                    ja wolę wierzyć rodzicom, którzy uprowadzili ciężko upośledzone dziecko, niż urzędnikom, którzy nawet nie wzięli pod uwagę specyfiki przypadku i kompletnie zignorowali orzeczenia lekarskie
        • cosmetic.wipes Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 18:28
          fitfood1664 napisał(a):

> Polska chociaż to ma to do siebie, że nie odbiera dzieci

No właśnie. A po śmierci dziecka przyjeżdża 'uwaga' i pyta gdzie był MOPS i dlaczego sąsiedzi niczego nie zgłaszali.
          • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 19:31
            sorry, ale tu nie stwierdzono żadnego znęcania się nad dzieckiem, a tylko "nieudolność" rodziców, bo nie nauczyli autystyka jak panować nad emocjami
            poczytaj może trochę, forumka zapodała linki
    • lauren6 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:46
      W przeciwieństwie do większości tu wypowiadających myślę, że ci ludzie mogą mieć rację. Nie znam sprawy i trudno mi wyrazić opinię, że kłamią.

Rozdzielenie autystycznego dziecka z rodziną to powinna być ostateczność ostateczności, bo taka rozłąka może u niego spowodować straszny regres, po którym juz nigdy nie będzie funkcjonować w granicach normy.

Sprawa do oceny sądu, a nie tutaj na forum.
      • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:23
        a skad wisdomo ze ma autyzm?
        • woman_in_love Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:31
          Bo tak uważają rodzice. Podobnie było w przypadku niejakiej Laurel Schlemmer z USA, która utopiła nawet swoje dzieci, gdyż uważała że mają autyzm:
          "Psychiatrzy prokuratury i obrony zeznali, że Schlemmer (z mężem Markiem Schlemmerem) niepokoiła się tym, że jej dwaj najmłodsi synowie byli autystami i nigdy nie dorosną normalnie, mimo że testy nie wykazały oznak autyzmu".
          • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:59
            oby życie zrewidowało twoje nieugięte poglądy
            zza szyby łatwo się feruje wyroki
    • woman_in_love Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 13:59
      Powtórzę po raz kolejny: jednym z największych zagrożeń dla demokracji jest "dobro dziecka".

Wszystkie takie sprawy powinny być do wglądu dla społeczeństwa, nawet gdyby 1/10 000 tych dzieci miało później popełnić samobójstwo z traumy, że wszyscy o nich wszystko wiedzą. Każde ukrywanie szczegółów to woda na młyn dla prawactwa i ryzyko, że ucierpi tysiące późniejszych dzieci - bo system opieki się rozpadnie czy też zostanie rozmontowany przez prawackie rządy.

Większość takich łzawych historyjek to fake opowieści popapranych rodziców. Nie wiem zresztą na co ci durnie liczą. Że niby uciekli "do Polski w celu zapewnienia mu rehabilitacji i terapii, która nie była zapewniana ze strony holenderskich organów"? Ale to niby Polska zapewnia taką rehabilitację i terapię? Bo z tego co wiem to NFZ tego nie finansuje a rodzice dzieci autystycznych to muszą wszystko opłacać sami.

Samo zaangażowanie mordo jurków już wzbudza moje podejrzenia, czy ci państwo to nie są jakieś religijno-prawicowe szury, myślące np. że autyzm da się wyleczyć lewoskrętną witaminą C a zła Holandia im tego odmawia. Te "zarzuty rzekomych zaniedbań ze strony rodziców formułowane przez sąsiadów " to raczej z niczego się nie wzięły. Na leczenie autyzmu to już było wiele pomysłów. Całkiem niedawno w POLSCE terapeutka od autyzmu stosowała taką terapię: "wyjście z autyzmu polega na tym, że dziecko trzeba złamać i narzucić mu swoją wolę - zeznała wczoraj Danuta Sz. - Ściskanie za nadgarstki to była jej metoda pracy. Ona to robiła dzieciom ciągle. Tłumaczyła też, że niektóre dzieci lubią, jak się je szarpie za włosy, bo potrzebują takich bodźców."
      Skąd ja mam teraz wiedzieć, czy ten pan też nie wykręcał dziecku rączek a mamusia nie szarpała je za włosy bo chcieli je złamać żeby wyszło z autyzmu? To, że ta pani jest prawniczką nie świadczy o niczym. Kaja G. też ma wyższe wykształcenie i też mogła wydawać się kiedyś normalna, i pracowała nawet w korpo, a wyszło jak wyszło.
      • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:06
        zauważ że to są tylko twoje chore dywagacje
        • woman_in_love Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:19
          Chore dywagacje to ty masz.
          Natomiast ja ci przypomnę, że za granicą pracują miliony Polaków, także w zagranicznych służbach socjalnych, jak np. moja koleżanka. I mi osobiście udało się już parę razy uzyskać "nieautoryzowany" dostęp do takich akt i po samych zdjęciach dziecka było widać że rodzice ordynarnie kłamią i się wybielają.
          • bi_scotti Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:54
            woman_in_love napisała:

> Chore dywagacje to ty masz.
            > Natomiast ja ci przypomnę, że za granicą pracują miliony Polaków, także w zagra
            > nicznych służbach socjalnych, jak np. moja koleżanka. I mi osobiście udało się
            > już parę razy uzyskać "nieautoryzowany" dostęp do takich akt i po samych zdjęci
            > ach dziecka było widać że rodzice ordynarnie kłamią i się wybielają.

True. Tysiace z nas pracuje w widely-understood social sector. I tak jak mamy do czynienia z dziecmi, ktorych krzywda ze strony rodzicow (rodzin, opiekunow) jest niekwestionowalna, tak tez i mamy (rownie czesto a bywa, ze i czesciej!) do czynienia z niedoksztalconymi lekarzami, nadgorliwymi nauczycielami, wrednymi sasiadami rodzin z problemami, glupimi urzednikami, biased policjantami etc. etc. etc. Wielokrotnie jest to kombinacja problemow i kazda ze stron "ma cos za uszami" uncertain Ludzie klamia (klamia lub zatajaja prawde, albo podaja tylko jej fragments). Nie tylko "wybielajacy sie" rodzice ale i leniwi urzednicy, zrutynizowani lekarze, niewrazliwi policjanci, podli sasiedzi, klamia nawet ematki, w co naprawde trudno uwierzyc tongue_out Ergo … wyciaganie daleko-idacych wnioskow na temat poziomu rodzicielstwa by Katya & Conrad na podstawie text, ktory jest w link w pierwszym poscie, jest zwyczajnie nierozsadne. Mozemy sobie spekulowac ile nam sie zywnie podoba ale to tylko takie tam bicie piany. A zakladanie a priori, ze sytuacja (jakiegokolwiek) autystycznego dziecka w NL "musi" byc lepsza niz podobnego dziecka w PL nie ma zadnego uzasadnienia. Life.
            • woman_in_love Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 15:50
              I dlatego akta TYCH spraw powinny być zawsze udostępniane, by rodzice nie mogli kłamać i mataczyć. A także by nie mogły tego robić służby.
              • bi_scotti Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:41
                woman_in_love napisała:

> I dlatego akta TYCH spraw powinny być zawsze udostępniane, by rodzice nie mogli
                > kłamać i mataczyć. A także by nie mogły tego robić służby.

Pomysl z takiej perspektywy: jest sobie np. rodzina z 2 dzieci. Jedno autistic, non-verbal, bardzo aggressive, niszczy wszystko, trudna komunikacja. Drugie dziecko w normie rozwojowej pod kazdym wzgledem. Rodzina zmaga sie z problemami finansowymi, bo pracuje wylacznie jedno z rodzicow, ponadto nie jest "wybitnym specialist" ematka style, wiec zarabia w nizszych strefach stanow srednich uncertain No i maja sasiadow, ktorzy nie rozumieja istoty autism u dziecka #1. Nie rozumieja krzykow, walenia glowa w sciane, rzucania sie na podloge, niszczenia przedmiotow. Zglaszaja swoje concerns do odpowiedniej w danym kraju instytucji zajmujacej sie dobrem dzieci (u mnie to np. CAS - Children's Aid Society). I tu rodzina ma pecha, bo trafiaja na albo niewyksztalconego, albo zrutynizowanego pracownika, ktory podlicza dochody, wychodzi mu ze bardzo male na czlonka rodziny, wypytuje dziecko #2 o zycie w domu i dowiaduje sie, ze np. ma ono niewielka/rzadka pomoc przy homework albo ze nie bylo na ostatniej szkolnej wycieczce, zapisuje w obserwacjach poniszczone zabawki, sprzety i … rekomenduje odebranie dzieci rodzicom uznajac ich za nieudolnych & neglectful uncertain To jest more-or-less true story. Na szczescie, ten akurat social worker ma sensowna manager i do odebrania dzieci nie dochodzi, rodzina jest wspierana, things are going better. Ale teraz sobie pomysl o tym dziecku #2 - gdyby akta rodziny, jak postulujesz, byly udostepnione np. mediom (surprised), to tzw. "caly swiat" wiedzialby o wszystkich trudnosciach, problemach, lzach w tej rodzinie. Nie dosc, ze majac sibling z autism to dziecko #2 juz i tak ma challenging childhood, to jeszcze chcialabys zeby zaliczylo public scrutiny. W imie czego? Tez bys chciala zeby wszystkie Twoje trudnosci zyciowe byly znane "calemu swiatu"? Privacy & confidentiality to nie tylko nasze jednostkowe prawo ale rowniez (a moze przede wszystkim) zachowanie ich jest obowiazkiem wszystkich sluzb majacych do czynienia z vulnerable individuals.
                Oczywiscie, przedstawiciele prawa (zobowiazani do zachowania confidentiality) czy innych sluzb kontrolujacych okreslone serwisy, musza miec wglad we wszystkie files. To jest niekwestionowalne. Ale jakies ogolne "udostepnienie", np. stacji TV/radio czy jakiemus dziennikarzynie, to moim zdaniem, kompletne nieporozumienie. Popatrz na ten tu watek - wiemy prawie zero o tej australijsko-rosyjsko-holenderskiej rodzinie a ilez juz tu padlo "wyrokow", ocen, pewnych siebie podsumowan. Ludzie bywaja bardzo pochopni w ocenianiu innych i przez to czesto (moze i niechcacy) naprawde okrutni. A rodziny, ktore maja czlonkow z jakimikolwiek problemami (np. autism) i tak maja juz "pod gorke", nalezy sie skupiac na pomaganiu im a nie na podejrzewaniu "o najgorsze". Life.
                • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:58
                  AMEN
          • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:55
            no to może poproś by ci zdobyła zdjęcia tego dziecka co? wtedy porozmawiamy
          • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:57
            a twoja koleżanka powinna wylecieć na zbity pysk z tej pracy bo udostępniając osobom postronnym poufne akta spraw, zachowała się niedeontologicznie
    • ichi51e Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:12
      No tak z dziecmi to kazdy do Polski gotow uciekac... na pomoc i tehabilitacje bym jednak srednio liczyla...
      • bo_ob Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:24
        ichi51e napisała:

> No tak z dziecmi to kazdy do Polski gotow uciekac... na pomoc i tehabilitacje b
        > ym jednak srednio liczyla...
        >

adwokat, który zajmuje się tą rodziną to Bartosz Lewandowski z Ordo Iuris
        • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:46
          Aha, czyli wszystko jasne.
          • olena.s Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 15:33
            A faktycznie.
        • lauren6 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 21:22
          Matka Rosjanka pewnie z rosyjskich mediów dowiedziała się o tej sprawie:
          www.polsatnews.pl/wiadomosc/2019-11-03/rosjanin-denis-lisow-z-dziecmi-dziekuje-polskim-wladzom-za-pomoc/
          I pewnie stąd wiedziała do kogo zwrócić się o pomoc.
          • ichi51e Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 08:54
            1. Polska znana jest z udzielania opieki i azylu rodzicom 2. Oni pewnie nie mogli wyjechac do Rosji bo dzieciak nie ma paszportu mogli sie tylko poruszac na terenie EU - jak znam zycie przemycili go autem.
            • araceli Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 10:13
              ichi51e napisała:
              > 1. Polska znana jest z udzielania opieki i azylu rodzicom 2. Oni pewnie nie mog
              > li wyjechac do Rosji bo dzieciak nie ma paszportu mogli sie tylko poruszac na t
              > erenie EU - jak znam zycie przemycili go autem.

Kontrole na granicach lądowych Polski z okazji korony zostały przywrócone jeżeli nie zauważyłaś.
              • ichi51e Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 10:50
                Nawet jesli na granicy polsko niemieckiej wznowiono to przez reszte przejechali bez bolu. A na polskiej poprosili o azyl
    • ichi51e Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:50
      Dziena sprawa wszystko na glowie. Todzicom odrbrano go na dwa lata!! Pierwsze spotkanie po 15 miesiacach. Dziecko mialo wtedy 5lat nie znqleziono sladow znecania sie po prostu siedzial w domu za zaslonietymi firankami. Przez te 2 lata dziecko nie bylo poddawane terapiom ktorymi zwykle sie traktuje autystow (nawet i w tym domu dziecka co byl - jakby nie uznano ze ma autyzm?) za to mial 45 min tygodniowo zajec z holenderskim logopeda (nie mowiac w tym jezyku, jak ktos nie wie zasadniczo terapie logopedyczna zawsze sie prowadzi w jezyku pierwszym dziecka) dziecko jadlo co lubi z tego co dawali, nie chodzil do przedszkola/szkoly (co jest niezgodne z tamtejszymi przepisami) www.google.pl/amp/s/neuroclastic.com/2020/03/12/the-netherlands-institutionalizes-autistic-boy-for-2-years-without-parental-consent-bring-him-home-now-givemartinback/amp/
      • ichi51e Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 14:52
        www.google.pl/amp/s/www.dailymail.co.uk/news/article-8123619/amp/Dad-begs-sons-return-child-agencies-mistook-autism-signs-ABUSE.html
        Tu wyjasniono o co chodzi z firankami - Holendrzy nie zaslaniaja okien generalnie jest ot jak wywieszenie banera nad dechem „patologiczna rodzina nie zagladac”
        • mona-taran Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 15:05
          Holandia to jest tak zróżnicowany etnicznie i kulturowo kraj że raczej mało kogo dziwi fakt zasłaniania/niezasłaniania/wieszania flag czy stawiania w oknie wielkich niebieskich nóg ( moja sąsiadka)
          • ichi51e Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 15:12
            A wez googlnij co miejscowe media pisaly o sprawie rodzice nazywaja sie Conrad i Katya den Hertog, chlopiec ma na imie Martin
            • mona-taran Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 15:18
              Mieli przydzielonego opiekuna rodzinnego z którym nie współpracowali - to tak ogólnie. Pogooglam więcej później.
              • mona-taran Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 15:43
                W mediach jako takich nie ma wiele informacji nt. ich sytuacji.
                Na stronie ouders.nl jest takie info:
                "JUN 29, 2018 — Yesterday we were informed that Martin has been switched between institutions for what we count to be the fourth time within 5 months. It sadly appears Dutch social services are having great difficulty handling his autistic traits. One of the symptoms autistic children often have is “separation anxiety” regarding their parents, and this is a symptom we now understand Martin clearly has. To separate a child with separation anxiety from the parents they are attached to for 5 months without a single visit, is the height of inhuman cruelty with the significant risk of worsening that separation anxiety, as well as adding post-traumatic stress disorder and physical health risks. Indeed we are now also informed that Martin is unfortunately experiencing a range of immune system type illness, with tonsil, ear and stomach infections all at the same time."
                I petycja
                www.change.org/p/julie-bishop-femke-halsema-please-free-australian-expat-child-from-forced-adoption-in-amsterdam-holland
                • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 15:57
                  Wlasnie. Nie ma zadnych informacji ze strony urzedow, bo te ich nie przekazuja do wgladu kazdemu.
                  • mona-taran Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:00
                    Poza informacjami o zaginięciu/porwaniu znalazłam tylko to na ouders.nl i na jednej stronie lakoniczne info o braku współpracy ze strony rodziców, to tyle.
                    • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:12
                      Nie rozumiem jak rodzicom udalo sie uciec z dzieckiem skoro nie bylo pod ich opieka i widywali je rzadko i jak sie domyslam w obecnosci pracownika socjalnego?
                    • ichi51e Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:30
                      Rodzice pisali ze cala wspolpraca to byly zadanie zeby sie zgodzili na umieszczenie dziecka w rodzinie zastepczej na co sie nie zgadzali.
                      • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:32
                        to jest wersja rodzicow, brzmi niedorzecznie, wlasciwie na tyle ze az trudno to traktowac chocby troche powaznie.
                        • bi_scotti Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 16:51
                          raadhiyah2020 napisała:

> to jest wersja rodzicow, brzmi niedorzecznie, wlasciwie na tyle ze az trudno t
                          > o traktowac chocby troche powaznie.

Brzmi niedorzecznie ale tzw. procedures sa w wielu sprawach niedorzeczne. Pomysl np. o kims kto nie przyznaje sie do popelnienia przestepstwa, za ktore siedzi w wiezieniu ale zeby mogl byc zwolniony wczesniej, w czasie parole hearing musi wyrazic skruche zeby w ogole wczesniejsze wyjscie moglo byc rozpatrywane. No i co ma zrobic jesli faktycznie zostal skazany niewinnie? A takich przypadkow sa dziesiatki, jesli nie setki … uncertain
                          Jest pewien typ urzednika, ktory zawsze i wszedzie bedzie przedkladal policy & rules & procedures ponad jakikolwiek cien common sense. Ja nie twierdze, ze w tej holendersko-polskiej saga mamy do czynienia z takim urzednikiem/urzednikami ale to nie jest az tak rzadkie ani niemozliwe jakby sie moglo wydawac suspicious Life.
                          • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:02
                            nie odbieraj im pewności że świat jest dobry i bezpieczny uncertain
                          • raadhiyah2020 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 18:03
                            bi_scotti napisała:

> Jest pewien typ urzednika, ktory zawsze i wszedzie bedzie przedkladal policy &
                            > rules & procedures ponad jakikolwiek cien common sense. Ja nie twierdze, ze w t
                            > ej holendersko-polskiej saga mamy do czynienia z takim urzednikiem/urzednikami
                            > ale to nie jest az tak rzadkie ani niemozliwe jakby sie moglo wydawac suspicious Li
                            > fe.

To nie jeden urzednik podejmuje decyzje na podstawie tego co powiedzial sasiad. Tak jak napisalas sa rules, polices i procedures, wlasnie po to sa zeby udokumentowac, sprawdzic, zasiagnac opinie, zdiagnozowac itd.
                            Wedlug tego co w internecie mozna przeczytac czyli wersji rodzicow wyglada na to ze nie mieli zbyt duzego kontaktu z dzieckiem, jednak udalo im sie z nim uciec. Zamieszczone sa tez zdjecia z dzieckiem itd. Wyglada wiec na to ze chyba jednak mieli dosc swobodny kontakt czyli te urzedy musialy na to pozwolic oraz musialy im zaufac. Oni jednak zamiast wspolpracowac uciekli.
                            • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 19:32
                              współpracować? po 15 miesiącach rozłąki? sama bym uciekła
                        • ichi51e Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 08:59
                          Nie do konca. To dziecko chyba bylo w jakiejs instytucji przejsciowej - na co zreszta skarzyli sie rodzice. A mops tamtejszy chcial je umiescic w jakiejs rodzinie na co pewnie rodzice musieli cos podpisac. Rodzice spanikowali ze to juz koniec i w pewnym sensie to przez nich dzieciak utknal w systemie. Zwlaszcza jesli to strachliwi niewspolpracujacy z urzedem pieniacze to jest to mozliwe.
                          Swoja droga wyobrazacie sobie ze urzednicy wam zabieraja dziecko a wy 15mcy czekacie na widzenie mimo ze wiecie ze dziecko jest zaburzone i przerazone? W miedzyczasie piszecie listy i petycje? Sory ale ja bym koczowala pod tym domem dziecka.
        • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:01
          o kufa, to nawet nie o zasłony chodzi a o firanki?????
    • mid.week Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:11
      chlopiec ze znacznie zaawansowanym autyzmem zakomunikowal rodzicom chęć ucieczki...
      • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 17:18
        mój syn, który nic do tej pory spontanicznie nie powiedział, a jest bliski pełnoletności, w szpitalu, przed operacją, kiedy musiałam go włożyć do łóżeczka-klatki w której wieżli go na salę operacyjną, powiedział do mnie w wieku 4 lat "mamo, boję się", to były jego jedyne do tej pory samodzielne słowa sad
    • sumire Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 18:41
      Abstrahując od tego przypadku, o którym w sumie wiele nie wiadomo, niedługo faktycznie Polska stanie się wymarzonym azylem dla określonego typu rodzin:
      www.rp.pl/Rzad-PiS/200719401-Minister-rodziny-Marlena-Malag-Przygotowujemy-sie-do-wypowiedzenia-konwencji-stambulskiej.html
      • olena.s Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 19:08
        Skórkojady niemyte.
    • taki-sobie-nick Re: Ucieczka DO Polski 17.07.20, 22:10
      I z tego ma wynikać, że Polska jest taka wspaniała?
      • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 08:30
        ma wynikać, że prowadzimy odmienną od zachodu politykę rodzinną, która to czasem przydaje się w szczególnych przypadkach
    • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 18.07.20, 14:24
      gdyby z równą gorliwością kraje zachodnie dbały o interesy dzieci używanych do żebrania na "madonnę z dzieciątkiem", to uwierzyłabym w dobrą wolę urzędników, niestety jaka prawda każdy wie...
    • fitfood1664 Re: Ucieczka DO Polski 22.09.20, 09:21
      aktualizacja
      "Sąd Okręgowy w Warszawie uwzględnił wniosek prokuratury i odmówił przekazania małżeństwa Den Hertogów, które uprowadziło cierpiącego na autyzm syna z holenderskiej placówki i przyjechało z nim z Holandii do Polski. Para jest ścigana Europejskim Nakazem Aresztowania. – Postępowanie władz holenderskich należy ocenić jako skrajnie nieludzkie i barbarzyńskie – ocenił sędzia Dariusz Łubowski."

popieram

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka