Dodaj do ulubionych

Komputerowo - ratunku...

19.12.20, 21:54
Zaraz do reszty osiwięję sad

Wczoraj, dzieciakowi w komputerze (nowym, mającym miesiąc!) przestały działać głośniki/głośnik(?).
Cisza.
Na słuchawkach działa dźwięk. Ale tylko na słuchwkach.

Ustalliśmymy, że dzwięk z głośków ustał w czasie, gdy nastąpiła aktuolizacja sterowników.

Ponieważ jestem kiepska w te klocki szukałam pomocy u wujka gugla i robiłam tak, jak każą....

Narzędzie do rozwiązywania problemów nie może ustalić problemu.
Sterownik przywróciłam do poprzedniego - nic.
Zainstalowałm nowy - nic.
Komunikaty mi podają, że urządzenia działają....

Pół dna spędziłam próbując coś zrobić. Jestem na etapie wyrzucania komputera przez okno....
Jutro od rana będę od nowa próbować. Z chęcią poczytam jakieś rady....
Ps. Dzisiaj dzieciak rozwalił telefon. Stłukł szybkę na tyle skutecznie, że przestał działać ekran dotykowy i nie da się go odblokowac. Wrrrr... jakaś czarna seria.

Pomoc microsoftu (telefoniczna) już po godzinach pracy. Dopiero w poniedziałek i to w takich godzinach, gdy sama jestem w pracy.

Laptop HP, windows 10...
Ma ktoś jakiś pomysł (oprócz tego, że głośniki szlag trafił i trzeba reklamować....)
Obserwuj wątek
    • milka_milka Re: Komputerowo - ratunku... 19.12.20, 21:55
      Zrobiłaś przywracanie systemu do punktu sprzed aktualizacji? To czasem pomaga.
      • kochamruskieileniwe Re: Komputerowo - ratunku... 19.12.20, 22:03
        nie umiem do tego dojść. moge przywrócić do werskji pierwotnej.
      • akseinga1975 Re: Komputerowo - ratunku... 19.12.20, 22:04
        Wejdz na strone producenta laptopa wpisz model laptopa i pobierz sterowniki dla laptopa
    • panna.w.paski Re: Komputerowo - ratunku... 19.12.20, 21:58
      Zerknij na podobny wątek tu:
      answers.microsoft.com/pl-pl/windows/forum/windows_10-hardware/niedzia%C5%82aj%C4%85ce-wbudowane/fa634c06-eab8-45c9-b9fd-794fdc87e27d
      Możliwe, że uszkodzone jest wejście słuchawkowe i wtedy zostaje tylko serwis.
      • kochamruskieileniwe Re: Komputerowo - ratunku... 19.12.20, 22:02
        ale przy uszkodznym wejściu słuchawkowym słuchawki działają??
        • panna.w.paski Re: Komputerowo - ratunku... 19.12.20, 22:14
          Tak, wydaje mi się, że może nie działać przełączanie się pomiędzy słuchawkami a głośnikami.
          Zerknij jeszcze tutaj:
          www.google.com/amp/s/expressit.pl/baza-wiedzy/usterki/brak-dzwieku-na-wyjsciu-sluchawkowym-jest-w-glosnikach/amp/
          Tu problem odwrotny ale myślę, że geneza może być podobna. Jeśli to nie coś poważniejszego typu karta dźwiękowa.
          • kochamruskieileniwe Re: Komputerowo - ratunku... 20.12.20, 11:56
            chyba masz rację niestety. Ale zastanowiło mnie to, c napisała magata.d...
    • panna_lila Re: Komputerowo - ratunku... 19.12.20, 22:01
      a może wystarczy w ustawieniach lub na dole na pasku po prawej, tam gdzie jest ikona głośnika obok zegara, odkliknąć głośniki?
      lub na górze na pasku po lewej tam gdzie kłódka dać "zezwalaj"
      • b.bujak Re: Komputerowo - ratunku... 19.12.20, 22:25
        panna_lila napisała:

> a może wystarczy w ustawieniach lub na dole na pasku po prawej, tam gdzie jest
        > ikona głośnika obok zegara, odkliknąć głośniki?
        > lub na górze na pasku po lewej tam gdzie kłódka dać "zezwalaj"

też bym poszła tym tropem smile
        można zobaczyć też w panelu sterowania -> sprzęt i dźwięk - powinna być informacja czy głosniki są włączone
      • krwawy.lolo Re: Komputerowo - ratunku... 19.12.20, 22:35
        Mniej więcej w :52 gościu zapomniał o prawokliku i pokazaniu dezaktywowanych urządzeń.
    • mercredi Re: Komputerowo - ratunku... 19.12.20, 22:35
      > Pomoc microsoftu (telefoniczna)

hihihihi
    • magata.d Re: Komputerowo - ratunku... 20.12.20, 10:01
      Mojemu dziecku na komputerze zrobiło się dokładnie to samo. Taki sam komputer laptop hp, nowy. Wczoraj na szybko zerknęłam i wydaje mi się, ze to problem techniczny i trzeba oddać do reklamacji. Robię kawę i idę jeszcze się temu przyjrzeć dokładnie, ale boje się ze jednak trzeba się do sklepu z nim przejechać, co mi się oczywiście nie uśmiecha.
      • kochamruskieileniwe Re: Komputerowo - ratunku... 20.12.20, 11:51
        no my też dojrzeliśmy do tego, żeby reklamować.I wcale się nam to nie uśmiecha. sad wrrr....

Jakbyś coś odkryła - daj znać!!!!
        Ja ze swojej strony tez dam znać, ale wczoraj/dzisiaj wszystko co sprawdzałam - niby działa (a nie działa).
        Korzystałam z HP smart cośtam również. Wszystko posprawdzane, co ma być włączone - jest włączone, sterowniki najnowsze, komunikaty, że urządzenia działają prawidłowo.....
        • magata.d Re: Komputerowo - ratunku... 20.12.20, 20:43
          Mężowi udało się naprawić ten dźwięk. Wejdź w panel sterowania, ustawienia dźwięku i tam zobacz. Ja to robiłam i mi się nie udało, więc nie wiem nadal o co chodzi, ale już działa.
    • mama-ola Re: Komputerowo - ratunku... 20.12.20, 11:25
      > Ps. Dzisiaj dzieciak rozwalił telefon. Stłukł szybkę na tyle skutecznie, że prz
      > estał działać ekran dotykowy i nie da się go odblokowac.

Na szybkę telefonu warto nakleić szkło ochronne. Kosztuje parę złotych w empiku. Ja zwykle kupuję z 5 od razu na zapas. Gdy telefon upadnie na kafle, niszczy się tylko ta doklejona szybka. Wiem, że teraz ta informacja Ci nie pomoże, ale tak na przyszłość.
      • kochamruskieileniwe Re: Komputerowo - ratunku... 20.12.20, 11:54
        Telefon był opancerzony, jak się dało, w tym i szybka ....(wymieniana systematycznie) I tak półtora roku wytrzymał ten telefon, różne wyjazdy na obozy też....
        Generalnie jest rozpacz w domu, bo to był ukochany telefon. Bo ten model niedostępny już.
        • asia_i_p Re: Komputerowo - ratunku... 20.12.20, 18:24
          To idźcie do serwisu i spytajcie, czy się nie da wymienić ekranu. Córki telefon tak dwa razy ratowaliśmy - to trochę kosztowało (chyba 200 zł, o ile pamiętam), ale i tak mniej niż nowy telefon.
    • 35wcieniu Re: Komputerowo - ratunku... 20.12.20, 11:35
      Pomoc telefoniczna Microsoftu to zaiste fantazyjny pomysł. Zrób jak mówią wyżej, posprawdzaj czy po prostu nie masz kliknietego wyciszenia na klawiaturze albo w ustawieniach i tego typu podstawowe rzeczy bo nic poważnego to nie może być.
      • kochamruskieileniwe Re: Komputerowo - ratunku... 20.12.20, 11:46
        pomysł stąd, że zbiegło się to w czasie z aktualizacjami.
        Korzystałam już z tej pomocy zmieniałam w innym laptopie windowsy 7 na 10 i nie chciały chodzić. Okazało się, że producent tego laptopa zastosował jakieś swoje blokady (asus), na co w życiu bym nie padła. Pomoc okazała się badzo skuteczna.

Niestety, wszystko wskazuje, że jest uszkodzone gniazdo słuchawek. Komputer ciągle czyta, że są podłączone.
        szysko co się dało sprawdziłam sad
        • mava Re: Komputerowo - ratunku... 20.12.20, 13:54
          a korzystałaś ze wsparcia HP?
          Zaawansowane rozwiązywanie problemów z dźwiękiem (Windows 10, 8)
          Raczej wątpię, ze po zainstalowaniu aktualizacji nagle się "gniazdo" zepsuło.
          Niestety, z 10 ciągle sa jakies problemy, co słyszę kiedy mąż klnie z sąsiedniego pokoju...

• kochamruskieileniwe Re: Komputerowo - ratunku... 20.12.20, 15:58
            Tak, próbowałam i tego narzędzia.
        • szafireczek Re: Komputerowo - ratunku... 20.12.20, 17:38
          Odinstaluj aktualizacje. To prawdopodobnie przyczyna. Wyszukaj na liście programów po dacie co Ci się tam ostatnio zainstalowalo i ręcznie odinstaluj. Lista programów, dodaj/usun.
          Może ewentualnie masz jakiś darmowy trial, one po wygaśnięciu potrafią być wrednowate.
    • marszawka Re: Komputerowo - ratunku... 20.12.20, 12:04
      Współczuje. U nas tak szlag trafil kamerkę na lapku syna 9-latka. System pokazywał, że dziala itd. Przez pół roku nie działała aż pewnego razu zaskoczyła. Czemu? Nie wiem do dziś. Cuda panie, cuda.
    • kochamruskieileniwe Re: Komputerowo - ratunku... 22.12.20, 15:53
      Epilog.

Zadzwoniłam do pomocy technicznej hp.
      Głośniki działają - według testu z biosu.
      Zaktalizowano mi biosa i dobrano sterowniki.
      Głosniki działają.

Sama bym na to w życiu nie wpadła smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka