Dodaj do ulubionych

Magia świąt i datki.

07.12.20, 11:35
Okres świąteczny do czas gdy masowo pod sklepami pojawiają się różni wolnotariusze z puszkami. Często zastępują drogę i proszą o datek a to na leczenie Laury a to Krzysia. Jestem wdzięczna Bogu że nie muszę prosić o pomoc dla bliskich . Jednak od jakiegoś czasu muszę rozsądniej gospodarzyć i czuję się okropnie gdy zastępują mi drogę a ja ich mijam. Mam określoną kwotę jaką mogę przekazać ale nie pomogę wszystkim bo nie jestem wstanie. I teraz moje pytanie jak wy reagujecie, dajecie ?mijacie? Jeśli dajecie to ile? Sądzicie że naprawdę zbierają na określona osobę?.. Od czasu choroby mam problem z asertywnością więc chcę się dowiedzieć jak jest z wami.
Obserwuj wątek
    • mashcaron Re: Magia świąt i datki. 07.12.20, 11:41
      Ja nigdy nikomu nic nie daję bo zwyczajnie poza 0,50€ na koszyk nie mam gotówki przy sobie. I tak właśnie mówię, zgodnie z prawdą:p ale u mnie zbieraczy zbyt wielu nie widuję.
    • sabek81 Re: Magia świąt i datki. 07.12.20, 11:50
      Na takie zbiórki pod sklepami nigdy nie daję, po za WOŚP, wpłacam za to na portalach typu siepomaga, pomagam, przynajmniej wierze, ze tam zbiórki są weryfikowane.
      • taki-sobie-nick Re: Magia świąt i datki. 08.12.20, 00:40
        Tjaaa, są weryfikowane, weryfikują, że Jan Kowalski to Jan Kowalski, ale czy zbiera na chore dziecko, czy na fajny samochodzik, tego już nie weryfikują.
    • aerra Re: Magia świąt i datki. 07.12.20, 11:52
      Nie noszę gotówki. I mówię, że nie mam gotówki, mogą mi dać ulotkę, to się zapoznam z informacjami i jeśli się zdecyduję to mogę zrobić przelew.
    • kosmos_pierzasty Re: Magia świąt i datki. 07.12.20, 11:54
      Wpłacam przez net na wybrane zbiórki. Na ulicy nie. Mówię, że wspieram już inne osoby i sobie idę.
    • forumologin Re: Magia świąt i datki. 07.12.20, 11:57
      na ulicy gdzie nie ma mozliwosci weryfikacji (w zwiazku z np brakiem czasu) ew. jakies grosze. wieksze sumy tylko net.
    • fitfood1664 Re: Magia świąt i datki. 07.12.20, 12:04
      mijam, bez skrupułów
    • clk Re: Magia świąt i datki. 07.12.20, 12:07
      Nie daje w wiekszosci przypadkow.
      Wplacam na sie pomaga (indywidualne przypadki)
    • lea_233 Re: Magia świąt i datki. 07.12.20, 12:17
      Jedynie do puszek WOŚP wrzucam coś na ulicy, poza tym nikomu. Omijam, mówię "dziękuje ale nie" i nie wchodzę w żadne dyskusje. Kilka razy miałam okazję przekonac się o nieuczciwości zbierających, nie mam ochoty po raz kolejny tego weryfikować
      • ginger.ale Re: Magia świąt i datki. 07.12.20, 12:39
        Ja tak samo. Na ulicy wspieram tylko WOŚP i jedną niepełnosprawną Panią (rencistka), która czasami prosi o zakup czegoś do jedzenia, ale to "lokals". Natomiast reszta via net. Głównie konkretne akcje na siepomaga, zlecenie stałe na UNICEF.
    • aqua48 Re: Magia świąt i datki. 07.12.20, 13:38
      Nie, nie daję, kilka razy u nas były afery, z oszustami,. nawet zbierających w sklepach. Potem jakaś zbierająca na ulicy kobieta miała nawet wszystkie dane fundacji, identyfikator, podała też prawidłowo nazwisko organizatorki zbiórki, pech chciał, ze trafiła na moją koleżankę która założycielkę fundacji zna osobiście, zdziwiła, się bardzo, że zbierają przez wolontariuszy ulicznych, bo nie był to przez nich dotąd praktykowany sposób, i zadzwoniła do założycielki przed wrzuceniem datku.. W momencie wykonywania telefonu kobieta wraz ze swoją puszką zdematerializowała się smile Fakt, że ktoś się podszywa został zgłoszony na policję.
    • rb_111222333 Re: Magia świąt i datki. 07.12.20, 14:35
      Nigdy nie wpłacam ludziom do puszki na ulicy
    • bi_scotti Re: Magia świąt i datki. 07.12.20, 15:34
      Zawsze wrzucam Salvation Army przed swietami ... just because smile No i, jak wspominalam, wiele razy daje wszelkiej masci panhandlers, szczegolnie tzw. starym nalogom ale najchetniej to wszystkim grajkom chocby i falszowali niemilosiernie wink Life.
    • angazetka Re: Magia świąt i datki. 07.12.20, 16:30
      Nie daję na takie uliczne zbiórki, nie wierzę w uczciwość zbierających (jako dziewczę się kilka razy dałam nabrać, niestety).
      Daję na WOŚP i gdy są przedświąteczne zbiórki jedzenia w sklepach.
    • thea19 Re: Magia świąt i datki. 07.12.20, 16:32
      nie daję przypadkowym zbieraczom z przypadkowych fundacji, gdzie marny % przekazują na cele zbiórki. U mnie najczęściej widuję ukraińskich zbieraczy ukraińskich fundacji dla ukraińskich dzieci a nie mieszkam na Ukrainie.
    • lot_w_kosmos Re: Magia świąt i datki. 07.12.20, 17:10
      Takim zbieraczom o jakim mówisz nie daję nigdy.
    • joanna05 Re: Magia świąt i datki. 08.12.20, 00:57
      Nie chodzę wcale teraz do sklepów, poza spożywka.
      Wpłacam tylko na WOŚP, reszcie nie ufam, zawsze podejrzewam oszustwo i wyłudzanie. Nie mam czasu ani ochoty sprawdzać. Pomóc mogę przelewem na konto zaufanej instytucji, nigdy (poza WOŚP właśnie) do żadnej puszki.
    • eliszka25 Re: Magia świąt i datki. 08.12.20, 05:08
      Takich zbieraczy u nas za bardzo nie ma. Przed świętami spotykam za to różnego rodzaju kramiki przy centrach handlowych, na których dzieciaki szkolne coś tam sprzedają. Zwykle zbierają wtedy na jakiś cel - obóz, coś do klasy itp. U takich prawie zawsze coś kupuję. Często wrzucam też coś ulicznym grajkom, jeśli faktycznie coś tam grają czy śpiewają, ale zwykle jakieś grosze, bo nie noszę przy sobie za wiele gotówki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka