Dodaj do ulubionych

Ksero dowodu

03.10.20, 18:47
Dzień dobry. Czy to prawidłowa praktyka, że przed zamieszkaniem w akademiku należy dać ksero obu stron dowodu osobistego?
Co zrobić by uchronić się przed konsekwencjami?
Obserwuj wątek
    • panna.nasturcja Re: Ksero dowodu 03.10.20, 18:53
      Nie, nie jest prawidłowa.
      Zarządca akademinka nie ma prawa kopiować dowodu osobistego.
      • 21mada Re: Ksero dowodu 03.10.20, 19:22
        A hotel ma prawo?
        • panna.nasturcja Re: Ksero dowodu 03.10.20, 19:25
          Nie. Może spisać dane do karty meldunkowej, w Twojej obecności.
        • ginger.ale Re: Ksero dowodu 03.10.20, 19:43
          Ani hotel, ani bank...
          • droch Re: Ksero dowodu 03.10.20, 22:15
            Bank akurat ma podstawę prawną, dość naciąganą, ale jednak... Hotel czy akademik nie mają nawet tego.
            • ginger.ale Re: Ksero dowodu 03.10.20, 23:46
              Jaką? Nie ma, mogą mieć wgląd i spisać, tak samo ubezpieczyciel etc
              • droch Re: Ksero dowodu 04.10.20, 00:51
                Na mocy ustawy o o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy oraz finansowaniu terroryzmu. Piszę, że naciągane, bo każdego klienta a priori traktują jak potencjalnego terrorystę, ale ta ustawa daje uprawnienie do sporządzania kopii dokumentu tożsamości Instytucje obowiązane na potrzeby stosowania środków bezpieczeństwa finansowego mogą przetwarzać informacje zawarte w dokumentach tożsamości klienta i osoby upoważnionej do działania w jego imieniu oraz sporządzać ich kopie.
                • ginger.ale Re: Ksero dowodu 04.10.20, 19:54
                  Jest to możliwe w określonych w tej ustawie przypadkach takich jak np. przeprowadzanie transakcji okazjonalnej o równowartości 15 tys. euro lub większej albo w przypadkach, gdy zachodzi podejrzenie prania pieniędzy lub finansowania terroryzmu.

Zwykle chodzi przecież o kserowanie przy głupim zakładaniu konta....
                  • ginger.ale Re: Ksero dowodu 04.10.20, 19:55
                    Prezes UODO zaznaczył, że możliwość kopiowania dokumentów tożsamości w przypadkach określonych w tej ustawie nie jest równoznaczna z takim obowiązkiem po stronie banków. Ponadto za każdym razem, gdy bank na podstawie art. 34 ustawy o przeciwdziałaniu praniu pieniędzy i finansowaniu terroryzmowi zamierza skopiować dokument tożsamości, to decyzje o tym powinien poprzedzić analizą i zweryfikowaniem czy rzeczywiście taka czynność jest niezbędna, zgodnie z zasadami celowości i minimalizacji, o których mowa w art. 5 ust. 1 lit b) i c) RODO, czyli ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych.
                    • droch Re: Ksero dowodu 04.10.20, 21:11
                      Dlatego piszę, że Bank akurat ma podstawę prawną, dość naciąganą, ale jednak. Ale nie jest mi znana przegrana banku w sprawie o skanowanie/ kserowanie dokumentu przy zakładaniu konta. Albo młyny sprawiedliwości mielą powoli, albo sprawa nie jest oczywista.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Ksero dowodu 03.10.20, 19:08
      Nie, nawet w gminie do przetargu nie możemy już kserować, po prostu sprawdzamy dane z dowodu z wnioskiem/oświadczeniem.
      Ktoś tu przepisów nie odświeżył.
    • petronella Re: Ksero dowodu 03.10.20, 19:11
      Jesli sie głupio upra to przekresl kopie dowodu grubym markerem. Stuprocentowo nie pomoze ale troche sie zabezpieczysz. Ale bym stala na stanowisku ze kopii nie daje.
      • petatoppana Re: Ksero dowodu 03.10.20, 19:40
        Na fb zażądali kopii dowodu od kolegi, bo ktoś na niego doniósł, że ma fake konto. Zablokowali i zażądali screenu.
        • best_bej Re: Ksero dowodu 04.10.20, 19:19
          Facebook jest poza UE wiec pewnie sobie rząda.
          W Izraelu host tez chcial ode mnie foto paszportu. Powiedzialam mu ze absolutnie, ze moze przyjechać sobie obejrzeć moj paszport ale na zdjęcie sie nie zgadzam. Dodałam, że w Europie to leksyka zakazana i ze mozna iść do więzienia. Podziałało, ale powiedział, że jestem pierwsza ktora robi takie problemy.
          • niemaznaczenia Re: Ksero dowodu 04.10.20, 20:03
            Żąda.
            • best_bej Re: Ksero dowodu 04.10.20, 20:55
              Coś mi nie pasowało jak pisałam smile
          • niemaznaczenia Re: Ksero dowodu 04.10.20, 20:06
            Może i zakazana, ale w praktyce w niemal każdym kraju europejskim w hotelach i apartamentach proszą o dokumenty do spisania danych. W tym roku w Chorwacji właścicielka nie mogła przyjechać z Zagrzebia, a że jest wymóg rejestracji gości, wysłaliśmy zdjęcia dowodów meessengerem.
            • panna.nasturcja Re: Ksero dowodu 04.10.20, 20:26
              Proszenie o dokumenty do spisania danych w Twojej obecności jest jak najbardziej legalne.
              Żądanie ksera dowodu lub paszportu już nie.
              A wysyłanie go z własnej woli jest głupotą, za którą można sporo zapłacić.
              • niemaznaczenia Re: Ksero dowodu 04.10.20, 20:32
                Ile można zapłacić?
                • best_bej Re: Ksero dowodu 04.10.20, 20:54
                  W izeraleu to nie wiadomo komu i do czego takie foto moze potem posłużyćsmile wyobraznia podpowiada mi wiele frakcji, stąd moje absolutne nie w tej kwestii.
                • taki-sobie-nick Re: Ksero dowodu 04.10.20, 21:45
                  Na przykład majątkiem, jeśli ktoś podrobi twój dowód i nabierze na niego kredytów.
    • taki-sobie-nick Re: Ksero dowodu 03.10.20, 22:10
      Nieprawidłowa i kłóć się.
    • trampki-w-kwiatki Re: Ksero dowodu 04.10.20, 00:55
      RODO.
      Postraszyć, że Akademik zostanie zgłoszony do GIODO i odmówić.
      A w zasadzie możecie zgłosić skargę, bo takie kopiowanie to duże nadużycie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka