Dodaj do ulubionych

ozdoby świąteczne

14.12.20, 08:24
Święta w tym roku u nas i nawet będziemy mieli gości. Zwykle wyjeżdżaliśmy na święta tradycyjnie rodzina żony + rodzina męża. W tym roku realizujemy wariant, który już od dawna chcieliśmy, czyli zapraszamy do nas.
I wyszła mizeria moich ozdób świątecznych. Zawsze stawialiśmy choinkę i tyle. W tym roku bym chciała, żeby było tego więcej. "Na bogato"smile Nie tylko stół świąteczny, ale i cały dom.
Podrzućcie Wasze ozdoby, chętnie z nazwami sklepów, gdzie kupione. Przejrzałam Allegro, wszytko plastik i poliester.
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 08:31
      Limango 2 miesiace temu
      • ginger.ale Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 08:46
        B.ładne, rybka cudna smile
      • bei Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 08:47
        Rybka wymiata, i kula!-cudne!
        • fortalesa Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 09:42
          śliczne!
        • cichadziewuszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 11:02
          Mnie się podobają aniołek i ptaszek, w stylu folkowym
          • kornelia_sowa Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 11:39
            Mi też smile za to rybka wcale wink
            • stephanie.plum Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 21:27
              a mnie właśnie tylko rybka...
          • kosmos_pierzasty Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 19:20
            Tak, aniołek i ptaszek są śliczne.
      • mrs.solis Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 17:19
        Fajna ta rybka.
    • kotejka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 08:35
      nie lubię swiatecznych ozdob
      ozdob w ogole - zal mi miejsca i oczami wyobrazni widze kurz, ktory siada tam od momentu kiedy tylko sie pojawia big_grin
      zmuszam sie do choinki - ze wzgledu na dzieci
      i robie okolicznosciowy wianek z drzwi
      wylacznie zywe, bo imo taki jest ich sens
      nie plastikowe
      ewentualnie stroik na stol
      w tym roku kupilam na lokalnym kiermaszu swieczki z pszczelego wosku na stol - barwione w masie, w ksztalcie choinek
      sympatyczne i zdrowe i eko i fair trade wink
      no to juz mam pierwsza dekoracje
      druga to sznury lampek oplatajace dom i taras
      kupuje niedrogie w action - tam jest cala masa rozmaitych dekoarcji
      aaa i tam tez kupilam zywe galazki z lampaki ledowymi
      calkiem sympatyczne, na ganek postawilam
      tam poszukaj - sa i drewniane dziadki do orzechow i takie cale ruchome scenerie z pozytywkami, troche retro, bardzo urocze i plastik rzecz jasna, ale sporo elegnackich drewnianych
      i dzwonki w roznych rozmiarach
      i kule sniezne i krasnalki i trolle
      i zestawy do samodzielnych aranzacji
      ja tego nie lubie, ale chetnie ogladam
      ceny bardzo przyzwoite
      jak to w action

• kropkaa Re: ozdoby świąteczne 16.12.25, 11:33
        U mnie jakiś dziwny ten kurz, bo osiada wszędzie, czy mam dekoracje, choinkę czy nie wink
    • conena Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 08:40
      Zajrzyj na insta pani Rozenkowej Majdanowej i się zainspiruj. Griswaldowie wysiadają.
    • solejrolia Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 08:40
      😲

🤣
      No naprawdę...ale wymyślasz i bez przesady.

Idź do Leroy lub innego Obi. W każdym większym markecie jest bardzo dużo ładnych ozdób. Nie chcesz plastikowych, i to rozumiem, to wybierz szklane- bombki, czy inne figurki. Wszystko ułożone kolorystycznie, więc możesz nawet iść w jakąś konkretną kolorystykę, czy styl.
    • bei Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 08:46
      Jeśli Allegro- to wyszukaj szklane sople. Wieszam gałąź srebrną pod lampą nad stołem, dekoracja z sopli pasuje aż do wiosny.
      Zara Home- i dzwonki.
      Wykorzystaj to co masz- np latarenkę lub ładna misę możesz wypełnić bombkami.
      Do misy napełnionej wodą można włożyć szklane kulki a na wodę położyć pływające świeczki

Z wystrojem „ na bogato” uważaj, by nie przesadzićsmile
      • nuta15 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 08:58
        Zaglądnij do duki, w kolekcji świątecznej mają bardzo ładne dekoracje, ceramikę, ozdoby szklane i drewniane, świece, podkładki, bieżniki, ściereczki. Każdego roku przed Bożym Narodzeniem coś u nich kupuję do domu i na prezenty.
    • heca7 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 09:08
      ZaraHome, Duka, wszelkie markety budowlane i niektóre większe sklepy ogrodnicze. W mojej okolicy rekordy popularności bije Flora Point w Warszawie.
    • klaviatoorka1 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 09:10
      Na choince- suszone plastry pomarańczy i duuużo lampek z action. wystarczy. W całym domu- dużo zielonych gałązek( jakieś świerki, sosny, jałowce, jemioła, oraz dużo gałązek czerwonego derenia. I irga- pleni mi się po ogrodzie jak szalona, więc na zimę ją mocno podcinam. do tego jakieś świece, lapiony, światełka.... I ekologicznie, i stylowo i niebanalnie. polecam
      • fortalesa Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 09:45
        Irga, dzięki - u mnie też na ogrodzie zatrzęsienie
    • kosmos_pierzasty Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 09:15
      Home&you, Duka, Jysk, Eurofirany, kiermasze świąteczne, handmade z all.
      Zdjęcia wrzucę później.
    • kosmos_pierzasty Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 09:33
      Jeszcze kik.

• kosmos_pierzasty Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 09:35
        Muszę na dworze robić, bo w domu za ciemno dla mojego telefonu.
        • kosmos_pierzasty Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 09:40
          I jeszcze bo tym zapomniałam, tegoroczna bombka.
          • kropkaa Re: ozdoby świąteczne 16.12.25, 11:35
            Cudne! Co za klimacik!
        • memphis90 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 10:28
          Masz las wokół domu? Kiedy mogę się wprowadzic?
          • kosmos_pierzasty Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 11:06
            Ale wiesz, to jest zadupie smile
          • homohominilupus Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 12:50
            memphis90 napisała:

> Masz las wokół domu? Kiedy mogę się wprowadzic?
            >

i ja, i ja!
            Kosmos, super okolica. Zazdro.
            • kosmos_pierzasty Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 13:35
              Dzięki smile
        • milupaa Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 13:31
          O Jezu, nieeeee big_grin Kicz.
          • kosmos_pierzasty Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 13:35
            No pewnie, że kicz. A co by miało być na Gwiazdkę? smile
          • pulcino3 Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 17:07
            Ohydne, te ozdoby. Nie cierpię krasnali i indyjskiego folkloru, a jeszcze ten zielony grincośtam.
            Cierpiałabym w takim otoczeniu.
            • bywalczyni.hosteli Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 17:44
              Ja też, oczy trochę bolą od tych ozdób.
            • kurt.wallander Re: ozdoby świąteczne 08.12.23, 17:33
              Ale, żeby nie być niemiła, powiem "Ładne tło na tych zdjęciach!"
      • memphis90 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 10:27
        Myszojelen (zagrożony wyginięciem) cudny.
        • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 17:27
          Tez na myszojelenia zwrocilam uwage smile

Kosmos, ile to kosztuje i jaki ma rozmiar?
          • kosmos_pierzasty Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 17:29
            Razem z nogami ok. 40 cm. Pierwsza cena chyba ok. 100, ale zapłaciłam ułamek oczywiście wink Ze 30? Już nie pamiętam.
            • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 17:47
              Czyli pewnie juz nie ma, jak byly na 70% smile A szkoda, bo sie zastanawialam, czy rodziny na spacer nie wyslac big_grin
              • kosmos_pierzasty Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 19:12
                Musisz popatrzeć, bo ja tego nie kupowałam teraz, ze dwa lata temu. Ale wzory się w h&y powtarzają, sprawdź na stronie.
                • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 20:00
                  Myslalam, ze to Kik?
                  • kosmos_pierzasty Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 20:50
                    A nie, akurat nie.
                    Zresztą mnie się coraz mniej w sieciówkach podoba, nie wiem, czy oferta się pogarsza, czy mi się opatrzyły po prostu te stwory. W tym roku nic nie znalazłam sad
                    • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 21:30
                      Moze kiepski rok. Ja tez czasem kompletnie nic nie widze, a innym razem do domu wracam z przyczepka wink
                      W tym roku jeszcze nie bylam, a w zeszlym roku kupilam jednego mikolaja i odzalowalam sobie losia (bo rozmiarem mi do konca nie pasowal). Chwilowo mam faze na biale bombki, szklane bombki ptaszki z piorkami oraz szlane bombki przejrzyste. Chyba kot na mnie swoje zyczenia przelewa hipnoza wink
      • viridiana73 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 15:06
        Ta Filifionka skradła moje serce!!
    • mja-15 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 09:39
      Idź do Home & You. Ja omijam lub oglądam i trzymam się za portfel. To białe światło jest celowe, żeby wszystko tak piękne, kolorowe błyszczało.
    • mama-ola Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 09:45
      Wiem, że plastik, ale mnie po prostu podobają złote i czerwone bombki. Tylko takie, żadnych innych kolorów. Plus jasne lampki. Wygląda to ładnie i da się szybko zrobić.
      Jeśli chcesz multikolorowo, to się sporo naszukasz.
    • chococaffe Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 11:53
      Lampiony/latarenki Rotera z IKEI - nastrojowe i praktycznie całoroczne.
    • chococaffe Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 12:11
      Jeszcze - świąteczne mydełka w płynie w łazienkach (zapach i opakowanie)
    • daniela34 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 12:16
      No to po kolei: piszesz że masz ogród to zacznij od dekoracji tarasu/balkonu/ganku: gałęzie, szyszki, czerwone jabłka, do tego irga (głóg jesli masz)- i gotowe.

Na drzwi wejściowe wieniec

Schody albo.kominek: gałęzie i światełka

Kup gwiazdy betlejemskie w donicach chyba ze masz bardzo małe dzieci

Jeśli masz spore szklane wazony, włóż do nich światełka ledowe. Światło i szkło zrobią robotę bez użycia plastiku i poliestru.
      • ginger.ale Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 13:12
        Tak, zrobiłam światełka w wazonie z grubego szkła i efekt super, kilka szyszek, albo np. zielonych bombek.

Koleżanka kupiła małą choinkę w donicy i postawiła przed wejściem ndo domu, białe światełka i jest magicznie smile
        Wieńce na drzwi też robią robotę.
      • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 17:25
        Takie swiatelka generuja koszmarne ilosci baterii - i za to ich nie lubie tongue_out
        • kosmos_pierzasty Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 17:30
          Ja też. Używam takich z normalnymi wtyczkami, ale to wiadomo, że do wazonu nie za bardzo, ale już na choinkę bez problemu.
          • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 17:40
            Te choinkowe sa dlugie, do wazonu sie nie nadaja. Ja mam stare kule i jedna gwiazde podlaczane do gniazdka, a teraz widze wszedzie tylko takie na baterie i nie mam jak dokupic nowych. W koncu kupilam kabel zakonczony gwintem E14 i gwiazde w ten sposob oswietlam. Tylko kul szkoda, bo one wymagaja jednak takich malutkich punktow led.
            • kosmos_pierzasty Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 19:14
              I znów: kupowałam na all. Właśnie specjalnie szukałam z wtyczkami.
        • daniela34 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 17:33
          Nie koszmarną, bo te światełka są dość wydajne. Na choinkę oczywiście mam takie z wtyczką, ale ja kocham światło w szkle i tu wtyczka nie przejdzie. BTW, w Polsce prąd z gniazdka=na ogół węgiel, tak że tego 🤪🤪🤪
          • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 17:45
            U mnie do jednej wchodza 4 baterie paluszki, musze wymienic kilka razy w "sezonie" (moze zewnetrzna wiecej zre). W Polsce prad z gniazda = wegiel, a prad w baterii to juz czysta ekologia? Ja sie nie mam zamiaru zamartwiac pochodzeniem mojego pradu, bo pradem ogrzewam i na pradzie gotuje, ze juz nie wspomne o cieplej wodzie czy przetrzymywaniu zywnosci. Kilka lampek led w oknie naprawde niewiele tu zmienia.
            • daniela34 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 17:51
              No właśnie o to chodzi, ze tu nieekologia i tu nieekologia, tylko inna. Dlatego nie zamartwiam się bateriami. Do moich wchodzą po 2 paluszki i starcza na sezon, może swiecę rzadziej.
              • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 18:03
                Albo masz lepsze baterie big_grin Ja sie nie tyle zamartwiam bateriami, co mnie wkurzaja. Tak jak placenie gotoka bardziej unaocznia nam ile wydajemy, tak baterie pokazuja ile pradu idzie. Jak prad idzie z gniazdka, to jednak tak tego nie widac, niz jak wywalasz reklamowke baterii. A i taniej chyba jednak wychodzi kupic prad z gniazdka niz kupic reklamowke baterii...
                • daniela34 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 18:09
                  Dla mnie takie światełka na 4 baterie odpadają, bo kluczowe jest pochowanie tych baterii tak, żeby były niewidoczne, no i tych 4 w obudowie to się nie da schować, bo to taki wielki kawal plastiku
              • ginger.ale Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 22:57
                Ja mam na baterie. Baterie są 2 i działają drugi sezon (albo lepiej, wyciągnięte z dziecięcej zabawki). Tylko lampki na choince włączam rano, ozdoba w wazonie wieczorową porą, dla nastroju. Zresztą w dzień słabo widoczna.
                • daniela34 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 23:16
                  Dokładnie tak samo robię
          • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 16:19
            Daniela, namowilas mnie!
            Kupilam sobie dwa sznureczki lapmpek i jeden na razie oswietla trzech kroli, a drugi oplatalam wokol swiecznika Mlodszej. Baterie mam kupne, bo u nas zabawki sa sprzedawane bez baterii, zreszta kupowanie zabawek zeby wydlubac z nich baterie to troche za duzo jak dla mnie tongue_out Zobaczymy ile wytrzymaja smile
            • ginger.ale Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 16:54
              Jak matrioszka, ładnie wyglądają Trzej Królowie!
              A baterie wydłubałam z zabawki dziecięcej, żeby mnie nie wkur... głupia melodyjka. Nie kupiłam zabawki w celu wyciągnięcia baterii 😂🤦🏼‍♀️
              Nigdy nie kupuję grających zabawek, nie robię tego sobie, ani innym. Niestety nie każdy tak ma.
              • daniela34 Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 17:12
                ginger.ale napisała:

> Nigdy nie kupuję grających zabawek, nie robię tego sobie, ani innym. Niestety n
                > ie każdy tak ma.
                >

Ja tak mam! Jestem wrażliwa na dźwięki, więc zakładam, że wszyscy inni też. A pomysłodawcę tych piszczydeł z krakowskiego rynku (kto był ten wie) za karę zamknęłabym na wieczność w komórce z 10 jego dziełami.
              • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 17:19
                Dzieki smile Przy okazji wstawiania lampek przyszla mi do glowy jedna rzecz: wiekszosc ludzi ma szopke, dzieciatko Jezus w zlobku, Maryje z Jozefem, a krolow to juz nieliczni. Posiadanie krolow bez szopki jest pewnie spotykane jeszcze rzadziej big_grin ale u mnie podyktowane jest wzgledami estetycznymi - krolowie sa z kobaltowego szkla, moj ulubiony motyw smile

"Glupia melodyjka" przypomnialas mi nocleg mojej siostry big_grin Spalam ze swoim jeszcze nie mezem u niej w domu, na rozkladanej kanapie w stolowym, kiedy w srodku nocy cos zaczelo piskliwie grac. Wytrzymalam dluzsza chwile, moj wybranek tez, ale w koncu nie nerwy nam puscily i przelamujac niechec do grzebania komus w szafach udalismy sie na przeszukiwanie segmentu. Wytypowalismy jedna szuflade, otworzylismy i dokopalismy sie do pudelka z kartkami z zyczeniami slubnymi. Jedna z nich sie zepsula i grala trybem ciaglym, w kolko ta sama melodie. Z niemalym trudem ukatrupilismy ja golymi rekami, za co siostre przepraszalam dzien pozniej bardzo goraco smile
                • daniela34 Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 17:26
                  Prawie jak z horroru. Ale te kartki z pozytywkami czasem tak miały. Nie pamiętam już, czy u nas samoczynnie uruchomiła się Cicha Noc czy Happy Birthday, ale też to przeżyliśmy.
            • daniela34 Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 17:10
              jak_matrioszka napisała:

> Daniela, namowilas mnie!

Cieszę się.
              A królowie świetni. Piękny kolor
              • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 17:25
                Toz wlasnie wyzej napisalam - mam krolow, bo bardzo lubie szklo i ten kolor, a nie mam "bazy", czyli szopki. I jako osoba niewierzaca i niecelebrujaca nie mam odpowiedniej zachety do zakupienia calosci. A raczej nie mialam, bo sobie wyobrazilam szklana szopke z ledami wsrod mchu i po nowym roku pojde sprawdzac cene jezuska i jego opiekunow prawnych wink
                • daniela34 Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 17:28
                  jak_matrioszka napisała:

> cen
                  > e jezuska i jego opiekunow prawnych wink

Matki biologicznej i ojca, co przysposobił 😀
            • muszebosieudusze Re: ozdoby świąteczne 08.12.23, 17:20
              Ja mam takie z korkiem, idealne jak się ma fajne butelki z kolorowego szkła gdzie przez szyjkę inny wyłącznik nie przejdzie a nie chcesz żeby dyndał. Kupiłam zestaw sześciu chyba z pięć lat temu, one długo działają.
        • thea19 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 17:51
          akumulatory można kupić
          • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 18:04
            Been there, done that. No, thanks!
            • hanusinamama Re: ozdoby świąteczne 16.12.25, 11:51
              Gdyż? Mam akumulatorki (ale dobre kupione) i dobrą ładowarkę. Takie lampki jak ma Daniela mam w kilku miejsach ( niektóre cały rok) i jakoś nie widze minusów akumulatorków
        • muszebosieudusze Re: ozdoby świąteczne 08.12.23, 17:14
          ledowe? eee to długo wytrzymuje, można kupić takie na paluszki które można ładować.
    • thea19 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 12:42
      dopiero zaczynam montaż, będzie na bogato, mam kilka kartonów dekoracji i dokupuję, mnóstwo lampek wszędzie, mam też projektor ze śnieżynkami na froncie. Kupiłam sobie też psią bombkę.
      • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 17:24
        O, bardzo lubie takie mikolaje jak na pierwszym zdjeciu smile Moga tez byc dlugonogie, , albo siedzace i dyndjace nogami smile
        • thea19 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 17:53
          mam wszystkie big_grin
          • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 17:59
            Nie watpie! Jak juz powyciagasz i je pousadzasz, to pstryknij im czasem zdjecie i wstaw tutaj smile Po sklepach mi sie nie chce chodzic, to chociaz tutaj poogladam big_grin A w styczniu pewnie znow cos dokupie i jakos kolanem upchne w garazu...
          • ginger.ale Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 23:34
            thea19 napisała:

> mam wszystkie big_grin

To rozstrzygnij mój dylemat - to Mikołaje czy gnomy?
            • thea19 Re: ozdoby świąteczne 15.12.20, 00:54
              skrzaty Mikołaja
              • ginger.ale Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 16:55
                Mikołaj miał elfy 🤔
      • bywalczyni.hosteli Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 17:48
        Szafka z reniferem i choinkami? Jejku, urzekające. Bardzo mi się podoba
    • stephanie.plum Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 13:20
      oh la la, ludzie to naprawdę mają ozdoby na bogato!!!

w zeszłym roku zrobiłam wieniec z pomalowanych na srebrno szyszek z czerwoną kokardą, powiesiłam go nad kominkiem, i to był w sumie szczyt moich możliwości
      • stephanie.plum Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 13:25
        w tym roku, jeśli nie zaczniemy czuć się lepiej, to będziemy mieć girlandy z pajęczyn i psich kudłów gustownie oprószonych kurzem.

nie mam siły na nic w ogóle.

:~(
        • milupaa Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 13:33
          Covid?'
          • stephanie.plum Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 14:37
            ehe.
            :~(
    • daniela34 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 13:40
      Swoją drogą, jak ktos jest szurnięty na punkcie świat tak jak ja, to dekoruje też okno na klatce schodowej
      • kosmos_pierzasty Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 15:13
        Ale ładne! smile
      • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 18:04
        Fajne smile To papier czy sklejka?
        • daniela34 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 18:21
          Białe-papier
          Niebieskie- taka pianka cienka
          • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 21:02
            Reczna robota? Wyglada na ladnie wyciete, ja tak nie potrafie sad
            • daniela34 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 21:03
              Tak, ręczna. Od szablonu smile
              • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 21:30
                Odrysowac umiem, wyciac juz nie.
    • kkalipso Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 14:40
      Tak na szybko.
      • bywalczyni.hosteli Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 17:50
        Usuń ostatnie zdjęcie, jest buźka dziecka. Chyba, że to celowo.
    • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 17:18
      Ja bardzo lubie na bogato, szczegolnie u kogos big_grin Lubie tez "bezobjawowo", tzn tylko z kilkoma elementami wplecionymi w normalny wystroj domu. Nie lubie czegos posrodku, czyli malo urodziwe ozdoby (najczesciej tanie plastikowe ozdoby) rozmieszczone rownomiernie w calym domu. Nie wiem, czy potrafie to opisac, ale chodzi mi o postawienie plastikowego mikolaja na segmencie, drugiego na stole i bawlanka ze styropianu na telewizorze.
      Ja mialam trzy duze walizki ozdob swiatecznych plus kilka kartonow. W zeszlym roku zrobilam czystke i juz mam tylko jedna walizke i kilka kartonow smile a to jeszcze nie moje ostatnie slowo wink Po remoncie mam szklana porecz bez mozliwosci owiniecia jej czymkolwiek, wiec kilkanascie metrow girlandy mi ubylo. Na schodach stoja wiec tylko "baba z dziadem". Dla sasiadow mam na balkonie girlandy na cala dlugosc poreczy i lampki (gwiazdy, kule, "firanke") w oknach. Choinki jeszcze nie mamy, ale trzej krolowie juz stoja na stole i kilka wiencow wisi na drzwiach.
      Swiatlo na schodach adventowe, troche dziwne do zdjec, ale dzienne tam nie dociera tongue_out
      • kosmos_pierzasty Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 17:31
        Super ludkowie! Piękni smile
        • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 17:57
          Mam slabosc do takich figurek smile O ile figurek z porcelany nie cierpie, a tyle Mikolaje i Mikolajki oraz skrzaty "caloroczne" bardzo mnie pociagaja smile Jak mi nie przejdzie, to na starosc bede miala polowe kubatury domu wypelniona szklem, a druga polowe mikolajami wink Czasami widuje okna domow cale wypelnione trollami albo wlasnie takimi mikolajopodobnymi i gdybym miala parapet, to u mnie tez by tak bylo!
      • tairo Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 18:33
        Jeżeli umiesz rysować, to szklaną balustradę można ozdobić korektorem albo pisakami kredowymi.

Oraz: www.amazon.co.uk/COMMAND-CHRISTMAS-FAIRY-ADHESIVE-STRIPS/dp/B0187TC47C/ i girlanda wygląda, jakby wisiała w powietrzu smile
      • bylam.stara.mostowiakowa Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 18:47
        Baba do Kaczyńskiego podobna.
        • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 20:22
          Wez mi baby nie obrazaj!
        • ginger.ale Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 16:58
          bylam.stara.mostowiakowa napisała:

> Baba do Kaczyńskiego podobna.

🤣🤣🤣 Faktycznie!
        • bywalczyni.hosteli Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 17:51
          O rany, faktycznie. Balbina
      • thea19 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 19:50
        też mam szklaną balustradę, silikonowe przyssawki i haczyki są na takie okazje idealne
        • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 20:13
          Ale sie nie oplecie, a ja lubilam takie oplecione smile Do przyssawek az takiego zaufania nie mam, jezeli juz, to bym bombki na przyssawki dala. Chyba pojde kupic kilometr wstazki i jakies bombki faktycznie dam na jednej szybie!
          • tairo Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 20:21
            Kup sobie te haczyki, które wkleiłam wyżej, bardzo dobrze się trzymają i zdejmuje się je bezproblemowo.
            • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 20:37
              Dojda na przyszle swieta big_grin
              Jakies mam, i moze sobie przypomne gdzie kupowalam na zywo i dokupie.
          • thea19 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 20:40
            porządne przyssawki florystyczne utrzymają wszystko
    • troompka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 17:34
      nie wiem czy ktoś juz pisał, ale Rossman ma ładne na wyprzedaży drewniane/wiklinowe, szmaciane (różnego rodzaju aniołki albo skrzaty)-ceny całkiem przyzwoite, obkupiłam sie właśnie smile
    • canaille Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 17:47
      Obejrzałam Wasze ozdoby - ja bardzo wszystkich przepraszam i zapraszam do lumpeksów. Leży towaru w tę mańkę od pyty na kilogramy, gorzej wyglądać nie będzie, a będzie ekonomiczniej i ekologiczniej na pewno.
      • grey_delphinum Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 17:58
        big_grin
      • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 18:08
        Bylam chyba ze dwa tygodnie temu, nie lezalo w pyte smile Lumpeks to kwestia trafienia, bo mam tez ozdoby z lumpeksu i tez je lubie. Pewnie pojawia sie w domu w przyszlym tygodniu, to moge pokazac wink
        • canaille Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 19:03
          Nie wiem skąd nadajesz, ale u nas sezon już się dawno zaczął. Jeśli choć część masz z drugiego obiegu to gratki!
          • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 20:17
            Z planety Ziemia nadaje i to nawet z etj samej strefy czasowej big_grin
            Mam drugi obieg, i nie mam obiekcji w kupowaniu kolejnych elementow, tylko w tym roku jakos nic ciekawego nie widzialam. Cos tam bylo, ale malutko a nie w pyte.
            • canaille Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 20:32
              Dlaczego upierasz się przy wyrażeniu "w pytę"?

synonim.net/synonim/od+pyty
              • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 20:54
                Bo u nas na wsi sie mowilo "w pyte" i nigdy nie slyszalam wersji "od pyty". Nawet nie zwrocilam uwagi, ze u Ciebie bylo "od" 😮
                • ginger.ale Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 17:01
                  W pytę to zajefajnie, a od pyty to dużo.
            • canaille Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 20:35
              Poczekaj, a Ty nie z Norwegii?
              Bo jeśli tak, to Wasze skarby chyba właśnie do nas trafiają big_grin
              • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 21:01
                Troche tych skarbow u nas zostaje, ale fakt, sporo od nas jedzie "do Was" wink
      • kkalipso Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 18:35
        Ja wrzuciłam z tamtego roku do tej pory nie mam nic nie zrobiliśmy w domu nawet balkonu. Ale ja nie o tym...każdy ma zapewne swoje ulubione ozdoby, po przodkach czy też własnoręcznie robione, albo prezenty od ukochanych więc nie krytykuj ....pokaż te swoje zakupione perełki w lumpeksie.
        • canaille Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 19:00
          Wybacz, ale na tych fotkach raczej nie ma "ozdób po przodkach". Wiem, że daniela coś tam dzierga, potem wiesza - to inna sprawa. Dzieciak coś czasem zrobi i stoi czy wisi - też rozumiem. Ale te ewidentnie kupne, kupione w polecanych tu sklepach (bynajmniej nie handlujących antykami) stroiki, bieżniki, mikołaje, reniferki... Cóż, to w lumpeksach jest, przynajmniej tych, do których chodzę. Często gęsto jeszcze w opakowaniach.

Osobiście zakupiłam w lumpeksie jedynie czerwoną taśmę na szyby - żeby sobie walnąć gwiazdki w liczbie 8 na stylizowanej choince, choć dziecko boi się o okna. Poza tym obywam się od lat z jedną ozdobą na stół (nie licząc oczywiście corocznych arcydzieł sztuki przedszkolno-szkolnej, które co jakiś czas szlag trafia i oczywiście choinki, mającej swoją pojemność) i właśnie trafiła mnie karma, za krytykę Waszych ozdób - otóż nie mogę dostać do niej świec. Mam zapas, starczy na na ten sezon, ale zawsze były - i nie ma. Ledowych plastikowych multum - a parafinowych, stroikowo-piramidowych brak...
          • kosmos_pierzasty Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 19:18
            U mnie "po przodkach" są na choinkę oraz szopka, a to wyjeżdża jako ostatnie tuż przed świętami. I owszem, część zdób mam z drugiej ręki, przede wszystkim tekstylia. Natomiast nie, żeby trafić w lumpeksie na to, co się podoba, trzeba mieć dużo szczęścia. Poza tekstyliami właśnie, nigdy mi się nie udało.
          • kkalipso Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 19:34
            Idź na Instagram tam się naoglądasz, że oczy ci pękną od bogactwa i świetności.... Może tego Ci trzebabig_grin
            • canaille Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 19:37
              Idź do muzeum, tam się naoglądasz, że oczy Ci pękną... Może tego Ci trzeba.
          • daniela34 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 21:06
            Daniela nie dzierga, bo "nie umi". Daniela co najwyżej coś tam wycina albo skleja z filcu. Ale też może polecić lumpeksy
            Mam dwa świetne kalendarze adwentowe, jeden ze Szwecji, w dodatku z życzeniami po szwedzku na karteczce
            • daniela34 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 21:07
              A dzierga rodzicielka Danieli
      • stephanie.plum Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 18:59
        gusta są różne, ja też tych tu pokazanych bym nie chciała, ale na maksa zazdroszczę
        - siły, by wysprzątać chałupę,
        - energii, by ją ozdobić
        - radosnego nastroju, który sprawia, że nawet szkarady wydają się słodkie.

oby duch świąt jeszcze we mnie wstąpił...
        • canaille Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 19:03
          Rozumiem, punkt widzenia - zdrowia, stephanie. Imbir pij jeśli możesz, krew rozrzedza.
          • stephanie.plum Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 20:25
            dzięki, bardzo lubię.
            zapodam wszystkim!
    • gris_gris Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 19:03
      A co masz w ogrodzie? Ja robie zawsze girlande na balustrade schodow z galezi swierku i z bluszczu, ze swiatelkami w ksztakcie malutkich bialych kuleczek (jak owoce jemioly). W tym roku zrobie sobie tez taka nad drzwi, i dodam do nich jeszcze eukaliptus i ostrokrzew z czerwonymi jagodami (kupione). Z tych roslin, i z wszystkiego, co znajde w ogrodzie, bede miec tez bukiety w duzych wazonach.

• olzia Re: ozdoby świąteczne 16.12.25, 11:30
        Zobacz w Home&You jest masa różnych ozdób na święta
    • fornita111 Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 21:13
      Moja pierwsza w zyciu mozaika wink Nie jest to dekoracja swiateczna, ale powstala w wyniku przedswiatecznej tesknoty do recznej roboty. No i maniacko zbieram nad morzem szkielka, postanowilam je w koncu jakos zagospodarowac.
      • stephanie.plum Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 21:26
        jejku, jakie to fajne!
      • mrs.solis Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 17:32
        Ja tez jestem maniaczka zbierania szkielek. Mam niezla kolekcje i marzylo mi sie zrobienie ozdob choinkowych , ale jakos zabraklo checi i czasu. Jak do tej pory zrobilam tylko dwa obrazki i to wszystko na co mnie stac.
        • fornita111 Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 17:43
          Wklej obrazki, plis wink Lubie takie rzeczy ogladac smile
          • mrs.solis Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 18:07
            Oczywiscie pomysl nie byl moj tylko szukalam inspiracji w internecie. Szkielka zebrane wlasnorecznie. Drzewko to koral rowniez znaleziony na plazy.
            • kosmos_pierzasty Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 18:10
              Ale ładne!
            • jak_matrioszka Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 18:11
              Super! Nawet jak pomysl sciagniety, to wykonanie sie liczy bardzo mocno!
            • memphis90 Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 18:13
              Mieszkasz nad morzem..? Ja myślalam nad kupnem polerki do kamieni, żeby sobie robić takie szkielka...
              • mrs.solis Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 20:20
                Nad oceanem smile
            • fornita111 Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 19:28
              Ekstra! Takie minimalistyczne, stylowe
            • ginger.ale Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 19:39
              Wyszło ładnie, to drugie fajne!!
            • chococaffe Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 19:44
              Jestem nienormalna- myślałam, ze to żelki big_grin
            • cichadziewuszka Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 20:24
              Ekstra
      • bywalczyni.hosteli Re: ozdoby świąteczne 19.12.20, 17:53
        Super!
    • kurt.wallander Re: ozdoby świąteczne 14.12.20, 21:23
      Może poszukaj w jakichś sklepach z rękodziełem ludowym? Ja mam np. tego typu bombki ze sklepu przy skansenie, ale to na choinkę, a ty szukasz czegoś innego:
      https://msmciechanow.nazwa.pl/muzeum/wp-content/uploads/2017/12/DSC05976.jpg

Może taki pająk pod sufitem? https://teatrnn.pl/cache/dlibra/image/45746/1920x1280/

No i żywe poinsecje oczywiście: https://budujesz.info//pliki/image/artykuly/rosliny-o-ozdobnych-lisciach/duze/gwiazda-betlejemska-poinsecja-wilczomlecz-nadobny2512.jpg

Wieniec na drzwi lub nad kominek, można zrobić lub kupić z gałązek:
      https://img.freepik.com/darmowe-zdjecie/osoba-dekorujaca-swiateczny-wieniec_23-2147970662.jpg?size=626&ext=jpg

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka