pytajacakinga 09.10.20, 13:45 Drogie emamy a czym to leczą tego covida? Pytanie do tych co miały i przeszły lekko jakie lekarstwa przepisał Wam lekarz? Czy tylko tak sobie siedziałyscie w domu biorąc gripex🤔 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ichi51e Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 13:49 Raczej siedzialy w domu pijac syrop z cebuli tera flu etc - leczysz objawowo po prostu (z uwzglednieniem potencjalnego zapalenia pluc wiec pewnie lekarze daja antybiotyk “oslonowo”) Odpowiedz Link Zgłoś
nowel1 Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 16:57 ichi51e napisała: > Raczej siedzialy w domu pijac syrop z cebuli tera flu etc - leczysz objawowo po > prostu (z uwzglednieniem potencjalnego zapalenia pluc wiec pewnie lekarze daja > antybiotyk “oslonowo”) > Nie, nie dają. Nie istnieje zapobieganie zapaleniu płuc w SARS -Covid 19 przy użyciu antybiotyku. Odpowiedz Link Zgłoś
arim28 Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 13:52 Aspiryna - pomagala przy problemach w oddychaniu, na bole konczyn i bol glowy. Cale duze opakowanie mi poszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 17:42 Arim, Ciebie też to dopadło? 😬 Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 13:55 Mleko z miodem + paracetamol (1 tabletka) Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 14:05 Ja przez dwa dni brałam końskie dawki witaminy d i c (4 witaminy d na raz, co 1-2h witaminę c 1000mg). Tyle że witaminę d i rutinoscorbin brałam już od kilku miesięcy profilaktycznie-jak widać nie uchroniła mnie przed zakażeniem... No i oczywiście leki przeciwgorączkowe (Apap) i inhalacje z soli fizjologicznej na kaszel. Odpowiedz Link Zgłoś
motyllica Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 16:46 Nie wiedziałaś że wit.c nie chroni przed chorobami ani nie skraca ich przebiegu? Naukowcy dawno to udowodnili Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 21:03 motyllica napisała: > Nie wiedziałaś że wit.c nie chroni przed chorobami ani nie skraca ich przebiegu > ? Naukowcy dawno to udowodnili Czy ja wiem... W USA pacjentów z covidem leczyli witaminą c. A czy faktycznie nie działa? Przeszłam 👑 łagodnie mimo "chorób współistniejących". Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 21:09 Pierwszy z brzegu artykuł: intenson.pl/blogs/blog/witamina-c-w-walce-z-koronawirusem-wyniki-badan-zespolu-medycznego Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 22:07 Ja Chinolom nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 22:40 milupaa napisała: > Ja Chinolom nie wierzę. Ale to nie tylko Chinole o tym mówili/pisali. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 22:05 motyllica napisała: > Nie wiedziałaś że wit.c nie chroni przed chorobami ani nie skraca ich przebiegu > ? Naukowcy dawno to udowodnili Racja. Jeśli ktoś nie ma niedoborów w całości się wydala. To po prostu sposób na wyciąganie od ludzi kasy na niepotrzebne leki. Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Pytanie do tych co miały covid 10.10.20, 18:17 fibi00 napisała: > Ja przez dwa dni brałam końskie dawki witaminy d i c (4 witaminy d na raz, co 1 > -2h witaminę c 1000mg). rany! witaminy na wirusa Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Pytanie do tych co miały covid 10.10.20, 21:13 mama303 napisała: > fibi00 napisała: > > > Ja przez dwa dni brałam końskie dawki witaminy d i c (4 witaminy d na raz > , co 1 > > -2h witaminę c 1000mg). > > rany! witaminy na wirusa > Witamina c pomaga organizmowi zwalczyć wirusy. W stanach leczyli tak pacjentów z covidem. Można w to wierzyć lub nie ale jak już się zachoruje to człowiek wszystkiego się chwyta. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: Pytanie do tych co miały covid 12.10.20, 17:13 Przeciez Trumpa leczyli min witaminami, nie ma z czego brechac. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Pytanie do tych co miały covid 12.10.20, 18:37 nutella_fan napisała: > Przeciez Trumpa leczyli min witaminami, nie ma z czego brechac. I eksperymentalnym coctailem preciwcial, konskimi dawkami sterydow I lekow p/wirusowych. Na pewno mu te witaminy pomogly 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
summerland Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 16:30 Takie wielkie halo a i tak samemu trzeba sobie pomoc donowymi sposobami. Ale testy trzeba robic, szczepionki nie wiadomo z czego, granice zamykaja, gospodarki krajiw rozwalaja Odpowiedz Link Zgłoś
koszykpoziomek Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 16:56 Na początku paracetamol po 1000, ibubrom po 400. Co mnie zaskoczyło paracetamol tym razem był skuteczniejszy po ibupromie było mi niedobrze. Ja nie goraczkowalam tylko bolalo mnie wszystko, chyba nawet włosy. Antybiotyk dostałam ponieważ kaszel, który pojawił się w 3 tygodniu choroby nasilał się zamiast przechodzić. W kwietniu antybiotykiem pierwszego rzutu była azytromycyna na 6 dni. Ten sam lek dostał mój syn mimo ujemnego wymazu, decyzja po pobycie na izbie w zakaznym. No i w końcu dostałam leki wziewne, które towarzyszą mi do dzisiaj i nie zanosi się żebym z nich zrezygnowała. Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 21:18 summerland napisała: > Takie wielkie halo a i tak samemu trzeba sobie pomoc donowymi sposobami. Ale te > sty trzeba robic, szczepionki nie wiadomo z czego, granice zamykaja, gospodarki > krajiw rozwalaja Racja😉 Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 16:40 Leczy się objawowo. Wyłacznie. Ja- skąpoobjawowa- po prostu odpoczywalam, spałam. Mój Ojciec dość ciężki przegieg, zważywszy wiek i choroby współistniejące- antybiotyki ( nawet dwa), żeby nie doszło do nadkażenia bakteryjnego, tlenoterapia domowa, Mucosolvan - nebulizacja, oklepywanie, leki wykrztuśne a gdy miał gorączke ( na szczęście krótko) lek obnizający temperaturę. Jak pojawiła się biegunka - leki przeciwbiegunkowe i elektrolity. Pił więcej niz zwykle. Przy zapaleniu spojówek - krople z antybiotykiem Lekkostrawna dieta. Potem był sporo na świezym powietrzu, dobre odzywienie. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 17:36 lwica_24 napisała: > Leczy się objawowo. Wyłacznie. > Ja- skąpoobjawowa- po prostu odpoczywalam, spałam. > Mój Ojciec dość ciężki przegieg, zważywszy wiek i choroby współistniejące- anty > biotyki ( nawet dwa), żeby nie doszło do nadkażenia bakteryjnego, Lekarzem nie jestem ale nie wiem czy antybiotyk podczas wirusówki to coś dobrego... Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 17:53 Ja jestem. Są sytuacje, w których podaje sie antybiotyk osłonowo w celu uniknięcia nadkażenia bakteryjnego. W tym przypadku ( zapalenie płuc) uratował ojcu życie. I tlenoterapia i podany na ostro dozylnie steryd. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 21:12 Jaki antybiotyk podawano? Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Pytanie do tych co miały covid 10.10.20, 13:11 Początkowo przez dobę Zinnat 500 mg a potem, Levoxę też 500 mg. Odpowiedz Link Zgłoś
widosna Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 21:52 Również proszę o odpowiedz jaki antybiotyk podawano? Dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
piszaca.zza.swiatow Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 16:59 Ja brałam nowalgine jak mnie głowa mocno bolała, poza tym nic. Gorączki i kaszlu nie miałam Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 17:05 a co? lecisz do apteki zrobić zapasy? Odpowiedz Link Zgłoś
pytajacakinga Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 21:00 piataziuta napisała: > a co? > lecisz do apteki zrobić zapasy? Po co do apteki? Zapasy takich leków to miałam zawsze. Antybiotyk może wypisać tylko lekarz. Z ciekawości pytam😊 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 21:03 Przeciez kazda prawdziwa matka polka ma w apteczce antybiotyk na zapas... Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 21:41 Ja mam a jakże Dziecko moje każde zapalenie krtani liczyło antybiotykiem na zapalenie oskrzeli, a gorączka i biegunka to na milion procent Zum. Wiec na wyjazdy zawsze miałam wykupiony antybiotyk bo o ile zrobienie badania crp i morfologii i moczu na urlopie nie stanowi problemu, to znalezienie sensownego pediatry, a jednocześnie takiego, który nie znając dziecka i jego historii chorób przepisze od razu antybiotyk, to graniczy z cudem. Po jednym takim wyjeździe, kiedy to pani dr po badaniu moczu, niejednoznacznie mogła ocenić czy to Zum czy coś innego i kazała czekać, trafiliśmy na 11 dni do szpitala. Nie miałam siły walczyć, bo bym na babę skargę napisała Ale fakt, na COVID nie zamierzam nic kupować Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 21:47 e-ness napisała: > Ja mam a jakże > Dziecko moje każde zapalenie krtani liczyło antybiotykiem na zapalenie oskrzel > i, Antybiotyk na zapalenie krtani? Mój syn miał 3 razy zapalenie krtani, za pierwszym razem laryngolog przepisał antybiotyk. Po dwóch tygodniach znów dostał zapalenie krtani! Pediatra kiedy usłyszała że ledwo co skończyliśmy brać antybiotyk na zapalenie krtani nawet nie skierowała nas do laryngologa tylko zaleciła inne leczenie (syrop i inhalacje z soli fizjologicznej). Trzecie i ostatnie zapalenie krtani syn miał jakiś rok później-tez obyło się bez antybiotyku. No chyba że u was to zapalenie krtani zawsze kończyło się zapaleniem oskrzeli i dlatego ten antybiotyk był podawany. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 22:14 Ja miałam kilka razy zapalenie krtani i zawsze było leczonie antybiotykiem, jak tylko przestawalam mówić . Nie miałam nigdy żadnego dziwnego nawrotu po 2 tygodniach, to nie jest możliwe jeśli się prawidłowo brało leki. Odpowiedz Link Zgłoś
fibi00 Re: Pytanie do tych co miały covid 09.10.20, 22:46 milupaa napisała: > Ja miałam kilka razy zapalenie krtani i zawsze było leczonie antybiotykiem, jak > tylko przestawalam mówić . Nie miałam nigdy żadnego dziwnego nawrotu po 2 tygo > dniach, to nie jest możliwe jeśli się prawidłowo brało leki. Zapalenie krtani to najczęściej infekcja wirusowa więc nie leczy się jej antybiotykiem. Ale pewnie są lekarze którzy każde zapalnie krtani leczą antybiotykiem- czasem zupełnie niepotrzebnie. Odpowiedz Link Zgłoś
lwica_24 Re: Pytanie do tych co miały covid 10.10.20, 18:12 Zapalenie krtani może być nadkażone bakteryjnie i wtedy nie zlecenie antybiotyku jest błędem w sztuce. Jestem przeciwniczka nadużywania antybiotyków, ale są sytuacje, w których są niezbędne. Dzis w dobie e-recept antybiotyk w apteczce nie jest konieczny, ale...czasem warto go miec ( wakacje, utrudniony dostęp do apteki). Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Pytanie do tych co miały covid 10.10.20, 17:37 Zapalenie krtani kończyło się zapaleniem oskrzeli jako powikłaniem, stad konieczność wprowadzenia antybiotyku Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Pytanie do tych co miały covid 10.10.20, 21:35 * zapalenie krtani kończyło antybiotykiem Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Pytanie do tych co miały covid 12.10.20, 16:23 e-ness napisała: > Ja mam a jakże > Dziecko moje każde zapalenie krtani liczyło antybiotykiem na zapalenie oskrzel > i, a gorączka i biegunka to na milion procent Zum. Wiec na wyjazdy zawsze miała > m wykupiony antybiotyk bo o ile zrobienie badania crp i morfologii i moczu na u Kto ci coś takiego poradził i jeszcze przepisał antybiotyki "na zapas"? Odpowiedz Link Zgłoś