rosie Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 17:10 Jeśli myślisz, że to dla dobra kościoła, to się mylisz. Prezes musi się zrehabilitować za Wielkanoc, kiedy to był jedyną osobą w Polsce, ktora zapaliła znicz na grobie matki. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 17:33 nie tylko nie zamkną ale otworzą nowe Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 20:07 Pod wezwaniem metalowych zaspawanych trumien...wejście na wszelki wypadek w kombinezonach po matach odkażajacych. Jak dobrze pójdzie - będzie to najlepsza inscenizacja halloweenowa, bo realistyczna. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 20:52 A skąd te fantazje u ciebie? Wagarowało się na biologii? Wirus nie namnaża się w martwych komórkach. O ile ktoś nie miał życzenia kremacji to zmarłych na covid dotąd chowało się w standardowych, drewnianych trumnach. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 20:08 Akurat tu nie widzę żadnego problemu. Po pierwsze rzecz się będzie działa na zewnątrz. Po drugie - ja idę na grób zapalam znicz. Z nikim się nie spotykam, nie umawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 20:14 Czy osoby tu piszące były kiedyś na cmentarzu 1 listopada? Czy widziały, w jakim wieku są ludzie, odwiedzający groby? Mam wrażenie, że nagonka na staruchow trwa nadal. W tym roku nie zobaczę odwiedzających, na cmentarz pójdę na początku tygodnia, ale zwykle przy grobach widzę ludzi w różnym wieku, z przewagą draczej trzydziestoma - czterdziestolatków niż osiemdziesieciolatkow. Podobnie, na niedzielne msze chodzą ludzie starsi, młodsi i zupełnie młodzi. Może to taka zacofana dzielnica, może odnoszę mylne wrażenie ale widuje zmierzające do kościoła i młode matki z dziećmi, i babcie. Mężczyzn jest chyba zdecydowanie najmniej, chyba że idą z innych kierunków a ja widzę tylko jedna ulice. Rząd rozdał wam palki, a znalezienie wroga i walnięcie go ta pałka w łeb zostawił do swobodnego wyboru. Wybór został wykonany. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 20:21 cku - dasz mi linka do tych statystyk o mniejszej śmiertelności w 2020 niż w 2019 r, o których pisałaś/ Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 20:24 konkret24.tvn24.pl/zdrowie,110/wzrost-liczby-zgonow-w-polsce-w-sierpniu-i-wrzesniu-to-pierwsze-sygnaly-trzeba-poczekac,1034134.html Tu czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 20:28 A tu jezzcze o zgonach w okresie marzec-maj forsal.pl/lifestyle/zdrowie/artykuly/7780091,gus-podczas-epidemii-zmarlo-nie-wiecej-osob-niz-w-tym-okresie-w-poprzednich-latach.htm Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 21:00 Czyimi? Rządu? Ochrona ludzi srarych ma polegać na ich zamknięciu a ochrona młodych na otwarciu szkół, basenów, klubów? Jeżeli ktoś pójdzie na cmentarze, będą to i młodzi i starzy. Starców już się pozamykało w DPS, które są ogniskami zakażeń, bardziej efektywnymi niż kościoły i cmentarze. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 21:11 kokosowy15 napisał(a): > Ochrona ludzi srarych ma polegać na ich zamknięciu bingo! > a ochrona młodych na otwarciu szkół, basenów, klubów? kumulacja, bingo! >Jeżeli ktoś pójdzie na cmentarze, będą to i młodzi i starzy. Po pierwsze primo: młodzi to głównie idą z grzeczności dla starszych, bo sami znają już inne rozrywki. Pod drugie primo: to nie młodym a starym covid zagraża. > Starców już się pozamykało w DPS, a teraz spytaj wujka googla ile w ogóle jest miejsc w polskich dps-ach i może uda ci się ogarnąć, jaką głupotę tu walnąłeś. Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 21:12 Lubię to Dzis czytalam ze siłownie i baseny mają poniwnie otworzyc w sobotę. Mam nadzieję ze o szkołach tez pomyślą o otworzą niezwłocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 21:24 Sugerujesz że w domach starców jest tak dużo miejsc, że statystycznie poziom zachorowań jest taki sam jak poza nimi? Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 21:26 Sugeruję, że tych miejsce nie ma, a do dps-ów i zol-i są kolejki, bo miejsce zwalnia się zwykle jak podopieczny umrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 21:31 I co to ma do faktu że obecnie domy starców znakomicie spełniają swoją rolę, śmiertelność wśród mieszkańców jest wyższa niż wśród nieskoszarowanych. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 21:40 Jeszcze są sanatoria. Ale już wolno odwoływać. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 21:18 Starców już się pozamykało w DPS, które są ogniskami zakażeń, bardziej efektywnymi niż kościoły i cmentarze. W Polsce w DPS-ach znaleźli się ci, którzy mieli dużo szczęścia, rodzinę która przewalczyła biurokrację i kasę na dopłatę do miejsca lub całkowicie komercyjne ponoszenie kosztów. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 21:29 DPS w Polsce jest ok 1300 i mieszka(lo) w nich ok 100 tys pensjonariuszy. Możesz prześledzić dane, w ilu z nich stwierdzono ognisko zakażenia, ile osób zmarło i odnieść to do ogólnej liczby emerytów i zakażeń oraz śmierci wśród nich. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 21:34 Niemiarodajne, bo w dps-ach i zol-ach są ludzie, którzy już kompletnie nie są w stanie mieszkać samodzielnie, czyli w dużo gorszym stanie zdrowia niż seniorzy poza placówkami. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 21:44 Człowiek z demencja w domu starców nie jest bardziej somatycznie chory niż astmatyk na wolności. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 21:45 Och, zdecydowanie jest bardziej chory, ale to już geriatra musiałby Ci wyjaśnić. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 22:42 Umiesz rozróżnić między choroba psychiczną i somatyczna? Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 23:17 A ty kokosowy kiedy ostatnio w jakims dpsie byles? Bo z tego co ja pamietam z wlasnych doswiadczen to tam ciezko bylo znalezc osobe bez chorob somatycznych. A najczesciej to byla i demencja i klika chorob somatycznych do spolki. (Akurat to bylo w Zakopanem, sle nie wiem czy gdzie indziej pensjonariusze w duzo lepszym stanie...) Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 23:31 Na razie trzymam się zdala od domów starców. Ale przed epidemia przeżycie statystycznie było dłuższe, mimo podobnego startowego stanu zdrowia pensjonariuszy. Jednak zamknięcie na niewielkiej przestrzeni kilkudziesięciu osób na długi czas sprzyja wzajemnemu zarażanie, szczególnie droga kropelkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 23:41 No ok, ale co wlasciwie postulujesz? Zeby ich z dpsow wywalic, bo tam jak juz ktos sie zarazi to idzie jak domino? I co z tymi ludzmi zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 20.10.20, 07:05 <Człowiek z demencja w domu starców nie jest bardziej somatycznie chory niż astmatyk na wolności. No, niestety jest. Dlatego, że mu się mózg wyłącza, jego stan fizyczny jest dużo gorszy niż człowieka sprawnego umysłowo. Bo się mniej rusza, czasem już tylko leży - a położenie się dla starszego człowieka jest bardzo niezdrowe. Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 22:25 W Polsce w DPSach była o wiele lepsza sytuacja niż w Hiszpanii, Włoszech, Francji, Belgii czy Szwecji. Jak będzie teraz to nie chce myśleć Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 22:23 Ech 8 miesięcy płaciliśmy ponad 4000 za miejsce w warszawskim ZOL-u zanim zwolniło się miejsce na NFZ, bo zależało nam na państwowej placówce a nie jakimś prywatnym Domu Seniora. Dwa ostatnie miesiace miejsce co prawda już było, ale sąd przestał działał w czasie lockdownu. Co prawda niby twierdzili, ze działają ale wizyta osobista niemożliwa, telefon głuchy a mejle olewali. Odpis wyroku dosłali w maju dopiero. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 20:27 Mnie się wydaje, że ludzi będzie na cmentarzach o wiele mniej niż zwykle. Już w zeszłym tygodniu widziałam mocno przecenione znicze, czyli chyba słabo idą, bo zwykle tak wcześnie jeszcze nie schodzili za bardzo z ceny. Muszę teściów zapytać, czy się wybierają, oni maja hopla na punkcie tej tradycji, rodzina teściowej się zjeżdża do domu po rodzicach, każdy przywozi jedzenie i jest posiadówa. Ale z drugiej strony teściowie boją się koronawirusa, w Wielkanoc nie byli w kościele, chyba pierwszy raz w życiu. Dzisiaj rozmawiałam z dziadkiem, nie jedzie, ale on zwykle jeździ tuż przed 1 listopada, żeby uniknąć tłumów na drodze. W tym roku chyba sobie odpuści nawet to. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2017 Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 20:28 Zamknie, zamknie. Wszystko zamknie, Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 19.10.20, 21:35 My już dzisiaj ostatni cmentarz w naszym mieście zaliczyliśmy. Nieistotne czy 1listopada zamkną. Powinni zamknąć jak ryzyko tłumów. Chryzantemy piękne i duże zakupiłam. Znicze miałam. Gałęzie choiny własne. I jestem jakoś tak pełna otuchy. Pogadałam ze swoimi umarlaczkami, uatrakcyjniłam im groby, dobrze jest. Zero jakichkolwiek odwiedzających. Taka pora, taki dzień? Na dzisiejszym największym cmentarzu była oprócz nas 1 jedyna rodzina. Setki metrów od nas. W sobotę to samo ale pogoda była zła ale dzisiaj to chyba tylko pandemia. Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 20.10.20, 07:13 Jak nie jestem koronapanikara, tak pchanie się na cmentarz w obecna sytuacje jest dla mnie niezrozumiałe. Jeśli dla kogoś to jest tak ważne, by teraz zrobić porzadki, czemu nie pójdzie dziś, jutro - póki pusto? Musi być ten jeden dzień? Na cmentarzu na którym mam rodzinne groby w okolicy 1.11 trzeba by ruch jednokierunkowy wprowadzać żeby ludzi ogarnąć... Serio przywiązanie do takich materialnych przejawów tradycji za wszelka cenę jest dla mnie przerażające Odpowiedz Link Zgłoś
cku Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 20.10.20, 07:16 Ale do wielu ludzi to nie dotrze. Oni muszą. Teraz w ten konkretny dzień bo inaczej sie nie liczy. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Rżąd nie zamknie cmentarzy... 20.10.20, 07:35 Podobnie jak dla mnie konieczność popływania na basenie, pedałowania na rowerku stacjonarnym i tańczenia w tłumie w nocnym klubie. W moim mieście pustych budynków szkolnych jest wiele, ale pozostałe zostały zagęszczone. To jest idiotyzm, bo gdyby je wykorzystano nie było by konieczności zamykania szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Ta niedziela... 20.10.20, 12:37 Ta niedziela jest jak film - tani, klasy B. Wielki tłum się tłoczy w nim w powązkowskiej mgle. Grabarz nogi za pas wziął, potem zaczął pić - Wróci, by pogrzebać tych, co nie chcieli żyć. Wszyscy Święci balują w niebie Złoty sypie się kurz - Zapraszają nas dziś do siebie - Kto wybiera się już? By witek.bis forum Kraj S. Odpowiedz Link Zgłoś