Dodaj do ulubionych

Piekarnik z mikrofalą

26.10.20, 06:46
Szykuję się do remontu kuchni. Chciałabym oszczędzić miejsce i kupić piekarnik z mikrofalą, zamiast osobnych urządzeń piekarnika i mikrofali. Która z Was ma taki piekarnik? Czy rzeczywiście taki piekarnik zastąpi kuchenkę mikrofalową? Jesteście zadowolone, czy nigdy więcej byście nie kupiły?
Obserwuj wątek
    • mona-taran Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 06:49
      Mam piekarnik z mikrofalą. Działa ok i jako piekarnik i jako mikrofala :p
      • zwyczajnamatka Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 06:50
        Z jakiej firmy?
        • mona-taran Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 06:50
          Electrolux
          • steficzka Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 06:58
            Ja mam whirlpool. Jestem zadowolona.
            Jedyny minus jest taki, że do użycia mikrofali trzeba wyjąć wszystkie blaszki.
            Jest opcja użycia mikrofali + grilla.
          • zwyczajnamatka Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 07:07
            Właśnie myślałam o elektroluxie. Można w takim sprzęcie zrobić popcorn? Ten gotowy do mikrofali?
            • mona-taran Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 07:08
              Nie próbowałam bo u mnie nikt nie lubi, ale podejrzewam że tak
              • zwyczajnamatka Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 07:12
                Ok, dzięki
    • padum Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 06:57
      Ja mam. I nie mogę się doczekać piekarnika.
      Jako mikrofalówka sprawdza się super. Jako piekarnik? Maks tego co s tym mogę zrobić to muffinki a i tak, żeby się zrumieniły muszę włączyć funkcje grill. A jak ja włączę na dluzej to zamiast babeczek mam kamienie.
      Do odgrzania pizzy, czy zrobienia frytek albo mrożonej zapiekanki - spoko. Ale nie jeśli lubisz piec.
      • mona-taran Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 07:01
        Ja w moim piekę wszystko- chleb, bułki, focaccie, ciasta, ptysie..
        • zwyczajnamatka Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 07:05
          Ciast praktycznie nie piekę. Raczej są to zapiekanki, warzywa, mięsa lub ciasto francuskie na słono. Czasem mufinki lub pizzę.
    • nuclearwinter Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 07:23
      Mam, ale mój jest już naprawdę stary, ma na pewno więcej niż 10 lat, nie wiem czy nie z 15. Działa bardzo dobrze, jako mikrofala i jako piekarnik. Da się upiec bez problemu zapiekanki, ciasta (no, w tym to nie jestem mistrzynią) czy pieczenie. Ogólnie dla mnie bardzo ok rozwiązanie.
      • zwyczajnamatka Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 07:30
        O to się dziwiłam, myślałam, że to nowy wynalazek.
        • nuclearwinter Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 08:34
          No nie, mój to już staruszek, ale działa odpukać bez zarzutu. Ma też funkcje grillowania i rozmrażania, też zdarzało mi się korzystać. Ogólnie fajny wynalazek, mało miejsca zajmuje i dobrze się go czyści.
          • mona-taran Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 09:01
            Ja na opcji rozmrażania nastawiam do wyrastania ciasto drożdżowe jak mi zależy na czasie 😅
            • nuclearwinter Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 09:24
              O patrz, to tego nie próbowałam 🙂
    • bei Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 07:52
      Miałam kupić rodzicom (urządzaliśmy im mieszkanie), i rozmyśliłem się. Każdy piekarnik, wiec i ten wyposażony jest w komplet foremek, rusztów itp. Gdy chcesz użyć mikrofali, to trzeba wszystko wyjąć, gdzieś odkładać. To spowalnia użytkowanie...
      • zwyczajnamatka Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 07:56
        Też o tym myślałam, nie ukrywam, że to dla mnie minus.
        • jasnoklarowna Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 08:36
          Hmm. Ja na codzień nie trzymam tych blaszek w piekarniku. Tylko tzw kartkę/ruszt. Na niej stawiam kubki i inne rzeczy do podgrzania w mikrofali. Nie rysuje mi się dno piekarnika w ten sposób. Mam z powłoką pyrolityczna.
          Ja mam siemensa, jestem bardzo zadowolona już 8 rok.
          Podgrzewam co chcę, dzieci kubki z mlekiem, mąż makarony i różne inne potrawy.
          Pieke i ciasta i mięso, wszystko działa super. Jedyne co może być na minus to brak różna i fakt że to mniejszy w sensie niższy piekarnik niż standardowe. Ale to też zaletą bo szybciej się nagrzewa.
          Ja polecam, a szczególnie polecam Ci w jakimkolwiek piekarniku powłokę pyrolityczną. Każdy zapieczony tłuszcz, sos i inne czyści się na popiół. Koniec z szorowaniem piekarnika 😃
    • leni6 Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 07:57
      Mam, aczkolwiek zdarzają mi się sytuację że chciałabym skorzystać z mikrofali, ale nie mogę bo piekarnik jest gorący. Piekarnik jest też mały.
      • zwyczajnamatka Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 08:21
        Cenna uwaga, dzięki
      • evee1 Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 09:04
        Moja ciotka miała taki (Whirlpool) i ten ba to narzekała.
      • mama0208 Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 09:19
        Ja mam taki piekarnik z mikrofalą Bosch i nie lubię go używać. Akurat wtedy jak np. piękę ciasto dzieci chcą coś podgrzać a tu nie da się bo komora za gorąca.
    • hanusinamama Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 07:58
      MIałam taki...i jak sie przeprowadzałam do domu to wiedziałam ze nigdy wiecej. A był wypasiony. Ale to nie działa dobrze ani jako mikrofala ani jako piekarnik. Jezeli mało pieczesz w piekarniku...ok ale dla mnie to była pomyłka. Poza tym przy uzywaniu mikrofali wszystkie ruszty musisz wyciągać odkładac. Nie polecam
      • hanusinamama Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 07:59
        A i te piekarniki sa mniejsze.
      • mona-taran Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 08:11
        Ile wy macie tych rusztów w piekarniku że taki problem z wyjmowaniem?:p u mnie to jest jeden ruszt i jedna blacha, wyjęcie ich z piekarnika to jakieś 5 sekund :p
        Faktycznie takie combi jest trochę mniejsze od normalnego piekarnika, ale to chyba generalnie tak ma być, opcja która ma zajmować mało miejsca. Mi osobiście nie przeszkadza, indyka w całości nie mam zamiaru piec :p
        • zwyczajnamatka Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 08:23
          Gdzie albo raczej jak macie zamontowane te piekarniko-mikrofalowki?W słupku czy w szafce na dole pod płytą?
          • mona-taran Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 08:24
            Ja mam w Słupsku
            • mona-taran Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 08:24
              Słupku 😅*
              • zwyczajnamatka Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 08:57
                🤣😅 mnie chodzi właśnie o to żeby uniknąć słupka (nie Słupska😉)
                • mona-taran Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 08:59
                  A ja sobie chwalę, dużo wygodniej mi się operuje gorącymi garami jak mam piekarnik wyżej.
                  • zwyczajnamatka Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 09:05
                    Zdaje sobie sprawę, że to na pewno wygodniejsze, ale chodzi mi właśnie o miejsce, które zajmuje słupek. Chciałabym mieć więcej blatu.
                • hanusinamama Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 09:33
                  MIałam piekarniko-mikrofale pod kuchnią. Teraz mam w słupku (piekarnik, nad nim mikrofala), moim zdaniem tak jest wygodniej.
            • nuclearwinter Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 08:36
              😂
        • nuclearwinter Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 08:36
          O to ja mam tak samo, ruszt i blacha, wyjęcie tego trwa sekundę.
          • hanusinamama Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 09:32
            Pod warunkiem ze akurat nie pieczesz czeos w piekarniku...albo piekarnik nie jest gorący bo dopiero sie coś piekło.
        • hanusinamama Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 09:31
          Ja mam teraz 2 ruszty i jedną blache. Wiesz ja mam gdzie to odłożyc ale jak kuchnia mała to upierdliwe. Piekarnik na tyle mały ze np przywieziona forma z miesem od tesciowej nie weszł;a smile Ale pisałam zalezy ile kto krozysta. Ja pieke dużo. Mam zajebistą brytfankę (prezent od kolezanki z DE) do pieczenia. Nie jakaś wielka...ale sie nie mieściła. Dla mnie to był problem...dla innych moze nie być.
          • mona-taran Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 09:40
            To ten twój chyba był jakiś wyjątkowo mały. Mój na szerokość nie jest mniejszy niż normalny, jest tylko niższy.
    • miss_fahrenheit Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 09:28
      Mam i nie wybiorę ponownie, wolę jednak zestaw mikrofala + piekarnik, zamiast mikrofalopiekarnika wink
      • nuclearwinter Re: Piekarnik z mikrofalą 26.10.20, 09:37
        Mnie na mikrofalę szkoda by było miejsca, może dlatego że nie mam zbyt dużej kuchni 🙂 a i nie korzystam za często - sama w sobie nie jest mi niezbędna, ale jak już jest to spoko, nieraz się jednak przydaje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka