panna_lila 25.12.20, 17:59 Czym palić w kominku, żeby po godzinie szybanie była czarna? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicia033 Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 18:41 kryzys_wieku_sredniego napisał(a): > Gazem? ty zdrowa na umyśle jesteś? Gaz to paliwo nieodnawialne o dodatnim bilansie CO2 - cały cywilizowany świat od tego shitu odchodzi tak, jak od węgla. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 19:27 Czyli pozostaje nagranie w tv, bo drzew też szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 20:42 akurat drewno, w przeciwieństwie do gazu jest zasobem odnawialnym, a planową gospodarkę leśną w Europie prowadzi się od kilkuset lat. Chyba, że chcesz postulować też o rezygnację z drewnianych mebli czy całkowitą eliminację papieru, no bo drzew szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 23:14 Gaz i ropa też, za milon lat z naszych zwłok po covid powstanie ropa, tzw. masowe wymieranie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 20:39 Drewno to paliwo odnawialne? Po ilu latach się odnawia? Czy wiesz, jaką jest emisja gazów spalinowych i pyłów ze spalania drewna, a w dodatku żeby uzyskać podobna ilość siepla trzeba go spalić dwa razy więcej niż węgla? Nie tylko bilans dwutlenku węgla trzeba brać pod uwagę, ale także pyły, dzięki którym brudzi się szyba, a osiada na niej minimalna ilość pyłów, prawie wszystkie idą w komin. Formaldehydu, benzopirenu, tlenków siarki i azotu nie widać, a z komina lecą. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 22:54 alicia033 napisała: > kryzys_wieku_sredniego napisał(a): > > > Gazem? > > ty zdrowa na umyśle jesteś? > Gaz to paliwo nieodnawialne o dodatnim bilansie CO2 - cały cywilizowany świat o > d tego shitu odchodzi tak, jak od węgla. ty tak serio? w nowym domu planuję gazowy piec kominka na drewno nie Odpowiedz Link Zgłoś
fitfood1664 Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 23:41 tak, w każdym cywilizowanym kraju gaz zastępuje się jakże czystą energią atomową, polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Kominek, szyba? 26.12.20, 00:36 fitfood1664 napisał(a): > tak, w każdym cywilizowanym kraju gaz zastępuje się jakże czystą energią atomow > ą, polecam! Mam sobie zainstalować reaktor atomowy w domu? Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 18:12 Dobrze wysuszonym drewnem, np.dębiną. Szyba też się brudzi, ale nie po godzinie I nie na czarno. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 18:30 I nie kłaść za dużo. Ale ja to mam osobiście w dupie. Walę zazwyczaj ile wlezie i po prostu częściej czyszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 18:34 Ale żeby była czarna?! No to mokrym iglastym drewnem... Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 20:25 Ja też pierwszym rzutem oka się nabrałem. Odpowiedz Link Zgłoś
naszastruga Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 18:37 Sezonowane suche drewno kominkowe. np. buk albo grab. Szyba nie będzie czarna. Oczywiście po 2-3 paleniach warto szybę przetrzeć, bo osad zawsze się tworzy Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 19:25 Rozumiem, ze mowa o kominku na drewno? Nawet suche i sezonowane drewno daje sadze na szybie i reszcie scianek, jezeli zle sie pali. Zwieksz doplyw powietrza, musisz mocniej napalic i wtedy caly kominek sie oczysci. U nas tez na poczatku palenia jest czarno w srodku, ale jak sie dobrze rozpali to wszystko znika i pod koniec palenia kominek "lsni" czystoscia. Dobrze jest na poczatku palenia otworzyc okno, to raz, a dwa to otwarte wywietrzniki w pomieszczeniu z kominkiem. Taki czarny kominek moze byc niebezpieczny, bo to znaczy, ze w kominie tez macie sadze. Dawno mieliscie inspekcje i czyszczenie komina? Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 19:51 Jak dobrze rozpalasz, to od początku nie ma sadzy i nic się nie oczyszcza. Odpowiedz Link Zgłoś
naszastruga Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 19:53 Jest sadza na ściankach, dopiero potem się przepala. Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 22:06 Nie ma. O ile palisz suchym, sezonowanym drewnem z drzew liściastych, rozpalasz od góry i masz drożny przewód kominowy + doprowadzenie powietrza do kominka. Jeżeli korzystasz z drewienka na rozpałkę, to w marketach zazwyczaj są to sosnowe deseczki, które kopcą straszliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 20:03 Nie mozna dobrze rozpalic, bo temperatura wytwarza sie pozniej, nie od pierwszej sekundy. Co prawda u mnie to glownie na sciankach widze, a nie na szybie, ale moze u autorki inny kominek. Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 20:38 jak_matrioszka napisała: > Nie mozna dobrze rozpalic, można, można - przede wszystkim rozpala się od góry, żeby komin się jak najszybciej rozgrzał a nie od dołu (jak uczyli rozpalać ogniska). Żadne otwieranie okien nie jest potrzebne, bo wkład kominkowy powiniem mieć doprowadzenie powietrza do paleniska z zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Kominek, szyba? 26.12.20, 08:19 Układasz stosik i rozpalasz jego wierzchołek a ni podkładasz ogień pod spód. Jeśli masz sezonowane drewno i rozpalasz od góry, czysta jest i szyba i komin. Oczywiście od czasu to czasu trzeba wytrzeć. Rozpalanie od góry jest ekologiczne i wcale nietrudne. Podkłada się "do boku" nie rzuca na górę żaru, nic wtedy nie kopci, dymu na zewnątrz nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Kominek, szyba? 26.12.20, 11:53 larix_decidua77 napisał(a): > Układasz stosik i rozpalasz jego wierzchołek a ni podkładasz ogień pod spód. Spróbuję. Zawsze rozpalałem od dołu, jak ognisko. Dzięki. S. Odpowiedz Link Zgłoś
larix_decidua77 Re: Kominek, szyba? 26.12.20, 12:45 Stosik oczywiście na dole ma grube polana a im wyżej tym mniejsze, na górze rozpałka. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Kominek, szyba? 26.12.20, 13:23 larix_decidua77 napisał(a): > Stosik oczywiście na dole ma grube polana a im wyżej tym mniejsze, na górze roz > pałka. Odwrócenie naturalnego porządku rzeczy. S. Odpowiedz Link Zgłoś
naszastruga Re: Kominek, szyba? 26.12.20, 19:22 Ja rozpalam tradycyjnie. Najpierw gałązki i drewniane szczapki, potem jak się dobrze rozpalą dorzucam grube kawałki. mam czystą i szybę i komin a początkowa sadza na ściankach kominka zaraz się przepala. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 21:00 Dobrze, Ty umiesz a ja nie. I wiekszosc ludzi tez nie potrafi rozpalic kawalka drewna tak, zeby w sekunde uzyskac temperature zaru. Ba, nawet jak swieczke zapale, to tez jej sie zdaza kopcic, no ale jak Ty palisz w kominku, to absolutnie nie ma to miejsca. Kominek w szczelnie zamknietym pomieszczeniu i ciag w nim hula az milo. Opowiadaj wiecej, na pewno sie to i mi i innym przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
lot_w_kosmos Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 21:25 Lisciastym twardym drewnem. Dąb i grab. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 21:51 Jak długo musi rosnąć dąb, który spalasz w kominku w ciągu doby? Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 22:38 Lot pali dębem i grabem uprawianym przez wyzyskiwanych Murzynków, wycinających dżunglę Borneo pod plantacje dębów i buków oraz choinek do mieszkania na których zmuszane są miejscowe orangutany i goryle. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Kominek, szyba? 26.12.20, 00:38 krwawy.lolo napisał: > Lot pali dębem i grabem uprawianym przez wyzyskiwanych Murzynków, wycinających > dżunglę Borneo pod plantacje dębów i buków oraz choinek do mieszkania na któryc > h zmuszane są miejscowe orangutany i goryle. XD. Nadaje się do sygnaturki Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Kominek, szyba? 26.12.20, 04:59 kokosowy15 napisał(a): > Jak długo musi rosnąć dąb, który spalasz w kominku w ciągu doby? Porównując z węglem czy gazem - bardzo krótko. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Kominek, szyba? 26.12.20, 09:07 Porównując z ludzkim życiem - bardzo długo. Sadzisz dąb dla prawnuków. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Kominek, szyba? 26.12.20, 11:51 kokosowy15 napisał(a): > Porównując z ludzkim życiem - bardzo długo. Sadzisz dąb dla prawnuków. Porównanie chybione, gdyż palenie ludźmi w piecach (paliwo jak najbardziej odnawialne) wyszło z mody. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Kominek, szyba? 26.12.20, 13:20 Co domowa produkcja smogu ma wspólnego z paleniem ludźmi? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Kominek, szyba? 26.12.20, 13:27 kokosowy15 napisał(a): > Co domowa produkcja smogu ma wspólnego z paleniem ludźmi? To samo co czas rośnięcia drzewa z czasem ludzkiego życia w rozmowie o paliwach i ich tempie odnawialności. S. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Kominek, szyba? 26.12.20, 13:47 Niezupełnie. Przez czas swojego życia wycinasz i spalasz drzewa, służące jako magazyn dwutlenku węgla, ale też masy trucizn, które nie mogą być odnowione przez dwa lub trzy pokolenia. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Kominek, szyba? 25.12.20, 22:07 palić suchym drewnem liściastym (nie brzozą) i z wysoką temperaturą i przeciągiem w środku. Szyby mają często powierzchnie samoczyszczące i jeśli nie zostały zniszczone, to działają przy prawidłowym paleniu. Odpowiedz Link Zgłoś
irma223 Re: Kominek, szyba? 26.12.20, 18:26 Suchym, dobrze wysezonowanym drewnem liściastym. Jeśli drewno jest wilgotne lub świeżo umyta szyba jest wilgotna, to zaraz nabierze koloru, ale "czarna" robi się dopiero po wielu godzinach takiego palenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama