Dodaj do ulubionych

Polećcie, proszę, kryminał

03.10.20, 00:54
Sama nic nie wymyślę, bo za kryminałami nie przepadam. A tu mi mus ucieszyć bliską, starszą panią. Pani lubi kryminały w klimacie sielskiej, angielskiej wsi, gdzie ładnie strzyżone żywopłoty i skomplikowane psychologicznie zło za nimi wink Lubi Agathę Christie, ale bardziej Josephine Tey. Nie trawi bezsensownie brutalnych scen i szczegółowych opisów makabry. Czy któraś z Pań zna coś w tych kolorach - poza wymienionymi wyżej autorkami?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 01:23
      Może Joe Alex?

Może seria Lilian Jackson Braun "Kot, który..."? Tyle że to amerykańskie, nie angielskie.
      • ajaksiowa Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 07:01
        Ann Cleeves_,,Vera,,to ekranizacje jej powie$ci
    • 21mada Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 08:14
      Coś mi się niedawno obiło o uszy o siostrze Sherlocka Holmesa, która rozwiązuje zagadki kryminalne lepiej od brata, bo zna np. mowę kwiatów i inne kobiece niuanse. Ale to mogło być dla młodzieży. Znalazłam - "Enola Holmes".
    • iuscogens Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 08:36
      O to coś dla mnie, ja też nie znoszę tej brutalności w kryminałach. Mam wrażenie, że takie bezsensowne makabryczne opisy/pomysły mają przykryć braki warsztatowe autora.
      • alicia033 Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 19:05
        iuscogens napisał:

> Mam wrażenie, że takie bezsensowne makabryczne opisy/pomysły mają przykryć braki warsztatowe autora.

a czytałaś Caroline Graham?
        Sielska, angielska prowincja a krwawy trup wygląda zza każdego żywopłotuwink)
    • ela.dzi Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 08:50
      B.A. Paris 'Na skraju załamania'

Paula Hawkins 'Dziewczyna z pociągu', 'Zapisane w wodzie'
    • ela.dzi Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 08:56
      C.L Taylor 'Zaraz zaśniesz'

Jenny Blackhurst 'Noc, kiedy umarła'
    • chatgris01 Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 09:09
      Caroline Graham lubimyczytac.pl/cykl/23344/nadinspektor-barnaby
      • alicia033 Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 19:08
        o! Napisałam wyżej.
        Imo to nie lektura dla wrażliwych chociaż sielska, angielska prowincja w nich kwitniewink).
      • chatgris01 Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 22:19
        Ale u niej nie ma brutalnych opisów krwawych szczegółów. Nie bardziej, niż u Agathy Christie.
    • tapatik Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 09:16
      Żołnierze grzechu.
      Dwoje szurniętych policjantów i milicjant próbują rozwiązać kryminalną zagadkę sprzed lat.
      Zawiera sceny seksu i wymaga pewnej wiedzy o współczesnej technologii, np. trzeba wiedzieć że komórki potrafią się łączyć z Internetem.
    • maniaczytania Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 09:27
      Karolina Morawicka i jej seria o ... Karolinie Morawiec kubek, wścibskiej wdowie, która rozwiązuje zagadki kryminalne.
      • mid.week Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 09:56
        maniaczytania napisała:

> Karolina Morawicka i jej seria o ... Karolinie Morawiec kubek, wścibskiej wdowi
        > e, która rozwiązuje zagadki kryminalne.
        >

oooo czegoś takiego szukałam, dzięki!
    • andaba Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 11:36
      Tak, Morawiecka może być, ale to nie jest zbyt wysokich lotów lektura.
      Poleciłabym raczej Penny Louise.
      Wymieiona powyżej Caroline Graham wpisuje się w 100%, ale jeżeli to ma być na prezent, to dość dawno wydane.

Shari Lapena pisze książki, które się dobrze czyta i nie są zbyt brutalne, "Ktoś kogo znamy" jest super i "Para zza ściany" też.
      • petatoppana Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 11:43
        " Pod kluczem" Ruth Ware. Myślę, że powinno się Twojej znajomej spodobać. Angielskie klimaty, stary tajemniczy dom a w nim dziwna rodzinka i nowozatrudniona niania, słowem- dzieje się! Ja przeczytałam jednym tchem.
    • sanciasancia Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 11:43
      P.D. James albo Ruth Rendell (seria o inspektorze Wexfordzie). Ew. seria o Agacie Raisin (MC Beaton), ale tam jest robiąca straszne głupoty główna bohaterka/detektywka, i seria o inspektorze Morse'ie Colina Dextera. Z nieangielskich, nie wiem, Louise Penny (aczkolwiek Penny nie trawię, a bardzo lubię Josephine Tey).
    • hungaria Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 11:46
      Martha Grimes, seria o inspektorze Jurym. Spelnia wszystkie warunki.
    • elenelda Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 11:59
      Caroline Graham - seria Morderstwa w Midsommer
      Martha Grimes - seria z inspektorem Jury (tylko nie seria hotelowa, bo ta jest kiepska).
      Louise Penny - seria z inspektorem Gamache (malownicza wieś Three Pines, ograniczony krąg podejrzanych, fajnie zarysowane sylwetki bohaterów),
      George Elizabeth, seria z inspektorem Lynleyem (tu wsi jest nieco mniej, ale angielskie klimaty są)
    • dvdva Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 12:09
      Niektore ksiazki Petera Robinsona, zwlaszcza te najwczesniejsze.
      Rebecca Tope pasuje, ale chyba nie byla tlumaczona?
    • doubledoublejoyandtrouble Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 13:28
      BARDZO Wam dziękuję, jesteście niezawodne smile Spędziłam kawałek nocy i większość poranka przeglądając Wasze propozycje i już wiem, że starsza pani dostanie ode mnie M. Grimes (znalazłam parę nieużywanych tomów), tę serię z inspektorem Jurym a dla mnie będzie seria o dziewczynce z pensjonatu, bo przeczytałam parę stron i przepadłam zachwycona smile A pozostałe książki jej polecę po prostu smile Jeszcze raz bardzo dziękuję!
    • solvig Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 17:23
      1.Trylogia Białego Miasta - Eva Garcia de Urturi
      2. Robert Galbraith - cykl z Conanem Strikem
      • daniela34 Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 19:15
        Jeśli starsza pani nie trawi bezsensownych, brutalnych scen to chyba nie bardzo. Ofiary w tych powieściach giną w bardzo brutalny sposób
        • doubledoublejoyandtrouble Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 19:44
          daniela34 napisała:

> Jeśli starsza pani nie trawi bezsensownych, brutalnych scen to chyba nie bardzo
          > . Ofiary w tych powieściach giną w bardzo brutalny sposób

Czytałam wszystko o Strike'u i to absolutnie nie wchodzi w grę, zwłaszcza Jedwabnik, rany boskie! big_grin
          • daniela34 Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 19:53
            Dlatego sie odezwałam. Hiszpańska trylogia też odpada, chyba że nie uważamy np. śmierci od użądleń owadów, które ktoś ofierze włożył do ust i zablokował zatykając usta i nos za bezsensownie brutalną.
            • doubledoublejoyandtrouble Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 19:55
              daniela34 napisała:

> Dlatego sie odezwałam. Hiszpańska trylogia też odpada, chyba że nie uważamy np.
              > śmierci od użądleń owadów, które ktoś ofierze włożył do ust i zablokował zatyk
              > ając usta i nos za bezsensownie brutalną.

Troszkę mi słabo, zupełnie nie wiem - dlaczego!
              • daniela34 Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 20:14
                Swoją drogą, wiesz, że w listopadzie ukaże się w Polsce najnowsze książka o Strike'u?
                • doubledoublejoyandtrouble Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 20:18
                  daniela34 napisała:

> Swoją drogą, wiesz, że w listopadzie ukaże się w Polsce najnowsze książka o Str
                  > ike'u?

