Dodaj do ulubionych

Butelka filtrująca

21.12.20, 17:15
Używacie? Warto mieć? Jaka wielkość jest optymalna? 0,5 l wystarczy?
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Butelka filtrująca 21.12.20, 17:18
      Mój syn używa w szkole na co dzień. Osobiście niespecjalnie czuję jakąkolwiek różnicę w stosunku do kranówki. Nie wiem co to znaczy wielkość optymalna, zawsze jak się skończy można przecież dolać.
      • alfa36 Re: Butelka filtrująca 21.12.20, 17:56
        Optymalna... Mam wrażenie, że 0,5 l to za mało a 0,75 za dużo 🙂
        • ela.dzi Re: Butelka filtrująca 21.12.20, 18:02
          Brita ma 0,6
      • glanaber Re: Butelka filtrująca 22.12.20, 07:59
        Przeczytałam „Babka flirtująca” i miałam nadzieję na ciekawy wątek, a tu nici 😊
        • buldog2 Re: Butelka filtrująca 25.12.20, 11:06
          Nie babka, a bułka. Paryska.
          Bierze się bułkę, odcina z jednej i drugiej strony czubek, i z góry powoli leje denaturat. Dołem wypływa przefiltrowany, gotowy do spożycia.
    • joanna05 Re: Butelka filtrująca 21.12.20, 17:22
      Nie., już nie. Miałam, wywaliłam.
      Po co? Nie warto wyjaławiać wody, nic w niej takiego (zwykle nie ma), żeby trzeba było filtrować, kranówka jest spoko. Mam filtr odkamieniajacy (taki dzbanek), ale to po to, żeby nie zepsuć ekspresu do kawy, nie dla smaku czy zdrowia.
      • bywalec.hoteli Re: Butelka filtrująca 21.12.20, 17:23
        ja pije z kranu od dawna
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Butelka filtrująca 21.12.20, 18:03
      Ja wolałam sobie kupić zwykłą butelkę i nalewać sobie wodę z dzbanka z filtrem. Jakoś te butelki do mnie nie przemawiają...
      • homohominilupus Re: Butelka filtrująca 21.12.20, 19:12
        Super sa w podróży zwłaszcza samolotowej
    • kotejka Re: Butelka filtrująca 21.12.20, 20:18
      niezle, , bardzo praktyczne, moje dzieci duzo trenuja i taka butelke zawsze wrzuca nie musza nosic wielkich
      ale nie polecam tych dafia
      szybko traca ladny wyglad
      teraz czekam na brite, dam znac
      • ela.dzi Re: Butelka filtrująca 21.12.20, 20:46
        Jest bardzo fajna, polecam. Niestety, mojemu nieogarniętemu dziecku wiecznie wypadała i pękło zapięcie.
    • a23a23 Re: Butelka filtrująca 21.12.20, 20:57
      Ja bardzo lubię. Mam britę i dafi i wolę chyba britę, jakoś łatwiej mi się z niej piję.
      Zwłaszcza doceniam (doceniałam... ) przy podróżach samolotem.
      • alfa36 Re: Butelka filtrująca 21.12.20, 21:16
        A dafi i brita takie same filtry mają?
        • kotejka Re: Butelka filtrująca 21.12.20, 22:56
          Chyba nie, w bracie widzialam jakies dyski
        • ela.dzi Re: Butelka filtrująca 21.12.20, 23:00
          Dafi ma pionowe, a Brita krążki.
        • a23a23 Re: Butelka filtrująca 21.12.20, 23:32
          Obie mają filtry węglowe. Dafi ma kilka rozmiarów (chyba 0.25l, 0.5 i taka troszkę większa), brita ma 0.6l. Mam dafi półlitrową.
          Brita ma krążek, który się wkłada i wymienia. Dafi taki wkład do wkręcania. Dafi wychodzi trochę taniej, bo często są promocje, np. w rossmanie, zarówno na same filtry jak i butelki. Brita raczej trzyma cenę, ale to i tak nie jest jakaś bardzo droga zabawa (kilkanaście zł miesięcznie).
          No i dafi ma taki bardziej miękki plastik, jak pijesz to się "zasysa". Brita ma twardszy plastik, przez co trochę się nią siorbie.
          Z nich dwóch wolę britę, ale to bardziej moja preferencja, niż jakaś wielka różnica.
          • ela.dzi Re: Butelka filtrująca 22.12.20, 07:54
            Dafi zdecydowanie szybciej się mi zniszczyła i szybciej wyrobiło zamknięcie.
    • krishka Re: Butelka filtrująca 21.12.20, 22:38
      Ja mam i używam - w podróżach, przy dłuższych wypadach na miasto, na wykładach itp. Tzn używałam, bo od kwietnia stoi bezużytecznie wink
      Mam dafi 0,5l i taka jest dla mnie optymalna. Szkoda tylko, że ten filtr nie niweluje zapachu chloru - dopiero w podróżach zaczęłam doceniać, że mamy w Warszawie bardzo dobrą wodę, bez tego obrzydliwego posmaku. Taka chlorowana smakuje jak woda z rozpuszczoną kostką toaletową tongue_out
      A, i kupiłam sobie pokrowiec neoprenowy, bo raz - chroni przed nagrzewaniem, a dwa - przed pęknięciem.
      O taki:
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Butelka filtrująca 21.12.20, 22:49
      Bardzo się niszczy a w zmywarce kurczy te popularne dafi.
      Teraz maż kupił z takiego niekurczliwego plastiku jakiegoś z atestami ęą i ta jest oki, bez filtra bo i tak pijemy i wlewamy filtrowaną wodę więc po co 2 razy.
      Jest taka firma zdrowy bidon - czeska firma, dziewczyny u mnie bardzo polecały , maż kupił wczesniej obecne cudo.
    • hanusinamama Re: Butelka filtrująca 21.12.20, 22:52
      MIałam ale one szybko robią się...takie jakby mętne, nie da sie doczyscic od srodka ( mimo ze codziennie po szkole resztak wody do kwiatków i suszyła się). Pijemy w domu kranówke, wiec kupiłam butelke z szerokim otworem w decathlonie, mozna doszorować i starcza nadłuzej.
    • ela.dzi Re: Butelka filtrująca 22.12.20, 07:55
      Podepnę się - jakie są jeszcze butelki/bidony z filtrem oprócz Dafi i Brity ?
    • swinki_trzy Re: Butelka filtrująca 22.12.20, 10:48
      Nie używamy, wszyscy wolą kranówkę prosto z kranu, mamy dobrą i smaczną wodę. Dzbanek jest tylko do filtrowania wody do czajnika, co by zbyt szybko kamieniem nie zarastał.
    • feniks_z_popiolu Re: Butelka filtrująca 25.12.20, 11:12
      W Warszawie mamy dobrą wodę w krainie. Dodatkowo.mamy dobre rury i własne filtry w spółdzielni mieszkaniowej. Butelki nie musimy używać
      • feniks_z_popiolu Re: Butelka filtrująca 25.12.20, 11:13
        * w kranie
    • kotejka Re: Butelka filtrująca 27.12.20, 19:47
      no wiec po kilku dniach moge te brity polecic
      bardzo poreczne
      fajne maja ustniki, szerokie szyjki do latwego mycia
      i przyjemne tworzywo
      kupilam w wersji tej tradycyjnej i bidonowej sportowej

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka