Dodaj do ulubionych

Alzheimer- jak zacząć?

07.10.20, 18:52
Ktoś pomoże? Do geriatry czy do psychiatry najpierw?
Miałam w rodzinie - matka mojej teściowej miała ale ona miała wylew i w szpitalu ją zaczeli diagnozować i praktycznie ze szpitala wyszła z diagnozą i lekami.
Dziadek mój od jakiegoś czasu sie dziwnie zachowuje, do tego doszła agresja.
Obserwuj wątek
    • troompka Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 18:55
      Geriatry od niego i tak dostaniesz skier. .do psychologa. Akurat jesteśmy w trakcie.
      • hanusinamama Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 18:58
        Ok czyli nie psychiatra? Geriatra i ten da skierowanie dalej? Bo moja mam wymysliłą ze jak pójdzie prywatnie do psychiatry to szybciej pójdzie wszystko.
        • alicia033 Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 19:07
          hanusinamama napisała:

> Ok czyli nie psychiatra?

psychiatra a najlepiej neurolog, który zwykle dużo lepiej ogarnia zaburzenia neurodegeneracyjne.
          Psycholog to w tym wieku 99,99 % przypadków kompletna strata czasu. Owszem, przeprowadzi testy, które potwierdzą, że pacjent ma zaburzenia demencyjne. I tyle dokładnie psycholog może, z jego formalnym rozpoznaniem i tak trzeba będzie wrócić do lekarza, który może wystawić receptę na leki uspokajające/antydepresyjne/przeciwpsychotyczne.

Geriatra i ten da skierowanie dalej? Bo moja mam wymys
          > liłą ze jak pójdzie prywatnie do psychiatry to szybciej pójdzie wszystko.
          >
      • m_incubo Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 19:09
        Psychologa można sobie spokojnie darować, strata czasu. My zaczęliśmy od geriatry.
        • ichi51e Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 19:10
          Tez bym zaczela od geriatry zeby nie bylo ze rodzina zwariowala i zaciagnela mnie do psychiatry
    • alicia033 Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 18:59
      w polskich warunkach nawet bardziej neurolog niż psychiatra, geriatra to gatunek znany z "literatury"crying.
      Niekiedy zdarza się także w POZ udaje się spotkać specjalistę z medycyny rodzinnej, który ogarnia temat, czyli wie, że konieczne są leki antydepresyjne i przeciwpsychotyczne.
      • mamtrzykotyidwa Re: Alzheimer- jak zacząć? 08.10.20, 00:36
        Wcale nie są konieczne, czasem się przydają, ale w wielu przypadkach tylko szkodzą jeszcze bardziej.
    • berdebul Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 19:07
      Masz geriatrę w okolicy? Bo ich jest bardzo mało.
      • karme-lowa Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 19:15
        Zaczęłabym od dobrego neurologa.
    • eliszka25 Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 19:16
      Moim zdaniem najlepiej zacząć od geriatry albo neurologa. W ogóle najlepiej, jak się ma ogarniętego lekarza rodzinnego, który potrafi pokierować. Naszą teściową udało się „opanować” właśnie dzięki pomocy lekarza rodzinnego, bo teściowa uznała, że chcemy z niej zrobić wariatkę i do żadnego lekarza nie chciała iść, a zaczynało być już niewesoło.
    • lukrecja46 Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 19:20
      Z moją mamą poszliśmy do dobrego neurologa. Geriatra niestety w naszym mieście nie przyjmuje.
    • stephanie.plum Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 19:30
      u nas był wjazd do geriatry-psychiatry, prywatnie.
      Warszawa, koszt dość groteskowy.

ale pomógł, jeśli chodzi o rozpoznanie i ustawienie leków.
    • hanusinamama Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 19:31
      A w Łodzi kogoś polecicie?
      • fraudes Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 22:25
        Dr. Ryś. Ma sporo do czynienia ze starszymi ludźmi i jest b.miła, co przy demencyjnych pacjentach ma znaczenie.
        • hanusinamama Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 23:19
          Dzieki
    • koko8 Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 19:37
      W polskich warunkach - neurolog. Zrobi podstawowe testy i pokieruje dalej.
    • asia_i_p Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 19:42
      Myśmy zaczęli od neurologa, dostaliśmy skierowanie do psychologa, angiologa i na badanie krwi, dość rozbudowane, potem znowu neurolog i skierowanie na rezonans magnetyczny, i jutro idziemy na finalną wizytę do neurologa. Z tym, że to było prywatnie. Nie wiem, czy na NFZ neurolog mógłby dać te wszystkie skierowania.
      • hanusinamama Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 21:21
        Ja chce prywatnie.
        • aandzia43 Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 21:29
          Polecam wizytę u psychiatry geriatry. Ogarnie temat, a jak nie to ewentualnie wyśle do neurologa.
          • aandzia43 Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 21:31
            Psychiatra z dodatkową specjalizacją. Koleżanka leczy u takiego mamę i jest zadowolona.
            • triss_merigold6 Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 21:33
              Potwierdzam, psychiatra ze specjalizacją w geriatrii jest ok.
            • hanusinamama Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 23:19
              Tak znalazłam pscyhiatrę geriatrę. Dzieki
        • triss_merigold6 Re: Alzheimer- jak zacząć? 07.10.20, 21:31
          Nie opłaca Ci się, bo zleconych badań będzie dużo.
          Najlepiej umieścić seniora w szpitalu na całościowej diagnozie geriatrycznej. Narodowy Instytut Geriatrii, Reumatologii i Rehabilitacji na Spartańskiej przyjmuje, diagnostyka trwa około półtora tygodnia. Trzeba mieć skierowanie na oddział geriatryczny i tu można skrócić sobie czas prywatnie, omijając konsultację w poradni.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka