• pieknyksiaze Re: Diuna 06.10.20, 11:25
      W powiesci bene geserit uzywalo glosu a nie mocy.
      • niemaznaczenia Re: Diuna 06.10.20, 11:36
        Nie załapałeś, tanebo.

Ale w twoim przypadku to nie dziwi smile

pieknyksiaze napisała:

> W powiesci bene geserit uzywalo glosu a nie mocy.
    • stephanie.plum Re: Diuna 06.10.20, 11:32
      nooo...

kiedy się to czytało? trzydzieści lat temu?

wygląda nieźle,
      i plusisko ode mnie za muzykę w tym trailerze!
    • helka.pentelka Re: Diuna 06.10.20, 11:33
      super, aż sobie odświeżę lekturę
    • angazetka Re: Diuna 06.10.20, 12:43
      Szkoda, że przesunęli premierę.
    • aandzia43 Re: Diuna 06.10.20, 12:49
      Bardzo mnie rozczarowali tym przesunięciem sad
    • ichi51e Re: Diuna 06.10.20, 12:57
      Nie ma klimatu pierwszej :p ale sie jakos przemecze wink
      • ichi51e Re: Diuna 06.10.20, 13:00
        Dla mnie jedyny ratunek dla tego filmu to jesli na koncu tak jak w ksiazce glowny bohater jednak okaze sie potworem
        • stephanie.plum Re: Diuna 06.10.20, 13:36
          ten Paul Atrides okazał się potworem?

jejku, to ja już jednak nic nie pamiętam. kołacze mi się, że miał żonę na pokaz i dzieci z konkubiną, jeździł na tych robalach, ale poza tym pustka.
          • milupaa Re: Diuna 06.10.20, 13:45
            Ja też już nie pamiętam, muszę książkę znów przeczytać smile Trailer fajny, muzyka Hans Zimmer to co się dziwić, klasyka. Premiera 18 grudzień?
          • lauren6 Re: Diuna 06.10.20, 16:03
            Ja też niewiele pamiętam. Raczej to, że Paul miał siostrę wariatkę, syna czerwia, który żył 3,5 tysiąca lat i całkiem normalną córkę. Oraz nieśmiertelnego Duncana Idaho. Pamiętam, że Diuna Kapitularz ucina się jakby w środku fabuły. I poniekąd tak jest, bo autorowi się umarło zanim dokończył cykl książek.
            • stephanie.plum Re: Diuna 07.10.20, 12:10
              wyparłam to, a może nie dotarłam, bo czytałam chyba tylko tom pierwszy.
              • niemaznaczenia Re: Diuna 07.10.20, 12:15
                Tom pierwszy kończy się zwycięstwem Paula nad Imperatorem i Harkonnenami. Zakładam że film dotyczyć będzie tylko tej książki.

Kolejne tomy sagi moim zdaniem były słabsze, jak dla mnie za dużo dłużyzn i filozoficznych rozważań. Tylko Kapitularz nadrabiał w stosunku do pierwszego tomu.
          • tanebo001 Re: Diuna 06.10.20, 17:56
            Paul nie. Paul zdaje się że umarł na pustyni. Jego syn zjednoczył się z czerwiem.
            • bialeem Re: Diuna 07.10.20, 12:27
              Przeprowadził galaktyczny dżihad i szlajał się po pustyni jako ślepy prorok. Nie pamiętam szczerze mówiąc jak zginął.
              • pieknyksiaze Re: Diuna 07.10.20, 13:22
                Chyba go Alia zabila
        • aerra Re: Diuna 06.10.20, 14:29
          Dawno temu to czytałaś? Baaardzo dawno temu?
          • ichi51e Re: Diuna 06.10.20, 14:31
            Tak wiem ze dla niektorych zniszczenie w mire pokojowo zyjacej cywilizacji i podboj kosmosu to w sumie powod do chwaly big_grin
            • wtop.ek Re: Diuna 06.10.20, 14:46
              Jaką cywilizację zniszczono? Przeczytaj książkę w wolnych chwilach, masz ich dużo.
            • aerra Re: Diuna 06.10.20, 16:07
              No, zdecydowanie - o ile w ogóle - bardzo dawno to czytałaś.
              • ciocia_lucynkaa Re: Diuna 06.10.20, 17:56
                He he
                Ichi czytała wszystkie części, w odróżnieniu od osób insynuujacych, że nie czytała w ogóle.
                Paul Atryda to był kawał s... i jako Muad'Dib konkretnie nawywijał. Zgadzam się, że ciekawie byłoby zobaczyć to w filmie.
                • tanebo001 Re: Diuna 06.10.20, 18:09
                  Łączył się duchowo z Hitlerem. Opowiadał o nim Dunkanowi. I o tym że zabił 100 milionów ludzi. Na co Dunkan że chyba jakimś systemem laserowym bo nożem nie dałby rady...
                • aerra Re: Diuna 06.10.20, 18:24
                  Widzisz, ja też czytałam wszystkie częsci łącznie z tymi pisanymi przez jego syna i jednak się nie zgodzę.
                  • ciocia_lucynkaa Re: Diuna 06.10.20, 18:39
                    Spoko. To przecież zależy, jakie zachowania uznamy za konstytutywne dla potwora smile Ale po co pisac niemiłe sugestie.
    • daisy Re: Diuna 06.10.20, 15:14
      bosz, ten mydłek w Diunie, no nie mogę
    • asia_i_p Re: Diuna 06.10.20, 15:53
      A tak całkiem szczerze - przekonuje cię ten Paul? Bo że McLachlan, jak go kocham, to był kiepski pomysł, to oczywiste, ale ten mi się też nie podoba.
      • pani_tau Re: Diuna 06.10.20, 15:57
        Mnie nie przekonuje zupełnie, jest w nim coś psychopatycznego.
        • asia_i_p Re: Diuna 06.10.20, 16:08
          I naburmuszonego jednocześnie. Mój mąż stwierdził, że to jest Kylo Ren, a nie Paul.
          • pani_tau Re: Diuna 06.10.20, 18:31
            Bardziej bym go widziała w roli Feyda-Rauthy Harkonnena.
      • tanebo001 Re: Diuna 06.10.20, 18:02
        Tylko że tamta diuna słabo oddawała ducha książki. I nie była tak zakręcona jaki Diuna Jodorowskiego.
        • asia_i_p Re: Diuna 06.10.20, 20:11
          NIe widziałam tej nowej jeszcze. Ale ta stara dosyć mi się podobała - i akurat atmosferę oddawała ładnie, tylko Lynch przeczytał pewnie tylko pierwszy tom, więc w cholerę nie zrozumiał części dotyczącej specyficznego ekosystemu i skupił się na aspekcie politycznym. No i drugą wadą były po prostu fatalne efekty specjalne, od tarczy, czy jak to się tam nazywało, bolały zęby.
          • tanebo001 Re: Diuna 06.10.20, 20:29
            I jeszcze ten durny pomysł z bronią głosową.
          • aerra Re: Diuna 06.10.20, 20:51
            Tej nowej nie miałaś jak widzieć, bo właśnie przesunęli premierę... na za rok.
    • bei Re: Diuna 06.10.20, 16:20
      Nie wiedziałam, ze przesunęli☹️. Nastawiliśmy się iść całą rodzinką. Czytałam ostatni raz, jak W.Siudmak zrobił ilustracje do nowego wydania, to już kilkanaście lat temu, ale wolę starszy przekład (ilustracje są piękne).Chętnie sobie przypomnę.
      • joanna05 Re: Diuna 06.10.20, 16:33
        bei napisała:

> Nie wiedziałam, ze przesunęli☹️. Nastawiliśmy się iść całą rodzinką. Czytałam o
        > statni raz, jak W.Siudmak zrobił ilustracje do nowego wydania, to już kilkanaśc
        > ie lat temu, ale wolę starszy przekład (ilustracje są piękne).Chętnie sobie prz
        > ypomnę.
        Wszystko przesunęli kurdeż, wszystko.... Nowy film Wesa Andersona też, noż do licha. Co oni myślą, że będziemy w nieskończoność czekać? (zła jestem)
      • lauren6 Re: Diuna 06.10.20, 18:17
        To mamy rok by sobie odświeżyć książki przed filmem.
      • vivyan Re: Diuna 06.10.20, 18:18
        Starszy przekład to jedyny słuszny przekład. 😁
    • tanebo001 Re: Diuna 06.10.20, 18:16
      A czy ktoś pamięta jeszcze to?
      • bialeem Re: Diuna 07.10.20, 12:23
        Ojej. Nie wiedziałam, że zrobili. Wygląda zacnie, ale pewnie jest słabe.
        • niemaznaczenia Re: Diuna 07.10.20, 13:11
          za 10 lat temu. Niezłe. Arcydzieło może nie, ale wszystko jest lepsze niż Diuna Lyncha wink
        • dvdva Re: Diuna 17.10.20, 19:46
          Straszne bylo
    • ajr27 Re: Diuna 06.10.20, 20:13
      Diuna bez Stinga się nie liczy!!
      Poza tym nie przeżyję drugi raz takiej traumy jak po "Blade Runner 2049"
      • wtop.ek Re: Diuna 06.10.20, 20:51
        A co takiego było "wspaniałego" w Diunie Lyncha? Drewniane aktorstwo, kostiumy jak z taniej space-opery i efekty specjalne jak gumowy smok w polskiej ekranizacji Sapkowskiego. GW przy tym to jak Liga Mistrzów przy gminnym SKS.

Sting muzykiem wielkim jest, ale aktorem nieszczególnym.
        • dr.amy.farrah.fowler Re: Diuna 07.10.20, 08:17
          Od kostiumów się odwal, kostiumy i cała strona estetyczna były genialne.
          • wtop.ek Re: Diuna 07.10.20, 08:33
            Tak, tak, te lateksowe, skrzypiące wdzianka big_grin
            https://usercontent1.hubstatic.com/6881106_f520.jpg https://usercontent1.hubstatic.com/6881018_f520.jpg
        • bialeem Re: Diuna 07.10.20, 12:21
          Estetyka była lepsza. Aktorstwo było ok, a już na pewno dopasowanie. Problemem była długość i związane z tym dziury w narracji i rzeczywiście wujowe efekty.
          Diuna była sucha jak pieprz i gorąca. W tamtym filmie to się dawało odczuć. Tu wygląda bardziej jak lodowa pustynia.
        • ajr27 Re: Diuna 07.10.20, 12:50
          A dajże spokój, kieruję się emocjami, sentymentem, a nie filmoznawstwem.
          Pomijając już fakt, że lateksowe kanciaste kostiumy i efekty z paździerza są w obecnych czasach śmieszne, ale jest w nich jakaś szczerość. Efektów z "Blade Runnera" (1984) nie ma co nawet porównywać ze współczesną wersją, a jednak ten pierwszy to arcydzieło, a drugi żenada.
          Sting jest aktorem mizernym, ale w latach 90 był moim idolem, zaś postać barona zapadła mi w pamięć na całe życie. Niezależnie od tego, czy ten film był słaby. Bo był.
          • aandzia43 Re: Diuna 07.10.20, 13:10
            Nowy "Blade Runner" nie jest żenadą, niezły film, ale przy arcydziele wszystko wypadnie blado.
            Baron Harkonnen z 1984 roku jest genialny, miałam nadzieję, że Stellan który ma duży potencjał obleśności też da radę, ale widziałam zdjęcia i jakiś taki przylizany wypadł. Może to tylko przylizana charakteryzacja na użytek fotosów i w filmie da radę pokazać nam odrażającego potwora.
            Sting jakim by nie był aktorem to młodym socjopatycznym Harkonnenem był cudnym smile
            • milupaa Re: Diuna 07.10.20, 16:19
              Żenada może nie ale jest słabiutki. Wielkie rozczarowanie. Kontynuacja arcydzieła jednak zobowiazuje.
      • aandzia43 Re: Diuna 07.10.20, 13:05
        A kto gra Feyd-Rautha w nowej wersji? Nie mogę go znaleźć w obsadzie.
    • chatgris01 Re: Diuna 06.10.20, 22:10
      I znowu im się oczy nie udały...
    • vivyan Re: Diuna 06.10.20, 22:32
      No szkoda że przesunięte premiera, bo czekam bardzo niecierpliwie. Diuna to jedna z moich ukochanych książek, zwiastun mi się podoba 😁
    • bialeem Re: Diuna 07.10.20, 12:18
      Oryginalna obsada była o niebo lepsza. Ta jakjej tam Zendaja to się ostatnio wszędzie wciska.
    • netlii Re: Diuna 07.10.20, 12:27
      Skoro więc jesteśmy w strefie wspomnień spytam tak, czy któraś z obecnych szanowanych dyskutantek grała w strategie Dune 2000? big_grin
      Pytam, gdyż od tego zaczęła się moja fascynacja tematem rozwijana następnie poprzez książkę i film.
      • feel_good_inc Re: Diuna 07.10.20, 13:18
        Niektórzy grali nawet w Dune 2.
        • netlii Re: Diuna 07.10.20, 13:32
          feel_good_inc napisał:

> Niektórzy grali nawet w Dune 2.
          >

Zazdroszcze!
          • feel_good_inc Re: Diuna 07.10.20, 13:35
            netlii napisała:
            > Zazdroszcze!

dunelegacy.sourceforge.net/website/
            Można zagrać z unowocześnionym interfejsem, bo klikanie w każdą jednostkę osobno to masochizm w dzisiejszych czasach.
            • netlii Re: Diuna 07.10.20, 13:43
              feel_good_inc napisał:

>
              > dunelegacy.sourceforge.net/website/
              > Można zagrać z unowocześnionym interfejsem, bo klikanie w każdą jednostkę osobn
              > o to masochizm w dzisiejszych czasach.
              >

O! Dzięki! No to nocka z pt/sob zaplanowana smile
    • panpaniscus Re: Diuna 07.10.20, 12:43
      Ooo jedna z książek, co sa lepsze w tłumaczeniu niż w oryginale.
      • stephanie.plum Re: Diuna 17.10.20, 19:25
        kto tłumaczył?
        • vivyan Re: Diuna 18.10.21, 14:02
          Nie zgodzę się, że lepsze smile Pierwsze tłumaczenie wykonał Marek Marszał i jest naprawdę świetne, zostało też wykorzystane w poprawionej wersji w którymś wznowieniu. Jest też tłumaczenie Łozińskiego ale jest ... no zupełnie "nieswietne" 🙃
    • tanebo001 Re: Diuna 06.10.21, 23:39
      I co? Widział już ktoś film?
      • taje Re: Diuna 07.10.21, 01:54
        Było w wątku Fundacji. forum.gazeta.pl/forum/w,567,172430499,172430499,Fundacja.html#p172459915 Widziała już Araceli i ja także. Dla mnie film świetny, zwłaszcza estetyka, wspaniałe obrazy pustyni. Ja mam słabość do Diuny Lyncha ale ten film to inna liga. Starsgard lepszy jako Baron niż ten z wersji Lyncha. I jakkolwiek kocham Kyle'a MachLachlana to jednak w roli książkowego Paula lepszy jest Chalamet - w książce miał bodajże 15 lat i tak mniej więcej Timothee wygląda.
      • gris_gris Re: Diuna 18.10.21, 10:00
        tanebo001 napisał:

> I co? Widział już ktoś film?
        >

Widzialam wczoraj, moim zdaniem świetny. Nie mam zadnych porównań, nie znam ksiazki ani poprzedniej ekranizacji. Obsada wspaniała, przepięknie zrealizowany.
        • aguha Re: Diuna 18.10.21, 12:20
          ooo tym bardziej nie mogę się doczekać. W Polsce premiera jest dopiero w piątek.
      • araceli Re: Diuna 18.10.21, 12:38
        Tak - film klimatyczny - treść oddana walkowerem wink
        • gris_gris Re: Diuna 18.10.21, 12:43
          araceli napisała:

> Tak - film klimatyczny - treść oddana walkowerem wink
          >
          Czytałam w recenzjach, ze dalo sie albo - albo smile
          Teraz bede czytać (tylko juz znam dalszy ciąg z tych wszystkich wątków, wrrr)
          • araceli Re: Diuna 18.10.21, 12:52
            gris_gris napisała:
            > araceli napisała:
            >
            > > Tak - film klimatyczny - treść oddana walkowerem wink
            > >
            > Czytałam w recenzjach, ze dalo sie albo - albo smile

No właśnie ja czuję niedosyt bo patrząc to jak dobrze reżyser poradził sobie z treścią, którą ujął w filmie to mógł jednak wysilić się i ująć jej więcej. Jasne, że z dwojga złego lepiej coś pominąć niż 'zarżnąć'* ale jednak...

* jaki jest polski odpowiednik 'to butcher something' w tym kontekście?
          • aguha Re: Diuna 18.10.21, 12:54
            Recenzje są bardzo różne. Diunę przeczytałam dopiero teraz. Myślę, że bardzo trudno oddać w filmie, to co najważniejsze jest w książce, czyli monologi wewnętrzne bohaterów. Podobno film wizualnie jest przepiękny.
            • gris_gris Re: Diuna 18.10.21, 13:00
              aguha napisała:

> Recenzje są bardzo różne. Diunę przeczytałam dopiero teraz. Myślę, że bardzo tr
              > udno oddać w filmie, to co najważniejsze jest w książce, czyli monologi wewnętr
              > zne bohaterów. Podobno film wizualnie jest przepiękny.

Obłędny jest, jak oni to kręcili?!

-
              • aguha Re: Diuna 21.10.21, 11:35
                Zobaczę w weekend smile
                Żałuję tylko, że nie mam możliwości obejrzenia Diuny w kinie z systemem IMAX.
                • gris_gris Re: Diuna 21.10.21, 11:58
                  aguha napisała:

> Zobaczę w weekend smile
                  > Żałuję tylko, że nie mam możliwości obejrzenia Diuny w kinie z systemem IMAX.

Baw sie dobrze!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka