Dodaj do ulubionych

Zmiana czasu

14.10.20, 06:03
Byłam pewna, że już była. Niemowlak zamiast o 6.30 od tygodnia wstaje o 5.30. wszystkie zegary w domu cyfrowe, myślałam, że same się przestawiły, nawet te w piekarniku, czy ekspresie. Nie wiem, jak przeżyję prawdziwą zmianę czasu sad
Obserwuj wątek
    • iberka Re: Zmiana czasu 14.10.20, 06:20
      Ja myślałam, że już jej nie ma
      • ichi51e Re: Zmiana czasu 14.10.20, 06:36
        Przeciez to zimowy ma zostac...
        • zwyczajnamatka Re: Zmiana czasu 14.10.20, 07:48
          Jeśli ma zostać zimowy to wolę zmianę go pół roku. Nie cierpię czasu zimowego, powinien zostać letni. Wolę jak jest dłużej widno po południu.
          • laura.palmer Re: Zmiana czasu 14.10.20, 08:00
            Przy letnim zimą będzie ciemno do 9, co nie jest dobre dla nikogo, a już najmniej dla dzieci. Czas powinien być zmienny i mam nadzieję, że taki zostanie.
            • berdebul Re: Zmiana czasu 14.10.20, 08:05
              To poczytaj o przyczynach wprowadzenia zmiany czasu. Nie, nie zrobiono tego dla dobra dzieci i nie, nie ma to aktualnie ekonomicznego uzasadnienia. Normalnym czasem dla tej części Europy jest czas zimowy.
              • laura.palmer Re: Zmiana czasu 14.10.20, 08:14
                Nie muszę czytać, bo znam te przyczyny. Przypominam też, że czasy się zmieniły i już nie chodzimy spać o zachodzie słońca. Przy czasie zimowym cały rok we wrześniu słońce będzie zachodzić o 18:00, a w czerwcu wschód będzie chyba o 3:00 w nocy.
                • droch Re: Zmiana czasu 14.10.20, 09:14
                  a w czerwcu wschód będzie chyba o 3:00 w nocy.

W Puńsku nawet wcześniej, 21 czerwca 2021 byłby o 02:53. Normalne? smile
              • sasanka4321 Re: Zmiana czasu 14.10.20, 09:43
                >Normalnym czasem dla tej części Europy jest czas zimowy.

Coz to za okresleie "normalny czas"? ON jest zawsze normalny i taki sam. Ziemia obraca sie tak samo od wiekow. To my sobie, zupelnie dowolnie, uznajemy, przy jakim jej ustawieniu w stosunku do slonca zaczynamy prace w szkolach i urzedach. Prywatni przedsiebiorcy biorac to pod uwage, ustalaja swoje godziny pracy. A czy dana godzina nazywa sie 7:00 czy 8:00 czy moze XYZ, nie ma zadnego znaczenia. Skad tu sie bierze ta ciagle powtarzana opinia, ze istnieje cos takiego jak "normalny" czas dla Europy i reszty swiata?
                • aamarzena Re: Zmiana czasu 14.10.20, 09:45
                  Nie wspominając tym, że Europa nie jest mała i różnice w godzinach wschodu i zachodu słońca są znaczne.
            • wtop.ek Re: Zmiana czasu 14.10.20, 08:30
              Natomiast przy zimowym w połowie Polski latem będzie się robić jasno przed 3 nad ranem, a zmierzch zapadać przed 20 wieczorem.
              • laura.palmer Re: Zmiana czasu 14.10.20, 08:35
                Dlatego napisałam, że powinien być zmienny.
                • wtop.ek Re: Zmiana czasu 14.10.20, 08:40
                  Też tak uważam.
        • aamarzena Re: Zmiana czasu 14.10.20, 09:43
          Na razie złożono/ma zostać złożony projekt ustawy. Decyzji czy i który czas na stałe zostanie nie ma. Przynajmniej wujek Google nie znajduje
    • mallard Re: Zmiana czasu 14.10.20, 07:11
      seaborgium napisał(a):

> wszystkie zegary w domu cyfrowe, myślałam, że same się przestawiły

I ze sterowaniem radiowym?
      • seaborgium Re: Zmiana czasu 14.10.20, 08:34
        Nie
        • mallard Re: Zmiana czasu 14.10.20, 09:44
          seaborgium napisał(a):

> Nie

Takie się same nie przestawiają. 🙂
    • heca7 Re: Zmiana czasu 14.10.20, 08:24
      Nienawidzę zmian czasu. W każdą stronę. Długo się przestawiam i szczerze to mi obojętne , który zostawią byle się to już skończyło uncertain Do dziś pamiętam koszmar tłumaczenia małym dzieciom dlaczego czas się zmienia.
    • andaba Re: Zmiana czasu 14.10.20, 09:09
      Przecież już mieli nie zmieniać?
      Nienawidzę czasu zimoweggo...
      • ga-ti Re: Zmiana czasu 14.10.20, 09:23
        Ja też sad O 15 robi się ciemno, a rano i tak światło się zapala, bo ciemno sad
        • aamarzena Re: Zmiana czasu 14.10.20, 09:47
          O to, dokładnie.
      • koko8 Re: Zmiana czasu 14.10.20, 09:29
        Z tego co pamiętam to PE przegosowal zniesienie zmian czasu od 2021. I chyba miał pozostać czas letni (super). Nie wiem tylko czy bedzie dotyczylo to Polski, bo kazdy rząd ma miec dowolność w tej kwestii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka