Dodaj do ulubionych

projekt kuchni

27.08.20, 21:59
Czy zlew przy ścianie to jest bardzo zły pomysł? Mam układ jak na tym zdjęciu (i równie mało miejsca, więc oddaliłam zlew od płyty, aby zyskać trochę blatu, ale może jednak nie warto?)
I druga sprawa to płytki. Na zdjęciu są tylko na tylnej ścianie, ale wydaje mi się, że zwłaszcza przy zlewie z boku też muszą być. Tylko, że to trochę kijowo wygląda taki wystający pas płytek (zlicowałabym je wtedy z blatem). Jak myślicie, da się to jakoś sensownie rozwiązać?
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: projekt kuchni 27.08.20, 22:03
      A teraz wyobraz sobie, jak kazdy praworeczny wali lokciem w te scianke. 🙄
      • zuleyka.z.talgaru Re: projekt kuchni 27.08.20, 22:06
        Może są leworęczni?
        • 1matka-polka Re: projekt kuchni 27.08.20, 22:07
          W tym cala nadzieja.
      • blokersowa Re: projekt kuchni 28.08.20, 09:09
        Mam taki uklad w mieszkaniu w bloku, nigdy nie zdarzylo mi sie walnąc łokciem. Nic tu bym nie przesuwała, tylko dala jakies zabezpieczenie sciany z boku
    • kasiaakasiaa Re: projekt kuchni 27.08.20, 22:06
      Mam jak na zdjeciu i jest ok.plytki są
      • kasiaakasiaa Re: projekt kuchni 27.08.20, 22:07
        Z boku oczywiscie tez.
        • banicazarbuzem Re: projekt kuchni 27.08.20, 22:12
          Ja też mam jak na zdjęciu i płytki na ścianie z boku ale mam większy ociekacz
      • kasiaakasiaa Re: projekt kuchni 28.08.20, 08:32
        Tzn przestrzen miedzy plytą a zlewem ponad 120cm
    • 35wcieniu Re: projekt kuchni 27.08.20, 22:17
      Mam podobnie- płytki oczywiscie też na tej drugiej ścianie przy zlewie.
      Tylko płytę dałabym obok zlewu, żeby blat roboczy był dłuższy, bo taki poszatkowany nie ma sensu - przynajmniej wg mnie.
      • profes79 Re: projekt kuchni 28.08.20, 00:48
        Płyta nie może być koło zlewu - jest wymagany jakiś odstęp zarówno od ściany jak i od zlewu. U siebie mam identyczny układ tylko obok zlewu mam nie ścianę a lodówkę smile (no i mam tam z 10 cm blatu jeszcze.
    • sabek81 Re: projekt kuchni 27.08.20, 22:48
      ja mam zlew kolo ściany ale jednak odstępu z każdej strony z 30 cm i chlapie się ściana, tak jak tu mam płytki tylko z tyłu własnie z tego samego powodu, nie ładnie wyglądałby taki wystający kawałek, ale mnie to nie przeszkadza, można pomalować specjalnym lakierem na ścianę
    • jak_matrioszka Re: projekt kuchni 27.08.20, 23:39
      W domu ktory wynajmowalismy byl zlew jakies 15-20cm od sciany i dalo sie wytrzymac, z tym ze sciana byla po lewej a my praworeczni. Jezeli sciana po prawej, to dalabym jednak wiekszy odstep, bo moze byc kiepsko.
    • aerra Re: projekt kuchni 27.08.20, 23:58
      Mam coś w ten deseń, tylko nie przy ścianie, a obok zlewu jest słupek z piekarnikiem i zmywarką - no i zlew nie jest tak całkiem przy słupku tylko te 10 cm odsunięty (no i zlew większy trochę) i jest ok. Łokciami nie walimy.
      • jak_matrioszka Re: projekt kuchni 28.08.20, 01:11
        Jak zlew na 1,5 komory przynajmniej, to problemu nie ma. Przy małym może być niewygodnie.
    • mysiulek08 Re: projekt kuchni 28.08.20, 01:33
      a do tych gornych szafek masz drabinke? 🤣
      • marszawka Re: projekt kuchni 28.08.20, 07:05
        Ja mam 3 stopniową bo mam taki sam układ, więc proszę nie ironizować😜
        • mysiulek08 Re: projekt kuchni 28.08.20, 07:25
          alez nie ironizuje, sama mam kuchni szafki pod sufitem i klne na nie codziennie, a do ulomkow wzrostowych nie naleze 😁
          • marszawka Re: projekt kuchni 28.08.20, 08:01
            U mnie mąż popadł w jakąś manię zabudowywania. Przeprowadzaliśmy się w 2019 i na nowym mamy same zabudowy żeby przy dwójce dzieciaków zmieścić jak najwięcej. Klęłam na te pawlacze, że zabierają przestrzeń itd ale bardzo się przydają. A drabinkę mam taką gustowaną, drewnianą z Ikea chyba. Nawet jej nie składam😀
            • mysiulek08 Re: projekt kuchni 28.08.20, 08:04
              miejsca mam duzo a tych szafek w kuchni nie lubie
          • mava Re: projekt kuchni 28.08.20, 10:55
            pod sufitem umieszcza się sprzet rzadko uzywany. U mnie np. jakies blachy do pieczenia tp. więc nie klnę codziennie.
            Mam drabinke poniewaz w garderobie też sa wieszaki pod sufitem i połki takoz. Drabinka jest więc wielozadaniowa.
      • beata985 Re: projekt kuchni 28.08.20, 08:47
        mysiulek08 napisała:

> a do tych gornych szafek masz drabinke? 🤣
        >

Ależ oczywiście, wolę mieć zabudowę do samej góry i chować tam rzeczy niecodziennego użytku, niż pustą przestrzeń na której kurz osiada. Nawet jak bym tam nic nie stawiała to bym zabudowała.
    • marszawka Re: projekt kuchni 28.08.20, 07:03
      Mialam mieć tak samo jak Ty. Ale ostatecznie zlew (2 komory + ociekacz - nie mam zmywarki) przesunęła do płyty. Odstęp zlewu od ściany to teraz 40 cm szafka. Na ścianie (całej, wzdłuż blatu także po bokach biały lacobel). Lacobel polecam. Nie ma nic łatwiejszego w czyszczeniu.
      • marszawka Re: projekt kuchni 28.08.20, 07:06
        Aha i ociekacz mam po lewej, nie jak u Ciebie po prawej.
    • zuleyka.z.talgaru Re: projekt kuchni 28.08.20, 08:54
      big_grin
    • 1matka-polka Re: projekt kuchni 28.08.20, 09:17
      Widze, ze ci sie udziela zenujacy poziom politycznych aktywistek. Nie idz tą drogą🙄
    • araceli Re: projekt kuchni 28.08.20, 09:41
      Mam zlew w podobnym układzie tylko większy i jest ok. Zdecydowanie lepiej jest mieć dłuższy kawałek blatu - ten za zlewem byłby zupełnie nieużywany Minus jedyny jest taki, że na boczną ścianę się chlapie.
    • eilian Re: projekt kuchni 28.08.20, 10:29
      Dziękuję Wam, uspokoiłyście mnie, że nie będzie tak źle. Zlew będzie 1,5 komory, więc może damy radę. Wymyśliłam, że płytki pójdą do końca tej bocznej ścianki, także w dół (do podłogi). Dobry pomysł, czy zły? Rozważałam też opcję zlicowania ich z blatem, ale może pociągnięcie ich do końca i w dół będzie lepsze?
      Trochę żałuję, że nie wpadłam na pomysł z tym lacobelem, bo to faktycznie byłoby fajne rozwiązanie. No ale już po musztardzie, płytki kupione.
    • segregatorwpaski Re: projekt kuchni 28.08.20, 10:35
      Zostawiłabym ale zabezpieczyłabym boczną ścianą płytkami i najważniejsze - przeniosłabym kontakty, bo widzę że tam są kontakty? czy gniazdka?
      • bialeem Re: projekt kuchni 28.08.20, 11:06
        Taaa. Te kontakty tam to jakiś jełop projektował. W takim układzie chyba wolałabym podszafkowe

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka