Dodaj do ulubionych

pregabalin, paxtin a alkohol

03.12.20, 21:28
tak, wiem, nie pijemy alko i nie zażywamy leków , szczególnie przeciwdepresyjnych/nasennych
ale czy wypicie jednej(podkreślam jednej) lampki wina od czasu do czasu podczas kuracji w/w lekami to zdecydowanie niemozliwe ?
kto chce komentować, ze takie pytanie jest objawem skrajnej głupoty, proszę o niewypowiadanie się..
osoba, ktora zażywa leki, utrzymuje to w tajemnicy przed rodziną (by nikogo nie martwić swoim stanem zdrowia).Od czasu do czasu jednak podczas spotkań rodzinnych częstuje się tam lampką wytrawnego wina... (żadne wielkie pijaństwo).Ta osoba zawsze bardzo lubiła wino wiec nagłe odstawienie zupełne ,spowoduje podejrzliwość i mnóstwo pytań -a tego chce sobie oszczędzić.
wiec jesli będzie sączyć przez cały wieczór jedną lampkę wina to może mieć to mega skutki uboczne?
wiemy, ze w każdej ulotce jest "jak byk" napisane, ze alkohol zakazany..ale
zatem?
Obserwuj wątek
    • triismegistos Re: pregabalin, paxtin a alkohol 03.12.20, 21:34
      Spytaj swojego psychiatry.
      • lewababa Re: pregabalin, paxtin a alkohol 03.12.20, 21:47
        ja szczęśliwie mogę pić moje ulubione winotongue_out

temat dotyczy psiapsióły mojej (choć i tak pewnie nikt w to tu nie uwierzy-wiec niech będzie ,ze ja;P)
        lekarz odpowiada wymijająco - alkohol przeciwskazany (nie zakazany)
        ja wiem, wiec nie naciskam -a tak bardzo mi jej żal (jej sytuacji życiowej, w wyniku której właśnie te leki zażywa),że chętnie bym z nią wino zrobiła na smuteczki-jak kiedyś..zatem pijemy herbatkę póki co, czekając na lepszą formę kumpeli
        ten kamuflaż to wobec rodziców, których nie chce martwić ,a którzy nie mają pojęcia o jej problemach
        eh życiesad
    • fragile_f Re: pregabalin, paxtin a alkohol 03.12.20, 21:39
      Zakazany to zakazany, aczkolwiek znam osoby które mimo tego biora podobne leki i pija. Niestety powoduje to skutki uboczne albo moze je poglebic.

Przy takich lekach w ogole bym nie pila, ale ja jestem cykor wink mysle, ze pol lampki raz na 2 miesiące Cie nie zabija. Jesli martwisz sie opinią rodziny, to powiedz ze masz zgagę po winie albo ze dentysta Ci zabronil, bo wybielalas zeby czy cos.

Aczkolwiek moze warto na przyszlosc po prostu wyrobić w sobie asertywnosc w tym temacie - na pytania odpowiadac po prostu "bo tak chcę", na dalsze drazenie - "to sprawa prywatna" i tyle. Metoda zdartej plyty.
    • cruella_demon Re: pregabalin, paxtin a alkohol 03.12.20, 22:01
      Nie wiem jak przy tym drugim, ale przy pregabalinie nie wolno.
      Co nie znaczy, że fizycznie nie da rady. Tak więc każdy robi jak chce, szkodzi tylko sobie.
      Natomiast nie rozumiem zakładania wątku w celach rozgrzeszenia.
      • krwawy.lolo Re: pregabalin, paxtin a alkohol 03.12.20, 22:04
        cruella_demon napisała:

> Natomiast nie rozumiem zakładania wątku w celach rozgrzeszenia.

Nie widzisz w tym zdaniu sprzeczności?
      • lewababa Re: pregabalin, paxtin a alkohol 03.12.20, 22:15
        nikt tu się nie rozgrzesza- od tego są inne instytucjetongue_out
        po prostu zadajemy pytanie- ja nie mam pojęcia, szczęśliwie nigdy takiego dylematu nie miałam
        nie jestem też w stanie doradzić, wiec zadaję pytanie- ale w sumie już pisząc post spodziewałam się takich reakcji.
        • marta.graca Re: pregabalin, paxtin a alkohol 03.12.20, 22:20
          Niech pije bezalkoholowesmile mi się zdarzyło raz czy dwa wypić małą lampkę alkoholowego i nic mi nie było.
    • olkkaa_99 Re: pregabalin, paxtin a alkohol 03.12.20, 22:20
      Sluchaj... Nie jestem swieta, zdarzyło mi się łączyć. zyje. wątroba cala, glowa tez.

Lekarze mówią, ze realia sa takie, ze jesli pacjent wie, ze tego dnia bedzie pil, to woli nie wziac leku niz nie wypić. Wiec jeśli to ma byc rekreacyjnie 1 lampka na kilka tygodni, to wez normalnie leki i sącz tę lampke. Nie ty pierwsza i nie ostatnia.
      • lewababa Re: pregabalin, paxtin a alkohol 03.12.20, 22:26
        haha, jak widzę, to ja jednak jestem ta potrzebująca rady -niech zatem będzie
        sama skłaniałam się do tego by jej powiedzieć to co napisałas-ale szczerze, nie mam pojęcia wiec nie chciałam doradzać w takiej kwestii
        w świeta wiec kumpela posączy winko z rodzicami, udając, że nic złego się nie dzieje
        • sol_13 Re: pregabalin, paxtin a alkohol 04.12.20, 00:24
          Jesli bierze leki to niech nie pije, albo jesli chce się napić niech nie bierze lekow tego dnia.
          Nie rozumiem po co pić jedną lampkę wina.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka