Dodaj do ulubionych

Zaraza w szkole

06.10.20, 21:12

Nam się rozprzestrzeniła. Wczoraj była wiadomość ze szkoły, zeby odebrać dzieci z czwartych klas i zatrzymać w domu do końca tygodnia (dwóch chorych nauczycieli i dwie uczennice). Dziś się okazało, ze jest więcej chorych dziewczynek i rodziców, wiec wyslali więcej klas na zdalne, być może zamkną cała szkołe sad
Obserwuj wątek
    • eveeveeve Re: Zaraza w szkole 06.10.20, 21:14
      Współczuję i trzymam kciuki by szybko minęło.
    • ga-ti Re: Zaraza w szkole 06.10.20, 22:23
      Myślę, że musimy się nastawić, że prędzej, czy później dopadnie to każdego (szkołę, klasę). Rozwali plany, ale cóż, trzeba będzie swoje odsiedzieć w domu i wrócić do szkoły.
      Moje jeszcze w placówkach, ale u najstarszego co jakiś czas zamykają poszczególne klasy. W końcu padnie na niego.
      Ja się tylko zastanawiam, co wtedy z nami, rodzice, rodzeństwo, wszyscy w domu? Kiedy dostaniemy info i jakiś papier, żeby przedstawić pracodawcom?
      Ech, oby się poważnie nie rozchorować.
      • eveeveeve Re: Zaraza w szkole 06.10.20, 22:30
        Papier dostaniesz najwyżej po kwarantannie, a tak to telefon (równie dobrze ktokolwiek moze zadzwonić). Na kwarantannę trafiają wszyscy mieszkający i z tego co wiem nie dostają osobnej decyzji.
        • milka_milka Re: Zaraza w szkole 06.10.20, 22:39
          Nie. Jeśli dziecko miało kontakt z osobą zakażoną, to kwarantannę ma dziecko, nie rodzice. A przy odpowiednich warunkach mieszkaniowych nawet i rodzice niekoniecznie muszą mieć kwarantannę.
          • joanna05 Re: Zaraza w szkole 06.10.20, 22:43
            milka_milka napisała:

> Nie. Jeśli dziecko miało kontakt z osobą zakażoną, to kwarantannę ma dziecko, n
            > ie rodzice. A przy odpowiednich warunkach mieszkaniowych nawet i rodzice niekon
            > iecznie muszą mieć kwarantannę.
            >
            No mam nadzieje, że to działa (psy mam kurczę, na stanie) i że w razie czego tylko moi młodzi będa się kwarantannić, jeśli ich w szkole lub na uczelni dopadnie. Tylko jak to udowodnić? Podanie do sanepidu?
            • milka_milka Re: Zaraza w szkole 06.10.20, 22:53
              Nie wiem, ale właśnie znam taki przypadek, dziecko w szkole miało kontakt z innym, które okazało się zakażone i jest na kwarantannie (bez testów) tylko ono, ani rodzice, ani dwójka rodzeństwa nie.
              • asqe Re: Zaraza w szkole 06.10.20, 23:07
                U nas tez tylko to jedno dziecko ma kwarantannę, drugie normalnie chodzi do (innej) szkoły. I kazali małej nie przytulać (co uważam za kuriozum).
                • little_fish Re: Zaraza w szkole 06.10.20, 23:12
                  A w moim mieście sanepid wysyła na kwarantannę całą rodzinę
            • damakama Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 20:07
              Właśnie siedzimy z mężem i synem na takiej kwarantannie. Kontakt miał syn.
          • myszu13 Re: Zaraza w szkole 06.10.20, 23:41
            w moim miescie sanepid wysyla na kwantannę całą rodzinę tj dziecko z kontaktu z osoba zarażona oraz rodzicow
          • male_a_cieszy Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 09:57
            U nas na kwarantanne odsyłają całe rodziny. Wczoraj okazało się, że w przedszkolu do którego chodzi mój syn, zachorował nauczyciel który miał kontakt z jedną grupą dzieci - dzieci z tej grupy i ich rodzice zostali odesłani na kwarantanne. Córka chodzi do klasy z chłopcem, który ma brata akurat w tej grupie przedszkolnej - w czasie lekcji przyszedł do klasy ktoś z dyrekcji z informacją, że chłopiec natychmiast ma wrócić do domu, bo grupa jego brata jest objęta kwarantanną ( nie wiem jak chłopiec wracał do domu, ale podejrzewam, że przyjechał po niego ktoś z rodziny)
          • nena20 Re: Zaraza w szkole 08.10.20, 07:16
            U nas na kwarantannę trafiają dzieci i rodzice.
        • asia261 Re: Zaraza w szkole 06.10.20, 22:58
          Po papier musisz napisać wniosek / prośbę o jego wydanie. Czekasz wtedy kilka dni na odp
          • skumbrie Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 05:07
            Ze co? Nie ty masz pisać wniosek o papier, tylko obowiązkiem sanepidu jest go przysłać.
            Naprawdę będziecie siedzieć na kwarantannie, bo ktoś wam psikusa wykręci i poda się za Zosię z sanepidu?
            I to jest podstawa wykształconej, światowej ematki? 🤦🤦🤦
          • droch Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 08:21
            A co to za osobliwy tryb doręczania decyzji administracyjnej?
    • mum2004 Re: Zaraza w szkole 06.10.20, 23:12
      W jednej szkole moich dzieci 2 klasy na kwaranrannie, w drugiej szkole też 2 klasy. Część nauczycieli. Więc sporo zastępstw Ale szkoła działa.
      • asqe Re: Zaraza w szkole 06.10.20, 23:16
        U nas 6 klas na 14 ma zdalne nauczanie. Jak będzie więcej niż połowa (a już mało brakuje) to chyba zamkną szkole.
        • myszu13 Re: Zaraza w szkole 06.10.20, 23:38
          U nas posypala się cala szkoła. Kwarantanną objęci zostali uczniowie, ich rodzice i rodzenstwo
          • inez21 Re: Zaraza w szkole 06.10.20, 23:40
            No niestety właśnie tak jest Ze na kwarantannę idzie cała rodzina mieszkająca razem z dzieckiem choć logiki nie ma w tym żadnej 🤪
            • manala Re: Zaraza w szkole 06.10.20, 23:43
              I powinni się z tego jak najszybciej wycofać.
            • mia_mia Re: Zaraza w szkole 06.10.20, 23:49
              Szkoły rozłożą nauczyciele na kwarantannie i zwolnieniach. I to może bardziej niż zamknięte szkoły, bo wtedy nie muszą pracować i zawracać sobie głowy zdalnym nauczaniem.
              • asia_i_p Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 06:43
                >> Szkoły rozłożą nauczyciele na kwarantannie i zwolnieniach.
                Jak Sanepidy będą podejmować takie decyzje jak u nas, to tak. Chory był ksiądz, na kwarantannę posłali wszystkich nauczycieli bez żadnego wywiadu epidemiologicznego. Nie wysłali żadnego ucznia. Tak więc uczniowie, którzy mieli z księdzem religię, biegali swobodnie po Trzebnicy, ja go widziałam raz w przelocie, i to kiedy jeszcze był zdrowy, i siedziałam na tyłku.

>> bo wtedy nie muszą pracować i zawracać sobie głowy zdalnym nauczaniem
                Nieprawda, musiałam pracować, według planu, na żywio, online. Równocześnie ucząc własne dzieci/ zajmując się własnymi dziećmi, bo one na zdalnym nie były, ale przez moją kwarantannę nie mogły iść do swoich placówek.
                • mia_mia Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 08:00
                  Nie chodzi tylko o koronawirusa, w tym roku łatwiej będzie dostać zwolnienie na przeziębienie, poza tym nauczyciele na kwarantannę będą trafiać także z powodu kontaktów domowników, a praca na kwarantannie to wybór, a nie obowiązek.
                  • little_fish Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 08:22
                    No właśnie tak się kiedyś zastanawiałam - czy szefostwo może narzucić pracę nauczycielowi na kwarantannie? U nas kwarantannowany nauczyciel widniał jako nieobecny i były za niego normalne zastępstwa.
                    • ela.dzi Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 09:06
                      little_fish napisała:

> No właśnie tak się kiedyś zastanawiałam - czy szefostwo może narzucić pracę nau
                      > czycielowi na kwarantannie? U nas kwarantannowany nauczyciel widniał jako nieob
                      > ecny i były za niego normalne zastępstwa.

Nie, to jest decyzja pracownika. Może przecież nie czuć się na siłach.
                      • little_fish Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 09:19
                        Będąc na kwarantannie z powodu kontaktu jego dziecka z osobą zarażoną?
                        • mia_mia Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 09:44
                          Kwarantanna ma sens jeśli potencjalnie zakażone osoby siedzą w domu. Jeśli dziecko się zakaziło, to są szanse, że ktoś inny z domowników też, ale zawsze na szybko można ewakuować się do hotelu, wtedy jeden rodzic pilnuje dzieci, drugi pracuje.
                        • ela.dzi Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 10:29
                          little_fish napisała:

> Będąc na kwarantannie z powodu kontaktu jego dziecka z osobą zarażoną?

W tej sytuacji uważam, że nie, ale obecnie prawo zostawia decyzję pracownikowi.
                  • asia_i_p Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 13:37
                    Ja dostałam informację, że mam pracować, chyba że jestem chora, to wtedy zgłosić chorobę wicedyrektorce i rozpisze za mnie zdalne zastępstwa - oczywiście w takiej sytuacji wszyscy pracowali, bo nikt nie chciał robić świństwa reszcie.
                    • little_fish Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 13:44
                      A widzisz, za mnie zastępstw nie będzie, zajęcia zostaną odwołane. W dodatku za L4 mam 80% , a za pracę zdalna obcinają mi dodatek specjalny. Żaden interesuje dla mnie praca zdalna.
                      • asia_i_p Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 23:08
                        Ja miałam taką sytuację w zeszłym roku, tuż po odejściu maturzystów - wtedy 80% średniej z ostatnich miesięcy było praktycznie równoważne ze 100% przy zmniejszonej liczbie godzin, więc mogłam tyle samo zarobić nic nie robiąc, ale potrzebowałam tej pracy dla psychiki - to był ten najostrzejszy lockdown.
                        • little_fish Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 23:18
                          Oczywiście, że na dłuższą metę człowiek musi coś robić bo oszaleje, zwłaszcza, kiedy nie może właściwie wyjść z domu. Natomiast przy 7-10 dniowej kwarantannie miałabym rozterkę 😉
            • zwyczajnamatka Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 05:14
              Koleżanki córka jest na kwarantannie, ale rodzice i rodzeństwo nie. Warunkiem, żeby wszyscy nie siedzieli był piętrowy dom i dla córki osobna łazienka na piętrze.
            • fibi00 Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 08:20
              inez21 napisała:

> No niestety właśnie tak jest Ze na kwarantannę idzie cała rodzina mieszkająca r
              > azem z dzieckiem choć logiki nie ma w tym żadnej 🤪

Dlaczego nie ma logiki? No chyba logiczne że jeśli dziecko miało kontaktu z zakażonych to w momencie dostania się na kwarantannę już może również być zakażone lub być chore za 2-3 dni. Logiczne że w tym przypadku rodzice powinni siedzieć z owym dzieckiem w domu a nie radośnie biegać do pracy bo nieświadomie już może zarażać. Jeśli w kwarantannę miałoby trafiać tylko dziecko, które na codzień przebywa w towarzystwie pozostałych domowników to jest to bez sensu. Choć oczywiście ja już wolę ten bezsensowny model bo ogólnie mam już dość całej tej pandemii i uważam że chyba lepiej pójść na żywioł.
              • ela.dzi Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 09:07
                fibi00 napisała:

> inez21 napisała:
                >
                > > No niestety właśnie tak jest Ze na kwarantannę idzie cała rodzina mieszka
                > jąca r
                > > azem z dzieckiem choć logiki nie ma w tym żadnej 🤪
                >
                >
                > Dlaczego nie ma logiki? No chyba logiczne że jeśli dziecko miało kontaktu z zak
                > ażonych to w momencie dostania się na kwarantannę już może również być zakażone
                > lub być chore za 2-3 dni. Logiczne że w tym przypadku rodzice powinni siedzieć
                > z owym dzieckiem w domu a nie radośnie biegać do pracy bo nieświadomie już moż
                > e zarażać. Jeśli w kwarantannę miałoby trafiać tylko dziecko, które na codzień
                > przebywa w towarzystwie pozostałych domowników to jest to bez sensu. Choć oczyw
                > iście ja już wolę ten bezsensowny model bo ogólnie mam już dość całej tej pande
                > mii i uważam że chyba lepiej pójść na żywioł.

Gdyby samo dziecko trafiało na kwarantannę, to powstawałby problem zapewnienia opieki młodszym dzieciom.
                • little_fish Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 09:20
                  Powinna na takie dziecko przysługiwać opieka. Dla jednego z rodziców. A tak uziemiają wszystkich
                  • ela.dzi Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 10:30
                    little_fish napisała:

> Powinna na takie dziecko przysługiwać opieka. Dla jednego z rodziców. A tak uzi
                    > emiają wszystkich

To fakt.
                  • sylwik7 Re: Zaraza w szkole 08.10.20, 07:19
                    little_fish napisała:

> Powinna na takie dziecko przysługiwać opieka. Dla jednego z rodziców. A tak uzi
                    > emiają wszystkich

Przysługuje.
                    • little_fish Re: Zaraza w szkole 08.10.20, 07:24
                      A po co przysługuje skoro rodzice też lądują na kwarantannie?
    • katie3001 Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 04:29
      Są rzeczywiscie chore i uezeli tak to na co? Czy tylko bezwartosciowe testy dały wynik fałszywie dodatni?
      • sko.wrona Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 11:53
        katie3001 napisała:

> Są rzeczywiscie chore i uezeli tak to na co? Czy tylko bezwartosciowe testy dał
        > y wynik fałszywie dodatni?

Nie wiem na jakiej planecie żyjesz, ale w Polsce nie robi się testów wszystkim jak leci. Żeby zasłużyć na test trzeba mieć konkretne objawy. Chyba że jesteś pracownikiem ochrony zdrowia, albo członkiem rządu.
      • asqe Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 12:56
        Maja objawy koronawirusa, dlatego były testowane. Prywatnie wiemy, ze tata jednej z dziewczynek jest w szpitalu.
    • aguar Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 08:04
      Współczuję. Problem by rozwiązało zlikwidowanie wreszcie karantann dla bezobjawowych. Wiele mądrych osób, w tym lekarzy, uważa, że i tak to w końcu nastąpi, bo wirus nie zniknie i trzeba będzie z nim normalnie żyć. Tylko ile jeszcze w tym głupio rządzonym kraju trzeba będzie na to czekać?
      • asqe Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 12:57
        Ale przecież nie tylko w Polsce tak jest. Ja akurat pisze z Londynu. Choć prawda jest, ze ten kraj tez jest głupio rządzony.
        • panpaniscus Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 14:03
          asque, bym klknęłą że lubię. A bezobjawowi, o ile mają wirusa, to też mogą zarażać. Szybkie testy na obecność wirusa by rozwiązały sprawę.
      • 71tosia Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 20:33
        swietna rada, zwlaszcze ze ci malo i skapo objawowi zarazaja znacznie bardziej niz ci na lozkach szpitalnych. Pomysly na herd immunity juz przerabialismy, tylko to bylo zanim kilku politykow zachorowalo
        • fibi00 Re: Zaraza w szkole 08.10.20, 07:12
          71tosia napisała:

> swietna rada, zwlaszcze ze ci malo i skapo objawowi zarazaja znacznie bardziej
          > niz ci na lozkach szpitalnych.

Serio??? A ja znam mnóstwo osób które wielce były bezobjawowe i w domu poza nimi nikt się nie zaraził. Cud.
    • hotelarz.giuseppe Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 11:07
      ojka
    • daisy Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 20:14
      Czy na takiej kwarantannie, kiedy dziecko miało kontakt w szkole i cała rodzina ma iść na izolację, też nie można wychodzić z domu po zakupy itd.? kto w takich sytuacjach jest zobowiązany do pomagania izolowanej rodzinie?
      • little_fish Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 20:22
        No chyba na tym właśnie polega kwarantanna, że się nie wychodzi z domu. Jak nie masz zapasów, rodziny albo życzliwych sąsiadów to prosisz o pomoc mops , policję, strażaków albo harcerzy
        • daisy Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 20:27
          to znaczy dzwonię na 112 i proszę o patrol policji? albo wóz strażacki? bez jaj
          bo do mopsu nie mogę pójść, a harcerzy żadnych nie znam
          • 71tosia Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 20:35
            w sytuacji gdy nie znasz nikogo kto moze pomoc dzwonisz do MOPSu
          • mia_mia Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 20:36
            Po pierwsze chyba masz sąsiadów/rodzinę, jeśli nie zgłaszasz problem do instytucji lub na lokalnym forum, a jeśli mieszkasz w miejscu z dostawami temat załatwisz zamówieniem.
            • kosmos_pierzasty Re: Zaraza w szkole 08.10.20, 07:17
              mia_mia napisał(a):

jeśli mieszkasz w miejscu z dostawami temat załatw
              > isz zamówieniem.

Teraz już każde miejsce jest 'z dostawami', tyle że nie kupujesz w markecie, a w sklepach online czy na all i kurier przywozi ci wszystko, czego potrzeba. Jeszcze w upał to z niektórymi produktami mógł być problem, ale teraz nie.
              • little_fish Re: Zaraza w szkole 08.10.20, 07:25
                Pytanie tylko, jaki jest czas dostawy.
          • little_fish Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 20:47
            Nie dzwonisz na 112. Ale w mojej okolicy patrole, które sprawdzały osoby na kwarantannie często pytały czy rodzina czegoś nie potrzebuje. Do mopsu można zadzwonić, nie trzeba tam iść osobiście
            • daisy Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 20:49
              dobrze, rozumiem, ale co się dzieje w takiej sytuacji - naprawdę ci policjanci idą z listą do Biedronki i robią ludziom zakupy? jak to działa? albo babki z mopsu po pracy? trochę to się wydaje szalone
              • little_fish Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 21:01
                Skoro pracownicy MOPS robią zakupy starszym i niepełnosprawnym, również bez kowida, to pewnie i tym na kwarantannie zrobią. W ramach pracy, nie po godzinach. Pewnie nie realizują listy życzeń, tylko kupują podstawowe produkty wskazane przez rodzinę. Każdym razie, najlepiej mieć własne zapasy 😉
                • daisy Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 21:03
                  cholera, jadę po wino wink
                  • little_fish Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 21:06
                    O to to to 😁
    • edor67 Re: Zaraza w szkole 07.10.20, 20:16
      Ja od dzisiaj też na kwarantannie. A byłam tylko na jednej lekcji na zastępstwiesad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka