raohszana Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:37 Mniejsze rzeczy to nie problem, ale z większymi; jak meble czy agd, trzeba uważać i, niestety, zawsze doczytać, czy wnoszą czy nie. Upierdliwe, ale upierdliwe w każdym momencie kiedy się chce coś dużego zanabyć via net. Rozumiem wkurzenie, ale taka jest sytuacja i się nie przeskoczy. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:48 laura.palmer napisała: > Post kieruję głównie do tych, które w innych wątkach nie rozumieją, dlaczego lu > dzie wolą kupować meble i agd stacjonarnie. A co ci daje to czy ktoś cię rozumie czy nie rozumie? Jeszcze obcy ludzie na forum? Nic, bo sklepy i tak są zamknięte. Nie ma rzeczywistości, w której jest wszystko idealne i tak zakupy stacjonarne mają swoje wady i zakupy on line również, a najczęściej czynnikiem wadliwym jest po prostu człowiek. Wiedząc to możesz pewne rzeczy uprzedzić. Na przyszłość po prostu postaraj się o numer telefonu kuriera, większość firm go przysyła sms-em, można zadzwonić i ustalić różne rzeczy, czasem trzeba dopłacić. W piątek zamawiałam przez internet fotel do biura, dla jednej z pracownic i facet wniósł mi go dzisiaj bez problemu, ale odpowiednio wcześniej zgłosiłam w sklepie i dodatkowo zadzwoniłam do pana. Jakieś dwa tygodnie temu z kolei wymieniałam sprzęty w domu, AGD, czyli chłodziarka, zmywarka, pralka - wykupiłam opcje z wniesieniem, montażem i wywozem starych sprzętów, nawet kartony pozbierali i wynieśli. Tak więc wiele rzeczy się da, i bez znaczenia jest dla mnie na forum rozumieją, ważne, żeby kurier zrozumiał. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 12:57 a za 50 nie wniosą ci na górę? Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:07 Mogli powiedzieć przy składaniu zamówienia, że dostawa pod wskazany adres kosztuje ekstra 50zł. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:18 standardem kurierskim jest niewnoszenie. o ile mi wiadomo jest to zawarte w opisie usług kurierskich. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:48 laura.palmer napisała: > Mogli powiedzieć przy składaniu zamówienia, że dostawa pod wskazany adres koszt > uje ekstra 50zł. To nie tak. Kurier nie wnosi ciężkich i dużych rzeczy na górę. Nie ma takiej usługi. Ale może Ci wnieść jak do ręki dostanie jakąś kwotę. To taka fucha dla niego. Odpowiedz Link Zgłoś
chersona Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:13 znam ten ból. mieszkam na 4 piętrze bez windy. do naszego mieszkania na własnych barkach z pomocą taśm transportowych, toreb z Ikei itp wnosiliśmy kilkadziesiąt metrów kwadratowych płytek, wannę, brodzik ceramiczny. brodzik chciałam mieć z konglomeratu, ale jest masakrycznie ciężki a sprzedawcy nie zgodzili ze strachu przed uszkodzeniem wnosić na piętro. z płytkami umawiałam się na konkretny dzień, brałam wolne z pracy i było parę godzin zachrzanu a potem przez parę dni totalny ból ramion i pleców, ale mam tak obczajoną technikę wnoszenia i podnoszenia takich ciężarów, ze mimo parokrotnego w życiu wysuwania się dysku, mimo zespołu cieśni podbarkowej i bólu nadgarstka jakoś dałam radę - tak w ramach gorzkich żali. jedynie IKEA wnosiła nam wszystko do mieszkania. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:16 nie czytałam watku, wiec moze juz padlo już to pytanie, ale czy nie bylo opcjivdoplaty za wniesienie? Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:19 Nie było. Podano jedną opcję dostawy (kurier dpd) i jedną cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:24 laura.palmer napisała: > Nie było. Podano jedną opcję dostawy (kurier dpd) i jedną cenę. To podaj nazwę sklepu. Sprawdziwy regulamin. Jak na razie bowiem sytuacja jest taka, że coś tam twierdzisz o braku informacji, a prawdopodobnie w ogóle nie czytałaś regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 18:43 laura.palmer napisała: > Tekst linku Doręczenia paczek powyżej 31,5 kg. W przypadku paczek powyżej 31,5 kg, gdzie wymagana jest pomoc odbiorcy, kurier ma prawo poprosić, by odbiorca z przy współpracy osoby trzeciej odebrał paczkę z auta. Jeśli nie ma takiej możliwości, a kurier nie czuje się bezpiecznie, może odmówić doręczenia paczki. www.dpd.com/pl/pl/o-dpd/bezpieczenstwo-covid19/ Odpowiedz Link Zgłoś
kora.bez.loginu Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 21:27 No, nie ale jednak niemowlęce łóżeczko córki, z szufladą, nie ważyło powyżej 31,5 kg. I kurier dostarczył do mieszkania. Mam windę, ale trzeba do niej podejść po 10 schodach. Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 21:38 Moja paczka waży równe 30kg. Odpowiedz Link Zgłoś
kora.bez.loginu Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 21:59 No dobra, materac kupowałam osobno 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 10:18 Ale była nie wymiarowa. Tam są też punkty o niestandardowych wymiarach. Nie pamiętam w której firmie - ale bywają zapisy, że jako niestandardowe uznawane są paczki, których suma boków przekracza 200 cm Odpowiedz Link Zgłoś
kora.bez.loginu Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 10:31 Rzeczywiście można domniemywać, że łóżeczko niemowlęce (standardowa wielkość 120x60 cm!) nie zostało wniesione ze względu na ponadwymiarowy gabaryt.. 😂😂 Litości, dziewczyny!! Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 11:14 Nawet jak łóżeczko ma takie wymiary - to paczka takich nie ma. Musisz dodać pewnie po kilka cm na opakowanie i zabezpieczenie. Do tego paczka ma 3 wymiary. Moje dzieci miały łóżeczko 140*60 Odpowiedz Link Zgłoś
kora.bez.loginu Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 17:05 Cóż, ja dostałam do skręcenia, stąd też moje założenia że jednak gabaryt płaski i nieprzesadnie duży. Być może zrobiłam je na wyrost, bo autorka nie sprecyzowala. Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:39 A jaki to problem kupować online? Ja tak robię zakupy spożywcze i do sklepu nie chodzę wcale. Argument 'bo ja muszę pomacać' do mnie nie trafia. Kakao w puszce czy płyn do prania też musicie pomacać? Zakupy online to wielka wygoda, chyba że ktoś lubi chodzić codziennie do skelpu i jeszcze w weekend co najmniej 3trzy godziny w supoermarkecie czy w galerii. Ja wolę w tym czasie poleniuchować i książkę przeczytać. A później narzekają, jakie to zabiegane, jak to na nic czasu nie mają. Twój wybór na co przeznaczasz swój czas, ja wolę go nie marnować na zakupy. Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:41 Pamiętasz swój własny post o pani sprzątającej, co nie chciała robić czegoś ekstra, za darmo? Tak napisałaś: "Tylko, że te ekipy są dużo droższe, niż jakiś pan fachowiec z olx. Trzeba było nająć profesjonalną firmę oferującą pełen zakres usług i wystawia rachunki, a nie oczekiwać, że pani sprzątająca będzie ci odsuwać i przysuwać meble, jak umawiała się na mycie okien.". No, to teras konsekwentnie: oni dostarczyli Ci łóżeczko, o wnoszeniu do mieszkania nic nie było. Trzeba było wynająć profesjonalną firmę oferującą pełen zakres usług i tak dalej... Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:44 Powtarzam - zamówiłam dostawę pod adres zamieszkania (nie jest to chodnik pod klatką). Jak nie pasowało, to trzeba było nie przyjmować zlecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:52 Lauro, powszechnie wiadomo, że wnoszenie na piętro jest płatne zazwyczaj dodatkowo, w cenniku zazwyczaj występuje osobno. A to, że podajesz w zamówieniu numer mieszkania, wcale nie oznacza, że kurier musi tam rzeczy targać. Pewnie gdyby paczka była mała, kurier by zaniósł. Ale za samodzielne wnoszenie łóżka nikt mu nie płacił. Tylko to wcale nie oznacza, że zakupy online są gorsze, trzeba tylko dobrze wybrać firmę: taką, która współpracuje z porządną firmą kurierską, w której samochodach jeżdżą dwie osoby, w której można wykupić opcję "wnoszenie zakupów". Nie skorzystałaś z własnych rad i tyle, nie ma co się obrażać na zakupy online. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 15:56 Wszystko jest na stronie dpd www.dpd.com/pl/pl/o-dpd/bezpieczenstwo-covid19/ Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 18:10 Od lat wiadomo, że ciężkie przedmioty NIE są dostarczane przez kurierów w systemie door - to - door. Odpowiedz Link Zgłoś
zlota.ptaszyna Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:41 Serio to taki „ troskliwy „ mąż ze nie przewidział ze może być problem i jakoś nie zaoferował pomocy ? I gdzie on pracuje ze nie może zwolnić się czy przyjechać w przerwie obiadowej ? W kopalni ? Walczycie o równe prawa ale bez przesady Odpowiedz Link Zgłoś
trut_u Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:50 Już na wiosnę przeżyłam takie zdziwienie... Kurier ze względów bezpieczeństwa zostawia paczkę w bloku na dole Oczywiście zero uprzedzenia o tym wcześniej, akurat byłam sama, z małym dzieckiem, które spało - idealnie po prostu, albo budzić dzieciaka i z wrzeszczącym gnać na parter, albo zostawić samego w mieszkaniu. A ogólnie, to pewne rzeczy jednak kupuję tylko stacjonarnie, no i przy takim nagłym zainteresowaniu dostawy nie dają rady (wiosną na dostawę z Ikei czekałam prawie miesiąc). Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:54 Tak, to kolejny problem - względy bezpieczeństwa i odbierz sobie paczkę na dole, a na przyjazd mają cały dzień. Nic tylko siedzieć w domu cały dzień i nic nie robić, bo a nuż kurier za chwilę przyjedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
zlota.ptaszyna Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:56 Przecież chyba jest przymusowa praca zdalna . Masz jakieś humory ze mąż ucieka do biura ? Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:59 Zdalna nie oznacza, że w każdej chwili możesz przerwać. Wyobraź sobie co by było, gdyby np. nauczyciel angielskiego przerwał 30-minutową lekcję, bo mu kurier paczkę przywiózł i musi zejść ją odebrać. Albo lekarz przerywa teleporadę, kiedy akurat omawiasz z nim problem zdrowotny. Odpowiedz Link Zgłoś
reinadelafiesta Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:56 To czy Laura ma humory czy nie i co robi jej mąż nie ma nic do zakupów online, kurierów i wnoszenia paczek. Odpowiedz Link Zgłoś
zlota.ptaszyna Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 16:04 Ale to akurat kluczowa sprawa dla watku i moze ma zwiazek z jej fochem. Chyba maz ciezarnej zony powinien byc tak czy tak pod telefonem. Moze nie przewidzial problemow z lozeczkiem, niech mu juz bedzie, ale w momencie jak jest problem to maz powinien zwinac sie z pracy i lozeczko wniesc, i do pracy wrocic czy tam kontynuowac z domu. A nie zeby wnerwiona ciezarna siedziala z paczka ktorej musi pilnowac i szkozila dziecku przy tym denerwujac sie. No nie do pomyslenia taka sytuacja. Odpowiedz Link Zgłoś
smillla Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:52 Święte słowa. Kupiłam dziecku łóżko na podstawie oglądu na stronie, zamówiłam online. Ni czorta nie pasuje do pokoju. Na zdjęciu wyglądało inaczej. Na żywo od razu widać parę dyskwalifikujących szczegółów... Stracony pieniądz. Odpowiedz Link Zgłoś
stories_of_old Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 13:57 Ja z zakupami online mam inny problem - coś co na zdjęciu wydaje się ok, w rzeczywistości po rozpakowaniu/ przymierzeniu, wcale takim nie jest. Przykład: zamówiłam krzesła z ikea. Na zdjęciu ładne z podłokietnikami. Po rozpakowaniu - niewygodne Gdybym miała możliwość usiąść na nich w sklepie, bym wiedziała. Odsyłać krzesła - kłopot. No nic. A z kurierami prawda taka, że wszystko zależy od człowieka. Ja unikam, jak ognia DHL. Z kolei DPD ostatnio proponowałam panu, żeby do mnie nie latał i zostawił na dole w klatce. Sam z siebie paczkę wniósł pod drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:01 Może to coś wyjaśni Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:04 Pytanie zasadnicze: ile ważyła paczka Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 21:37 Równe 30kg, sprawdziłam na etykiecie. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 09:40 laura.palmer napisała: > Równe 30kg, sprawdziłam na etykiecie. No to masz odpowiedź. Kurier powinien ci to wnieść. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:14 Fakt, cos tu nie gra. Rozumiem ze sa obstrzenia z powodu cyrku z covid ale jednak faktycznie przesylka powinna byc wniesiona. Nam dostarczali lozko w sierpniu i wniesli do domu, bylo dwoch facetow, bylam sama akurat i pomimo ze nie w ciazy to nie dalabym rady tego wniesc. Podobnie z lodowka, kupilismy nowa i tez ja wniesli. Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:38 Żaden problem kupować online - ok, gryź śmiało. Tylko trzeba czytać ze zrozumieniem - o przesyłkach, godzinach pracy danej firmy kurierskiej, o zasadach bezpieczeństwa jakie wprowadziła dana firma kurierska - wszystko masz podane na tacy na stronach sklepu i dostawcy - wystarczy się zapoznać. Kupuję niemal wyłącznie online, wybieram sklepy z kurierami, którzy dzwonią zanim przyjadą (nie wszystkie firmy kurierskie mają takie zasady), mam umówionego jednego sąsiada emeryta by odebrał paczkę jakby się zdarzyło, że nikogo nie ma w domu (teraz podczas pandemii ja jestem cały czas na zdalnej, więc nie ma problemu), na stronach poszczególnych firm kurierskich są nowe zasady odbioru paczek, niepozostawiania na tzw. portiermiach, niewchodzenia do budynku itp., wszystko ładnie wyjaśnione, dodatkowo firmy umieszczają takie informacje na @ - powiadomieniach o dniu/godzinie wizyty kuriera. Koncepcja niewchodzenia do budynków, odbioru paczek na zewnątrz jest dla mnie słuszna w obecnej sytuacji. Jeżeli nie jesteś w stanie wyjść odebrać paczki i zanieść jej do domu masz inne rozwiązania: 1. mogłaś wybrać inny sklep korzystający z innej formy kurierskiej niemającej wprowadzonych zasad braku wejścia do budynku, 2. mogłaś skontaktować się ze sklepem telefonicznie i uzgodnić wybór innej firmy kurierskiej, może nie wśród potentatów wysyłkowych typu zalando, ale w mniejszych sklepach naprawdę nie ma problemu z indywidualnym podejściem do klienta, nie kupujesz podkoszulki za 9 zł, ale droższy mebel, 3. mogłaś jako miejsce odbioru wpisać miejsce pracy męża, 4. mogłaś jako miejsce odbioru wpisać adres: kolegi, brata, koleżanki, matki, teściowej, babci, sąsiada itp. czy kogokolwiek z kim to uzgodnisz, a mąż sobie odbierze po pracy, w umówionym czasie, 5. mogłaś kupić inne łóżeczko, które producent dostarcza z ekipą montującą, co za tym idzie wnoszą Ci go gdzie chcesz w dowolnym terminie, 6. mogłaś poczekać na zakup do momentu aż otworzą Ci Twój ukochany sklep i pojechać osobiście, pooglądać, podotykać, samemu wnieść/zawieść. Kurier też człowiek - dokładnie taki sam jak Ty, ma prawo chronić swoje zdrowie, a do tego ma obowiązek stosować takie a nie inne zasady, które mu narzuciła firma. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:53 segregatorwpaski > 6. mogłaś poczekać na zakup do momentu aż otworzą Ci Twój ukochany sklep i poje > chać osobiście, pooglądać, > podotykać, samemu wnieść/zawieść. Nie polemizując z resztą to podejrzewam, że tego ostatniego akurat nie mogła za bardzo. Chyba, ze faktycznie premier coś z branżą meblarską uzgodni. Ale też nie wiadomo, czy totalny lockdown nie nastąpi zanim do tego dojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
segregatorwpaski Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 14:57 Na szczęście jest co najmniej jeszcze 5 innych opcji Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 15:15 Ale sklepy dzieciowe są otwarte, o ile nie są w gh czy nie przekraczają powierzchni Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 15:38 Jeśli nie są w CH, owszem. Z tym, że dużo sklepów z artykułami dla dzieci właśnie jest w CH. A meblowe- wiadomo, chwilowo zamknięte. I o ile autorka nie chce łóżeczka z butiku tylko z sieciówki meblowej czy dziecięcej to rozumiem, że mogła mieć problem. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 15:06 tak, teraz jest szczególnie wspaniale, jak porzucają paczkę na chodniku bo nie wchodzą do budynku, a nikogo akurat nie ma, żeby ją wniósł. Godziny dostawy nie zawsze można wybrać samemu, a jak i sama zauważyłaś, nie wszyscy dzwonią wcześniej. Miejsce pracy męża mówisz? Moj osobisty na ten przykąłd ma niedaleko i łazi pieszo ale jest to na tyle daleko, że przytagać łożeczko byłoby cięzko niezmiernie, dodatkowo w godzinach pracy nie moze wyleźć do kuriera ani kurier nie moze wejsc do niego. Zapomniałąś dodać pkt 7 - mogłaś w ogóle nei zachodzić w ciążę, to łóżeczko byłoby zbędne Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 15:07 BTW ja łożeczko rownież kupiłam online, ale rozumiem, że dla pierdyliona innych ludzi lepsza opcją jest zkaup stacjonarny Odpowiedz Link Zgłoś
scarlett74 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 15:21 Wątkodajka zamiast pluć jadem, powinna najpierw dokładnie przeczytać regulamin ( ach, faktycznie, królewnę nikt nie poinformował ), zadzwonić do sklepu/dpd, a nie teraz strzelać fochy Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 15:52 Kupuję tylko przez internet. Od wielu lat. Wyjątkiem jest tylko apteka (zazwyczaj) i artykuły spożywcze (warzywniak, mięsny, piekarnia i od wielkiego dzwonu spożywczak). Ostatnio robiłam sporo zakupów wielkogabarytowych i/lub ciężkich: sprzęt AGD (w tym lodówka), meble, terakota, sanitariaty, farby itd. Za wniesienie zawsze dopłaca się (albo przy zakupie albo gotówką do ręki dostawcy). Nawet wtedy gdy od auta dostawczego do drzwi domu są niespełna 2 metry i nie ma ani jednego schodka (tak jest u mojej przyjaciółki) Nigdy nikt mi ani nikomu kogo znam nie odmówił. Za darmo chyba trudno znaleźć naiwniaka. Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 15:54 Acha - kurierzy z DPD wnoszą bardzo chętnie. Oczywiście nie za uśmiech ani tym bardziej nie za focha. Odpowiedz Link Zgłoś
basiastel Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 17:49 Ja zamówiłam materac i też kurier odmówił jego wniesienia, ale drobny argument finansowy go przekonał. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 18:14 mały komentarz - dzisiaj dostałam przesyłkę DPD - anonsowali już ją w piątek, z możliwoscią zmiany daty , miejsca. Dzisiaj bladym świtem dostałąm też telefon do kuriera Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 18:34 Ja dostałam maila dzisiaj rano. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 18:43 Nie wiem czy pierwszy raz kupujesz coś dużego on-line, ale ja się zorientowałam 15-20 lat temu, że dostawa do domu /mieszkania (zwłaszcza jak mieszkasz na wyższym piętrze bez wind) lodówki czy pralki to kwestia do uzgodnienia/upewnienia się. Nie usprawiedliwiam zamknięcia sklepów w taki sposób jak zostało to zrobione, ale warto pamiętać - niedopatrzenie początkującego. Odpowiedz Link Zgłoś
szpil1 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 18:26 "Aha, jakbym nie odebrała, to przekierowaliby do punktu odbioru DPD, który ma godziny otwarcia identyczne, jak godziny pracy mojego męża, a w soboty jest nieczynny." Mąż nie może wziąć pół dnia wolnego i do punktu odbioru podjechać? Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 18:37 Podobno zakupy przez net są takie bezproblemowe. Konieczność brania wolnego w pracy, żeby odebrać paczkę, to lekkie przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
zlota.ptaszyna Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 18:42 Ponawiam pytanie, co to za branża ze w środku pandemii kiedy wszyscy się bycza na pracy zdalnej mąż jest uwiązany do swojego biura jak pies do budy ? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 18:38 > Mąż nie może wziąć pół dnia wolnego i do punktu odbioru podjechać? Bezproblemowość level master 😃😃😃 Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 10:23 Biorąc pod uwagę, że DPD ma w regulaminie, że OD RAZU mogą zostawić w punkcie odbioru - to autorka i tak miała farta, że kurier jej dostarczył pod klatkę. Dlatego przed zamówieniem trzeba czytać regulaminy firm kurierskich lub dzwonić na ich infolinię. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 10:24 arwena_11 napisała: > Biorąc pod uwagę, że DPD ma w regulaminie, że OD RAZU mogą zostawić w punkcie o > dbioru - to autorka i tak miała farta, że kurier jej dostarczył pod klatkę. ??? 😀😀😀 Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 11:12 poczytaj regulamin DPD Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 11:33 Arsena ale jaki sens ma firma kurierska ktora nie dostarcza przesylek do domu? Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 11:36 No ale mnie się pytasz? Taki mają regulamin. Firm jest dużo na rynku - zawsze można wybrać inną, sklep z inną opcją itd. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 13:21 arwena_11 napisała: > No ale mnie się pytasz? Taki mają regulamin. Firm jest dużo na rynku - zawsze m > ożna wybrać inną, sklep z inną opcją itd. Ok ale to nie ma sensu jesli firma kurierska nie zajmuje sie dostarczaniem przesylek pod podany adres a tylko do jakiegos swojego punktu odbioru. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 11:39 Nie spotkałam się z czymś takim - korzystam m.in zz DHL, TNT, DPD, Pocztex, InPost Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 11:47 Bo rzadko to robią. Ale mają w regulaminie. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 18:33 Post kieruję głównie do tych, które w innych wątkach nie rozumieją, dlaczego ludzie wolą kupować meble i agd stacjonarnie Są tacy - ?- pewnie są- może np. mieszkają w domku jednorodzinnym albo mają młodych chętnych do pomocy sąsiadów Ja nie rozumiem, że problemem może być robienie innych zakupów on line - odzieżowych/przemysłowych/żywności/kosmetyki..To takie łatwe i przyjemne Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 19:24 Wapaha, moim zdaniem robienie żadnych zakupów nie jest przyjemne. Łatwe zazwyczaj tak. Jednak zakupy to generalnie upierdliwa, zajmująca czas konieczność. Zakupy przez internet oszczędzają czas i zwiększają wybór. Wczoraj kupiłam dwie rzeczy: doniczki i gofrownicę. Doniczki i gofrownica musiały mieć dokładnie takie parametry jak potrzebowałam. Ile czasu zajęłoby mi chodzenie po sklepach w poszukiwaniu doniczek o wymiarach minimum 38x38x38 cm nieokrągłych i jasnoszarych? A gofrownicy matowo srebrnej z zamiennymi wkładami (krata/serduszka)? W necie jedno i drugie po wpisaniu parametrów w 10 minut wybrałam i zapłaciłam. Bez dojazdów, chodzenia i omiatania wzrokiem wieeelu przedmiotów, których nie chcę. Paczki wg śledzenia są już w drodze. Odpowiedz Link Zgłoś
starzystka_gazety Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 19:29 Lauro, to Twoje pierwsze dziecko? Spoko, przy trzecim meble same będą wchodzić po schodach na górę Odpowiedz Link Zgłoś
ulla_cebulla Re: Jaki to problem kupować online 09.11.20, 23:12 Hm, u nas standardowo dostawa gabyrytow to pod krawężnik. Wszyscy o tym wiedzą. Jak się nie da samemu wnieść, to się zamawia w ofercie z wniesieniem/montażem... Jak nie ma takiej oferty to organizuję sobie pomagierów, albo zwyczajnie pytam, czy mi za 20 Euro etc wniosą pod drzwi,. Jak dotąd zawsze się dało. Może w Pl jeszcze są dżentelmeni, którzy na widok słabej kobietki ryzykują kręgosłupy i kowidy, ja raczej na to nie liczę. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 10:09 ulla_cebulla napisał(a): > Hm, u nas standardowo dostawa gabyrytow to pod krawężnik. Wszyscy o tym wiedzą. > Jak się nie da samemu wnieść, to się zamawia w ofercie z wniesieniem/montażem. > .. Jak nie ma takiej oferty to organizuję sobie pomagierów, albo zwyczajnie pyt > am, czy mi za 20 Euro etc wniosą pod drzwi,. Jak dotąd zawsze się dało. Może w > Pl jeszcze są dżentelmeni, którzy na widok słabej kobietki ryzykują kręgosłupy > i kowidy, ja raczej na to nie liczę. Akurat w przypadku założycielki wątku, regulamin przewoźnika jasno określa, że przesyłki poniżej 31kg powinny zostać wniesione pod drzwi. Powyżej 31kurier może odmówić wniesienia lub poprosić o pomoc we wniesieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 10:10 łóżeczko ważyło równo 30 kg. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 10:25 Ale też ma w regulaminie, co robi z niestandardowymi ( np jak suma boków przekracza jakąś wartość ) - tu nie ma znaczenia waga. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 10:28 arwena_11 napisała: > Ale też ma w regulaminie, co robi z niestandardowymi ( np jak suma boków przek > racza jakąś wartość ) - tu nie ma znaczenia waga. Kurier powołał się na przepisy covidowe, a tam nie ma nic o bokach Odpowiedz Link Zgłoś
kora.bez.loginu Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 10:33 Poza tym odpowiedziałam arwenie powyżej nt gabarytów paczki.. Zaczynam się zastanawiać czy widziała kiedyś noworodka i łóżeczko dla niego 😏 Odpowiedz Link Zgłoś
jeziorowa Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 10:55 Łóżeczko niemowlęce ma najczęściej wymiary 120x60cm lub 140x70cm i inne pomiędzy. Zakładając to najmniejsze to minimalny łączny wymiar paczki to 124 cm plus 64 cm, czyli 188 cm plus grubość/głębokość. Jeżeli ta ostatnia przewyższa 12 cm to mamy ponad 2 metry. Odpowiedz Link Zgłoś
kora.bez.loginu Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 17:01 Ekhm, to muszę zapytać autorki: ono było już złożone?!? Mnie tam dostarczyli do skręcenia, stąd moje założenia o niezbyt pokaźnych gabarytach 🤭 Odpowiedz Link Zgłoś
laura.palmer Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 17:10 Nie było złożone. Nie wiem jakie były wymiary paczki i już nie zmierzę, bo rozpakowaliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 11:58 Mieszkam w Luksemburgu i niezależnie od COVID-u kurier nigdy by się nie fatygował z wnoszeniem ciężkich rzeczy. Dzwonią i zostawiają na dole nawet nie czekając aż ktoś odbierze przesyłkę... Tak więc w Polsce z dostawami nie jest tak źle - przynajmniej Ci zaoferował, że pomoże wnieść. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 12:46 Z wczoraj/dzisiaj: "Państwa zamówienie jest gotowe i zostanie dostarczone w godzinach 12:00-16:00, kurier skontaktuje się z Państwem pół godziny przed planowaną dostawą" Ja: załatwiam w pracy, że wyjdę o 11:30. Dziś godzina 10:50, telefon: "Tu kurier, za 10 minut u pani jestem z dostawą! (...) Jak to Pani nie ma??!" I najlepsze: nie chodzi o książkę czy skarpetki, chodzi o KANAPĘ w trzech częściach i dwa mniejsze meble. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Jaki to problem kupować online 10.11.20, 16:43 A to jest nagminne! Też mnie to wkurza, jak kiedyś zarzuciłam tą niekonsekwencję kurierowi, to mi odpowiedział, że te godziny to są taki „hipotetyczne”🙈 Odpowiedz Link Zgłoś
raohszana DPD - to są geniusze zła! 10.11.20, 13:53 Z dnia dzisiejszego historyja. Dzwoni mi domofon - kuryjer. No spoko, z pocztexa mieli być. A tu siurpryza, bo DPD. 15 minut po odebraniu paczki dostaję maila, że dziś paczkę mi dostarczą. A po kolejnych 5 smsa, że kurier już do mnie jedzie. Wot, czasoprzestrzeń im się zagięła! Informacji wstępnej, że "dziś dostarczymy, blablabla" nie było w ogóle. Odpowiedz Link Zgłoś
raohszana Re: DPD - to są geniusze zła! 10.11.20, 13:55 Informacji wstępnej w sensie, że w śledzeniu paczki. Odpowiedz Link Zgłoś