Dodaj do ulubionych

Lockdown - Warszawa, Gdansk

08.10.20, 10:03
Mam pytanie do emam znajacych sie na lockdownie uprawianym w Polsce. Wrobelki cwierkaja, iz wiele duzych miast w Polsce przezyje lockdown. Mowa m.in. o Warszawie, Gdansku. Czy ktos moze mi udzielic informacji czy ktos z zagranicy moze przyjechac do malej miejscowosci lezacej doslownie 2 km od granic miasta ze strefy zoltej? Ta mala miejscowosc nie objeta lockdownem. Np. sytuacja, ze Gdansk bylby w strefie zoltej, a przyjazd bylby do miejscowosci X lezacej 2 km od Gdanska. Przyjazd samochodem, zagraniczne rejestracje, wiec widoczne z daleka ze nie jest sie miejscowym. Moga robic jakies problemy? Nalezaloby sie w takim przypadku nastawiac na kontrole, dyskusje z milicja znane z netu? Czy dadza spokoj, bo w koncu miejscowoscia docelowa bedzie miejscowosc X nie objeta lockdownem.
Obserwuj wątek
    • szalona-matematyczka Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:05
      Bylaby mozliwosc iz jadac do miejscowosci X nie jechalabym przez tzw. strefe zolta. Przynajmniej probowalabym jakos objechac. Oczywiscie w miare mozliwosci.
      • stasi1 Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:38
        Ja w drodze do pracy mówiłem swojemu kierownikowi(przejeżdżałem przez czerwoną strefę) :Ja się wirusa nie boje przed granicą wyłączam wentylacje po minięciu strefy ponownie ją włączam. On na to: Naprawdę tak robisz? Ja : oczywiście że tak
        I każdemu opowiadam o tej rozmowie. I na koniec: Ale nie mówiłem mu że jadę na imprezę do czerwonej strefy gdzie nawet wentylacji nie ma. Kierownik oczywiście pisowiec, nic go pod tym wzgedem nie przekona. Może dlatego że pochodzi z okolic Kraśnika. Muszę się go spytać czy daleko było od niego do tego miasta.
        • annajustyna Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 11:18
          Ale co chcesz tą anegdotą udowodnić? Własną bezmyślność?
          • stasi1 Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 21:22
            Czemu bezmyślność? Byłem u znajomych, chyba oni wiedzieli czy mogę przyjechać czy nie. Do mnie jakby co nikomu bym nie odradzał. W okolicach moich znajomych żadnego zakażenia
            • annajustyna Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 21:23
              Impreza w czasach pandemii to nie jest zbyt mądra decyzja.
              • stasi1 Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 21:45
                Impreza! znajome małżeństwo i ja. Ona znała się z Szumowskim(podobno on też raczej ją znał) ale ostatnio go nie widziała. Jeszcze był przelotnie ich syn, on raczej nie wychodzi z domu więc nie ma gdzie się zarazić. Są wesela na 50 osób i nikt im nie wymyśla od bezmyślności. Pewnie nawet większość tych wesel nie mieści się w normie.
    • mia_mia Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:07
      Nie ma zakazu przemieszczania się, przynajmniej póki co. Tylko po ulicy musisz chodzić w maseczce i żółtej i w czerwonej.
      • szalona-matematyczka Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:13
        Czyli osoba z zewnatrz moze przejechac samochodem nawet przez strefe czerwona?
        • mia_mia Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:15
          Przejechać, przyjechać, wyjechać, zostać tam.
          • szalona-matematyczka Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:18
            Zostac nie zamierzam. Nie musze sie nawet zatrzymywac.
    • lianis Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:07
      Ale jaki lockdown masz na mysli? Miasta maja otoczyc kordonem? Poki co jest calkowita wolnosc poruszania sie pomiedzy zoltymi a czerwonymi i zielonymi strefami.
      Cale te dzielenie na strefy jest jakims durnym wymyslem. Nie wiem jaki to mialo cel, ze Sopot jest w czerwonej a Gdansk i Gdynia w zoltej, przeciez 3miasto jest jednym wielkim tworem
      • pasquda77 Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:10
        lianis napisała:

> Ale jaki lockdown masz na mysli? Miasta maja otoczyc kordonem? Poki co jest cal
        > kowita wolnosc poruszania sie pomiedzy zoltymi a czerwonymi i zielonymi strefam
        > i.
        > Cale te dzielenie na strefy jest jakims durnym wymyslem. Nie wiem jaki to mial
        > o cel, ze Sopot jest w czerwonej a Gdansk i Gdynia w zoltej, przeciez 3miasto j
        > est jednym wielkim tworem
        >
        Jest, ale z moich obserwacji wynika że jednak najwięcej turystów jest właśnie w Sopocie, potem Gdańsk, a na końcu Gdynia.
        Możesz jeździć bez problemu między strefami, ostatnio sami "uciekliśmy" że swojej czerwonej do Gdańska 😉
        • szalona-matematyczka Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:15
          Dzieki, pasqudo. O to info mi chodzilo. Kompletnie sie nie orientuje, jak taki lockdown w Polsce wyglada.
      • dyzurny_troll_forum Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:11
        lianis napisała:

> Cale te dzielenie na strefy jest jakims durnym wymyslem. Nie wiem jaki to mial
        > o cel, ze Sopot jest w czerwonej a Gdansk i Gdynia w zoltej, przeciez 3miasto j
        > est jednym wielkim tworem

Rząd musi pokazać suwerenowi, że się o niego troszczy i się nim martwi. I podejmuje działania....
        • szalona-matematyczka Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:15
          He, he. Nieprawdaz?
        • gulcia77 Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:43
          I dlatego Bytom był w zielonej strefie, a Ruda Śląska w czerwonej. A autobus lini 39 jeździ zygzakiem między Bytomiem, Rudą, a Zabrzem. Cyrki były, że hej, łącznie z parami policjantów, stojących na strefowych przystankach.
          • marta.gazda1 Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:52
            W Zabrzu podobno mieszkańcy jednej ulicy byli w 2 różnych strefach smile
            • gulcia77 Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 11:53
              Dokładnie tak 😀 Ulica, btw, nazywa się Szczęść Boże 😎
    • little_fish Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:10
      Skoro wróble ćwierkają o lockdownie to ich pytaj. Co mają ci powiedzieć e-matki na temat zasad locdownu którego nie ma i o którym oficjalnie nikt nic nie mówi?
      • szalona-matematyczka Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:18
        Jest "maly lockdown" od ab w W-wie.
        • szalona-matematyczka Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:19
          *od soboty
          • little_fish Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:43
            No ale miasto nie jest zamknięte. Trzeba nosić maseczki, wesela mniejsze i knajpy wcześniej zamknięte.
    • triss_merigold6 Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:12
      Nie pomyliło Ci się z Australią?
    • h_albicilla Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:15
      nie ma zakazu przemieszczania się
      • szalona-matematyczka Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:16
        Dziekuje.
    • ela.dzi Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:20
      Tak naprawdę to żaden lockdown, można się przemieszczać do woli.
    • lauren6 Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:22
      Nakaz noszenia maski to nie lockdown.
    • alaveda Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:23
      W Polsce nie ma takich dziwacznych obostrzeń jak w kraju twojej emigracii zarobkowej.
      • szalona-matematyczka Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:27
        Ale za to w Polsce sa mali zawistni niedouczeni kato-naziole a la alaveda.
        • alaveda Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:30
          Nie wiem co ma nazizm do kraju twojej emigracji zarobkowej. Skalę kolaboracji?
          • szalona-matematyczka Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 11:39
            Widac, ze zazdrosna jestes. Ja przynajmniej zarabiam godziwe pieniadze, a nie jak.ty, te 500€/miesiac, a KK i katoPiS oplywa w bogactwo. 😁
            • annajustyna Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 12:20
              A gdzie jesteś? W Niemczech? Ja też, z tymże u mnie to nie emigracja zarobkowa.
              • szalona-matematyczka Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 12:33
                Nas w Niemczech policja nie ganiala po lasach ani nie sprawdzala rachunkow jak czekalismy po odbior.jedzenia.
    • sumire Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:26
      Wróbelki ćwierkają, lockdown, LOL.
      • szalona-matematyczka Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:28
        Gazeta napisala wlasnie o "malym lockdownie". LOL
        • alaveda Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:31
          Popularny portal dla ludu gazeta.pl napisał ... XD
        • piataziuta Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 11:38
          >Gazeta napisala wlasnie o "malym lockdownie". LOL

A ty, LOL, umiesz czytać tylko nagłówki?
          • szalona-matematyczka Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 11:40
            A ty LOL nie rozmawiasz z innymi na temat ich dzoswiadczen w miejscu do ktorego jedziesz?
            • piataziuta Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 12:25
              Ciągle powtarzam: czytanie nie boli!
              A sianie paniki w tak głupim społeczeństwie jak nasze, niczemu nie służy.
              • szalona-matematyczka Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 12:35
                Spraw sobie znaczenie slowa "lockdown": nie wiem dlaczego polscy politycy + dziennikarze uuywaja to slowo na okreslenie przymusu noszenia tzw. maski na uewnatrz?????
    • hanusinamama Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:46
      Przyjechać możesz...a wrócisz? Bo tam u was jest chyba prawdziwy lockdown.
      • snakelilith Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 10:55
        Gdzie?
        • szalona-matematyczka Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 11:42
          To trolle i zawistnicy, ze nie.musimy pracowac za te 500€/miesiac.
          • little_fish Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 12:21
            Ja też nie muszę
    • czarna_kita Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 11:11
      No proszę Cię.. mój mąż codziennie ze strefy czerwonej jedzie do dużego miasta - do pracy ( strefa żółta). Jeździ komunikacją miejską. Syn że strefy czerwonej codziennie dojeżdża do szkoły która jest w strefie zielonej.
      Nie ma zakazu poruszania sie pomiędzy strefami.
    • piataziuta Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 11:37
      Czemu wymyślasz obostrzenia których nie ma?

Przypomina mi się głupota ludzi, którzy uwierzyli, że NIE MOŻNA WYCHODZIĆ Z DOMU w lockdownie, i więzili swoje małe dzieci w domach, tylko dlatego, że nie potrafią czytać ze zrozumieniem, i bo inni tak mówili.
      • szalona-matematyczka Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 11:44
        Ale po co w takim razie te obostrzenia? Polscy politycy mowia o lockdownie, a tu mozna jezdzic sobie miedzy strefami. Bez sensu.
        • kk345 Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 11:50
          A przeczytałaś, na czym polega zasada stref i jakie są w nich ograniczenia, czy tak do upojenia będziesz na poczekaniu tworzyć mit o lockdownie? Ze nie zapytam, skąd chciałabyś wziąć "milicję" do tych urojonych dyskusji, przywieziesz ze sobą?
          • snakelilith Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 11:51
            kk345 napisała:

> Ze nie zapytam, skąd chciałabyś wziąć "milicję" do tych urojonych dyskusji, przywieziesz ze
            > sobą?

big_grin
            • szalona-matematyczka Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 12:38
              Milicje polska widzialam w akcji jak gonila ludzi po lasach albo szykanowala ludzi czekajacych na odbior jedzenia. Albo jak mowila dziewczynie, ze dalaby jej w mo....Tzn. filmy widzialam, nie mialam "zaszczytu" miec kontakt z taka men#da.
              • szalona-matematyczka Re: Lockdown - Warszawa, Gdansk 08.10.20, 12:40
                I wlasnie dlatego wole dopytac u autochtonow, jak wyglada sytuacja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka