Dodaj do ulubionych

W weekend utonęło 14 osób

03.08.20, 11:41
a 15 zmarło wskutek powikłań związanych z covidem. Czemu zatem na okres wakacji nie wprowadzamy zamknięcia wszystkich kąpielisk pod karą wysokiej grzywny. Te 14 osób, które zatonęły, to wszystko młode osoby, w tym dzieci.

Wiem, że pytanie tendencyjne.

Mam szczerą na dzieję, że szkoły nie zostaną zamknięte od września. A jestem niemal pewna, że zostaną zamknięte. Może nie od września, tylko od października albo listopada (tak, by załatwić sprawy organizacyjne, a młodzież rozpoczynająca naukę w danej placówce mogła się poznać). I szlag mnie trafia.
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 11:45
      Ja cały czas mam nadzieję że nie zamkną. Ewentualnie będą zamykać tam gdzie pojawiły się przypadki. W szkole, nie w gminie
    • zielonakobieta Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 11:47
      Ciekawe, czy przedszkola zostawią w spokoju.
      • mikamyka Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:40
        Przedszkola są cały czas czynne, więc mam nadzieję że nic się nie zmieni, przecież podawana liczba zachorowań niby jest na stałym poziomie. A I tak zrobią co będą chcieć i przed nikim się nie będą tłumaczyć
        • alessa28 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:20
          mikamyka napisała:

> Przedszkola są cały czas czynne, więc mam nadzieję że nic się nie zmieni, prze
          > cież podawana liczba zachorowań niby jest na stałym poziomie. A I tak zrobią c
          > o będą chcieć i przed nikim się nie będą tłumaczyć

no ale chyba nie funkcjonuja normalnie,co?moja corka skonczyla w tym roku zerowke i wiem ze przedszkole funkcjonowalo ale z wieloma ograniczeniami (zmniejszona ilosc dzieci,rezim sanitarny,dostawali sie nie wszyscy chetni a ci ,ktorzy udokumentowali ,ze nie maja absolutnie zadnej mozliwosci zapewnienia dziecku opieki etc).
          Panie byly wrecz pewne,ze to samo bedzie od wrzesnia,wiec co z tego ze beda czynne...
          • vinca Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 17:55
            Prywatne działają normalnie poza tym, że nie ma zajęć dodatkowych (ale latem i tak nich nie ma).
    • kokosowy15 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 11:53
      Utonieciem trudno się zarazić, a tym bardziej zarazę roznieść. Czekam, aż te tłumy ludzi z wybrzeża wrócą do domów, pójdą do pacy i zaczną się "ogniska zakażenia" w zakładach pracy.
      • piesiedwa Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:04
        Tym covidem to jakos trup sie nie sciele
        • kokosowy15 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:42
          Jasne, te 600 tys ludzi w kilka miesięcy to drobiazg. Ale chyba nie dla zmarłych i ich najbliższych.
          • starczy_tego Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:48
            Jeju w Polsce takie fatalne statystki? tongue_out nie manipuluj. Mówimy o Polsce i polskich szkołach
          • piesiedwa Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:51
            "Jasne, te 600 tys ludzi w kilka miesięcy to drobiazg. Ale chyba nie dla zmarłych i ich najbliższych." Nikt tego nie kwestionuje, ze kazda smierc to tragedia. Tylko ten wirus nie jest niebezpieczny do tego stopnia aby robic szopke
            • nutella_fan Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:43
              Dokładnie. W Polsce covid to chyba na szarym końcu przyczyny zgonów się plasuje. 1200 Polaków codziennie umiera, dzisiaj na covid 1 osoba.
          • gaskama Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:56
            Błagam … od początku roku zmarło prawie 35 milionów osób! Rocznie z powodu palenia papierosów umiera 7 milionów ludzi. Wszędzie na świecie pety nadal są legalne. A ile osób umiera z powodu otyłości, a nikt Mcdonaldów nie pozamykał. Dodajmy do tego, że 90% osób zmarłych to osoby w baaardzo podeszłym wieku z chorobami współtowarzyszącymi.
            Nie, nie uważam, że życie tych starszych osób jest mniej warte, uważam, że covid jest poważną chorobą, nie twierdzę, że to grypa, tak noszę maseczki gdzie się da. Ale na Boga, jakieś proporcje w histerii trzeba zachować.
            • araceli Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:30
              gaskama napisała:
              > Rocznie z powodu palenia papierosów umiera 7 milionów ludzi.

No i widzisz w związku z tym państwo polskie wprowadziło izolację palaczy poprzez zakaz palenia w miejscach publicznych typu restauracje, teatry, przystanki autobusowe. Jak ktoś chce to palić może (nikomu nie da się zabronić zabić) ale już nie szkodzić innym.
              • nutella_fan Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:45
                A ci co palą byle czym w piecach to też innym nie szkodzą? Tutaj nawet #zostańwdomu nie pomoże, bo smog się do środka mieszkań wciska. 40000 Polaków przez smog umiera, wszyscy to goowno demokratycznie wciągamy, czemu nie ma paniki smogowej?
                • sumire Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:51
                  Jest. Ale rząd uważa, że smog to problem teoretyczny i nie widzi problemu.
                • araceli Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 18:07
                  nutella_fan napisała:
                  > A ci co palą byle czym w piecach to też innym nie szkodzą? Tutaj nawet #zostańw
                  > domu nie pomoże, bo smog się do środka mieszkań wciska. 40000 Polaków przez smo
                  > g umiera, wszyscy to goowno demokratycznie wciągamy, czemu nie ma paniki smogow
                  > ej?

O smogu akurat mówi się bardzo dużo. A że obecny rząd ma to w dudzie to już inna sprawa.
    • escott Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 11:55
      Ja jestem absolutnie przerażona Melbourne - 6 tygodni godziny policyjnej 20-5, jedna osoba może robić zakupy, zakaz opuszczania strefy 5 km wokoł domu plus ogólny zakaz wszystkiego. Przypadków w stanie Wiktoria tyle co w Polsce... Nie wiem, ile ludzie są w stanie łyknąć w imię ochrony przed zagrożeniem i w którym momencie to życie trochę przestaje być warte tej ochrony... Ale ja bym naprawdę chyba wyszła krzyczeć na ulicę i trafila do więzienia, gdyby mi coś takiego zaserwowano.
      • roks30 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:01
        Tak i ilość przypadków spadnie, bo to jakby oczywiste, po czym otworzą i znowu skoczy. Tak się będą "bawić"w Australii miesiącami jeśli nie latami.
      • nangaparbat3 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:03
        Bo jesteś przekonana, że Twoje życie nie jest zagrożone.
        Ale to nie jest tylko kwestia życia samego w sobie. To jest zamknięcie chorego w szpitalu, bez żadnej mozliwości kontaktu z bliskimi. To jest samotne umieranie wśród obcych ludzi. Niemożność pożegnania się, powiedzenia, co najważniejsze. Jak to porównasz z niemożnością wyjścia z domu od 20 do5?
        • droch Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:08
          Wyda się, że bardzo łatwo przechodzisz do porządku nad ograniczeniem wolności "phi, można wytrzymać w domu od 20 do 5". W więzieniu też można wytrzymać.
          • nangaparbat3 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:18
            Widzę, że bardzo łatwo przechodzisz do porządku na tragedią ludzi wyrywanych z życia, skazywanych na ból i śmierć w samotności, nad bólem i niepokojem rodzin, których bliskich tak zamknięto.
            Dodam jeszcze, że osoby machające sztandarem wolności, często jednym tchem postulują całkowitą izolację osób starszych i chorych.
            • droch Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 13:19
              > Widzę, że bardzo łatwo przechodzisz do porządku na tragedią ludzi wyrywanych z życia,
              > skazywanych na ból i śmierć w samotności, nad bólem i niepokojem rodzin, których bliskich
              > tak zamknięto.

Jedno z drugim jest bardzo słabo skorelowane, ale wygląda efektownie, przyznaję. Jeszcze bezpieczniej dla chorych i słabych będzie, jeśli wszystkim obywatelom zostaną wszczepione numerowane czipy: w poniedziałki, środy i piątki wychodzić z domu mogą numery nieparzyste, we wtorki, czwartki i soboty - parzyste. W niedziele wszyscy muszą, dla wspólnego dobra, pozostać w izolacji.
              • nangaparbat3 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 13:57
                > Widzę, że bardzo łatwo przechodzisz do porządku na tragedią ludzi wyrywanych z życia,
                > skazywanych na ból i śmierć w samotności, nad bólem i niepokojem rodzin, których bliskich
                > tak zamknięto.

Jedno z drugim jest bardzo słabo skorelowane, ale wygląda efektownie, przyznaję.

Co to znaczy, że słabo skorelowane?
            • glanaber Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 14:09
              nangaparbat3 napisała:

> Widzę, że bardzo łatwo przechodzisz do porządku na tragedią ludzi wyrywanych z
              > życia, skazywanych na ból i śmierć w samotności, nad bólem i niepokojem rodzin,
              > których bliskich tak zamknięto.
              > Dodam jeszcze, że osoby machające sztandarem wolności, często jednym tchem post
              > ulują całkowitą izolację osób starszych i chorych.
              Przecież przy wymienionych ograniczeniach (m.in. tylko 1 osoba z rodziny może wyjść z domu), to chorzy i tak będą umierać w samotności. W Polsce też tak było: zakaz wstępu rodziny np do hospicjum i ludzie tam umierali samotnie, wcale nie na covid. Ich samotna smierć jest mniej bolesna dla nich i ich bliskich?
              • nangaparbat3 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 14:34
                Widzisz jednak różnicę celu: uniknięcie kolejnych zachorowań i śmierci versus uniknięcie niewygody ograniczeń?

I z drugiej strony ja jak najbardziej widzę zagrożenia swóbód i szalenie mnie to niepokoi. I nie mam wątpliwości, że epidemia jest wykorzystywana przez różne rządy do tłumienia wolności manifestowania, to przede wszystkim. Aplikacje covidowe po prostu mnie przerażają. To są tematy do poważnej dyskusji, szukania rozwiązań, pilnowania rządów.
                Kiedy jednak czytam (nie mam na myśli jedynie tego wątku), że nie ma się czym przejmować, bo średnia wieku zmarłych to 75, a w ogóle to niech staruszkowie w domu siedzą i nosa nie wychylają, uważam, że takie osoby krzycząc "wolność" w ogóle nie wiedzą, o czym mówią.
                • droch Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:49
                  Pomiędzy "nie ma się czym przejmować", a "zakaz przebywania poza domem 20-5" jest przestrzeń wielka jak kosmos. Nie leczy się dżumy cholerą.
            • nutella_fan Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:46
              Izolacja starszych i chorych powinna być dobrowolna, chcą, niech się izolują.
              • nangaparbat3 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 18:03
                Ale to - na szczęście tylko czasem - wygląda: włażę do sklepu bez maski, a stary czy chory może nie wchodzić, jak sobie chce.
        • nutella_fan Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:46
          Wiec tym bardziej.
      • kokosowy15 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:04
        Nie wiesz co to jest instynkt samozachowawczy? Nie zeszła byś nawet do schronu w czasie ostrzału?
      • profes79 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 13:59
        W stanie Victoria masz obecnie 600 przypadków dziennie; skumulowanych od początku pandemii ponad 11 tysięcy - w Polsce jest to obecnie około 500 przypadków dziennie i skumulowanych niecałe 50 tysięcy - tylko w Polsce jest to liczone na 38 milionów mieszkańców a nie na 6,5 miliona w Victorii z których 5 milionów żyje w Melbourne...Łatwo policzyć, że w Polsce wskaźnik zachorowań na 100 tys osób wynosi obecnie 17,8 a w Victorii bagatela dziesięć razy więcej...
        • nangaparbat3 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 14:35
          O, dziękuję, właśnie chciałam patrzeć, ile oni tam mają ludności.
    • nangaparbat3 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:05
      Tak, liczba tonących w Polsce to bardzo poważny problem i wielkie nieszczęście, od lat. Sama chciałam założyć wątek na ten temat.
      To co z tym zrobiłaś jest karykaturalne i żałosne.
      • sundace46 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:08
        nangaparbat3 napisała:

> Tak, liczba tonących w Polsce to bardzo poważny problem i wielkie nieszczęście,
        > od lat.

Ale jakie nieszczęście. przecież to selekcja naturalna. Skoro głupcy kąpią się tam, gdzie nie można, włażą po pijaku do wody to ich sprawa.
        • seniorita_24 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:12
          Jak za sobą ciagna dzieci to już nie jest tylko ich sprawa prawda?
          • wapaha 25% 03.08.20, 15:03
            seniorita_24 napisała:

> Jak za sobą ciagna dzieci to już nie jest tylko ich sprawa prawda?
            >
            W zeszłym roku spośród wszystkich utonięć tylko 25% stanowiły utonięcia po alkoholu.. Podaję na wypadek gdyby ktoś bagatelizował i twierdził , że to alkohol powoduje te śmierci. Ano nie, wcale nie tylko akohol.
        • pani07 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:13
          Mnie z lekka zszokowało zdjęcie z Władysławowa z soboty- zachowanie odległości.
          • gaskama Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:25
            To chyba fotomontaż? Albo z lat ubiegłych?
            • jkl13 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:29
              Niestety nie, zdjęcie aktualne, świeżutkie...
              Dodam, że w okolicach Mielna wygląda to zupełnie inaczej (może nie w samym Mielnie, bo tam ludzi też sporo, ale wystarczy podjechać na plażę 1-2 km dalej i już jest zupełnie pusto).
              • little_fish Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:57
                No jak pojedziesz 2 km od Władysławowa to też nie będzie takich tłumów
              • nutella_fan Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:50
                Czemu niestety? Widać gdzie narów ma sztucznie wymyśloną pandemię.
                • nutella_fan Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:50
                  *naród
                  • memphis90 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 18:42
                    O, to już nie "oj tam, oj tam", jak chwilę temu wypisywałaś na głównej...?
            • sumire Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:32
              Kacper Kowalski to jeden z najbardziej znanych polskich fotografów, zdjęcie zrobił w weekend, napisał o tym na swoim Fejsie. Żadnego fotomontażu tam nie ma. Jest nieprzebrana masa głupoty jedynie.
              • gaskama Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:36
                Kurcze, wszyscy moi znajomi, którzy pojechali nad Bałtyk mówią, że o wiele mniej ludzi niż zwykle, i to w Sopocie, Kołobrzegu, na Helu, w Krynicy Morskiej.
                Czyli wszyscy Polacy pojechali do Władysławowa. Super.
                • starczy_tego Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:49
                  W Sopocie tłumy ludzi, na monciaku morze głów wczoraj było. Nie wiem kiedy ten twój znajomy był.
                  • gaskama Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 13:05
                    Moja znajoma jest od 4 tygodni. Ale ona jest tak ze 2-3km od molo.
                • lauren6 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 13:12
                  > Kurcze, wszyscy moi znajomi, którzy pojechali nad Bałtyk mówią, że o wiele mniej ludzi niż zwykle

Bo tak było: na początku lipca. Teraz są olbrzymie tłumy. I podejrzewam, że szczyt wyjazdów dopiero przed nami, bo ludzie będą chcieli wykorzystać bon turystyczny.
                • little_fish Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 13:33
                  Byłam w tym roku w okolicach Władysława i jak podjechałam na zakupy to pani na lokalnym bazarku mówiła, że jest jakieś 30 -40% mniej ludzi niż każdego roku. Natomiast bardzo dużo ludzi przyjeżdża w weekend. Stąd te tłumy na niedzielnych plażach
            • nikita1907 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:33
              Jestem obecnie w Jastarni i nie jest tak złe. Ludzi mniej niż w zeszłym roku. Na plaży na ogół zachowane są odległości min. ok 2 metroW. Nieliczni noszą maseczki na ulicy ale w sklepach już tak. A propo’s wątku o drożyźnie- ceny takie same a nierzadko niższe. Nie żałuje ze przyjechalam🙂
          • str8.up Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:56
            A mnie szokuje, że kogoś szokuje, że w Polsce mamy tłumy ludzi. Wiele osób rezygnuje z wycieczek zagranicznych, mamy właśnie czas wakacji szkolnych, wakacji studenckich i sezonu ogórkowego w niektórych branżach. Tak więc ludzie wypoczywają. Gdyby ci ludzie ze zdjęcia nie pojechali do tego Wladka czy gdzie tam, tylko zostali w miejscu zamieszkania, to by było zdjęcie tłumów ludzi w Łazienkach albo tłumów ludzi na Plantach itd. Gdyby wprowadzić zakaz spacerów, to możnaby fotografować tłumy ludzi w sklepach/na targach albo na placach zabawach. Takie zaskoczenie, w Polsce mamy miliony mieszkańców i duża ich część ma właśnie więcej czasu wolnego niż zwykle, a pogoda za oknem jakby trochę lepsza niż przez większą część roku.
        • lilia-anna Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 14:12
          Sundace, przykro mi po przeczytaniu Twojego komentarza. Niedawno utonela osoba z mojej najbliższej rodziny - bynajmniej nie po alkoholu i nie w niedozwolonym miejscu. Wypadek. Po prostu. Zginął wartościowy człowiek, który mógł jeszcze długo żyć i wiele zdziałać.
        • nangaparbat3 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 14:37
          Śmierć to śmierć. Zawsze ta sama, nawet jeśli spowodowana własną głuotą, nieuwagą czy brawurą. Nie odważyłabym się pisać, mówić, myśleć jak Ty.
        • nutella_fan Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:49
          Covid to też selekcja naturalna, starsi i słabi odpadają smile
      • lauren6 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 13:16
        Jak widzę faceta, który szaleje w morzu, a 5 metrów dalej stoi wieża z wywieszoną czerwoną flagą to co można zrobić? Jest dorosły i to jego życie.
        Utonięcia to w większości przypadków selekcja naturalna idiotów, którzy pływają po pijaku lub pomimo zakazu kąpieli, głównie po to by się popisać przed znajomymi.
        • sundace46 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 13:41
          lauren6 napisała:

> Jak widzę faceta, który szaleje w morzu, a 5 metrów dalej stoi wieża z wywieszo
          > ną czerwoną flagą to co można zrobić? Jest dorosły i to jego życie.
          > Utonięcia to w większości przypadków selekcja naturalna idiotów, którzy pływają
          > po pijaku lub pomimo zakazu kąpieli, głównie po to by się popisać przed znajom
          > ymi.

Dokladnie to samo napisałam. trzeba ludziom pozwolić wybierać.
          • nutella_fan Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:51
            Z covidem tak samo, jak się boją niech siedzą w domach. Przecież nikt na siłę ludzi bojących się wirusa z domu na siłę nie wyciąga.
            • bywalczyni.hosteli Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:54
              nutella_fan napisała:

Przecież nikt na siłę ludzi bojących się wirusa z domu na siłę nie wyciąga.

Zwłaszcza tych muszacych pracować w sklepie lub służbie zdrowia
            • nangaparbat3 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 18:06
              nutella_fan napisała:

> Z covidem tak samo, jak się boją niech siedzą w domach. Przecież nikt na siłę l
              > udzi bojących się wirusa z domu na siłę nie wyciąga.

O właśnie. Dokładnie o takie myślenie chodziło mi wcześniej.
              • memphis90 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 18:55
                No co, fajne myślenie. Takie niezbyt mądre...
        • little_fish Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 13:58
          Jak 5 metrów dalej jest wieża ratownicza to duże prawdopodobieństwo, że ratownicy zainterweniują
        • wapaha Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:08

Utonięcia to w większości przypadków selekcja naturalna idiotów, którzy pływają po pijaku lub pomimo zakazu kąpieli, głównie po to by się popisać przed znajomymi.

No niestety większość to nie pijacy-i powtarzanie takich bzdur jest wg mnie szkodliwe bo daje złudne poczucie bezpieczeństwa
          Nie ma statystyk z kolei na "popisówkę" ale myślę że to akurat można uznać może nie za większość ale znaczną część powodów utonięc

W wodzie ginęli przede wszystkim mężczyźni, którzy stanowią aż 89 procent wszystkich ofiar utonięć. Woda pochłonęła najwięcej osób w wieku od 19 do 49 lat oraz powyżej 60. Najmniej ofiar było wśród dzieci i młodzieży. Wbrew pozorom, najbezpieczniejszy był wypoczynek nad morzem, gdzie zginęło 8 proc. wszystkich ofiar. Najczęściej ludzie topili się w jeziorach – aż 31 proc. oraz w stawach – 24 proc. i rzekach 23 proc.
          • lauren6 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:53
            W telewizji wypowiadał się ratownik, który mówił, że praktycznie nie mają wezwań do topiących się kobiet. Ciekawe czemu?
            Pomijając dzieci zaniedbane przez rodziców (przypomina mi się wątek o rozsądnych 8 latkach, puszczanych samych nad wodę przez niektóre ematki) reszta to w większości ochotnicy, a nie ofiary.
            • wapaha Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 16:03
              Tak, to prawda. Wg statystyk ( jw) topielcy to przede wszystkim mężczyźni..
              Myślę, że kobiety nie mają potrzeby robienia popisówek i tokowania przed samcami pokazując co potrafią w wodzie - zresztą wtedy ani ich nie widac dokładnie i fryzura i makijaż mogą się popsuć suspicious
              Inna sprawa- w większości to kobiety zajmują się dziećmi- również nad wodą. Nawet jeśli opieka nie jest należyta ( utonięcia dzieci) to jednak matki są tymi od pilnowania i zajmowania się

reszta to w większości ochotnicy, a nie ofiary.

Niestety, aż żal , ale tak jest
              Wypadki są nieliczne ( jak np. chyba tydzien temu na jeziorze dąbskim-utopiła się dziewczynka. Bardzo mnie to ruszyło bo niestety /stety mam bujną wyobraźnię i od razu zobaczyłam przerażające sceny. Rodzina /znajomi z dziecmi byli na jachcie. Jacht sie wywrócił. Wszyscy znaleźli sie za burtą. W kapoku. Dziewczynka była w kajucie. Miała poduszkę powietrza, miała kapok ale kajuta napełniała się wodą,.wiedziała ze utonie...Ja od razu ( powieści kryminalne to moj plan na przyszłość) pomyślałam że może dostała karę i rodzice kazali jej iść do kajuty..
              sad
            • wapaha Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 17:37
              Lauren- znalazłam jeszcze takie opracowanie a w nim
              Badania dotyczące zachowania nad wodą osób obu płci przeprowadzone
              przez Howlanda i wsp.11 [1996] na próbie 3 042 respondentów wykazały, że mężczyźni częściej niż kobiety uprawiają sporty wodne i są przy tym bardziej skłonni
              do zachowań ryzykownych, takich jak pływanie w pojedynkę, w miejscach bez
              nadzoru bądź niedozwolonych. Obserwacje Stanuli i współautorów12 potwierdzają, że podobny efekt występuje w Polsce (w kąpieliskach niestrzeżonych bądź
              w miejscach zabronionych utonęło blisko trzykrotnie więcej mężczyzn niż kobiet).
              Niewątpliwie poważnym problem jest spożywanie substancji odurzających przed
              skorzystaniem z kąpieli. W kilku badaniach stwierdzono również, że mężczyźni
              częściej używają substancji psychoaktywnych podczas aktywności w pobliżu
              miejsc z wodą13. W Polsce wśród ofiar utonięć również jest więcej nietrzeźwych
              mężczyzn (27%) niż kobiet (10%) Należy podkreślić, że odsetki te mogą być wyższe, gdyż w blisko 39% przypadków policja nie określiła stanu trzeźwości poszkodowanych14.

[url=https://www.researchgate.net/profile/Arkadiusz_Stanula/publication/282506637_The_impact_of_weather_on_the_number_of_drowning_accidents_in_Poland_in_2012_Wplyw_pogody_na_liczbe_wypadkow_utoniec_w_Polsce_w_2012_roku/links/561188b408ae6b29b49e1d23/The-impact-of-weather-on-the-number-of-drowning-accidents-in-Poland-in-2012-Wplyw-pogody-na-liczbe-wypadkow-utoniec-w-Polsce-w-2012-roku.pdf]link/url]
              • wapaha Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 17:38
                link jeszcze raz
              • nangaparbat3 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 18:12
                Jednak dużą częśćią są pijący, więc to nie takie znowu bzdury.
                Moi greccy znajomi wstydzili się być na plaży z pijącymi alkohol, zapewniają, że to u nich (ale nie chodzi o kurorty dla turystów, tylko zwykłe plaże dla miejscowych) nie do pomyślenia.
                • wapaha Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 18:21
                  Jednak dużą częśćią są pijący, więc to nie takie znowu bzdury.

25%
                  • nangaparbat3 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 19:28
                    Plus pewnie tyle sam z tych 39 nieprzebadanych, to tak chyba wyjdzie - na oko - co trzeci?
                    • wapaha Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 19:30
                      Nie ma na pewno i chyba wyjdzie
                      Statystyki są takie a nie inne
                      Można tylko przypuszczać i spekulowac
                      • nangaparbat3 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 20:28
                        Szacować.
                        • wapaha Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 20:29
                          Rany nanga
                          Nie piszemy o szacunkach tylko statystykach
            • memphis90 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 18:58
              > praktycznie nie mają wezwań do >topiących się kobiet. Ciekawe >czemu?
              Bo, jak wiemy, kobieta do morza wchodzi po to, żeby się rżnąć. Jak wejdzie za głęboko i za daleko, to nikt z plaży nie zobaczy, że ona się właśnie rżnie.
        • bywalczyni.hosteli Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:36
          A propos, wiadomo co że sprawa tej mądrej rodzinki, co pozwoliła na utopienie się 3 dzieci nad Bałtykiem? Matka sikająca na wydmie a tatuś w telefonie.
          • little_fish Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:47
            Nikt nie został uznany za winnego - ani rodzice, ani ratownicy
            • sundace46 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:48
              Nie no, skąd, winy rodziców żadnej nie było.
              • bywalczyni.hosteli Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:56
                Dzięki za info. Creepy.
              • little_fish Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 16:51
                No to możesz ewentualnie przedyskutować z sądem, który tak zdecydował
                • bywalczyni.hosteli Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 17:13
                  ??
                  • little_fish Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 17:54
                    Odpowiadałam sundance - nie wiem, czemu podpięło pod twoją wypowiedź
    • bib24 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:14
      po pływanie i topienie nie jest zakaźne
    • erzulie Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 12:26
      A masz jakieś statystyki ile razy musieli interweniować ratownicy? Bo może lepiej po prostu zlikwidować wszystkie strzeżone kąpieliska i plaże i puścić ludzi na żywioł? Niech się topią.
    • eliszka25 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 13:26
      A ja od innej strony, czyli nawiążę do tych utopionych. Chcieliśmy wziąć dzieci brata na spływ sup-ami po rzece. Dzieciaki pływać nie potrafią, ale spływ miał być bardzo spokojną rzeką, więc chcieliśmy dokupić kapoki, bo mamy tylko dla nas i ich zabrać. Otóż nie ma. W żadnym sportowym sklepie nie znaleźliśmy. W jednym podpowiedziano nam, że może w sklepach wędkarskich. Obdzwoniliśmy wszystkie w mieście - nie ma. Możemy próbować w Bydgoszczy lub Toruniu.
      • scarlett74 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 13:41
        Podpowiem na przyszłość, w decatlonie są .I w sklepach ze wszelkim sprzętem wodnym (ale tu ceny są wyższe).
        W wczoraj na jeziorze widziałam piesia z panią na supie. Piesio - a jakże - w kamizelce ☺
        • eliszka25 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 13:54
          Wiem, że w Decathlonie są, ale najbliższy decathlon w Toruniu lub Bydgoszczy właśnie. W Grudziądzu obdzwoniliśmy wszelkie sklepy, które naszym zdaniem mogłyby mieć kamizelki i nigdzie nie mieli. W jednym ze sklepów rybackich właściciel podpowiedział, że mogą mieć w sklepie z częściami do łodzi, ale w sobotę był zamknięty, więc nie wiem, czy kapoki faktycznie mają. Dziś pada i nici z wycieczki.
          • bywalczyni.hosteli Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:32
            Eliszka w sklepach sportowych są braki, nie ma nowych dostaw, wszystko było chińskiej produkcji, do tego ludzie w czasie kwarantanny rzucili się na sprzęt sportowy, ceny też skoczyły.
            Najlepiej wypożyczyć sprzęt przy wypożyczalni sprzętu, nawet jeśli macie swoje kajaki nie odmówią Wam pewnie kapoków.
            • bywalczyni.hosteli Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:34
              Byłam ostatnio w Decathlonie na dziale rowerowym, puste półki i stojaki, resztki nawet przy kaskach.
            • eliszka25 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 20:21
              Nie pływamy kajakami tylko własnymi supami. Poza tym w wypożyczalniach kajaków kapoki są tak syfiaste, że aż obrzydliwe. Ludzi na kajakach było w niedzielę tyle, że raczej marne szanse na wypożyczenie samych kapoków.
            • eliszka25 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 20:30
              Tylko, że odpowiedź sprzedawców nie była „skończyły się” tylko „nie prowadzimy”.
      • wapaha Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 16:04
        Osoba wypożyczająca kajaki ma obowiazek posiadać kapoki..
        • little_fish Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 16:55
          A gdzie informacja, że oni chcieli wypożyczyć kajaki?
          • wapaha Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 18:23
            Dzięki little fish.
            Zobaczyłam "spływ" i mózg dodał kajaki

Ale spływ+supy+rzeka+nieumiejętność pływania
            Sory eliszka- to głupota
            • little_fish Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 18:31
              No mnie się też wydało mało rozsądne zabierać na spływ dzieci, które nie umieją pływać ("obce" w dodatku). Ale ja z tych przewrażliwionych
            • eliszka25 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 20:26
              Spływ miał się odbyć na krótkim odcinku Wdy w miejscu, gdzie płynie ona bardzo powoli, a woda sięga max do pasa. Dzieciaki nastoletnie, więc w kapokach raczej nie miały szans się utopić. No i sup jest o wiele mniej wywrotny niż kajak, przypina się go do nogi i niepływający nie byliby na nim sami.
      • berdebul Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 16:40
        Przesyłki z Decathlonu dochodzą w 2 dni. wink Ale nieplywajacego dziecka, to ja bym na SUP na rzekę nie wzięła.
        • eliszka25 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 20:28
          Kapoki chcieliśmy kupić w sobotę, a spływ miał być w niedzielę. Nie sądzę, żeby paczka skądkolwiek zdążyła dotrzeć.
      • memphis90 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 19:00
        W sklepach może nie, ale internet + kurier to są 2dni i masz kapoki...
        • eliszka25 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 20:18
          Mój mąż wrócił w piątek wieczorem, kapoki chcieliśmy kupić w sobotę, a na supy iść w niedzielę. Raczej mało prawdopodobne, żeby jakiekolwiek zamówienie złożone w sobotę po południu dotarło w niedzielę rano.
    • profes79 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 13:48
      W lipcu w całej Polsce utonęło 86 osób. W tym samym lipcu COVID spowodował śmierć ponad 280 osób. W czerwcu ponad 330. W maju ponad 400...
      • piesiedwa Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 14:10
        Z chorobami wspolistniejacymi mowisz....
        • araceli Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:34
          piesiedwa napisał(a):
          > Z chorobami wspolistniejacymi mowisz....

Ciekawe, że w przypadku utonięcia nie podaje się chorób współistnijących co?
          • nutella_fan [...] 03.08.20, 15:52
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • fornita111 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 14:58
      Wiekszosc tych utoniec to selekcja naturalna odsiewajaca ludzi tak glupich, ze nie sa w stanie przezyc. covida bym do tego nie mieszala wink
      • sundace46 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:40
        fornita111 napisała:

> Wiekszosc tych utoniec to selekcja naturalna odsiewajaca ludzi tak glupich, ze
        > nie sa w stanie przezyc.

Nie pisz tak bo zaraz cię zhejtują.
        • nangaparbat3 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 18:18
          Poczułaś się zhejtowana?
          Ale masz rację, nie powinno się tak pisać o żadnej śmierci.
          W dodatku - nigdy nie popełniłaś jakiegoś idiotyzmu, błędu, pomyłki, które mogłyby stać się przyczyną Twojej śmierci? Albo kogoś innego?
          • fornita111 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 18:50
            Wiem, pytanie nie do mnie. Ale pomiedzy byciem kretynem zajadajacym dopalacze a kims, komu zdarzylo sie raz czy dwa przesadzic z alko jest morze roznicy. Wiec dla mnie ci wszyscy plywajacy pod wplywem alkoholu, kapiacy sie w jeziorze, jakby to byl przydomowy brodzik itp. sa jak debile od dopalaczy. Martwica mozgu, ktora moze piciagnac za soba martwice calej reszty organizmu wink
            • nangaparbat3 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 19:33
              W ogóle nie piję, ale uważam, ze te osoby indywidualnie można wybronić, a najgorszy jest zwyczaj. U nas nad wodą SIĘ pije, po po wypiciu SIĘ chodzi popływać.
              Jak bardzo wpływa na nas otoczenie widać tu na forum w wątku o tej grafice, co jak człowiek zestresowany, zaczyna się poruszać. Warto tamten wątek przeczytać uważnie, wcale nie debile w nim piszą , to nie na tym polega.
              • fornita111 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 20:07
                Absolutnie nie mozna wybronic. U nas sie pije, sie zone bije, sie w lesie smieci, sie bije dzieci. Ot, zwyczaj taki. Zero poblazliwosci, zero wyrozumialosci- to moze za kilka dekad "sie" cos zmieni wink
    • nutella_fan Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 15:41
      O tym samym dzisiaj pomyślałam...
    • morekac Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 16:03
      W październiku i listopadzie będzue mniej utonięć.
    • nieskomplikowany.miesniak Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 17:27
      Ludzie topią się zazwyczaj na własne życzenie.
      • nangaparbat3 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 18:19
        Kolejny mędrzec.
    • nangaparbat3 Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 18:15
      Wydaje mi się, że takich chorób nie traktują jako "współistniejące", to byłby absurd.
    • ewa_mama_jasia Re: W weekend utonęło 14 osób 03.08.20, 18:48
      W ten weekend? Skąd wiesz, na stronie policji nie ma danych? W poprzedni weekend owszem, tyle utonęło. Nie wiem, czy młodzi, czy dzieci. Generalnie przeważająca większość ofiar to mężczyźni a liczba utonięć rośnie z wiekiem. Wbrew pozorom młodzieży i dzieci jest niewiele. Więc po pierwsze zamykanie szkół nie generuje zwiększonej liczby utonięć, po drugie - mamy teraz wakacje, więc placówki i tak są zamkniete. Ale i tak w tym roku tonie mniej. Co roku w okresie wakacyjnym (xzerwiec-wrzesien) tonie średnio ok. 100 osób miesięcznie, w tym roku na półmetku tego okresu jest sporo mniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka