niemaznaczenia 06.10.20, 11:22 Niestety premiera przesunięta. Ale jest moc DUNE Trailer (2020) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pieknyksiaze Re: Diuna 06.10.20, 11:25 W powiesci bene geserit uzywalo glosu a nie mocy. Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Diuna 06.10.20, 11:36 Nie załapałeś, tanebo. Ale w twoim przypadku to nie dziwi pieknyksiaze napisała: > W powiesci bene geserit uzywalo glosu a nie mocy. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Diuna 06.10.20, 11:32 nooo... kiedy się to czytało? trzydzieści lat temu? wygląda nieźle, i plusisko ode mnie za muzykę w tym trailerze! Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Diuna 06.10.20, 12:57 Nie ma klimatu pierwszej :p ale sie jakos przemecze Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Diuna 06.10.20, 13:00 Dla mnie jedyny ratunek dla tego filmu to jesli na koncu tak jak w ksiazce glowny bohater jednak okaze sie potworem Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Diuna 06.10.20, 13:36 ten Paul Atrides okazał się potworem? jejku, to ja już jednak nic nie pamiętam. kołacze mi się, że miał żonę na pokaz i dzieci z konkubiną, jeździł na tych robalach, ale poza tym pustka. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Diuna 06.10.20, 13:45 Ja też już nie pamiętam, muszę książkę znów przeczytać Trailer fajny, muzyka Hans Zimmer to co się dziwić, klasyka. Premiera 18 grudzień? Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Diuna 06.10.20, 16:03 Ja też niewiele pamiętam. Raczej to, że Paul miał siostrę wariatkę, syna czerwia, który żył 3,5 tysiąca lat i całkiem normalną córkę. Oraz nieśmiertelnego Duncana Idaho. Pamiętam, że Diuna Kapitularz ucina się jakby w środku fabuły. I poniekąd tak jest, bo autorowi się umarło zanim dokończył cykl książek. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Diuna 07.10.20, 12:10 wyparłam to, a może nie dotarłam, bo czytałam chyba tylko tom pierwszy. Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Diuna 07.10.20, 12:15 Tom pierwszy kończy się zwycięstwem Paula nad Imperatorem i Harkonnenami. Zakładam że film dotyczyć będzie tylko tej książki. Kolejne tomy sagi moim zdaniem były słabsze, jak dla mnie za dużo dłużyzn i filozoficznych rozważań. Tylko Kapitularz nadrabiał w stosunku do pierwszego tomu. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Diuna 06.10.20, 17:56 Paul nie. Paul zdaje się że umarł na pustyni. Jego syn zjednoczył się z czerwiem. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Diuna 07.10.20, 12:27 Przeprowadził galaktyczny dżihad i szlajał się po pustyni jako ślepy prorok. Nie pamiętam szczerze mówiąc jak zginął. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Diuna 06.10.20, 14:31 Tak wiem ze dla niektorych zniszczenie w mire pokojowo zyjacej cywilizacji i podboj kosmosu to w sumie powod do chwaly Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Diuna 06.10.20, 14:46 Jaką cywilizację zniszczono? Przeczytaj książkę w wolnych chwilach, masz ich dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Diuna 06.10.20, 16:07 No, zdecydowanie - o ile w ogóle - bardzo dawno to czytałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
ciocia_lucynkaa Re: Diuna 06.10.20, 17:56 He he Ichi czytała wszystkie części, w odróżnieniu od osób insynuujacych, że nie czytała w ogóle. Paul Atryda to był kawał s... i jako Muad'Dib konkretnie nawywijał. Zgadzam się, że ciekawie byłoby zobaczyć to w filmie. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Diuna 06.10.20, 18:09 Łączył się duchowo z Hitlerem. Opowiadał o nim Dunkanowi. I o tym że zabił 100 milionów ludzi. Na co Dunkan że chyba jakimś systemem laserowym bo nożem nie dałby rady... Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Diuna 06.10.20, 18:24 Widzisz, ja też czytałam wszystkie częsci łącznie z tymi pisanymi przez jego syna i jednak się nie zgodzę. Odpowiedz Link Zgłoś
ciocia_lucynkaa Re: Diuna 06.10.20, 18:39 Spoko. To przecież zależy, jakie zachowania uznamy za konstytutywne dla potwora Ale po co pisac niemiłe sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Diuna 06.10.20, 15:53 A tak całkiem szczerze - przekonuje cię ten Paul? Bo że McLachlan, jak go kocham, to był kiepski pomysł, to oczywiste, ale ten mi się też nie podoba. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Diuna 06.10.20, 15:57 Mnie nie przekonuje zupełnie, jest w nim coś psychopatycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Diuna 06.10.20, 16:08 I naburmuszonego jednocześnie. Mój mąż stwierdził, że to jest Kylo Ren, a nie Paul. Odpowiedz Link Zgłoś
pani_tau Re: Diuna 06.10.20, 18:31 Bardziej bym go widziała w roli Feyda-Rauthy Harkonnena. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Diuna 06.10.20, 18:02 Tylko że tamta diuna słabo oddawała ducha książki. I nie była tak zakręcona jaki Diuna Jodorowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Diuna 06.10.20, 20:11 NIe widziałam tej nowej jeszcze. Ale ta stara dosyć mi się podobała - i akurat atmosferę oddawała ładnie, tylko Lynch przeczytał pewnie tylko pierwszy tom, więc w cholerę nie zrozumiał części dotyczącej specyficznego ekosystemu i skupił się na aspekcie politycznym. No i drugą wadą były po prostu fatalne efekty specjalne, od tarczy, czy jak to się tam nazywało, bolały zęby. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Diuna 06.10.20, 20:29 I jeszcze ten durny pomysł z bronią głosową. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Diuna 06.10.20, 20:51 Tej nowej nie miałaś jak widzieć, bo właśnie przesunęli premierę... na za rok. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Diuna 06.10.20, 16:20 Nie wiedziałam, ze przesunęli☹️. Nastawiliśmy się iść całą rodzinką. Czytałam ostatni raz, jak W.Siudmak zrobił ilustracje do nowego wydania, to już kilkanaście lat temu, ale wolę starszy przekład (ilustracje są piękne).Chętnie sobie przypomnę. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna05 Re: Diuna 06.10.20, 16:33 bei napisała: > Nie wiedziałam, ze przesunęli☹️. Nastawiliśmy się iść całą rodzinką. Czytałam o > statni raz, jak W.Siudmak zrobił ilustracje do nowego wydania, to już kilkanaśc > ie lat temu, ale wolę starszy przekład (ilustracje są piękne).Chętnie sobie prz > ypomnę. Wszystko przesunęli kurdeż, wszystko.... Nowy film Wesa Andersona też, noż do licha. Co oni myślą, że będziemy w nieskończoność czekać? (zła jestem) Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Diuna 06.10.20, 18:17 To mamy rok by sobie odświeżyć książki przed filmem. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Diuna 06.10.20, 18:16 A czy ktoś pamięta jeszcze to? Children Of Dune Trailer Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Diuna 07.10.20, 12:23 Ojej. Nie wiedziałam, że zrobili. Wygląda zacnie, ale pewnie jest słabe. Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Diuna 07.10.20, 13:11 za 10 lat temu. Niezłe. Arcydzieło może nie, ale wszystko jest lepsze niż Diuna Lyncha Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Diuna 06.10.20, 20:13 Diuna bez Stinga się nie liczy!! Poza tym nie przeżyję drugi raz takiej traumy jak po "Blade Runner 2049" Odpowiedz Link Zgłoś
wtop.ek Re: Diuna 06.10.20, 20:51 A co takiego było "wspaniałego" w Diunie Lyncha? Drewniane aktorstwo, kostiumy jak z taniej space-opery i efekty specjalne jak gumowy smok w polskiej ekranizacji Sapkowskiego. GW przy tym to jak Liga Mistrzów przy gminnym SKS. Sting muzykiem wielkim jest, ale aktorem nieszczególnym. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Diuna 07.10.20, 08:17 Od kostiumów się odwal, kostiumy i cała strona estetyczna były genialne. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Diuna 07.10.20, 12:21 Estetyka była lepsza. Aktorstwo było ok, a już na pewno dopasowanie. Problemem była długość i związane z tym dziury w narracji i rzeczywiście wujowe efekty. Diuna była sucha jak pieprz i gorąca. W tamtym filmie to się dawało odczuć. Tu wygląda bardziej jak lodowa pustynia. Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Diuna 07.10.20, 12:50 A dajże spokój, kieruję się emocjami, sentymentem, a nie filmoznawstwem. Pomijając już fakt, że lateksowe kanciaste kostiumy i efekty z paździerza są w obecnych czasach śmieszne, ale jest w nich jakaś szczerość. Efektów z "Blade Runnera" (1984) nie ma co nawet porównywać ze współczesną wersją, a jednak ten pierwszy to arcydzieło, a drugi żenada. Sting jest aktorem mizernym, ale w latach 90 był moim idolem, zaś postać barona zapadła mi w pamięć na całe życie. Niezależnie od tego, czy ten film był słaby. Bo był. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Diuna 07.10.20, 13:10 Nowy "Blade Runner" nie jest żenadą, niezły film, ale przy arcydziele wszystko wypadnie blado. Baron Harkonnen z 1984 roku jest genialny, miałam nadzieję, że Stellan który ma duży potencjał obleśności też da radę, ale widziałam zdjęcia i jakiś taki przylizany wypadł. Może to tylko przylizana charakteryzacja na użytek fotosów i w filmie da radę pokazać nam odrażającego potwora. Sting jakim by nie był aktorem to młodym socjopatycznym Harkonnenem był cudnym Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Diuna 07.10.20, 16:19 Żenada może nie ale jest słabiutki. Wielkie rozczarowanie. Kontynuacja arcydzieła jednak zobowiazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Diuna 07.10.20, 13:05 A kto gra Feyd-Rautha w nowej wersji? Nie mogę go znaleźć w obsadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: Diuna 06.10.20, 22:32 No szkoda że przesunięte premiera, bo czekam bardzo niecierpliwie. Diuna to jedna z moich ukochanych książek, zwiastun mi się podoba 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Diuna 07.10.20, 12:18 Oryginalna obsada była o niebo lepsza. Ta jakjej tam Zendaja to się ostatnio wszędzie wciska. Odpowiedz Link Zgłoś
netlii Re: Diuna 07.10.20, 12:27 Skoro więc jesteśmy w strefie wspomnień spytam tak, czy któraś z obecnych szanowanych dyskutantek grała w strategie Dune 2000? Pytam, gdyż od tego zaczęła się moja fascynacja tematem rozwijana następnie poprzez książkę i film. Odpowiedz Link Zgłoś
netlii Re: Diuna 07.10.20, 13:32 feel_good_inc napisał: > Niektórzy grali nawet w Dune 2. > Zazdroszcze! Odpowiedz Link Zgłoś
feel_good_inc Re: Diuna 07.10.20, 13:35 netlii napisała: > Zazdroszcze! dunelegacy.sourceforge.net/website/ Można zagrać z unowocześnionym interfejsem, bo klikanie w każdą jednostkę osobno to masochizm w dzisiejszych czasach. Odpowiedz Link Zgłoś
netlii Re: Diuna 07.10.20, 13:43 feel_good_inc napisał: > > dunelegacy.sourceforge.net/website/ > Można zagrać z unowocześnionym interfejsem, bo klikanie w każdą jednostkę osobn > o to masochizm w dzisiejszych czasach. > O! Dzięki! No to nocka z pt/sob zaplanowana Odpowiedz Link Zgłoś
panpaniscus Re: Diuna 07.10.20, 12:43 Ooo jedna z książek, co sa lepsze w tłumaczeniu niż w oryginale. Odpowiedz Link Zgłoś
vivyan Re: Diuna 18.10.21, 14:02 Nie zgodzę się, że lepsze Pierwsze tłumaczenie wykonał Marek Marszał i jest naprawdę świetne, zostało też wykorzystane w poprawionej wersji w którymś wznowieniu. Jest też tłumaczenie Łozińskiego ale jest ... no zupełnie "nieswietne" 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Diuna 17.10.20, 15:13 Dune (2020) - Cast Q&A with Timothée Chalamet, Zendaya, Oscar Isaac, Josh Brolin Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Diuna 07.10.21, 01:54 Było w wątku Fundacji. forum.gazeta.pl/forum/w,567,172430499,172430499,Fundacja.html#p172459915 Widziała już Araceli i ja także. Dla mnie film świetny, zwłaszcza estetyka, wspaniałe obrazy pustyni. Ja mam słabość do Diuny Lyncha ale ten film to inna liga. Starsgard lepszy jako Baron niż ten z wersji Lyncha. I jakkolwiek kocham Kyle'a MachLachlana to jednak w roli książkowego Paula lepszy jest Chalamet - w książce miał bodajże 15 lat i tak mniej więcej Timothee wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Diuna 18.10.21, 10:00 tanebo001 napisał: > I co? Widział już ktoś film? > Widzialam wczoraj, moim zdaniem świetny. Nie mam zadnych porównań, nie znam ksiazki ani poprzedniej ekranizacji. Obsada wspaniała, przepięknie zrealizowany. Odpowiedz Link Zgłoś
aguha Re: Diuna 18.10.21, 12:20 ooo tym bardziej nie mogę się doczekać. W Polsce premiera jest dopiero w piątek. Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Diuna 18.10.21, 12:38 Tak - film klimatyczny - treść oddana walkowerem Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Diuna 18.10.21, 12:43 araceli napisała: > Tak - film klimatyczny - treść oddana walkowerem > Czytałam w recenzjach, ze dalo sie albo - albo Teraz bede czytać (tylko juz znam dalszy ciąg z tych wszystkich wątków, wrrr) Odpowiedz Link Zgłoś
araceli Re: Diuna 18.10.21, 12:52 gris_gris napisała: > araceli napisała: > > > Tak - film klimatyczny - treść oddana walkowerem > > > Czytałam w recenzjach, ze dalo sie albo - albo No właśnie ja czuję niedosyt bo patrząc to jak dobrze reżyser poradził sobie z treścią, którą ujął w filmie to mógł jednak wysilić się i ująć jej więcej. Jasne, że z dwojga złego lepiej coś pominąć niż 'zarżnąć'* ale jednak... * jaki jest polski odpowiednik 'to butcher something' w tym kontekście? Odpowiedz Link Zgłoś
aguha Re: Diuna 18.10.21, 12:54 Recenzje są bardzo różne. Diunę przeczytałam dopiero teraz. Myślę, że bardzo trudno oddać w filmie, to co najważniejsze jest w książce, czyli monologi wewnętrzne bohaterów. Podobno film wizualnie jest przepiękny. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Diuna 18.10.21, 13:00 aguha napisała: > Recenzje są bardzo różne. Diunę przeczytałam dopiero teraz. Myślę, że bardzo tr > udno oddać w filmie, to co najważniejsze jest w książce, czyli monologi wewnętr > zne bohaterów. Podobno film wizualnie jest przepiękny. Obłędny jest, jak oni to kręcili?! - Odpowiedz Link Zgłoś
aguha Re: Diuna 21.10.21, 11:35 Zobaczę w weekend Żałuję tylko, że nie mam możliwości obejrzenia Diuny w kinie z systemem IMAX. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Diuna 21.10.21, 11:58 aguha napisała: > Zobaczę w weekend > Żałuję tylko, że nie mam możliwości obejrzenia Diuny w kinie z systemem IMAX. Baw sie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś