fabryka.lodow.napatyku 23.12.20, 02:38 Tekst linku jesli potwierdzi sie, ze nowa mutacja wirusa tak samo atakuje dzieci jak i doroslych, to nic juz nie bedzie dobrze. dodam ze "nowy" rozprzestrzenia sie w 70% szybciej. szkoly pozostana wspomnieniem Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
minniemouse Re: jestem przerazona 23.12.20, 02:40 ależ uspokój się i jedz spokojnie te swoje lody, będzie jak było. Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: jestem przerazona 23.12.20, 02:52 nie bedzie jak bylo, bo moje dzieci do tej pory chodzily do szkoly. jesli potwierdzi sie to, co wkleilam, to bedziemy wszyscy wegetowac przez nastepne xxx miesiecy. jak mozna byc spokojnym, patrzac na to co sie dzieje, nie znajac konca tego, skutkow, ani nie wiedzac co jeszcze sie moze wydarzyc? wszyscy mamy z tylu glowy, ze to JUZ musi sie skonczyc, bo my znamy inne zycie i chcemy do niego wrocic. ja moge wegetowac, jestem silna, ale jesli chodzi o dzieci, to naprawde sie boje i jest mi ich tak bardzo zal. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: jestem przerazona 23.12.20, 03:34 fabryka.lodow.napatyku napisał: > nie bedzie jak bylo, bo moje dzieci do tej pory chodzily do szkoly. jesli potwi > erdzi sie to, co wkleilam, to bedziemy wszyscy wegetowac przez nastepne xxx mie > siecy. jak mozna byc spokojnym, patrzac na to co sie dzieje, nie znajac konca t > ego, skutkow, ani nie wiedzac co jeszcze sie moze wydarzyc? Pociesz się, że jeśli nie wykończy nas wirusik, to nas wykończy globalne ocieplenie. Tak czy owak, zawsze Nowak. S. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: jestem przerazona 23.12.20, 05:17 "Pociesz się, że jeśli nie wykończy nas wirusik, to nas wykończy globalne ocieplenie. Tak czy owak, zawsze Nowak." Sugeruję refleksję, czy aby nie rzutujesz własnej osobistej sytuacji, o której pisałeś, na cały świat, ewentualnie czy nie pocieszasz się wizjami ogólnej zagłady. Po nas już nikt nie będzie żył, tacy jesteśmy wyjątkowo wyjątkowi, po prostu nadzwyczajni Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: jestem przerazona 23.12.20, 16:17 No fajnie, zaczęłaś się przejmować, jak zaczęło ci grozić to co my mamy od października... super. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: jestem przerazona 23.12.20, 02:44 Pomyśl, że jesteśmy tu tylko na chwilę. Ziemia nie straci na tym, że nas nie będzie, może tylko zyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: jestem przerazona 23.12.20, 05:22 "Ziemia nie straci na tym, że nas nie będzie, może tylko zyskać" Coś w tym jest, ze spora część Europejczyków nienawidzi siebie i swojej cywilizacji, ale jednak inna część wciąż chce żyć i nie zamierza codziennie przepraszać za to że żyje. Sugeruję więc, żeby ci, którzy mają ochotę umrzeć, spełnili swoje życzenie i nie zawracali głowy reszcie swoim nihilizmem Odpowiedz Link Zgłoś
dolcenera Re: jestem przerazona 23.12.20, 07:05 Pandemia czy nie, świat się kończy, zgadzam się z tiszką. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: jestem przerazona 23.12.20, 05:31 "Ziemia nie straci na tym, że nas nie będzie, może tylko zyskać." Serio ziemia może zyskać na tym, ze Ciebie nie będzie? Jakies praktyczne konsekwencje tak ambitnej tezy czy tylko niezobowiązujące bajdurzenie (do czego jak najbardziej służy forum internetowe) Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: jestem przerazona 23.12.20, 05:33 Kto będzie kupował suchą karmę Waszym pieskom i kotkom, jak ludzi nie będzie? Kto będzie udzielał im atencji? Inne psy, he he? Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: jestem przerazona 23.12.20, 05:45 "Ziemia nie straci na tym, że nas nie będzie, może tylko zyskać" Czy to ambitne twierdzenie dotyczy również muzułmanów, Żydów, kobiet, homoseksualistów itp? To spróbuj podstawić do swojej wypowiedzi... Odpowiedz Link Zgłoś
manon.lescaut4 Re: jestem przerazona 23.12.20, 11:51 Kobiet? Dlaczego umieściłeś ponad polowe ludzkiej populacji w rzędzie z, według twojej wizji świata, tymi innymi? Słowa te zapewne napisała kobieta, bo jesteś na kobiecym forum wiec może byś z łaski swojej wypierdalal? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: jestem przerazona 23.12.20, 21:53 >Kobiet? Dlaczego umieściłeś ponad polowe ludzkiej populacji w rzędzie z, według twojej wizji świata, tymi innymi? Obstawiam, ze tiszka to rozwodnik (bo to zła kobieta była) i alimenciarz (nie będzie na tę podłą babę płacił). I stąd ta misja masakrowania lewackich bab. Jak również gorące poparcie dla partyjek, które próbują te baby zgnoić. Odpowiedz Link Zgłoś
trilllian Re: jestem przerazona 23.12.20, 16:37 Tiszka jakiej sraczki dostał na myśl że ludzie kiedyś wyginą nawet o Mateuszu zapomniał z tego bulwersu Odpowiedz Link Zgłoś
yennefer.00 Re: jestem przerazona 23.12.20, 10:27 Ale pocieszenie, chyba każdy swoją chwilę chce jak najlepiej wykorzystać, a nie zastanawiać się nad losem wszechświata Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: jestem przerazona 23.12.20, 18:17 Nie wiem jak wy ale ja mam zamiar żyć tu jak najdłużej Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: jestem przerazona 23.12.20, 03:05 Kolejna szczepionka i tak do upojenia? Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: jestem przerazona 23.12.20, 03:12 na razie jeszcze pierwsza nie zostala dostarczona, a niektorzy juz sie boja drugiej Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: jestem przerazona 23.12.20, 03:21 A ty jesteś w stanie zaaplikować sobie nawet sto siedemdziesiąt szczepionek? Jeśli "niektórzy" to ja, moje pytanie było raczej ironiczne. Odpowiedz Link Zgłoś
fabryka.lodow.napatyku Re: jestem przerazona 23.12.20, 03:31 ja ironicznie odpowiadam jestem ostatnia w kolejce po pierwsza, co sie w tym czasie moze wydarzyc cholera wie. a sto siedemdziesiata to juz nie zrobi roznicy. na razie to mnie przeraza zamkniecie dzieci w domach, bo do tej pory chodzily do szkoly i dostaje drgawek, jesli zamkna na kilka miesiecy jak to bylo na wiosne. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: jestem przerazona 23.12.20, 06:23 Czyli spotka je los naszych dzieci. Gdybys pytała to jeszcze żyją i maja sie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
glanaber Re: jestem przerazona 23.12.20, 09:00 Żyją, owszem, ale absolutnie NIE mają się dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: jestem przerazona 23.12.20, 09:23 O toto. Jeśli mają się względnie czy jako tako, to dzięki wysiłkom rodziców, którzy nie pozwalają im spieprzyć życia. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: jestem przerazona 23.12.20, 09:37 mój syn siedzi w domu od połowy października i wygląda nadal na żywego. Nie zanosi się, aby go wypuścili przed marcem nawet bez mutacji, bo jest w szkole średniej czyli zdaniem debili z rządu ostatni do wypuszczania. Jak wiadomo młodzież dobijająca do pełnoletności nie można wdrożyć do zasad higieny i ochrony przed wirusami, co się za to oczywiście spoko udaje w podstawówkach. Odpowiedz Link Zgłoś
glanaber Re: jestem przerazona 23.12.20, 11:14 Marzec to też wariant bardzo optymistyczny. Moim zdaniem nie otworzą szkół dla tej ostatniej grupy, czyli klas 4-7 i szkół średnich oprócz maturzystów do końca roku szkolnego albo dłużej. Dlaczego? Bo mogą 😕 Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: jestem przerazona 23.12.20, 11:51 Ale Czarnek już dzisiaj raczkiem wycofuje się z otwarcia dla roczników egzaminacyjnych i coś tam bąka o konsultacjach. Czuję, że ten egzamin będzie całkowicie zyebany, dosadnie mówiąc. Nie wspominając o tym, że miałam taką naiwną wizję sympatycznego ostatniego roku dziecka w podstawówce. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: jestem przerazona 23.12.20, 11:54 BTW wypozyczylam sobie "Wyspę" Sigríður Björnsðóttir, czytam i ch... mnie strzela, wszystkie mechanizmy izolacji społeczeństwa pięknie opisane. Widać są ludzie, którzy wcześniej wyczuwaja pewne trendy. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: jestem przerazona 23.12.20, 15:28 Świetna książka, tylko cholera mnie wzięła z powodu zakończenia. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: jestem przerazona 23.12.20, 16:22 Wiesz co, ale szkoły też już mają dość. I podejrzewam, że sporo dyrektorów dostawszy furtkę w postaci konsultacji, tak to zorganizuje, żeby jak najwięcej jednak przemycić normalnej nauki. Chyba, że przepisy nie będą na to pozwalały. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: jestem przerazona 23.12.20, 16:28 No właśnie, ciekawe, jakie warunki będą musiały zostać spełnione. Nie mam nic do szkół czy nauczycieli. Po prostu naiwnie liczyłam na to, że chętni nauczyciele będą mogli się szybko zaszczepić i wróci nauka chociażby dla tych ostatnich roczników, np. od połowy lutego. Po analizie danych, czy np. otwarcie szkół dla młodszych znowu nie spowodowało jakiegoś wzrostu zachorowań itp. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: jestem przerazona 23.12.20, 23:35 jestem ostatnia w kolejce po pierwsza ???? Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: jestem przerazona 23.12.20, 05:11 "Kolejna szczepionka i tak do upojenia?" Przecież już ogłoszono, ze szczepionka działa również na nową mutację oraz wszystkie przyszłe mutacje. Kopernikański przewrót w medycynie na naszych oczach. "Naukowcy są zgodni", "badania wykazały" itd. Odpowiedz Link Zgłoś
tiszantul Re: jestem przerazona 23.12.20, 05:08 "jesli potwierdzi sie, ze nowa mutacja wirusa tak samo atakuje dzieci jak i doroslych, to nic juz nie bedzie dobrze" Zaangażowana kowidianka i wyznawczyni światopoglądu naukowego zbulwersowana informacją, ze koronawirus mutuje. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: jestem przerazona 23.12.20, 05:23 I to grzecznie wedlug planu. Jaki ulozony i posluszny ten wirus. Dziwne, ze jeszcze sa ludzie, ktorzy nie zapoznali sie pol roku temu z harmonogramem imprezy wirusowej. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: jestem przerazona 23.12.20, 09:06 Też jestem ciekawa. Chętnie się zapoznam, urlop i zakupy sobie zaplanuje Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: jestem przerazona 23.12.20, 09:21 "I to grzecznie wedlug planu. Jaki ulozony i posluszny ten wirus." No cóż, nasza specjalistka forumowa Tośka twierdziła że wirusy ZAWSZE łagodnieją... Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: jestem przerazona 23.12.20, 10:50 BO tak jest. Wirus nie ma interesu "uśmierać" swojego nosiciela. I tak często wraz ze spadkiem zjadliwości wirusa wzrasta jego zakażalność. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: jestem przerazona 23.12.20, 15:34 No ale ten najpierw się robi bardziej zjadliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: jestem przerazona 23.12.20, 16:19 Wcale się nie robi zjadliwszy - masz nawet informację, że mimo wzrostu zakażeń śmiertelność nie wzrosła. Odpowiedz Link Zgłoś
trilllian Re: jestem przerazona 23.12.20, 16:41 brenya78 napisała: > No ale ten najpierw się robi bardziej zjadliwy. Skąd to info? Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: jestem przerazona 23.12.20, 18:20 "> No ale ten najpierw się robi bardziej zjadliwy. Skąd to info?" Przeczytaj na co odpowiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
trilllian Re: jestem przerazona 23.12.20, 19:04 Przeczytałam. Pytam skąd masz info o większej zjadliwości tego wirusa. Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: jestem przerazona 23.12.20, 21:42 "Pytam skąd masz info o większej zjadliwości tego wirusa." Odpowiedziałam na to co napisała osoba przede mną. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: jestem przerazona 23.12.20, 11:12 Z punktu widzenia ewolucji jest to jak najbardziej poprawne. Zjadliwy wirus, który zabija nosiciela nie jest w tej konkurencji wysoko oceniany. Większość wirusów dąży do bycia grypą. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: jestem przerazona 23.12.20, 20:09 aerra napisał(a): > Z punktu widzenia ewolucji jest to jak najbardziej poprawne. Zjadliwy wirus, kt > óry zabija nosiciela nie jest w tej konkurencji wysoko oceniany. > Większość wirusów dąży do bycia grypą. > Ludzie, skąd wy bierzecie teorie o intencjonalnym "dążeniu" wirusów do czegokolwiek? Mutacje genetyczne (także w przypadku wirusów) to są przypadkowe błędy w replikacji i one nie mają żadnego celu ani taktyki. To, że przy jednych mutacjach następuje masowe wymieranie, a inne nie przeszkadzają w niczym (ani nie poprawiają niczego), a jeszcze inne poprawiają propagację organizmu w środowisku to jest zupełnie inna kwestia - ale to NIE oznacza, że "wirusy (bakterie, obleńce, płazy, żyrafy czy ludzie) dążą do" poprzez mutacje. Ewolucja nie jest po coś, ona jest przypadkowa, a jej efekty objawiają się nie po coś, a mimo wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
trilllian Re: jestem przerazona 23.12.20, 20:58 Mutacje są przypadkowe, ale ewolucja już nie. A to że odmiany wirusa które nie zabijają nosicieli ale za to są bardziej zaraźliwe wygrywają w tej ewolucyjnej ruletce to też nie jest przypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: jestem przerazona 23.12.20, 21:03 No bo wirus poza żywym organizmem to tylko nieaktywne białko. Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: jestem przerazona 24.12.20, 23:10 Oczywiście, że przypadkowe. "Dążenie" to uproszczenie, rzecz jasna, nie zakłada żadnej woli Zwyczajnie - te mutacje, które są lepiej dostosowane mają większą szansę na przetrwanie i replikację. Te, które gorzej - mniejszą. Statystyka robi resztę Odpowiedz Link Zgłoś
pieknyksiaze Re: jestem przerazona 23.12.20, 07:10 Mowcie mi prorok. Pisalem juz ze ematka przejmie sie pandemia dopiero gdy zachoruja babelki. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcenera Re: jestem przerazona 23.12.20, 07:15 To chyba normalne, ze świat się bardziej stresuje chorobami zakaźnymi dzieci czy kobiet w ciąży niż 80+. To tylko w KK jest odwrotnie. Ja żyję i pracuję normalnie, mąż tez a dzieci w szkołach, ale jak wirus zmutuje w formę niebezpieczną dla dzieci to osobiście zaspawam okna i drzwi w domu. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: jestem przerazona 23.12.20, 07:26 Nie. Tym stresuje się głównie ematka. Cała reszta chce przeżyć. Bez względu ile ma lat. A teraz karma jednak działa... Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: jestem przerazona 23.12.20, 07:40 OK. To niech bąbelki teraz żyją... Odpowiedz Link Zgłoś
dolcenera Re: jestem przerazona 23.12.20, 08:07 Nie wypowiadaj się w imieniu całej reszty czy maja ochotę nie zachorować i jak jest cena tego nie-zachorowania. Na przykład cena onkologiczna. Ematki i bombelki są w dobrej formie zdrowotnej i bez kilku lat diagnostyki przeżyją, gorzej z 80+ Odpowiedz Link Zgłoś
trilllian Re: jestem przerazona 23.12.20, 16:43 tanebo001 napisał: > Nie. Tym stresuje się głównie ematka. Cała reszta chce przeżyć. Bez względu ile > ma lat. A teraz karma jednak działa... Każda matka się tym stresuje, nie tylko ematka. Jakbyś miał dzieci to byś rozumiał, ale na szczęście u ciebie karma zadała uderzenie wyprzedzające i ich nie masz. Odpowiedz Link Zgłoś
asiairma Re: jestem przerazona 23.12.20, 10:17 Normalne, nie kwestionuje tego. Ale czyje duży niesmak, naprawdę duży gdy w innym wątku ktoś pisze, w jednym zdaniu, że zmarł 32latek czy 50 latka, no ale całe szczęście bezdzietny. I i tez tak, dla potencjalnych dzieci dobrze że ich nie było. Ale równocześnie to sugeruje, że lepiej aby zmarł 40 latek bez dzieci niż taki z dziećmi. Jak tak w ogóle można myśleć. Odpowiedz Link Zgłoś
dolcenera Re: jestem przerazona 23.12.20, 11:45 Można. Wystarczy przyjąć za kryterium cierpienie dzieci. Taki 40-latek zazwyczaj ma małe. Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: jestem przerazona 23.12.20, 11:56 Myślę, że nikt nie uważa, że lepiej niech umrze ten, a nie ten. Ale przy śmierci rodzica dodatkowym kryterium jest cierpienie dzieci i problemy, które powstaną z tego, życiowe, psychologiczne, nawet spadku stopy życiowej itp. Ludzi żal tak samo. W tej sytuacji żal jeszcze dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: jestem przerazona 23.12.20, 07:18 No to trzeba było jeszcze więcej ludzi z Londynu w ostatnim momencie ściągnąć, bo oni muuuuuszą na święta, buuuu. A teraz pozwolić im się rozjechać po kraju bez obowiązku testowania. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: jestem przerazona 23.12.20, 07:34 A gdyby nie powracający to w polce byłby luz i 0 mutacji? Coś jak wina narciarzy w marcu? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: jestem przerazona 23.12.20, 10:17 Byłaby szansa, że będzie jej mniej. Realna. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: jestem przerazona 23.12.20, 07:39 Ciekawe czy ich wpuszczą z powrotem do UK... Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: jestem przerazona 23.12.20, 07:42 To zostaną w ojczyźnie i co im zrobisz? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: jestem przerazona 23.12.20, 10:18 Ale beeeeedaaaa jeeeeeczec 🤦♀️🤦♀️🤦♀️🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: jestem przerazona 23.12.20, 10:04 Jest obowiązek testowania, nie bój się. Na lotniskach robili testy. Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: jestem przerazona 23.12.20, 10:06 Poza tym nikt ich nie ściągał, mieli bilety i przylecieli. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: jestem przerazona 23.12.20, 10:19 A te dwa dreamlinery w ostatnim dniu? Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: jestem przerazona 23.12.20, 16:57 Dreamlinery (ja słyszałam o jednym ale ok) poleciały zamiast stardardowych Boeingów czy co tam zwykle lata. Tak, zabrały trochę osób więcej niż Boeingi. W Polsce robili testy na lotniskach. Mieszkam w UK i sledze lokalne grupy dla Polaków za granicą, ludzie pisali z lotnisk, że wylądowali i czekają na testy, czy tam na wyniki testów. Tak, w Polsce. Właśnie dla tych ostatnich lotow. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: jestem przerazona 23.12.20, 20:14 Podobno tylko 700 osób na 10 tys dobrowolnie zgodziło się na testy, reszta nie chciała. Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: jestem przerazona 23.12.20, 22:25 A możesz podać źródło tych informacji? Bo są zadziwiające. Odpowiedz Link Zgłoś
mirkabella Re: jestem przerazona 23.12.20, 22:28 Znalazłam... Bardzo dziwne. Z tego co słyszałam od lądujących w Polsce, nie było opcji nierobienia testu, po prostu ich skierowali i tyle. Ale ok Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: jestem przerazona 23.12.20, 23:36 Gdybyś to była ty, to z pewnością byś muuuuuuusiała. Ale że są to inni, to nie muszą. Taka logika ematki. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: jestem przerazona 23.12.20, 08:16 W końcu! Czekałam na nowy i bardziej zjadliwy szczep z utęsknieniem - Apokalipso nadchodź. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: jestem przerazona 23.12.20, 10:32 Ty to się do psychiatryka nadajesz. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: jestem przerazona 23.12.20, 10:39 ja z psychiatryka juz pisze - sprawdz moj adres MAC Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: jestem przerazona 23.12.20, 23:39 woman_in_love napisała: > W końcu! > Czekałam na nowy i bardziej zjadliwy szczep z utęsknieniem - Apokalipso nadchod > ź. Amen. Czekam i czekam na prawdziwe apo. Taki z czołgami na ulicach, zamkniętymi strefami, z plądrowaniem sklepów, z walką o zasoby, z trupami na ulicach.... A tu dooopa, nawet porządnego apo CoVid nie zorganizował.... Odpowiedz Link Zgłoś
anna.light Re: jestem przerazona 23.12.20, 08:27 Każdy wyjazd samochodem z domu to ryzyko wypadku i śmierci, czy w związku z tym mamy przestać jeździć? Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: jestem przerazona 23.12.20, 11:41 Nie, należy zamknąć natychmiast wszystkie drogi! Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: jestem przerazona 23.12.20, 15:21 Na Litwie juz zamkneli. Z dzielnicy do dzielnicy nie mozna przejechac. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: jestem przerazona 23.12.20, 15:24 Litwa ma dramatyczną sytuację. To jedyne państwo UE, w którym wskaźnik zachorowań konsekwentnie chyba od miesiąca czy dwóch pnie się w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: jestem przerazona 25.12.20, 00:17 To jedyne państwo UE, w którym wskaźnik zachorowań konsekwentnie chyba od miesiąca czy dwóch pnie się w górę. Wg rządowych statystyk, oczywiście. U nas zaczął się piąć 2 tygodnie po wprowadzeniu restrykcji, czyli w połowie grudnia. Będzie rósł aż do zamknięcia dróg, z godziną policyjną, prohibicją i zakazem uśmiechania się po środku. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: jestem przerazona 28.12.20, 11:05 U nas póki co nic sie nie pnie; wręcz przeciwnie, od miesiąca jest wyraźny spadek; szczyt był w okolicach 46 tygodnia (koniec października) i od tej pory systematycznie wskaźnik zachorowań spada (zgonów też, tylko zaczął spadać później i wolniej). Tymczasem na Litwie wskaźnik zachorowań leci w górę od początku października i ani myśli wyhamować - w tej chwili jest najwyższy w całej UE a co gorsza, ani myśli o wypłaszczeniu, nie mówiąc o spadku. Gorsze jest to, że w niektórych państwach widać, że spadek wyhamował i zaczyna się ponowne odbicie w górę...M.in na Słowacji i w Czechach. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: jestem przerazona 23.12.20, 08:32 Wam już nic nie pokomoze kovidianie Zajdzie w kanały i leczcie się na nogi Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: jestem przerazona 24.12.20, 22:50 Dlaczego w kanały?! Nie żebym się poczuwała, wyrażam zdziwienie. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: jestem przerazona 24.12.20, 23:51 Poprawka. Już rozumiem dlaczego, ale uwaga o kanałach jest nieodpowiednia z wielu względów. Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: jestem przerazona 23.12.20, 09:05 A mnie zastanawia szybkość z jaką zbadali tego "nowego". Dopiero co się pojawil, a już wiedzą jak szybko się rozprzestrzenia, jak dużo bardziej zabójczy jest i kogo zaraża? Odpowiedz Link Zgłoś
brenya78 Re: jestem przerazona 23.12.20, 09:17 Przecież w artykule stoi jak byk, że to wstępne dane i że potrzeba więcej. A mutacja jest w mechanizmie wnikania do komórek (kolec?) i że może to zwiększyć zachorowalność dzieci. Akurat sekwencjonowanie wirusa robi się w parę godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: jestem przerazona 23.12.20, 09:30 "there is a hint". HINT, nie evidence. Tak więc na obecnym etapie to są przypuszczenia. Eksperckie, owszem, ale przypuszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: jestem przerazona 23.12.20, 09:40 Nie "dopiero co sie pojawił", bo pierwsze ślady jego występowania były już we wrześniu. UK regularnie sekwencjonuje genomy z próbek pobieranych do testów i zaczęli mieć pierwsze wyniki. Dodatkowo jak jesienny lockdown pokazał, że wszędzie zachorowalność spada a w Kencie nie to zaczęli bardziej dogłębnie analizować co się dzieje. Wirus ma charakterystyczną cechę genomu przez co jak już wiadomo czego szukać to łatwo go zidentyfikować. Zaraźliwość wirusa określono na podstawie statystyki; badań laboratoryjnych pod tym kątem jeszcze nie ma (tj. nie ma wyników). To samo dotyczy "kogo" - w danych widać, że nagle wzrasta ilość zachorowań wśród stosunkowo bezpiecznej do tej pory młodszej części społeczeństwa. To samo dotyczy "zabójczości" - widać, że wzrasta liczba zachorowań ale nie idzie za tym (na szczęście ilość zgonów). Duża ilość tej wiedzy "szybkiej" to wiedza oparta na czystych danych statystycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
nutella_fan Re: jestem przerazona 23.12.20, 09:26 Przeczytałam początek. Tak samo atakuje zale nie powoduje ciężkiego przebiegu u dzieci przecież? A że szkoły pozostaną wspomnieniem pisałam już na wiosnę Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: jestem przerazona 23.12.20, 09:38 No to jest kiepska wiadomość. Ale słusznie - ważniejszy jest przebieg u dzieci, niż samo zaatakowanie organizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: jestem przerazona 23.12.20, 10:07 Mam tylko obawy, że zanim się potwierdzi ( bo na razie to tylko wnioski z obserwacji), że przebieg jest łagodny, to minie trochę czasu... Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: jestem przerazona 23.12.20, 10:09 W poniedziałek Kantar udostępnił raport "Stosunek Polaków do szczepień przeciw koronawirusowi". 47 proc. ankietowanych skłania się do twierdzenia, że bardziej boją się powikłań po szczepieniu, podczas gdy 26 proc. Polaków bardziej obawia się samej choroby. 27 proc. badanych nie potrafiło określić, czy bardziej boją się choroby, czy też szczepienia. Z badania wynika również, że zarażenia się koronawirusem częściej obawiają się m.in. kobiety, osoby najmłodsze (15-19 lat) oraz najstarsze (50 lat i więcej). Ponad Połowa nie ufa rządzącym Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: jestem przerazona 23.12.20, 11:48 Ponad Połowa nie ufa rządzącym Rzązący są nieskuteczni. Dwoją się i troją, żeby im nie ufać, a cała ta robota idzie na marne. Odpowiedz Link Zgłoś
myslozbrodniarka Re: jestem przerazona 23.12.20, 12:14 ultimate.strike napisał: > Ponad Połowa nie ufa rządzącym > > Rzązący są nieskuteczni. Dwoją się i troją, żeby im nie ufać, a cała ta robota > idzie na marne. > Co chwilę robią z gęby cholewę i okłamują spoleczeństwo, a tylko połowa im nie ufa. )) Co z tym rządem?? Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: jestem przerazona 23.12.20, 10:21 fabryka.lodow.napatyku napisał: > jesli potwierdzi sie, ze nowa mutacja wirusa tak samo atakuje dzieci jak i doro > slych, to nic juz nie bedzie dobrze. Ale jak to!? Zbawiciel bawełniana szmata na ryju nie zadziała!? Opuścił nas?! Jesteśmy zgubieniiiii...... Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: jestem przerazona 23.12.20, 10:24 Ta bawełniana szmata lepsza niż nic, ale nie chroni do końca niestety... Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: jestem przerazona 23.12.20, 11:49 Nie, ta bawełniana szmata nie chroni ani w 1%, a statystki, jeżeli im ufać, pokazują, że przyśpiesza rozprzestrzenianie wirusa. Do tego powoduje dodatkowe infekcje bakteryjne, grzybicze oraz alergie. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: jestem przerazona 25.12.20, 00:20 W sorawie niechronienia? Dane RIVM. W sprawie wzrostu zachorowań po wprowadzeniu masek j.w. W sprawie infekcji bakteryjnych: zdrowy rozsądek i podstawowa wiedza z zakresu biomedycyny, taka z gimnazjum o profilu lekarskim. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: jestem przerazona 25.12.20, 00:22 Dodatkowo, ile razy średnica porów w bawełnie większa jest od średnicy wirusa SARS Cov2? A właściwie, o ile rzędów wielkości jest większa? Odpowiedz Link Zgłoś
annajustyna Re: jestem przerazona 23.12.20, 22:24 Chyba pomyliłeś ją z kiltem. Ten na pewno nie zapobiega rozprzestrzenianiu się koronawirusa 🤣. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: jestem przerazona 25.12.20, 00:26 Po co te złośliwości? Przypominam, że mówimy tu o sprawach zdrowia i życia ludzi, tego typu wyzłośliwianie się jest trochę nie na miejscu, chyba. A co do kiltów, utrzymują one stałą temperaturę, niezależną od temp0eratury zewnętrznej, łagodzą skoki temperatury przy przechodzeniu z zimnego w gorące i odwrotnie, a więc chronią organizm przed obniającymi odporność szokami termicznymi, można pokusić się o tezę, że kilt w jakimś stopniu chroni przed Covidem i innymi formami przeziębienia. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: jestem przerazona 23.12.20, 10:36 ale do tej pory wydawało ci się, że dzieci nie zarażaja się covidem czy co? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: jestem przerazona 23.12.20, 12:03 Poczytaj forumowe wątki na temat szkół. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: jestem przerazona 23.12.20, 13:12 czytałam ale tu nie chodzi o histeryków, których dzieci i młodzież zabija tylko o autorkę, która napisała, że "nowa mutacja wirusa tak samo atakuje dzieci jak i doroslych" - więc się pytam, co się do tej pory autorce wątku wydawało? Że koronawirus dotąd słabiej zarażał dzieci i młodzież niż dorosłych? Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: jestem przerazona 23.12.20, 16:41 No tu jest sporo głosów, że dzieci się nie zarażają (ewentualnie przechodzą bezobjawowo)skąpoobjawowo) i nie przekazują wirusa dalej. Niektórzy naukowcy/medycy też tak twierdzą. Zatem u tej mutacji to nowość, że atakuje również dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
skumbrie Re: jestem przerazona 23.12.20, 11:47 Zagrzeb się piwnicy 🤦♀️. Ile jeszcze niusów łykniecie, zanim choć trochę zdrowego rozsądku wam wróci? Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: jestem przerazona 23.12.20, 11:58 Nie wiem, co to ma zmienić: i tak wszystko się dzieciom zamyka bez względu na to, że są dużo mniej narażone na zakażenie. A nic im nie będzie dalej tak samo jak teraz nic im nie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
myslozbrodniarka Re: jestem przerazona 23.12.20, 12:11 Nie bój żaby. Za chwilę będą masowe szczepienia dzieci 12+. Juz są testy. Odpowiedz Link Zgłoś
yadaxad Re: jestem przerazona 23.12.20, 15:38 Ten wirus jest do doo, bo konsekwencje zakażenia są autoimmunologiczne bardziej niż walka z zapaleniem. Konstrukcja szczepionki jest przebadana przez dziesiątki lat, akurat jej treść, ten akurat wirus jest nowy. Problem jest tylko w tym, na jak długo przed wpuszczeniem wirusa do organizmu broni. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: jestem przerazona 23.12.20, 16:13 Albo okaże się, że będąc bardziej zaraźliwa, równocześnie jest łagodniejsza, wyprze te mniej zaraźliwą, a cięższą, i koronawirus zostanie na stałe, ale w postaci przeziębienia nieowocującego licznymi hospitalizacjami, więc nikt się już nim nie będzie przejmował. Odpowiedz Link Zgłoś
jakis_wolny Re: jestem przerazona 23.12.20, 19:42 Świat już nigdy nie będzie wyglądał tak samo. Nie ten wirus, to następny. Niestety. Lepiej nie będzie. Jako ludzkość nie zasłużyliśmy na nic dobrego. Może jednostki. Odpowiedz Link Zgłoś
nelamela Re: jestem przerazona 23.12.20, 19:59 Ja może trochę off topic ale porównuje coronawirusa u drobiu z racji swojego zawodu. Występuje wiele szczepów coronawirusa jest on niezwykle mutagenny i sa szczepienia. Co ciekawe szczepienie przeciwko jednemu szczepowi nie zabezpiecza przeciwko innemu z tej samej grupy. Reasumując tych odmian ludzkich będzie jeszcze kilka jak nie kilkanaście...Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
waleria_s Re: jestem przerazona 25.12.20, 02:12 Boję się tego, że już nie wróci normalność. Wyśmiewałam kiedyś takie posty na ematce, a teraz serio mam obawy, że będziemy żyć (przez minimum najbliższe 2-3 lata) w trybie: trochę luzu-obostrzenia-izolacja itd. Wycieńczające... Odpowiedz Link Zgłoś
zurekgirl Re: jestem przerazona 23.12.20, 22:40 Donosze prosto z UK, z dzielnicy w ktorej Covid obecnie kroluje. W mojej szkole jest chorych 5 nauczycieli, z czego dwoch bezobjawowo. Wczesniej nie zarazal sie nikt, teraz rzeczywiscie latwiej sie roznosi, ale z moich obserwacji objawy sa nieco inne i mniej uciazliwe. Boli glowa, zatoki, lekki katar, lekka temperatura, nie ma kaszlu. 3 osoby choruja dokladnie w ten sam sposob. Dzieci wszystkie zdrowe. W szkole sredniej corki chorych 3 nauczycieli i pieciu uczniow. NIe wiem jak nauczyciele, ale nastolatki, z tego co corka sie dowiedziala, maja lekka temperature i katar. Odpowiedz Link Zgłoś