Dodaj do ulubionych

Pomocy:( komar-mutant

02.08.20, 22:13
Cos mnie użarło, obstawiam zwyklego podlego komara. Bylam wysmarowana mugga, ale jak widac nie pomoglo. Bydlę urypało mnie w tył uda, strasznie spuchlamsad opucizna jest goraca, czerwona i ma jakies 10 cm srednicy. (większe od dloni). Boli, piecze, swedzi.

Juz nie wiem co robić. Fenistil pomaga na chwilę. Siedze z zimnymi okladami i mam wrazenie, ze powoli dostaję odmrozen, a cholerstwo nie schodzi.

Jutro moge byc w aptece. Co kupic? jak sobie pomoc?
Obserwuj wątek
    • katie3001 Re: Pomocy:( komar-mutant 02.08.20, 22:18
      Lek odczulający np zyrtex lub cos w tym stylu
      • ida_listopadowa Re: Pomocy:( komar-mutant 02.08.20, 22:22
        chetnie, ale czy jest cos nieusypiajacego? ostatnio po leku przeciw alergii spalam 48 godzinsad jest cos? musze jechac samochodem w trasesad
        • nangaparbat3 Re: Pomocy:( komar-mutant 02.08.20, 22:32
          Claritina. Nawet mnie nie usypia big_grin
          Myślę sobie, że może to nie komar był, a giez.
          • ida_listopadowa Re: Pomocy:( komar-mutant 02.08.20, 22:45
            wlasnie po claritine zmienila mi sie data 2 razysad allegra bedzie lepsza?
            • pani_tau Re: Pomocy:( komar-mutant 02.08.20, 22:54
              A wapno dla alergików? Stosuję tylko to, wszystko inne nie dość, że mnie usypia to jeszcze ogłupia.
          • madame_edith Re: Pomocy:( komar-mutant 03.08.20, 00:42
            Też miałam w zeszłym tygodniu identyczne objawy po ugryzieniu i był to giez, złapałam gnoja na gorącym uczynku. Zeszło dopiero po kilku dniach.
            • stasi1 Re: Pomocy:( komar-mutant 14.08.20, 10:32
              I jaką karę dostał?
    • ichi51e Re: Pomocy:( komar-mutant 02.08.20, 22:21
      Fenistil w kroplach. Masz reakcje yczuleniowa musisz szukac srodka na uczulenie
    • fitfood1664 Re: Pomocy:( komar-mutant 02.08.20, 22:28
      spróbuj przyłożyć plaster cebuli albo wacik nasączony octem, ocet ponoć rozkłada proteiny substancji która uczula, na mnie działa i jedno i drugie, cebula koi świąd, a ocet łagodzi opuchliznę, w patece polecam kupić fucidin do smarowania ukąszenia żeby nie zaropiało, wapno i antyhistaminiowe coś
      • memphis90 Re: Pomocy:( komar-mutant 14.08.20, 11:06
        Po co masc z antybiotykiem na reakcję uczuleniową? Antybiotyk stosuje się, kiedy jest zakażenie bakteryjne. Na etapie opuchlizny co najwyżej hydrocortyson w kremie (najsłabszy, ale bez recepty, inne sterydy już na receptę są).
        • fitfood1664 Re: Pomocy:( komar-mutant 15.08.20, 10:14
          Bo takie ukąszenia są zazwyczaj sprawką gzów, meszek i innego dziadostwa, które to przenoszą bardzo brzydkie i agresywne bakterie. BTW, ja z takim czymś nie latam po aptekach, tylko idę na pogotowie. Tam dostajemy zawsze antybiotyk do smarowania, oprócz zastrzyku silnego środka przeciwzapalnego, wapna i leków antyhistaminowych. Tylko że u nas to może zawsze brzydziej wygląda, od 10 cm to się zaczyna...
    • fitfood1664 Re: Pomocy:( komar-mutant 02.08.20, 22:29
      a swoją drogą to raczej był giez, konska mucha czy jak mu tam, paskudne zarazki toto roznosi
      • berdebul Re: Pomocy:( komar-mutant 02.08.20, 22:33
        Mógł być komar. U mnie tak wyglądają ukąszenia po komarach. sad Najgorsze są na twarzy, kiedyś musiałam leciec po l-4 bo nie mogłam oka otworzyć. -.-
      • nangaparbat3 Re: Pomocy:( komar-mutant 02.08.20, 22:36
        Jusznica deszczowa, straszne okropieństwo, też to obstawiam.
    • mamtrzykotyidwa Re: Pomocy:( komar-mutant 02.08.20, 22:30
      Może to była meszka, a nie komar?
      Po ugryzieniu meszek są malutkie ranki, a po komarach nie ma.
      Opuchlizna po meszce może i z tydzień schodzić.
      Okład z sody zrób.
      • lellapolella Re: Pomocy:( komar-mutant 02.08.20, 22:43
        Też bym obstawiała meszkę- mam po tych cholerach objawy jak opisane. Weź calcium, najlepiej panthotenicum, ze cztery sztuki naraz (ono malutkie jest).
    • berdebul Re: Pomocy:( komar-mutant 02.08.20, 22:31
      Włóż fenistil do lodowki i smaruj takim zimnym, gruba warstwa. Przynosi ulgę do czasu zdobycia jakiejś antyhistaminy.
    • eglantine Re: Pomocy:( komar-mutant 02.08.20, 22:35
      Mnie ostatnio babka w aptece na ugryzienia poleciła Maxicortan, czyli hydrocortisone w większej dawce. Na pewno skuteczniejsze niż Fenistil.
      • nangaparbat3 Re: Pomocy:( komar-mutant 02.08.20, 22:38
        Hydrokortyzon też już sprzedają bez recepty?
        Ale że najszybciej pomoże, to fakt.
        • memphis90 Re: Pomocy:( komar-mutant 14.08.20, 11:08
          Ten najsłabszy 0.5% sprzedają. I chyba ten maxicortan wszedł jako OTC ostatnio, ma szalone stężenie 1%, ale może wystarczy...
    • aaa-aaa-pl Re: Pomocy:( komar-mutant 02.08.20, 22:40
      Aloes przełóż ( jak masz roślinę w domu).
    • ida_listopadowa Re: Pomocy:( komar-mutant 02.08.20, 22:44
      dzieki za pomoc. Czyli antyhistamina,maxicort, soda?
      Lepiej Allegra czy ten fenistil w kroplach?

Kurde, spuchlo niesamowiciesad wielkie twarde, czerwone i goracesad

• ultramaryn.a Re: Pomocy:( komar-mutant 02.08.20, 22:50
        ida_listopadowa napisała:

> Kurde, spuchlo niesamowiciesad wielkie twarde, czerwone i goracesad

Zadzwoń na nocną pomoc (sor?) , opisz to, zapytaj co zastosować.
        • ida_listopadowa Re: Pomocy:( komar-mutant 02.08.20, 23:40
          mam nawet prywatny abonament, jutro bede ich molestowac. Noca tylko z zagrozeniem zycia jak sadze
      • memphis90 Re: Pomocy:( komar-mutant 14.08.20, 11:12
        Fenistil jest lekiem I generacji, czyli będzie działał bardziej usypiająco, niż leki II gen, poza tym to postać dla dzieci, więc będziesz musiała łyknąć pół buteleczki naraz... Bez recepty masz z leków II generacji: Claritine, AlleMax (zamiennik zyrtecu), Allerric albo Goldesin (desloratadyna). Ja bym wzięła podwójna dawkę leku. Plus maxicort +okłady np z altacetu w żelu.
    • 35wcieniu Re: Pomocy:( komar-mutant 02.08.20, 23:49
      Generalnie potrzeba czasu na takie ugryzienie. Weź coś na alergię, Zyrtec nie powinien Cię uśpić bardziej niż na kilka godzin, więc możesz na wieczór, posmaruj czymś łagodzącym- na wiele osób dobrze działają żele aloesowe i czekaj. Miałam tak ostatnio na ramieniu, przeszło po jakichś 5 dniach. Tzn. dalej jest ale już nie takie gorące i wielkie.
    • taki-sobie-nick Re: Pomocy:( komar-mutant 03.08.20, 00:07
      To ci jakaś twarda sztuka. Muggę ignoruje i strach go spotkać.
    • mikams75 Re: Pomocy:( komar-mutant 03.08.20, 09:26
      Ja reaguje alergicznie na ukaszenia, lykam aerius, ale skuteczniejsze jest jak sie wezmie jak tylko poczujesz, ze zaczyna puchnac i sie nagrzewa nadmiernie. Teraz tez zatrzyma reakcje, ale opuchlizna bedzie znikac powoli, w ekstremalym przypadku i miesiac.
    • lumeria Re: Pomocy:( komar-mutant 03.08.20, 12:18
      To brzmi jak ugryzienie gza - muchy konskiej. Pierony nacinają i czasami robi się taki rozgrzany, zaczerwieniony placek jaki opisujesz.

U mnie doustne preparaty nie pomagają, ale hydrokortyzon 2% w kremie lagodzi troche swedzenie i palenie. Nie próbowałam hydrokortyzonu w zastrzyku. U mnie to rozgrzanie uspakaja sie po dniu-dwoch, po jakimś tygodniu opuchlizna i zaczerwienienie opadają, ale czasami placek zostaje trochę dłużej.

Acha - chłodne (nie lodowate) okłady pomagają, ale jestem ostrożna z octem, sodą, glinkami i innymi dodatkami by nie podrażnić skory.

Te gzy maja w odwłoku preparaty na komary. sad
    • ida_listopadowa Re: Pomocy:( komar-mutant 14.08.20, 09:56
      Dziekuję za porady i pisze jak sie sprawa zakonczyla.

Bardzo mozliwe, ze to byl giez. Finalnie spuchlo mi cale(!) udo. Pomocy lekarskiej sie nie doczekalam, ale farmaceutka z apteki spisala sie na medal i jeszcze mnie pocieszalasmile Wystarczyla jedna tabletka allegry na noc oraz smarowanie hydrokortyzolem w kremie. Zakazano zimnych okladow - po chwili wzmagaja bol i obrzek (i faktycznie tak bylo).

Tak wiec dziekuje, i zabierajcie na wakacje allegre i hydrokortyzol. Obrzek zszedl po kilku dniach.
      • mikams75 Re: Pomocy:( komar-mutant 14.08.20, 11:13
        ja mialam kilka przypadkow - raz tak mi spuchla cala noga, ze chodzic nie moglam. Niestety nie natrafilam na dobra aptekarke, polecala wylacznie fenistile itp. Dopiero lekarz mi pomogl, ale tez sie nauczylam dzialac i miec leki przy sobie. Kolejnym razem bierz lek jak tylko poczujesz, ze zaczynasz puchnac, wowczas zatrzymujesz proces w zalazku i sie nie meczysz z ogromna i goraca opuchlizna.
    • cosmetic.wipes Re: Pomocy:( komar-mutant 14.08.20, 11:01
      Moja loda miała w zeszłym tygodniu obrzęk na całą łydkę, z bólem i swędzeniem, gorący, twardy jak kamien. Nie wiem co ja uzarlo. Kupiłam foxil żel i żarła wapno. Zeszło po trzech dniach.
    • welcome_back Re: Pomocy:( komar-mutant 14.08.20, 11:21
      Na pewno komar? Ja mam takie reakcje, jak użre mnie pająk uncertain Schodzi masakrycznie długo, boli, piecze, ciągnie tym bólem. Ostatnio pomagała hydrokortyzyna w maści (nie dam sobie ręki uciąć, to było kilka lat temu).
    • piataziuta Re: Pomocy:( komar-mutant 14.08.20, 11:32
      mialam to samo od komarów
      przejdzie po 3 dniach
      • mikams75 Re: Pomocy:( komar-mutant 14.08.20, 12:23
        jak ma alergie, to po trzech dniach dopiero sie rozkreci wink
    • garnek_pieprzu Re: Pomocy:( komar-mutant 14.08.20, 19:21
      Cebula. Przyłożyć jak najszybciej.
      • grey_delphinum Re: Pomocy:( komar-mutant 14.08.20, 19:31
        Miałam tam ostatnio po ugryzieniu pająka. Męczyłam się z tym prawie tydzień, bralam wapno, smarowalam fenistilem
        Noga wyglądała strasznie, a bolała jak diabli.
        Współczuję.
    • ida_listopadowa Re: Pomocy:( komar-mutant 21.08.20, 13:05
      Dziekuję za wszystkie rady, jak pisalam wyzej, jużem zdrowasmile. ten mutant uzarl mnie na kajaku. Na przyszlosc nauczka: deet i permetryna nie wystarcza, trzeba miec dlugie spodnie czego i Wam zycze!
    • rozwiane_marzenie Re: Pomocy:( komar-mutant 21.08.20, 15:11
      Pewnie ugryzł Cię giez. Po tym ugryzienie goi się nawet do pół roku. Przemywaj octem oprócz tabletek na alergię.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka