bei Re: Thermomix 12.10.20, 13:35 Jeśli masz w kuchni mało sprzętu, mało garnków, mało czasu na gotowanie, i mało ludzi do wykarmienia to bierz Odpowiedz Link Zgłoś
mama333 Re: Thermomix 12.10.20, 13:39 Ja bym drugi raz nie kupiła . Używam do placków ziemniaczanych i ciasta na pierogi. Wolę gotować tradycyjne i mąż twierdzi że moje potrawy z "garnków" są smaczniejsze niż Z TM Odpowiedz Link Zgłoś
seaborgium Re: Thermomix 12.10.20, 13:56 Właśnie mało mam, bo zanim mi się dzieci urodziły to w domu prawie nie jadłam, albo na wynos. A teraz powoli wszystko kupuję. I denerwuje mnie stanie pół dnia w kuchni, bo ciągle tylko na śniadanie placuszki albo naleśniki, obiad wiadomo musi być, potem przedszkolak chce zupę na podwieczorek, a na kolację znowu placki albo jajecznica. A w międzyczasie mamusiu zróbmy babeczki, mamusiu zrób pizzę, mamusiu chcę ciasteczka. Już bym chciała powoli do pracy wracać, a nie mam kiedy, bo ciągle stoję przy garach Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Thermomix 12.10.20, 17:44 To bierz, ja nie znoszę gotować, tm pozwolił mi przetrwać trudne czasy. Uwielbiam piec z jego pomocą, mam też kilka ulubionych dań z tm, ale nie gotuję w nim jajek ani wody na herbatę... Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Thermomix 13.10.20, 03:30 Świetna jest funkcja gotowania na parze Z tego korzystam najczęściej Wyrabiania ciast Idealne kruche, drożdżowe Pizza to jakieś 5 minut od ciasta przez sos i ser No później to już trochę dłużej, ale samo przygotowanie składników moment Kasza ryż - idealne Już tylko ten sposób gotuje Zupy zdecydowanie wole tradycyjnie gotować Ale już na krem wlewam tam i miksuje po ugotowaniu, smaczniejsze są Surówki szybko, domowy majonez, sos tatarski Odpowiedz Link Zgłoś
pojechalamsedolasu Re: Thermomix 12.10.20, 13:38 brać!jestem mega zadowolona, mam ponad dwa lata i tylko go używam. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Thermomix 12.10.20, 13:40 ja mam wersję lidlowską jestem zadowolona, za te pieniadze warto po stokroć za 6 tys? wątpię Odpowiedz Link Zgłoś
pojechalamsedolasu Re: Thermomix 12.10.20, 13:45 ja płąciłam niecałe 5 tys. moze już podrożał...ale wtedy była promocja raty 0%, skorzystałam i naprawdę polecam Odpowiedz Link Zgłoś
seaborgium Re: Thermomix 12.10.20, 13:50 Myślałam o lidlomixie, ale trochę się boję o jakość, bo miałam od nich kilka drobnych sprzętów i wszystkie padły. Odpowiedz Link Zgłoś
kitty4 Re: Thermomix 12.10.20, 15:21 Kotejka - Znaczy się nie masz Thermomix'a ale Lidlomix ? Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Thermomix 12.10.20, 16:52 kitty4 napisała: > Kotejka - Znaczy się nie masz Thermomix'a ale Lidlomix ? No idea jest taka sama - mikser z funkcja podgrzewania Rzecz wygodna, ale nie warta 6 tys Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Thermomix 12.10.20, 13:44 Jeśli masz za dużo pieniędzy i nie przeszkadza ci kupowanie rzeczy za drogich 5x oraz nienawidzisz gotowania, to tak. Odpowiedz Link Zgłoś
seaborgium Re: Thermomix 12.10.20, 13:51 Lubię gotować, dzieci mi z 500+ sfinansują Odpowiedz Link Zgłoś
pitupitt Re: Thermomix 12.10.20, 13:46 Jeżeli dają, to brać, ale nie kupować, bo ten wynalazek nie jest tyle wart. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Thermomix 12.10.20, 13:51 Przecież to zależy od wielu czynników - jak dużą masz rodzinę (thermomix jest bardzo mały), jakie są wasze preferencje kulinarne, czy lubicie gotować i czy macie miejsce w kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
jkl13 Re: Thermomix 12.10.20, 13:53 Brać, jeśli nie potrafisz w ogóle gotować i nie masz w kuchni żadnego noża ani garnka. Ani patelni. Oraz karmisz max 3 osoby, w tym malutkie dziecko jadające mikro-porcje. Koleżanka ma i jest mega zadowolona. Ale… ona nie potrafi gotować. W ogóle, nic, do 40-tki nie robiła nigdy w życiu żadnych kotletów czy zupy. Żadnej. Dla jej rodziny termomix to wybawienie, choć częściej "gotuje" w nim jej córka. I jedzą tam praktycznie 2 osoby, bo dziecko jest wybredne i niejadkowe (mimo tego, że gotuje, to jeść nie chce). Wystarcza akurat na 1 posiłek, nic nie zostaje. Ja gotować potrafię, karmię 4-osobową rodzinę (w tym 3 facetów) i porcja z termomixa to najwyżej jako przystawka by się nadawała. U mnie zdecydowanie bardziej sprawdza się robot planetarny, który wszystko posieka, poszatkuje, wywałkuje, wymiesza, bo garnek czy na patelnię potrafię sama obsłużyć Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Thermomix 12.10.20, 13:56 U mnie to samo, planetarny ma dużo więcej przydatnych funkcji niż thermomix, bo mogę np. zetrzeć ser w wióry, posiekać ogórki na mizerię, zmielić mięso lub rozwałkować ciasto. Thermomix i lidlomix sieka wszystko jak malakser. Moim zdaniem jedyna przewaga TM nad robotem planetarnym, to robienie jedzenia dla niemowlaka i tu by się kończyły jego zalety. Odpowiedz Link Zgłoś
dr.amy.farrah.fowler Re: Thermomix 12.10.20, 13:59 Jest świetny jako generator papek (zupy-kremy i pasza dla niemowląt) oraz sosów (np. sos holenderski wychodzi obłędny), dżemów, czatnejów i innych takich. Oraz niektórych ciast. Ale to w sumie tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
pojechalamsedolasu Re: Thermomix 12.10.20, 13:56 o matko...u mnie cztery osoby na stanie i spokojnie nam wystarcza. Uwielbiam jak opinię wydają osoby, które nigdy nawet nie spróbowały z czym to się je Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Thermomix 12.10.20, 13:57 Ja wielokrotnie używałam, bo rodzice mają, a ja często u nich gotuję. Nie sprawdza się. Odpowiedz Link Zgłoś
anatewka11 Re: Thermomix 12.10.20, 13:53 Kupiłam za 1 tys używany TM5 od koleżanki i bardzo fajna rzecz. Zwłaszcza do ciasta drożdżowego uwielbiam ale 6 tys bym nie dała. Przerost formy nad treścią 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Thermomix 12.10.20, 13:57 Do ciasta drożdżowego nada się każdy robot za tysiaka. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Thermomix 12.10.20, 14:02 Mnie zwykły mikser za 60 zł z hakami wystarcza do ciasta drożdżowego. Po co do tego robot? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Thermomix 12.10.20, 15:37 Żeby stał i sam mieszał ciasto, kiedy ja siedzę na tarasie i piję latte. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Thermomix 12.10.20, 16:25 berdebul napisała: > Żeby stał i sam mieszał ciasto, kiedy ja siedzę na tarasie i piję latte. A ja lubię patrzeć jak ciasto robi się coraz gładsze i gładsze, znikają grudki, pojawiają się pęcherzyki powietrza. Latte piję kiedy ono rośnie Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Thermomix 06.11.20, 18:16 Do coasta drożdżowego, na pizze i chleb nada się każdy robot planetarny, nawet najtanszy. Za powiedzmy 2 stowki. Odpowiedz Link Zgłoś
anatewka11 Re: Thermomix 12.10.20, 15:03 No to mam za tysiaka 😁 Za 6 bym nie kupiła. Odpowiedz Link Zgłoś
mesiima Re: Thermomix 12.10.20, 14:35 O u mnie stoi i się kurzy, niegdy bym nie kupiła ale teściowa mi podarowała. Za małe porcje dla 4 osobowej rodziny, mi wystarcza mikser i blender. Zupę gotuje tak żeby na 2 dni było, więc z termomiksa odpada, nie lubimy też kremów. A placuszki? No cóż też robię( na pewno nie na śniadanie i kolację) więc jak ci pomoże termomiks w robieniu placuszków? Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Thermomix 12.10.20, 14:47 Mam 3 lata, lubię, używam. Nie miałam pierdylona rzeczy kuchennych, tm kupiłam jak mi blender siadł i już nic innego nie miałam. Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Thermomix 12.10.20, 15:26 To zalezy. Ja kupilam robota kuchennego kenwooda, z funkcja gotowania, ktorej nie uzywam, bo: - Nie lubie robic dokladnie pod przepis - Nudzi mnie dosypywanie skladnikow co kilka minut - Ograniczona liczba przepisow do zrobienia (choc przypuszczam, ze termomix ma wiecej, a i kenwood za doplata takoz) Uzywam robota natomiast do tarcia, szatkowania, i krojenia, np warzyw na zupe, czy zapiekanki, czy salatki. Do robienia ciasta, ubijania piany, wyrabiania drozdzowego, mieszania konfitur (moj ma funkcje podgrzewania). I do zup kremow, shakow, koktailow etc. Generalnie, robot jest uzywany 3 razy w tygodniu. Dla mnie thermomix jest dla ludzi, ktorzy nie bardzo lubia/nie umieja gotowac i lubia gadzety. Robot kuchenny jest do egzekucji czynnosci kuchennych, ale gotujesz Ty. Szwgierka zakupila podrobke Thermomixa z Aldi czy Lidla i po pierwszym gotowaniu byla zachwycona, ale ona zdecydowanie nie czuje sie dobrze w kuchni... I szczerze, jedzenie mnie nie zachwycilo. Podrobka jest podobno tak dobra jak sam T. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Thermomix 12.10.20, 16:28 shmu napisała: > Robot kuchenny jest do egzekucji czynnosci kuchennych, Ścina głowę gdy kucharz przypali kotlety, przesoli ziemniaki, a w cieście będzie zakalec? Odpowiedz Link Zgłoś
shmu Re: Thermomix 12.10.20, 21:46 Hahaha, pomylilo mi sie! Dzieki, usmialam sie! Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: Thermomix 12.10.20, 17:27 Uwielbiam.Jest w moim domu w codziennym użyciu. Przed chwila właśnie zrobiłam w chwilę surówkę z marchewki.Po ostatniej aktualizacji urządzenie myje się jeszcze łatwiej. Bardzo polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
rosie Re: Thermomix 12.10.20, 21:54 lepiej robot planetarny z przystawkami. Mój kenwood jest niezastąpiony. Ciasto drożdżowe i biszkopt jest nieporownywalnie lepszy z kenwooda. I tm nie zmieli mięsa tak jak maszynka do mięsa. W Tm zmieliłam mięso tylko raz, nie nadawało się do jedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
treo.tralve Re: Thermomix 12.10.20, 22:08 miele regularnie, czesciowo zamrożone. jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
greeneyedgirl Re: Thermomix 13.10.20, 10:26 Brać Mam 5os rodzine (ale dzieci małe), starcza nam. Lubię gotować ale zamiast stać nad garem wole się z dziećmi pobawić. To mieszanie i gotowanie jednocześnie - nic nie wykipi, nic nie przypali- to moja ulubiona funkcja. Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Thermomix 13.10.20, 18:48 Kupiłam dopiero TM6, wcześniej nie odczuwałam potrzeby żeby go mieć. Mam 1,5 roku. Umiem gotować, ale bardzo mi się podoba w TM Cookidoo, wgrane przepisy. Mam 3 osobowa rodzinę, zupa jest na 2 dni, drugie dania rzadko gotuję w TM, bo moja rodzina kotletowa. Robię ciasta, dodatki, sosy, surówki i sałatkę jarzynową. Wszystko zależy od finansów. Na pewno nie jest to niezbędna rzecz. Odkąd mam TM jie używam blendera, nie używam robota kuchennego, wielu garnków, miarek o różnych gadżetów, nie mówiąc już o wadze kuchennej. Wiecej tez robię rozmych potraw do których kiedyś nie podchodziłam ze względu na pracochlonnosc. Natomiast nie przekona mnie nikt ze TM świetnie mieli mięso i robi pyszną kawę, bo to bzdura 😊 W ostatniej aktualizacji pojawiły się też nowe programy mycia, rewelacja, już nie trzeba być ręcznie tego garnka i noży oblepionych ciastem. To na duży plus. Odpowiedz Link Zgłoś
seaborgium Re: Thermomix 06.11.20, 18:07 Mam już ponad 2 tygodnie i muszę przyznać, że jestem zachwycona. Ani razu pieczywa nie kupiłam, wszystko piekę sama. Codziennie obiad na parze albo z piekarnika, co drugi dzień ciasto, więc tyłek rośnie. Robiłam już własne masła i wędliny. A najlepsze w nim jest to, że w kuchni mam czysto, sam się myje po gotowaniu i nie muszę rąk brudzić ciastem. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Thermomix 06.11.20, 18:49 I dobrze. Ja mam swój już dziesięć lat lub nawet jedenaście i nadal jestem zadowolona, aczkolwiek pieczywa jeszcze ani razu nie robiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Thermomix 06.11.20, 18:12 Ja powiem nie, bo dla mnie zupełnie nieprzydatny. Ale każdy musi to przeanalizować wedle własnych potrzeb. Odpowiedz Link Zgłoś
emmi-nika Re: Thermomix 06.11.20, 19:17 Brac, zdecydowanie. Ta nowa wersja z ekranem połaczanym z platformą Cocodoo jest super, gotowanie to sama przyjemnosc (qrdę, brzmię jak kryptoreklama, ale naprawde jestem zadowolona). Odpowiedz Link Zgłoś
moze_sprobowac_inaczej Re: Thermomix 07.11.20, 00:01 Ja bym poleciła wypożyczyć na miesiąc i wypróbować o tych u których "stoi i się kurzy" Odpowiedz Link Zgłoś