Tak! Podobno jest lepsza niż "Zabójcza biel", co mnie cieszy, bo przy ZB wyczułam pewne zmęczenie materiału. A czytalaś Rowling "Trudny wybór"? A czy widziałaś już serial o Cormoranie? CZY MOŻEMY POROZMAWIAĆ O JEGO RZĘSACH? smile
                  • daniela34 Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 20:23
                    Możemy porozmawiać o rzęsach Strike'a! Właśnie widzę, że w Anglii juz wyemitowali czwarty sezon!!! A Trudny wybór czytalam zaraz jak się ukazał.
                    • doubledoublejoyandtrouble Re: Polećcie, proszę, kryminał 04.10.20, 00:00
                      daniela34 napisała:

> Możemy porozmawiać o rzęsach Strike'a! Właśnie widzę, że w Anglii juz wyemitowa
                      > li czwarty sezon!!! A Trudny wybór czytalam zaraz jak się ukazał.

I co myślisz? JAK TO CZWARTY, MOJE SERCE!
                      • daniela34 Re: Polećcie, proszę, kryminał 04.10.20, 00:29
                        Co myślę?
                        - "Trudny wybór" - bardzo dobrze napisana książka, czytało się ją błyskawicznie. Bardzo mnie przygnębiła.
                        -Rzęsy Strike'a podobnie jak i cały Strike- bardzo apetyczny 😃 lepszy niż sobie wyobrażałam czytając książkę.
                        Aktorka grajaca Robin- dobra, długo nie mogłam skojarzyć, gdzie jeszcze grała. Dopiero jak wróciłam do "Borgiów"
                        No a sezon czwarty to będzie Zabojcza biel (pierwszy-Kukulka, drugi- Jedwabnik, trzeci- Żniwa zła, tak to numeruje BBC, u nas chyba 1 i 2 połączyli).
                        • doubledoublejoyandtrouble Re: Polećcie, proszę, kryminał 04.10.20, 00:35
                          daniela34 napisała:

> Co myślę?
                          > - "Trudny wybór" - bardzo dobrze napisana książka, czytało się ją błyskawicznie
                          > . Bardzo mnie przygnębiła.
                          > -Rzęsy Strike'a podobnie jak i cały Strike- bardzo apetyczny 😃 lepszy niż sobi
                          > e wyobrażałam czytając książkę.

I ten uśmiech. Bardzo uwierzyłam w te łany kobiet, koszone łagodnie pod wiatr big_grin

> Aktorka grajaca Robin- dobra, długo nie mogłam skojarzyć, gdzie jeszcze grała.
                          > Dopiero jak wróciłam do "Borgiów"
                          big_grin zmiana koloru włosów smile Ale ślicznie to zagrała, slicznie smile
                          > No a sezon czwarty to będzie Zabojcza biel (pierwszy-Kukulka, drugi- Jedwabnik,
                          > trzeci- Żniwa zła, tak to numeruje BBC, u nas chyba 1 i 2 połączyli).

A tak, rzeczywiście. Zdumiewająca była ta formuła, ale w zasadzie sie sprawdziła.
                          • daniela34 Re: Polećcie, proszę, kryminał 04.10.20, 00:43
                            A tak w ogóle to bardzo lubię postać Robin. No a Strike to wiadomo...mhmm
                          • doubledoublejoyandtrouble Re: Polećcie, proszę, kryminał 04.10.20, 00:43
                            doubledoublejoyandtrouble napisała:

> > . Bardzo mnie przygnębiła. .
                            > > Dopiero jak wróciłam do "Borgiów"
                            > big_grin zmiana koloru włosów smile Ale ślicznie to zagrała, slicznie smile

Tak to jest jak się jedną ręką forumi, a drugą pracuje. Chciałam napisać, ,że zmiana koloru włosów w jej przypadku robi niesamowitą różnicę, inny człowiek. Na pewno różnica jest większa, niż u Robin zmieniającej kolor soczewek big_grin

• fandorina Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 18:52
      Świetna jest Caroline Graham i seria o Midsommer.
      • alicia033 Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 20:01
        świetna, tylko krew się tam leje gęsto a makabryczne opisy czają się na każdym rogu.
        Od Agatki i jej opisów zbrodni dzielą ją lata świetlne.
        • chatgris01 Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 22:22
          alicia033 napisała:

> tylko krew się tam leje gęsto a makabryczne opisy czają się na każdym
          > rogu.
          >

To raczej w serialu.
    • beneficia Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 20:12
      Było parę takich książek o siostrze zakonnej, która po cichu rozwiązywała zagadki... (proszę o podpowiedź)
      Tyle że prowincja była rosyjska, ale może taki klimat też się starszej pani spodoba?
      • doubledoublejoyandtrouble Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 20:19
        beneficia napisała:

> Było parę takich książek o siostrze zakonnej, która po cichu rozwiązywała zagad
        > ki... (proszę o podpowiedź)
        > Tyle że prowincja była rosyjska, ale może taki klimat też się starszej pani spo
        > doba?

Brzmi doskonale smile Kojarzy mi sie jakis serial kryminalny z księdzem i zakonnicą... dekady temu?
        • beneficia Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 20:23
          Taak! Ale to chyba było angielskie?
          Znalazłam, "Detektyw w sutannie" smile
          A to rosyjskie to Borys Akunin i seria o siostrze Pelagii
      • alicia033 Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 20:25
        Przygody siostry Pelagii Borysa Akunina?
        • piesfafik Re: Polećcie, proszę, kryminał 04.10.20, 06:30
          Akunin to nie jest angielska wies ale bardzo fajnie sie czyta. On jeszcze napisal serie o inspektorze Fandorinie. Rzecz sie dzieje w carskiej Rosji - tez sie dobrze czyta ale chyba Pelagia sympatyczniejsza
    • princy-mincy Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 20:28
      Angielska wieś to mi się kojarzy z seria de David Hunter.
      lubimyczytac.pl/ksiazka/4930530/chemia-smierci
      Pierwsza dobra, druga bardzo średnia, zupełnie mi się nie podobala.
      Trzecia też ok.
      Rowling (ta od Harry'ego Pottera) ma serię Cormoran Strike, ale nie wiem czy nada się, bo tam mało śledztwa a dużo wątków osobistych głównych postaci. Dodatkowo część opisów nie spełnia Twoich wymagań.
      • doubledoublejoyandtrouble Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 20:31
        princy-mincy napisała:

> Angielska wieś to mi się kojarzy z seria de David Hunter.
        > lubimyczytac.pl/ksiazka/4930530/chemia-smierci
        > Pierwsza dobra, druga bardzo średnia, zupełnie mi się nie podobala.
        > Trzecia też ok.
        > Rowling (ta od Harry'ego Pottera) ma serię Cormoran Strike, ale nie wiem czy na
        > da się, bo tam mało śledztwa a dużo wątków osobistych głównych postaci. Dodatko
        > wo część opisów nie spełnia Twoich wymagań.

Wciągam na listę, dziękuję smile bo wiecie ja sprawdzam te książki, nie tak, że starszej damie wrzucam z głupia frant tytuł i narażam ją na opisy "Jedwabnika", gdyż dokładnie tak jak mówisz smile

• fazifokus Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 23:10
      Kolonia - Tany French.
      Będzie zadowolona!
      Klimat który opisujesz.
      • doubledoublejoyandtrouble Re: Polećcie, proszę, kryminał 03.10.20, 23:59
        fazifokus napisała:

> Kolonia - Tany French.
        > Będzie zadowolona!
        > Klimat który opisujesz.

Idę czytać fragment smile
    • tinywee Re: Polećcie, proszę, kryminał 04.10.20, 09:36
      "Lubi Agathę Christie, ale bardziej Josephine Tey."

Josephine Tey jest w istocie niezwykła. Przy okazji, 'Córka czasu'* otwiera listę The Top 100 Crime Novels of All Time z 1990 r. (za wikipedią).

* Truth is the daughter of time, not of authority. Francis Bacon
    • zuzia555 Re: Polećcie, proszę, kryminał 04.10.20, 09:44
      Polecam wszystko pisarza Petrosa Markarisa☺️

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka