iza232 19.08.20, 11:41 Będę smażyć dżem z borówek, po raz pierwszy. Dodać dżemix czy lepiej nie dodawać? Jak myślicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ingryd Re: Dżem z borówek 19.08.20, 11:49 Dzem z jagod, chcialas powiedzoec ? Borowine do miesa (z borowek) robie bez jakichkolwiek zageszczaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Dżem z borówek 19.08.20, 11:53 Borowina to jest do moczenia reumatyzmu, do miesa to sie dodaje brusznicę Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Dżem z borówek 19.08.20, 12:10 o kurcze to ja cale zycie leczylam na reumatyzm schab bozonarodzeniowy brusznica, pierwsze slysze, a z czego ta brusznica (z brusznic ?) ? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Dżem z borówek 19.08.20, 12:14 Z borówki brusznicy własnie. pl.wikipedia.org/wiki/Bor%C3%B3wka_brusznica Dżem sie robi z borówki czernicy/borówki czarnej. pl.wikipedia.org/wiki/Bor%C3%B3wka_czarna Wbrew pozorom własnie "jagody" to jest nazwa zwyczajowa, bo jagody to ogólnie owoce, na przykład pomidor. Odpowiedz Link Zgłoś
ingryd Re: Dżem z borówek 19.08.20, 12:24 no a w jagodziankach sa borowki czy jagody ? regionalne spory odwieczne : kremowka/napoleonka, chabry/blawatki i cholerne na dworze/ na polu (tutaj rodzinnie ustalilismy kompromis, kazdy porzucil swoja "prawde" i przyjelismy wersje "na zewnatrz" w imie dobra dzieciatek coby zachowac ich krucha rownowage jezykowa) ale o brusznicy przyznam ze nigdy nie slyszalam, czlowiek ciagle sie uczy, prawie jak panduda Odpowiedz Link Zgłoś
baatexja Re: Dżem z borówek 19.08.20, 19:21 W naszych sklepach kupuję dżem jagodowy i jest zrobiony z czarnych jagód. Do mięsa kupuję borówki lub żurawinę. W waszych rejonach są inne etykietki dżemów? A nie czytałyście Konopnickiej "Na jagody"? Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Dżem z borówek 19.08.20, 11:53 To zależy do czego chcesz tego dżemu potem używać, jeżeli jedynie do smarowania chleba, to możesz dodać, żelfiksu lub pektyn, jeżeli chciałabyś na przykład upiec z dzemem kiedyś rogaliki - to lepiej wysmażyć. Wysmażanie niestety redukuje ilość o 3/4. Odpowiedz Link Zgłoś
tilijka123 Re: Dżem z borówek 19.08.20, 12:06 Robiłam z borówek amerykańskich z cukrem żelującym 3:1. Fanką tego dżemu nie jestem ale mąż bardzo lubi. Można dodać trochę soku z cytryny dla podkręcenia smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
1012ja Re: Dżem z borówek 19.08.20, 18:37 Według mnie nic nie musisz dodawać. Borówki amerykańskie same w sobie mają dużo pektyn i przesmażone z cukrem tworzą w słoikach galaretkę. Dzieci jedzą z naleśnikami. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Dżem z borówek 19.08.20, 21:53 Borówki amerykanskie?? Ja dawałam pektynę. teraz daję galaretke z czerwonej porzeczki. ładnie ścina i jest smaczniejszy (nie taki mdły) Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Dżem z borówek 19.08.20, 22:02 O, dobry pomysł. Odnoście czarnych jagód: w książce Chmielewskiej jest opisany sposób, w jaki ona robiła dżem, a mianowicie łączyła jagody z gruszkami, co dodawało objętości, a smak był ciekawy. Nie robiłam, ale kiedyś spróbuję. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Dżem z borówek 19.08.20, 22:17 Jeżali tak robiła, to z borówką brusznicą - bo to standardowy sposób przyrządzania. Brusznica ma wyrazisty smak, jabłka lub gruszki przechodzą tym smakiem - wychodzi dobre i taniej. Boróki czarne, czyli niech wam będzie jagody, są dość mdłe, gruszki mogą zdominować smak. Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: Dżem z borówek 19.08.20, 22:27 A, to ja tej brusznicy nie znam i widocznie założyłam z góry, że jej chodzi o jagody ( może faktycznie pisała, że borówki, nie mam książki pod ręką i nie sprawdzę). Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Dżem z borówek 19.08.20, 22:31 Z borówki amerykańskiej chciałam powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
b-b1 Re: Dżem z borówek 20.08.20, 06:22 iza232 napisała: > Z borówki amerykańskiej chciałam powiedzieć. Nie smażę-rozgniatam, dodaję żelfiks/dżemiks 3:1cukier i sok z cytryny. Odpowiedz Link Zgłoś