Dodaj do ulubionych

Orlen vs Ringier Axel Springer & Discovery

14.08.20, 19:32
Obiło mi się o uszy, że Orlen planuje odkupienie spółki RAS i udziałów Grupy TVN od Discovery.
Plotka głosi ze z tego właśnie powodu Pochanke uszczupliła załogę TVN’u.

Mnie się wydaje ze to jest wierutna bzdura i wręcz rzecz nieprawdopodobna, ale jak sobie to zwizualizuje to ogarnia mnie strach.

Coś, ktoś ? Czy ten obłęd jest możliwy w ogóle do realizacji ??
Obserwuj wątek
    • dramatika Re: Orlen vs Ringier Axel Springer & Discovery 14.08.20, 19:58
      Nie słyszałam, ale to w sumie prawdopodobne. Pisowcy mogli czegoś zażądać od Amerykanów za instalację u nas ich wojsk, drogie zakupy sprzętu i 447 tongue_out Zwłaszcza ze zdaje się prezesem Discovery jest osoba o pierwszorzędnej narodowości wink
    • iwoniaw Re: Orlen vs Ringier Axel Springer & Discovery 14.08.20, 20:25
      barattolina napisała:

> Obiło mi się o uszy, że Orlen planuje odkupienie spółki RAS i udziałów Grupy TV
      > N od Discovery.

A od kiedy Discovery jest właścicielem udziałów w RASP albo ogłaszało chęć sprzedawania TVNu?
      • barattolina Re: Orlen vs Ringier Axel Springer & Discovery 14.08.20, 20:57
        Eeee....What?👀
        • iwoniaw Re: Orlen vs Ringier Axel Springer & Discovery 14.08.20, 21:08
          barattolina napisała:

> Eeee....What?👀

O co Ci chodzi? Czy to nie Twój post zacytowałam? No więc pytam, jakim cudem ktokolwiek, w tym Orlen, miałby kupować dowolne udziały od kogoś, kto nie jest ich właścicielem? Oraz kiedy Discovery wystawił tvn na sprzedaż?
          • barattolina Re: Orlen vs Ringier Axel Springer & Discovery 14.08.20, 21:23
            Ty chyba nie zrozumiałaś.
            Discovery ma 100% udziałów w Grupie TVN SA.
            Axel to jest co innego.
            Ja pisałam o dwóch różnych transakcjach.

A musi wystawiać ? Przecież gdyby tak było to juz wszystko byłoby jasne.
            • iwoniaw Re: Orlen vs Ringier Axel Springer & Discovery 14.08.20, 21:40

> Ja pisałam o dwóch różnych transakcjach.

I niby kupi te akcje RAS od Szwajcarów, Niemców czy jednych i drugich? I skąd pomysł, że oni chętni do sprzedaży?

>
              > A musi wystawiać ? Przecież gdyby tak było to juz wszystko byłoby jasne.

No raczej ciężko kupić coś, czego nikt nie sprzedaje, nie sądzisz? A już zwłaszcza pakiet kontrolny akcji telewizji, gdzie wszelkie przejęcia muszą mieć aprobatę urzędu antymonopolowego.
              • dramatika Re: Orlen vs Ringier Axel Springer & Discovery 14.08.20, 21:54
                iwoniaw napisała:

> No raczej ciężko kupić coś, czego nikt nie sprzedaje, nie sądzisz? A już zwłasz
                > cza pakiet kontrolny akcji telewizji, gdzie wszelkie przejęcia muszą mieć aprob
                > atę urzędu antymonopolowego.

Serio, istnieje coś takiego jak urząd antymonopolowy? big_grin
                • iwoniaw Re: Orlen vs Ringier Axel Springer & Discovery 14.08.20, 22:06
                  No widzisz, co za niespodzianka - istnieje, obecnie nazywa się UOKiK 😀
                  • dramatika Re: Orlen vs Ringier Axel Springer & Discovery 14.08.20, 22:52
                    iwoniaw napisała:

> No widzisz, co za niespodzianka - istnieje, obecnie nazywa się UOKiK 😀

Nie zauważyłam tongue_out To ci, co mają kompetencje, by krzyczeć, że prawo jest łamane? Czyli podobne do tych, które ma żul spod budki z piwem tongue_out
                    • iwoniaw Re: Orlen vs Ringier Axel Springer & Discovery 14.08.20, 22:59
                      Nie, to ci o zupełnie innych kompetencjach i możliwościach.
        • sumire Re: Orlen vs Ringier Axel Springer & Discovery 14.08.20, 21:08
          Nie można tak sobie po prostu odkupić udziałów.
          • prawackie_trolliszcze Re: Orlen vs Ringier Axel Springer & Discovery 15.08.20, 06:42
            A można ot tak sobie, na cele publiczne wywłaszczyć nieruchomość?
    • bywalec.hoteli Re: Orlen vs Ringier Axel Springer & Discovery 14.08.20, 21:03
      Byłoby fajnie
    • tiszantul Re: Orlen vs Ringier Axel Springer & Discovery 14.08.20, 21:23
      "Mnie się wydaje ze to jest wierutna bzdura i wręcz rzecz nieprawdopodobna, ale jak sobie to zwizualizuje to ogarnia mnie strach"

Przecież na forum co drugi dzień czytamy, ze jak ktoś ma pieniądze, to ma prawo kupować
      • prawackie_trolliszcze Re: Orlen vs Ringier Axel Springer & Discovery 15.08.20, 06:45
        Ma się rozumieć. I jeszcze że prywatna stacja może sobie kłamać i manipulować, bo jest prywatna.
    • matacznik Re: Orlen vs Ringier Axel Springer & Discovery 15.08.20, 07:11
      barattolina napisała:

> Czy ten obłęd jest możliwy w ogóle do realizacji ??
      >
      Brzmi jak plan. Zwłaszcza jeśli w wyniku zapowiadanych przepisów o dekoncentracji mediów obecni właściciele zostaną zachęceni do sprzedaży po zaniżonej, ale nie jakiejś skandalicznej cenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka