Dodaj do ulubionych

Help - kwarantanna

11.10.20, 20:42
Dziewczyny mam pytanie.
Dziecko bylo w szkole, w 5 rzedzie, jedna godzina lekcyjna - pani byla w przylbicy i masce no ale pani okazala sie ze ma korone wiec Dyrekcja napisala w sobote ze wszyscy i dziecko i rodzina bedzie objeta kwarantanna.

I teraz mam pytanie, bo mam wazny zabieg za pare dni na ktory czekam wieki i musze go miec sad

Czy jesli zrobie dziecku wymaz prywatnie i wyjdzie mu negatywny ( to juz bedzie ta wlasciwa 7 doba po kontakcie wiec mozemy zrobic) - to czy wtedy kwarantanna nie bedzie nalozona z automatu rowniez na nas, czy my rowniez musimy miec wymazy zeby nas nie objela i zebym mogla miec zabieg?

Bede wdzieczna za pomoc.
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Help - kwarantanna 11.10.20, 20:49
      Podobno prywatne testy nie mają żadnej mocy jeśli chodzi o zwalnianie z kwarantanny
      • leann32 Re: Help - kwarantanna 11.10.20, 21:02
        To sa platne testy ale robione w namiocie pod szpitalem i mowili ze sanepid je uznaje wrecz widzi w systemie.
        O kwarantannie pisala dyrekcja ponoc juz rozmawiali z sanepidem.
    • daniela34 Re: Help - kwarantanna 11.10.20, 20:50
      Sanepid z tego co wiem nie bardzo uznaje prywatne negatywne wyniki.
    • mak_z_figa Re: Help - kwarantanna 11.10.20, 20:52
      W środę dostałam informację, że nauczyciel lub nauczycielka mojego dziecka na covid. Czwartek i piątek lekcje były nadal stacjonarnie. W sobotę przyszła decyzja, że od jutra tydzień nauki zdalnej. Jak do tej pory żadnej informacji o kwarantannie nie dostaliśmy. Ani ze szkoły, ani z sanepidu. U koleżanki podobna sytuacja, a szkoła nie dostała zgody sanepidu na lekcje online.
      Wiem, że co sanepid, to inna decyzja. Ale wątpię w kwarantannę dla rodzin.
      • little_fish Re: Help - kwarantanna 11.10.20, 20:54
        U mnie w mieście w przypadku chorego nauczyciela na kwarantannie wylądowali uczniowie i ich rodziny. Więc ja bym tak nie wątpiła
        • mama0208 Re: Help - kwarantanna 11.10.20, 20:58
          U nas też nauczyciel był chory i cała klasa miała nadzór epidemiologiczny wraz z rodzeństwem chodzących do innych klas. Dzieciaki były w domu ok tygodnia ale dorośli mieli obowiązek obserwować. Mąż normalnie pracował
        • julita165 Re: Help - kwarantanna 11.10.20, 21:05
          U mnie tez. Uczniowie + domownicy
        • tereso Re: Help - kwarantanna 11.10.20, 21:43
          Ja jestem w takiej sytuacji, na kwarantannie.
    • hanusinamama Re: Help - kwarantanna 11.10.20, 20:53
      I tak do zabiegu musisz miec test. Ja bym dziecku nie robiła tylko tobie.
    • jak_matrioszka Re: Help - kwarantanna 11.10.20, 20:57
      Ty lepiej policz, czy ten zabieg masz jeszcze w kwarantannie, czy juz po, bo to pewniejsze. Ewentualnie sie wyprowadz do kogokolwiek az do dnia zabiegu.
      • leann32 Re: Help - kwarantanna 11.10.20, 21:02
        W trakcie, to pewne.
    • leann32 Re: Help - kwarantanna 11.10.20, 21:03
      No ale to dopoki sanepid do mnie nie zadzwoni to co mam robic? Moge wyjsc z domu? Info jest od dyrekcji ktora napisaa ze mamy sie stosowac ale to chyba nie ma mocy prawnej?!
      • ela.dzi Re: Help - kwarantanna 11.10.20, 21:09
        Nie ma żadnej mocy prawnej, zwłaszcza, że jesteś kontaktem kontaktu. Masz możliwość zostawienia dziecka z ojcem i wyprowadzki do czasu zabiegu ?
        • leann32 Re: Help - kwarantanna 11.10.20, 21:15
          Nie, poza tym kontakt tzn ta lekcja byla tydzien temu
          • gajmal Re: Help - kwarantanna 11.10.20, 21:56
            Kwarantannę liczy się 10 dni od kontaktu....czyli zaraz Ci się skończy
            • ela.dzi Re: Help - kwarantanna 11.10.20, 22:02
              Też fakt.
    • cruella_demon Re: Help - kwarantanna 11.10.20, 22:05
      Jezu.
      Kwarantannę ustala sanepid.
      Póki nie masz telefonu z sanepidu o odsiadce, to jesteś wolna jak ten ptak wink
      • leann32 Re: Help - kwarantanna 11.10.20, 22:19
        No a mail ze szkoly? Oni juz z sanepidem rozmawiali. Napisali ze jestesmy objeci ale to rozumiem nie jest to samo co info z sanepidu?
        • ela.dzi Re: Help - kwarantanna 11.10.20, 22:37
          Sanepid może to podjąć całkiem inną decyzję np. tylko dzieci w pierwszym rzędzie i ich rodziny. Żeby były jasne wytyczne, to nie byłoby takiego bałaganu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka