pink_slippers 04.12.20, 00:07 Tradycja to presja społeczna wywierana przez ludzi, którzy już nie żyją. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bi_scotti Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 00:17 Everybody knows Dzieki za pretekst do przypomnienia sobie ... Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 00:42 Ale skrzypka to bym sobie teraz obejrzała 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 00:56 Mnie sie zdaje, ze na forum bywala emama z nick "Anatewka" - tez pewnie z fun club Choc przyznam, ze (chyba!) moja ulubiona piosenka to Matchmaker ... tyle nadzieji, eh Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 01:07 A moja ta: Fiddler on the roof - Lechaim (with subtitles) A tak naprawdę to wszystkie 🥰🥰 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 11:30 I to jest zupełnie niepotrzebny, idiotycznie sentymentalny moment całkiem dobrego filmu. Taki kawałek zakalca w doskonałym cieście. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 00:24 A ktoś coś na ciebie wywiera? Każe ci mówić "dzień dobry", a ty byś chętnie zamiast tego kopnął sąsiada? Współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 11:28 Mój syn wczoraj powiedział, że baldachim to mogłoby być imię męskie. I że dzień dobry Baldachime brzmi pięknie . Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 00:35 Tradycja to imie dobre dla dziewczynki. - No i jak, znaczy się, ona ma na imię? – Zasadniczo pobieżnie my ją nazywamy „Marysia”. Ale tak… chcemy jej dać jakoś bardziej nowocześnie. Jest takie jedno imię dobre dla dziewczynki… – Jakie? – Tradycja! Odpowiedz Link Zgłoś
mandziola Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 00:47 Hę? A jaka presję mogą wywierać ludzie, którzy już nie żyją? Tradycja to to co pamiętam z dzieciństwa i miło mi się kojarzy, w związku z tym chciałabym to przekazać moim dzieciom. Tak.. pamiętam wciskanie pierogów z kapustą, barszczu i uszek i karpia - ale potem były prezenty. I to mi się dobrze kojarzy, nawet z tym wciskaniem. Tradycja to ubieranie choinki - prawdziwej choinki, nie choinki z książek z lampkami, nie choinki z desek na ścianie, nie choinki .. wuj wie jakiej( ale nie prawdziwego drzewka). I wiele by tak wmieniać w kontekście Świąt BN. A jesli chodzi o inne tradycje - nie świateczne - to oprócz tych ogólnych, każdy dom ma swoje.. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_slippers Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 00:53 A w XVI czy XVIII wieku w Polsce ubierano choinkę? Odpowiedz Link Zgłoś
mandziola Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 01:20 A co mnie to interesuje??? Pytanie było czym dla Ciebie jest tradycja - to napisałam. I w dudzie mam czy w tych wiekach ubierano choinkę... Odpowiedz Link Zgłoś
pink_slippers Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 10:22 O właśnie...Idealne opisanie czym jest tradycja? Bezmyślnością. "Co mnie to interesuje?" Odpowiedz Link Zgłoś
maliniak665 Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 09:08 pink_slippers napisała: > A w XVI czy XVIII wieku w Polsce ubierano choinkę? heh , dla mnie to argument na kontrę kiedy słucham,że nie wierzę, a obchodzę święta Że "wasza " choinka, wcale nie jest wasza Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 09:08 Kazda tradycja kiedyś musi powstać...poza tym nikt nikogo nie zmuszą do ubierania choinki, obchodzenia BN...jeżeli uważasz, ze musisz bo ktoś an tobie wywiera presje ( a jesteś dorsosła) pora iśc do psychiatry. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 00:55 pink_slippers napisała: Tradycja to presja społeczna wywierana przez ludzi, którzy już nie żyją. Tak napisałaś jakby tradycja to było coś złego.. Odpowiedz Link Zgłoś
pink_slippers Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 00:57 Bo tak to miało zabrzmieć. Odpowiedz Link Zgłoś
mandziola Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 01:24 A dobrze inaczej napisałaś.. ale ja Ci odpowiedziałam i dodałam czym dla mnie jest tradycja.. ale teraz już wiem, że z zadającymi takie pytania i w ten sposób - po prostu się nie pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 08:13 To nieszczesliwy lewak jest, szkoda strzepic ryja... Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 01:15 Kadr z filmu „Miś" St. Barei (Czym jest tradycja naszych dziejów) Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 01:44 No i obowiązkowo Bareja. Działacze działają. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 02:30 majenkir napisała: > Bareja to nasza tradycja 🤷 Bareja to historia naszej kultury. Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 08:32 Też wkleiłam niżej fragment z Misia. Bo Bareja w kilku słowach określił to trafnie i wzruszająco. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 08:37 ...nie mozesz uchwałą specjalną zarządzic ani jej ustanowić... Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 01:21 Dla mnie tradycja to jest jedzenie barszczu , ryby , uszek. pierogow itp. w Wigilie (a i to nie zawsze), bo lubie, choc jestem ateistka. Na tradycje chrzczenia czy komunii dziecka mam wywalone, podobnie na cala reszte innych tradycji, z ktorymi mi nie po drodze. Na szczescie zmarli mnie nie strasza z tego powodu. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 08:30 Iii tam zaraz presja. Wybieram sobie z tradycji to, co mi pasuje. Choinki nie będzie, bo koty, ale jakaś udekorowana gałązka w wazonie tak. Karp, barszcz i prezenty z rozkoszą, ale mycie okien mróz i wdychanie oparów wódy na pasterce sobie daruję. Etc, etc... Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 08:50 Opary z paszcz uczestników, nie sugeruję, że celowo je rozpylają z kadzielnicy Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 08:56 Nie pamiętam, może z dzieciństwa kiedy śnieżnymi zimami u babci na wsi szliśmy 3 km do kościoła, to rzeczywiście chłopy sobie coś walnęli na rozgrzewkę na mróz -20C. U ciebie to wciąż praktykują? Gdzie mieszkasz??? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 09:03 Czy ty właśnie próbujesz udowodnić, że Polacy en masse zachowują wigilijną trzeźwość? Lol Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 09:27 Ty próbujesz udowodnić, że en masse są nietrzeźwi. Chodzisz na Pasterki? Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 09:30 Chcesz mnie przekonać, żebym wybrała się na imprezę mafii pedofilskiej żeby sprawdzić trzeźwość uczestników? Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 10:23 Pasterka to "impreza mafii pedofilskiej", na którą nie chodzisz. Ale doskonale wiesz kto i czym zionie Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 11:20 Coż za gorliwa obrona patolstwa, wzruszyłam się. Odpowiedz Link Zgłoś
niemaznaczenia Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 11:38 Jestem patolstwem bo chodzę na pasterki. Zionę wódą i przetrawionym karpiem. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 11:57 Cóż, bywanie na imprezach zbrodniczych organizacji to jest patologia. Nawet jeśli robisz to na trzeźwo. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 08:36 miś tradycja samolot ale mi bardziej podoba się to Fiddler on the roof - Tradition ( with subtitles ) Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Czym jest tradycja? 04.12.20, 11:44 O, a widzisz. Ja mam do tradycji wyjątkowo użytkowy stosunek. To znaczy, że biorę tylko to co mi pasuje a resztę zlewam. To znaczy, że u nas na wiglii jest rosół dla dzieci a ja wcinam tylko to co mi smakuje. Jak nie smakuje wylatuje z menu. U nas krewetki zastąpiły kompot z suszu i kutie. Mamy za to swoje rodzinne malutkie tradycje - co roku każdy z nas kupuje nową bombkę - procedura wybierania jest bardzo fajna. Co roku od 1 grudnia dekorujemy dom: codziennie dowieszając nowe ozdoby. Córka planuje to z wyprzedzeniem i ma masę zabawy. Itd itd. Odpowiedz Link Zgłoś