czekoladazkremem 27.08.20, 13:46 Co sądzicie o wprowadzeniu podatku tzw. "cukrowego"? Ciekawa jestem Waszych opinii. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
snajper55 Re: Podatek cukrowy 27.08.20, 13:51 czekoladazkremem napisała: > Co sądzicie o wprowadzeniu podatku tzw. "cukrowego"? Ciekawa jestem Waszych opi > nii. Jestem za. Podobnie jak za tłuszczowym, mięsnym, węglowym, benzynowym i jakimkolwiek innym. Może któryś obudzi suwerena. S. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Podatek cukrowy 27.08.20, 13:52 Jestem za każdym nowym podatkiem, który podwyższy ceny i zabierze pieniądze suwerenowi. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Podatek cukrowy 27.08.20, 14:06 Z tego co czytalam, WHO stwierdziło, że jest nieskuteczny- w tym sensie, że nie prowadzi do ograniczenia spożycia. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Podatek cukrowy 27.08.20, 14:15 Przecież pisowi nie o to chodzi. To jest skok na kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Podatek cukrowy 27.08.20, 14:36 nickbezznaczenia napisał(a): > Przecież pisowi nie o to chodzi. > To jest skok na kasę. To wiem natomiast taki podatek wprowadzono w paru krajach, w których PISu nie mai okazało się, że nie działa. No to jeśli tak to, odpowiadają na pytanie autorki, jestem przeciw. A kiedyś nie odrzucałam takiego rozwiązania Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Podatek cukrowy 27.08.20, 14:16 Z pewnością nie prowadzi do ograniczenia spożycia ale za to wspaniale zwiększa drenowanie kieszeni obywatela niby pod pozorem dbania o zdrowie...kto ma kupić i tak kupi Odpowiedz Link Zgłoś
ludzikmichelin4245 Re: Podatek cukrowy 27.08.20, 14:16 Obawiałabym się jakiegoś legislacyjnego bubla, który nakładałby podatek na cukier, a ale nie nakładałby go np. na syrop glukozowo-fruktozowy. Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Podatek cukrowy 27.08.20, 15:27 Mi na przykład nie zależy na droższych sosach pomidorowych czy surówkach, tylko na tym, żeby ich do choinki cukrem nie "dosmaczali". Ale też sprawa wygląda tak: jeszcze parę lat i wszystko, co mamy w publicznej kasie na ochronę zdrowia będzie szło na walkę z epidemią cukrzycy, czyli na coś, czemu w dużej mierze wiemy jak zapobiegać. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Podatek cukrowy 27.08.20, 15:54 "Mi na przykład nie zależy na droższych sosach pomidorowych czy surówkach, tylko na tym, żeby ich do choinki cukrem nie "dosmaczali"." Dokladnie. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Podatek cukrowy 27.08.20, 22:05 o to to, właśnie miałam coś podobnego napisać... Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Podatek cukrowy 27.08.20, 15:42 Bylabym za. W normalnym kraju. Ale w pispanstwie to bez znaczenia, bo kasa z podatkow i tak nie pojdzie na sensowne rzeczy. Ale z dwojga zlego wole podatek cukrowy, niz np bykowe, albo oplate za bycie ateista Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Podatek cukrowy 27.08.20, 15:49 W ramach walki z otyloscia? Nie sadze, zeby zadzialal. Czlowiek uzalezniony wyda na nalog ostatni grosz. A przy okazji, nowa badania wyszly, to sie podziele: www.pnas.org/content/early/2020/08/10/2011086117 "There was a linear increase in the risk of COVID-19 with increasing BMI, that became evident from modestly elevated weight (overweight category) to stage II obesity compared to normal weight". Ale media sie nie zajakna, ministry sie nie zajakna, potrzymamy kciuki za szybka szczepionke. Kurde, o tym powinni trabic na okraglo... Odpowiedz Link Zgłoś
mio-nuskropka Re: Podatek cukrowy 27.08.20, 15:55 Zależy od tego, na co ta kasa zostanie wykorzystana. Jeśli na profilaktykę próchnicy, leczenie chorób związanych z otyłością, cukrzycy i próchnicy to jestem za. Natomiast nie łudzę się co do spożycia, masę cukru się spożywa nie z torebki z cukrem tylko w gotowych potrawach i przetworach, więc producenci zaczną stawać na głowie i robić jakieś czary mary że fruktoza czy inny syrup kukurydziany to nie cukier (choć cukier) więc podatek go nie powinien objąć i będą stosować tego typu zamienniki, więc spożycie się nie zmniejszy. Odpowiedz Link Zgłoś