Dodaj do ulubionych

Dentystka ma racje?

18.12.20, 21:33
Pytanie dotyczy 7-letniego dziecka (nie mojego). U dziecka dentystka stwierdzila prochnice w 5-tce dolnej lewej (zab mleczny), co matki nie zdziwilo, bo widziala na tym zebie taka "szara kropke". Nastepnie ta dentystka powiedziala matce, z prawie zawsze jest tak, ze jesli 5-tka lewa ma prochnice, to 5-tka prawa takze. Zrobila rentgen wszysrkich zebow dziecka i orzekla po tym rentgenie, ze do borowania jest 5-rta dolna lewa (ta z plamka, wiec spodziewana wiadomosc), 5-tka gorna prawa, 5-tka gorna lewa. Zas co sie tyczy 5-tki dolnej prawej to cos tam rentgen wyszedl niewyraznie, ale pewnie prochnica tez tam jest. Bo wg tej pani jak w jednej 5-tce jest to we wszystkich 5-tkach.😯Wg mnie ciekawa teoria. Mnie kompletnie nie znana. Ale moze sie myle?
Obserwuj wątek
    • szalona-matematyczka Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 21:35
      Dodam, ze dziecko ma b.zadbane zeby. Dotychczas nie mialo zadnej prochnicy. Co sie tyczy tej 5-rki solnej lewej, fo jest widoczna taka szara kropka. Tylko ja mam problem z ta teoria p.dentystki. Naprawde wszystkie 5-tki psuja sie razem?😮
      • nangaparbat3 Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 21:44
        Pierwsze słyszę , żeby robić dziecku rentgen w takiej sytuacji. Zmieniłabym dentystę natychmiast.
        • mrs.solis Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 22:03
          A jak chcesz sprawdzic czy prochnica nie toczy innych zebow? Nie kazdy zab musi miec wielka dziure na zewnatrz, czasem jest tylko jakby odbarwienie pod szkliwem , a jak sie to rozwierci to w srodku jest juz wielka dziura, wiec dajesz idiotyczna rade zeby zmieniac dentyste, ktory robi to co powinno byc zrobione.
        • mrs.solis Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 22:11
          Prosze bardzo. U mojej corki tak wlasnie to wygladalo z zewnatrz.

https://childressdental.com/wp-content/uploads/2017/10/Cavities-are-not-seen-without-x-ray-1-768x512.jpg

https://childressdental.com/wp-content/uploads/2017/10/Cavities-in-X-rays-1-copy-768x512.jpg

https://childressdental.com/wp-content/uploads/2017/10/Cavities-exposed-1-768x512.jpg
          • szalona-matematyczka Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 22:20
            Ale tu male "odbarwienie" bylo tylko na jednej piatce (tej dolnej lewej). Inne zaby bialutkie bez zadnych kropek, odbarwien czy plamek. I dlaczego tylko wszystkie piatki sa objete ta prochnica (rzekomo)?
            • mrs.solis Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 23:00
              Dlatego robi sie rtg zeby sprawdzic inne zeby. Nigdy sie nad tym nie zastanawialam czemu prochnica jest akurat w piatkach czy czworkach. Lekarze maja doswiadczenie ja nie. Widocznie wiedzieli,ze w naszym przypadku jesli dziura, ta ktora sie pokazala byla miedzy zebami , a inne powierzchnie zebow byly ok. to znaczylo dla nich, ze dziecko nie nitkuje zebow i prawdopodobnie prochnica bedzie tez miedzy innymi zebami w czym mieli racje. Poza tym ja zawsze sobie zycze zeby lekarz mi pokazal zdjecie rentgenowskie i bylo wyraznie widac, ze byly dziury w pozostalych zebach.
              • szalona-matematyczka Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 23:27
                To dziecko nitkuje zeby.
                • mrs.solis Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 00:09
                  To, ze myje i nitkuje zeby nie znaczy jeszcze, ze robi to dobrze. Moze robi to niedokladnie, a w nocy jak nikt nie widzi zajada slodycze, ktore skads wysepil. To jest jakby nie bylo tylko dziecko. Sa tez ludzie co spiewajaca dbaja o zeby , a jednak psuja im sie na potege i nic na to nie moga poradzic. Jesli matka nie ufa dentyscie , albo nie wierzy w diagnoze niech wezmie zdjecia rtg i idze do innego.
                  • szalona-matematyczka Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 10:06
                    Z tym jedzeniem slodyczy w nocy po kyjomu to pojechalas.😀
    • aguar Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 21:49
      Z moim synem chodziłam do dentystki, która uważała, że ma on dwie szóstki do leczenia kanałowego pod mikroskopem, a alternatywą jest usunięcie wszystkich szóstek i kombinowanie przez ortodontę, aby siódemki wskoczyły na ich miejsce. Zmieniłam dentystę i okazało się, że nie trzeba ani wyrywać, ani leczyć kanałowo - minęły 2 lata i nic się z tymi zębami nie dzieje, nie bolą!!!
      • aguar Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 22:24
        To znaczy one były leczone, ale tylko borowanie i wypełnienie, i wygląda na to, że to starczyło.
      • padum Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 09:29
        Ja trzy lata chodziłam z dziećmi do wróżki zebuszki i trzy lata na każdej wizycie było: jeszcze musimy wyleczyć 3-5 zębów.
        Po tym jak za 2 mikroubytki w mleczakach u najmłodszego i jedna plombę u starszej zapłaciłam nie wiedząc jak 750 zł, pozegnalam się i znalazłam inny gabinet. Nagle okazało się, ze zamiast „mamy jeszcze 3-5 zębów do leczenia” był jeden do obserwacji.
      • woman_in_love Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 13:53
        Może tam były już zmiany na kości? Wtedy, owszem, przez 2 lata albo i 5 będzie ok, a za 10 wszystko zgnije i pozostanie chirurgia szczęki i pierdylion chorób po tym wieloletnim zapaleniu kości.
      • aandzia43 Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 15:25
        Nieźle wink A na podstawie czego orzekła, ze te szóstki to kanałowo miały być leczone? Rozwiercała, zaglądała do zęba, czy tylko dwuwymiarowe RTG zrobiła i tak wywróżyła?
    • mrs.solis Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 21:59
      U nas bylo dokladnie tak samo. Zrobila sie dziura miedzy 4 i 5. U dentysty powiedzieli mi, ze prawdopodobnie prochnica bedzie w pozostalych 4 i 5. Zrobili rentgena i jak na dloni widac bylo , ze mieli racje. Moja wina, bo nie przyuczylam dziecka do regularnego nitkowania zebow.
      • szalona-matematyczka Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 22:25
