swiezynka77 12.10.20, 11:51 czy ktoś widział oficjalną wykładnię rozporządzenia, czy jazda rowerem jest uprawianiem sportu wyłączającym konieczność noszenia maski? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosmos_pierzasty Re: rower a maska 12.10.20, 11:54 Też jestem ciekawa. Szczególnie na wsi, na pustej drodze. Wszyscy powtarzają tylko tekst o 'terenach miejskich', ale, kurczę, na wsiach jest mnóstwo dróg, które nie biegną przez las, a jednak są praktycznie puste. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: rower a maska 12.10.20, 13:22 A co, jak jedziesz na zakupy to nagle jest to groźne, a jak jedziesz trenować już mniej? Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: rower a maska 12.10.20, 12:18 Nie wydziwiaj, jeśli jedziesz rowerem do pracy/sklepu załóż cieńszą maseczkę. Jeśli chcesz pouprawiać kolarstwo to nie zakładaj maseczki tylko pamiętaj, żeby wziąć rower sportowy i odpowiedni strój. I będzie git. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: rower a maska 12.10.20, 12:41 Też mnie to ciekawi, bo często jeżdżą w terenie wiejskim, ale zabudowanym. I nie wiem, czy jadąc bez maski łamie przepisy, czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: rower a maska 12.10.20, 12:47 Poświęciłam trochę czasu i sięgnęłam do źródła. Rozporządzenie z 9 października mówi o tym, że obowiązku zasłaniania twarzy nie stosuje się w przypadku "osoby uprawiającej sport". Kropka, bez dopisku że osoba musi uprawiać wyczynowo czy w gaciach z lycry. Dokładnie jest to paragraf 27, ust 3 pkt 11. Zapisałam to sobie na komórce i nie zamierzam zasłaniać się jadąc rowerem, bo nie ma to najmniejszego sensu, a nie ma sposobu żeby nie parowały okulary, i żeby zwyczajnie nie brakowało powietrza. Uprzedzając argument o maskach antysmogowych - nie korzystałam z nich z tego samego powodu, mimo że smog realnie jest w powietrzu na zewnątrz. Koleżanka próbowała i się poddała, bo w okularach nie dała rady. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: rower a maska 12.10.20, 12:57 Dzięki, właśnie sfotografowałam sobie Twój wpis, by wiedzieć, na co w razie czego się powołać (policji też u nas na drogach nie ma, ale to szczegół). Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: rower a maska 12.10.20, 13:07 Moze lepiej zrob zrzut ekranu z tym rozporzadzeniem, a nie wpis anonimowej komcionautki xd Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: rower a maska 12.10.20, 13:26 Chodzi mi o numerki - u mnie i tak małe szansę na kontrolę. Ale dzięki za podpowiedź. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: rower a maska 12.10.20, 13:59 ja również zajrzałam do źródła, ale już na stronie gov.pl zapis jest interpretowany inaczej: TRENINGI NA OTWARTEJ PRZESTRZENI I WSPÓŁZAWODNICTWO SPORTOWE Osoby uprawiające sport wyczynowo są zwolnione z obowiązku zakrywania ust i nosa. Z tego obowiązku nie są zwolnione osoby, które uprawiają sport rekreacyjnie, chyba, że np. biegają na terenie lasów, parku, zieleńca, ogrodu botanicznego, ogrodu zabytkowego, rodzinnego ogródka działkowego i plaży. Obowiązuje: od 10 października 2020 Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: rower a maska 12.10.20, 15:44 O ile wiem, źródłem prawa są jednak teksty opublikowane w dzienniku ustaw a nie ich interpretacje na stronach, nawet tych z gov w nazwie. A w rozporządzeniu nie ma nic o wyczynowości. anyway, myślę że poza miastem, wsią nie ma się tym w ogóle co przejmować. Pewnie jadąc do pracy wsadzę pro forma nos w chustkę jak będę na dużym skrzyżowaniu, i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: rower a maska 12.10.20, 15:50 Twoje informacje nt źródeł prawa mogą być nieaktualne od 5 lat... rozporządzenie, które jest niekonstytucyjne, interpretować może legalnie organ rządowy :-o zastanawiam się jakie wytyczne będzie miała policja bo szkoda mi nerwów na kłótnie z nimi, nawet jeśli racja jest po mojej stronie. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: rower a maska 12.10.20, 16:07 Tia. Także mówię, na dużym skrzyżowaniu gdzie istnieje ryzyko że faktycznie ktoś może chcieć ten madat wystawić, pewnie wsadzę pro forma nos w chustkę. Ale jadąc długaśnym mostem czy na zadupiastej uliczce już nie. Tak samo robiłam na wiosnę, gdy sama jazda rowerem była podejrzana. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: rower a maska 13.10.20, 16:12 To znaczy, że koleżanka miała źle dobraną maskę. Maska powinna przylegać ściśle, żeby ciepłe powietrze nie wydostawało się na okulary. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: rower a maska 14.10.20, 11:54 A wiesz, że maska nie jest szczelna - materiał to nie folia - i to powietrze i tak sie wydostaje, bo musi? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: rower a maska 12.10.20, 13:32 Kobiety nie powinny jeździć rowerem, wywołuje to bowiem bardzo groźną tzw. "rowerową twarz" ("bicycle face"). Objawy to m.in.: -rumieniec lub bladość policzków, - zaciśnięte usta, - cienie pod oczami - wyraz zmęczenia na twarzy - wyłupiaste oczy. Także jeździj dalej, a maseczkę będziesz musiała nosić na stałe. Tu masz szczegóły: tiny.pl/7l3ws Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: rower a maska 12.10.20, 13:37 Patrz Panie, a jeszcze w zeszłym roku w tej dacie nie mogłam kupić masek antysmogowych, ba nawet ematki deklarowały że z dziećmi chodzą na spacery w takowych. Rowerzyści, biegacze prawie wszyscy zamaskowani a dzisiaj nawet koronkowa "szmata" na twarzy przeszkadza ;P Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: rower a maska 12.10.20, 13:40 > Uprzedzając argument o maskach antysmogowych - nie korzystałam z nich z tego samego powodu, mimo że > smog realnie jest w powietrzu na zewnątrz. Koleżanka próbowała i się poddała, bo w okularach nie dała rady. I tłumów w maskach antysmogowych wcale nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: rower a maska 12.10.20, 13:48 "Rowerzyści, biegacze prawie wszyscy zamaskowani a dzisiaj nawet koronkowa "szmata" na twarzy przeszkadza ;P" Dokładnie. Negacjonizm się szerzy nawet na jednym z najbardziej spanikowanych forów w kraju. Otwarcie piszą, ze będą jeździć i propagować aerozol. Mam nadzieję, ze zaraz tu przyjdą zwolennicy szmatki i zrobią porządek Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: rower a maska 12.10.20, 13:42 Wiosną mieliśmy tu opinie, ze to rowerzyści są najgorszymi "propagatorami aerozolu", a dzisiaj liczą się już tylko regulacje w sprawie mandatu? Mam nadzieję, ze kowidianie Wam wytłumaczą, że jazda na rowerze to egoizm i zabijanie ludzi Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: rower a maska 12.10.20, 16:18 To wręcz ludobójstwo, nie bójmy nazwać się rzeczy po imieniu... Odpowiedz Link Zgłoś
hexella Re: rower a maska 12.10.20, 16:22 Zwłaszcza, że coraz częściej mówi się o tym, że to jazda na rowerze była przyczyną wyginięcia dinozaurów. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: rower a maska 12.10.20, 16:23 nie większe niż jazda zatłoczonym autobusem Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: rower a maska 13.10.20, 16:02 www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/rzad-kluczy-w-sprawie-maseczek-i-luzuje-obostrzenia-koronawirus-w-polsce/6etm727 Odpowiedz Link Zgłoś
ola_fatyga Re: rower a maska 13.10.20, 20:24 Cała Polska śpiewa z nami WYPIERDALAĆ Z MASECZKAMI !!! Odpowiedz Link Zgłoś
starzystka_gazety Re: rower a maska 13.10.20, 21:02 W sprawie samochodu czy roweru zamierzam powoływać się na USTAWĘ z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym. Zgodnie z art. Art. 3. 1. Uczestnik ruchu i inna osoba znajdująca się na drodze są obowiązani zachować ostrożność albo gdy ustawa tego wymaga – szczególną ostrożność, unikać wszelkiego działania, które mogłoby spowodować zagrożenie bezpieczeństwa lub porządku ruchu drogowego, ruch ten utrudnić albo w związku z ruchem zakłócić spokój lub porządek publiczny oraz narazić kogokolwiek na szkodę. Przez działanie rozumie się również zaniechanie. Dla mnie takie zagrożenie może stanowić maseczka, a jak policja uważa inaczej niech kieruje sprawę do sądu, wolę gadać z sędzią niż policjantem. Na rowerze jeszcze nie byłam od czasu nowych obostrzeń, ale wcześniej jeździłam bez, chyba że chodziło o krótki dystans między dwoma bibliotekami, które obskakiwałam jedną maseczką. Za kierownicą w ogóle nie bawię się w detale, bezpieczeństwo na drodze przede wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
barattolina Re: rower a maska 13.10.20, 22:02 naszosie.pl/2020/10/13/amatorzy-podczas-jazdy-rowerem-zawsze-w-maseczkach/ I pojęcie sportu wyczynowego: prawosportowe.pl/a/pojecie-sportu-wyczynowego-w-prawie-unii-europejskiej Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: rower a maska 13.10.20, 22:07 Podczas konferencji prasowej zadano to pytaniem. Sport, w tym jazdą na rowerze BEZ maseczek. Ja jeżdżę bez. Policja mnie nie zatrzymała, mimi że przejeżdżałam obok patrolu. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: rower a maska 13.10.20, 22:10 Co ciekawe, Rozporządzenie dopuszcza jazdę konno bez maseczek, ale w sumie czy ktoś obiecywał, że prawo będzie logiczne? Odpowiedz Link Zgłoś