paniusia.aniusia Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 17:40 Żelki. Haribo albo Smiejzelki. Bez nadzienia i posypek. Najlepiej miśki. 🐻🐻 Odpowiedz Link Zgłoś
night-like-this Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 17:59 Najlepiej lukrecjowe... Rozmarzyłam się, bo od wieeelu miesięcy nie jem słodyczy, a wcześniej byłam od nich uzależniona (bardzo). Odwyk chyba udany, skoro weszłam w ten wątek i jeszcze na nic się nie skusiłam I niech tak zostanie Choć to trochę masochistyczne z mojej strony Ale chciałam przetestować moją silną wolę Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 17:43 Banoffee pie/tart New York cheesecake Pavlova Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 17:47 Czemu jeszcze nikt nie wymienil przepysznego jagielnika? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 17:49 fornita111 napisała: > Czemu jeszcze nikt nie wymienil przepysznego jagielnika? Too good to be true Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 17:47 Tylko 3 to niemozliwe, ja w ogole moglabym zywic sie wylacznie slodyczami Ulubione: ptasie mleczko cytrynowe (tylko wedel i tylko cytrynowe) gorzka czekolada (a najchetniej gorzka plus pomarancza) michalki kokosowe te zielone marcepanowe slodycze z IKEI (wiem ze po szwedzku ich nazwa oznacza chyba cos w rodzaju "cukrowy odkurzacz") reeses cups (za polaczenie czekolady z maslem orzechowym) rafaello kawalki kandyzowanej skorki pomaranczowej w czekoladzie delicje pomaranczowe i ogromna liczba ciast i ciastek, zwlaszcza czekoladowych Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 17:53 a próbowałaś Lindta gorzką z lawendą? Odpowiedz Link Zgłoś
troompka Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 18:22 No to spokojnie bym się do Twojego stołu mogła przesiąść, same dobroci serwujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 17:48 lody, chałwa, czekolada (różne firmy) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 17:51 1) orzechy 2) orzechy 3) orzechy Każdego rodzaju i w każdej ilości. Włoskie, laskowe, pistacje, brazylijskie, ziemne, piniowe i jakie tam jeszcze są. Najlepiej obrane ze skorupek i saute, niesolone. Ciasta, placki i torty orzechowe, jak również baklawę też wciągam. Jak nie ma orzechów to mogą być od biedy migdały. Czekolady nie lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 17:54 Beza, beza i może....beza. Migdały w cynamonie. Odpowiedz Link Zgłoś
karme-lowa Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 17:55 karme-lowa napisała: > Beza, beza i może....beza. > Migdały w cynamonie. Ale ja ogólnie lubię wszystkie słodycze😂. Odpowiedz Link Zgłoś
huang_he Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 19:38 Orzechy... Niestety, odkryłam coś, co jest moją największą zgubą. I moje dzieci też dałyby się za to pokroić. Jest to masło pistacjowe. Kupuję to najgładsze, ale chyba przestanę. Fortuna na to idzie, a tyłek rośnie Aha - dla fanek pistacji - te w worach są również przepyszne. Łuskane i niesolone. pistacje.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 17:56 Tak czytam ten wątek i nie wiem czemu ale przyszła mi do głowy ta scena z Family guya... Family guy - a group of women ordering dessert - epic scene Odpowiedz Link Zgłoś
aguha Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 18:13 Lody waniliowe, Michałki. Nie kupuję na zapas słodyczy, bo wszystko bym wyjadła 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 18:14 A z lokalnych galicyjskich słodyczy nigdy nie mogę się oprzeć: 1) kremówkom z "Czarodzieja" 2) podłużnym dużym makaronikom krakowskim 3) miodkowi tureckiemu sprzedawanemu tylko na Wszystkich Świętych pod cmentarzem Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 18:16 czekolada z ziarnami kawy od czasu do czasu krówka Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 18:18 czekoladki od Fauchon, ciastko le houlgatais, kouign amann... droga do mojego serca wiedzie niezaprzeczalnie przez północ Francji... Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 18:25 Chałwa (najlepiej izraelska), ajerkoniak (butelka z kurczakiem na etykiecie), czekolada Ritter Sport pralinowa, napoleonki z niektórych cukierni (w niektórych rejonach kraju zwane kremówkami), ewentualnie te mojego wypieku. Nic z w/w nie mogę mieć w domu i rzadko piekę! Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 18:35 monikate napisała: > ajerkoniak (butelka z kurczakiem na etykiecie), Agree! Ale korekta: nie jednym kurczakiem ale kurczaczkami - Advocaat z Polmos z Bielsko-Biala - one and only - MNIAM Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 18:47 Rzeczywiście, kurczaków nie doliczyłam, tak mi się przypomniał smak tego cudownego ajerkoniaku, mniam Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 18:28 Ale takie nie-wypiekowe? Bounty, żelki haribo - dzownice, ww/kitkat/ritter z chrupkami(mocno czekoladowe z czymś chrupiącym w środku). Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 18:35 Maxi Kingi Cukierki toffi z kroplą czekoladki w środku (ew. na odwrót jak w Dumle) Cukierki marcepanowe Mieszko Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 18:43 Rafaello Rafaello Rafaello Reszta może nie istnieć choć oczywiście coś tam zjadam... Ciasta też lubię. Takie prawdziwe, pieczone, nie jakieś popierdolki typu 3bit czy snikers Odpowiedz Link Zgłoś
gaga-sie Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 18:48 Po przeczytaniu wszystkich propozycji stwierdziłam, że nie ma takiego słodycza, za którym bym przepadała, są dla mnie raczej za słodkie. Z przyjemnością natomiast zjadam kawałek szarlotki, ale nie dowolnej. Musi być średnio słodka, kwaskowata, z dodatkową warstwą domowych powideł śliwkowych, na maśle a nie margarynie. Od czasu do czasu taką robię. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 18:49 W zasadzie wolę słone przekąski niż słodycze ale ostatnio mam fazę na sezamki. Odpowiedz Link Zgłoś
filga Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 18:50 Chałwa, ale tylko wedowska Sezamki Kopernika Śliwki w czekoladzie nałęczowskie I jest taki piernik Kopernika w ciemnej czekoladzie z przełożeniem pralinowym. Mniam Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 21:13 o tak, ten piernik pralinowy! kiedys w Toruniu kupilam jakies szalone zapasy bo w Poznaniu bywal tylko sezonowo. Odpowiedz Link Zgłoś
filga Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 22:07 Ale w Poznaniu są ciasteczka anyzowe, których nie uświadczysz w Warszawie 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
mika.wika Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 18:50 Sernik królewski Cukierki kinder schoko bons Baton Pawełek Advocat Odpowiedz Link Zgłoś
mika.wika Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 18:54 A! Jeszcze żelki. Haribo lub Nimm2. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 18:59 Dwa razy w roku czekam z utęsknieniem na Mikołajem/renifery i zajączki z Goplany. Pochłaniam niemal do mdłości, na zapas, tak, aby zaspokoić pragnienie na koleje pół roku. To jest coś, co przyćmiewa wszelkie moje ulubione słodycze- cukrowo- karmelowe wnętrze oblane czekoladą. Aż mi ślinka cieknie... Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 19:05 No nie wierzę... nikt nie wymienił wiśni z likierem w czekoladzie??? To mój hit na miejscu pierwszym, drugim i trzecim. Odpowiedz Link Zgłoś
u.lk.a Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 19:36 Kiedyś też je uwielbiałam, ale kilka lat temu coś zmienili w recepturze i to już nie jest to. A slodycze które mogę jeść na zapas i jak dostanę to są tylko moje to cukierki Ty i Ja z Odry kawowo śmietankowe. Nie podzielę się nimi nawet z dziećmi. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 21:14 tak, tez mi sie wydaje ze sa inne niz kiedys (i, jak to zwykle bywa, gorsze). Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 19:07 zielone Kitkaty chałwa słonecznikowa trufle belgijskie muszę jeszcze dorzucić michałki i rafaello Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 19:11 Równorzędnie lubię: czekoladki Malaga liofilizowane owoce w czekoladzie czekolady Ritter Sport, w szczególności nugatowa trudno wybrać tylko 3, bo lubię jeszcze wiśnie w likierze i śliwkę nałęczowską, czekoladki Lindt. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 11:34 haha, a ja nie rozumiem kompletnie fenomenu śliwki w czekoladzie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 19:11 1. Turecka chałwa 2. Lody miętowe z gorzką czekoladą 3. Belgijskie czekoladki fruits de mer z nugatem Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 19:30 Lubie słodycze, choć łatwo mnie zasłodzić, więc ograniczam, ale mam 3 które ile by nie było, tyle zjem. Nie ma zadnego limitu, byłby tir, zjadłabym tira. Maltesers, tofifee, wafelki torcikowe wedla. Odpowiedz Link Zgłoś
koronka2012 Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 19:37 A ja się zastanawiałam co za zboczeńcy jadają ptasie mleczko inne niż waniliowe 😜 Trudno byłoby mi ograniczyć się do trzech ale jeśli trzeba to: jedynie słuszne waniliowe ptasie mleczko, czekolada mleczna z całymi orzechami (taka z szybką), sezamki. Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: wątek słodyczowy 21.10.20, 11:35 Co ty, jedynie śmietankowe jest warte grzechu ;D Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: wątek słodyczowy 20.10.20, 19:38 Ja nie lubię słodyczy, jak już to rzeczywiście jakieś ciasto drożdżowe z rodzynkami czy śliwkami i podobne, ptyś itp, Odpowiedz Link Zgłoś