        Akurat to dziecko nitkuje i szoruje (matka ma hopla,dziecko nie je slodyczy nawet!). Matka jest w szoku, ze od marca 4 zeby polecialy (widac tylko male odbarwienie na jednym, ale niby ten rentgen pokazuje ze wszystkie cztery 5-tki sa z prochnica). Ja jestem zdania, ze to SPISEK dentystki.😁Ale moze jestescie innego udania?
        • mrs.solis Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 23:06
          To niech matka wezmie zdjecia rtg i pojdzie na konsultacje do innego dentysty. Nieuczciwi dentysci tez istnieja na tym swiecie. Poza tym ta matka widziala w ogole te zdjecia? Pokazali jej gdzie niby sa te dziury?
          • szalona-matematyczka Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 23:27
            Nie.
            • mrs.solis Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 00:23
              Gdyby mi dentysta nie chcial pokazac zdjec i chcial sie zabierac za leczenie zebow to bym sp...la w podskokach szukac innego.
              • szalona-matematyczka Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 10:08
                Nie to ze nie chcial. Wynik (fotka) byl gdy higienistka byla zajeta czyszczeniem zebow dziecka. Dentystka weszla, orzekla diagnoze, a matka nie chciala okazania rtg (ale i tak sie nie zna).
        • barattolina Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 15:35
          Można szukać innego stom. do konsultacji.
          Jak ja byłam mała chodziłam do dentysty raz na dwa tygodnie przez ok. 3 lata i tez myłam zęby.
          Niektóre dzieci maja próchnicę niezależnie od tego czy dbają o zęby czy nie.
      • xantostrephomonas Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 11:33
        U nas było tak samo. Widoczna 1 dziura a były we wszystkich 5. Co z tego że nitkuje, jeśli robi to po łebkach☹️
    • mikams75 Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 22:05
      dziwne, zminilabym dentyste. Mnie kiedys jedna chciala leczyc 4 zeby kanalowo. Inny dentysta na szczescie byl innego zdania. To bylo lata temu i uzebienie sie nie posypalo. Wniosek - nie mozna ufac.
      • mrs.solis Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 00:13
        Z ciekawosci zapytam na jakiej podstawie dentyskta chciala ci leczyc zeby kanalowo, ktore nota bene okazaly sie chyba na tyle dobre, ze ani nie bolaly ani tego kanalowego nie wymagaly?
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 22:05
      Nie wiem ale jak syn miał próchnice w dolnej lewej 5 ce to za miesiąc w prawej a potem w górnej a kolejna mu się złamała i to tyle dziurawych zębów.
      Wszystkie 3 piątki łatane po kilka razy, ta ulamana wyczyszczona ile się dało
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 22:11
        A i nie było mowy o rtg- bo jeszcze mnie nie pojeb... żeby dziecku które nie jest po jakimś wypadku robić rtg żeby sprawdzić czy ząbeczki się nie psują.
        Nie ma wad genetycznych, zęby wychodzą normalnie, na rtg będzie czas jak będziemy robić mu zgryz jak z amerykańskiego snu.
        Ale kto co lubi.
        • kropkaa Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 22:35
          RTG nie zabija, naprawdę. A dużo pokazuje.
        • mrs.solis Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 00:15
          No widzisz, gdybys pozwolila na zrobienie zdjecia mozna bylo te zeby przeleczyc wczesniej, plomby byly by mniejsze i zab by sie nie ulamal, ale co kto woli.
    • szalona-matematyczka Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 22:13
      Dopisze: to nie moj dentysta. Kolezanka poszla z dzieckiem do tej dentystki po raz pierwszy, ale w marcu ona byla u innego (ten orzekl, ze ta jedna szostka do obserwacji). Chodzi o mleczne zeby. Ja - powiem szczerze- niucham SPISEK na zeby "bombelka" kolezanki, bo nie slyszalam by zeby tak dziwnie sie psuly, tzn. ze leca tylko wszystkie cztery 5-tki a inne sa zdrowe.
      • szalona-matematyczka Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 22:17
        Kolezanka nie widziala zdjecia rentg., ale i tak sie nie zna.
      • rb_111222333 Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 23:12
        szalona-matematyczka napisała:

> (ten orzekl, ze ta jedna szostka do
        > obserwacji). Chodzi o mleczne zeby.

Nie ma mlecznych szóstek
        • szalona-matematyczka Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 23:28
          Sorry, piatka. Tak jak pisalam na poczatku: piatka
    • ga-ti Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 22:59
      Dziwna teoria, już bardziej bym przyjęła, że jak górna to i dolna, bo się stykają albo jak 4 to i 5, bo się zepsuły obok siebie. Chyba że zakłada, że dziecko słabo czyści, więc jak nie doczyszcza z jednej strony to i z drugiej też, z dołu i z góry, tylko przód czyści porządnie wink
    • niejedynywolnylogin92 Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 23:15
      Na samo słowo 5 ząb mnie boli.
      Pamiętam w dzieciństwie, że wszystkie zęby piękne wypadały, bezproblemowo, a piątka mi się zatrzymała
      Jako dziecko uczulone na każde możliwe znieczulenie dentystka mi rwała tego zęba na żywca.
      Od tamtej pory biegnę do dentysty z najmniejszym bólem, byleby uniknąć długich męczarni na fotelu. sad
      • mrs.solis Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 00:18
        Od tamtej pory powinnas biegac do dentysty nie z bolem, tylko dwa razy w roku na przeglad i czyszczenie zebow.
        • niejedynywolnylogin92 Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 10:31
          To oczywiste że tak biegam
      • kk345 Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 01:42
        >Jako dziecko uczulone na każde możliwe znieczulenie dentystka mi rwała tego zęba na żywca.

Ja bym nie pozwoliła wyrywać sobie zębów przez dziecko, w dodatku uczulone...
        • aandzia43 Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 15:32
          big_grin
      • aandzia43 Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 15:34
        Jako dziecku uczulonemu na...
    • szalona-matematyczka Re: Dentystka ma racje? 18.12.20, 23:34
      Sluchajcie. Pogmeralam w internecie i znalazlam mnostwo skarg rodzicow na ten gabinet dentystyczny: ze naciagaja, ze wymyslaja wszystko by rodzice jak najwiecej zaplacili, a najlepiej prywatnie jesli sa ubezpieczeni w niemieckiej panstwowej kasie chorych. Kapitalizm gora.😠 I to na szkode dzieci. 😠Pokaze kolezance i niech lepiej idzie z "bombelkiem" do innego dentysty.
      • mrs.solis Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 00:19
        Takie praktyki wcale nie sa takie rzadkie. Nieuczciwi dentysci tez istnieja. Niech kolezanka wezmie zdjecia , bo one juz sa zaplacone i nie ma potrzeby , zeby robila je jeszcze raz.
        • szalona-matematyczka Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 10:12
          Ja od razu wrozylam spisek. Dziwne, ze tylko wszystkie 5-rki w kilka m-cy sie popsuly. Inne zeby nie. Mnke sie to wydawalo dziwne.
    • znowu.to.samo Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 10:19
      U nas w mieście jedną znaną dentystke ktoś przyłapał, że chciała mu leczyć zdrowe zęby. Facet nabrał podejrzeń i skonsultował się wpierw u kolegi stomatologa, a potem poszedł do niej i naznajdowała mu rzekomych dziur. Także uważaj
      • aandzia43 Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 15:38
        Swoja droga jakiez straszne pustki w gabinecie i niedobory pacjentow musi miec ta dentystka, jesli na sile i nieuczciwie nagania sobie pacjentow. Omijaja ja szerokim lukiem?
    • bulzemba Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 11:27
      Lepiej iść na konsultację do innego lekarza. Może jednak nie kłamać ale jak coś śmierdzi to lepiej sprawdzić.

Ty się upierasz że dziecko czyści zęby a ja ci powiem, że czasem to jest niezależne. Znam ludzi z pełnym uzębieniem nie czyszczących zębów i znam takich co dbają a dostają po uszach, że "jak się dba to się ma" oraz pełnym kompletem plomb.
      • waleria_s Re: Dentystka ma racje? 19.12.20, 18:39
        Mnie naciągała jedna dentystka. Dopiero u ortodonty usłyszałam szczerą opinię o potrzebie tych zabiegów i o tym, że ta dentystka w środowisku po prostu słynie z naciągactwa i wmawiania pacjentom, że wymagają tego, tamtego i sramtego. U niej też mnie spotkała sytuacja, że zęby tuż po skalingu i piaskowaniu (tydzień dosłownie) były czyszczone raz jeszcze, bo poprzednia higienizacja robiona w dobrym gabinecie niby bee. Dlatego od teraz, gdybym musiała mieć poważniejsze leczenie zębów, to biegiem udaję się konsultować to z innym specjalistą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka