naszastruga 25.12.20, 20:31 Tak mnie naszło przy czytaniu wątku sadzy na szybach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
majenkir Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 20:42 U mnie dzisiaj 13 stopni, w kominkach palà się świeczki 😉. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 21:09 U mnie przed kominkiem sie pali swieczka, za palenie w kominku swieczkami sie wciaz nie moge zabrac Pozwol ze zapytam jako doswiadczona kolezanke: jakie swieczki wstawiasz? Te-lighty czy wieksze? Na jakichs podstawkach? Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 22:49 Zwykłe świeczki z przeceny w tj maxx 🤪 albo te białe z ikei. Sorry za bałagan, mam 🐶dziecko w domu 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 23:59 Takie grube, co to same stoja? Jak sie pala to na zdjeciu nie widac Moze jutro przetestuje czy u nas pojdzie, bo chyba mam kilka wlasnie takich grubych i tylko miejsce zajmuja. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkir Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 01:51 Tak, te grube długo się pala, taniej wychodzi www.ikea.com/us/en/p/hemsjoe-unscented-block-candle-natural-70124262/ Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 20:44 Sadza na szybach? Na miłość Covida! Nie palcie w kominkach spodniami, to nieekologiczne. Spodnie należy utylizować w specjalnych spalarniach, które powinny powstać w każdej gminie. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 21:45 On, zdecydowanie, jestem CISgender. A Ty, monitowałaś już w gminie, żeby wreszcie tą spalarnię spodni otworzyli? Żarty się skończyły, już teraz, na jesieni odbyło się kilka kiltowo-spódnicowych akcji, jak np. ta w hiszpańskich, quebekskich i londyńskich szkołach, Dzień Spódnicy też był obchodzony huczniej niż w latach poprzednich, dzieje się coraz więcej. W sprawie zdrowia medialny mur feminizmu też solidnie pokruszyłem, info o szkodliwości spodni przedostało się już w eter za sprawą kilku rozgłośni radiowych, niedługo cały ten feministyczny fejk spodniowy pierdyknie i rzeczywiście zabraknie dla spodni miejsca na wysypiskach. Odpowiedz Link Zgłoś
ultimate.strike Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 21:41 Doskonale, ale o ekologię trzeba dbać! Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 21:28 U mnie -15, kominek odpalony cały dzień Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 00:36 coś nie widzę tego ognia Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 09:58 Bo to pewnie zdjęcie robione kiedy indziej, geniuszu. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 12:33 Nie wiem, komu odpowiadasz, bo kilka osob wygasilam. Jesli to zarzut, ze sie nie pali, to w dzien ogien kipesko wychodzi na zdjecia chief😉Prosze bardzo oto kominek, kiedy sie pali Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 13:29 fajnie wyglada ta koza. a nie za dużo tu łatwopalnych rzeczy obok kominka? Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 01:53 magdallenac napisała: > U mnie -15, kominek odpalony cały dzień -15. Jestem zielona z zazdrości Odpowiedz Link Zgłoś
ajriszka Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 18:19 A ja nadmiernego zimna nie zazdroszczę ale tego śniegu - tak! Marzy mi się: - 5 stopni i śnieg, dużo śniegu Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 18:39 Mega! I szok, ze się nie brudzi. Ja mam wokół kominka często paprochy i popiół. Mam opaskę z kamienia, a reszta drewno wiec łatwe w czyszczeniu. Wykładzinę podziwiam! Bardzo bym chciała. Zwłaszcza taka jasniutką. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 18:56 Jasne, ze wykladzina! Nie wiem skad mi sie wzial ten dywan 😀Nic sie nie brudzi, bo koza jest gazowa, na pilota, wiec nie generuje syfu. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 21:41 koza jest szczelna? nic nie trzeba wkładać ani wyjmować, czyścić? No ciekawe, jakby piec gazowy z szybką w salonie Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 09:58 Wow, ale przestrzeń! I te obrazy. Pięknie! Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 12:43 Dzięki Morgen! To zasługa mojego męża i teściowej, bo ja kompletnie nie mam ręki do wnętrz, a oni zajmują się tym zawodowo. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 10:18 Magdallenac, tego chlopca Modiglianiego widzialam na wystawie w Paryzu - swietny jest (generalnie uwielbiam Modiglianiego). Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 12:39 Ja też uwielbiam Modiglianiego i chętnie wymieniłabym mojego chłopca na tego, którego widziałaś w Paryżu Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 21:29 W naszym aktualnie nie palimy, ale chyba 3 lata temu wynajmowaliśmy domek na Sardynii, w którym kominek zagospodarowany był tak 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 22:11 drogi, nieużywany mocno gabarytowy element meblowy. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 23:01 Thea, a czemu nie używasz kominka? My specjalnie zrezygnowaliśmy z kominka w nowym domu, żeby nie zagracal miejsca oraz nie mieliśmy zamiaru używać. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 23:29 jest za gorąco, za suche powietrze, trzeba uważać na dzieci, sprzątać wokół, drewna w salonie nie da się trzymać bo wyłażą owady, z wygody paliłam brykietem - nie wygląda tak ładnie jak szczapki, na półce ani obok nie może stać nic wrażliwego na wysoką temperaturę no i doszedł czynnik ekologiczny - mam dylemat bo jedni twierdzą, że w cywilizowanych krajach drewno jest eko a inni, że też smog produkuje. Ogólnie przy remoncie domu za kilka lat wywalę go bo zamysłem było dogrzewanie domu w czasie siarczystych mrozów czy awarii gazociągu. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 00:34 Thea, dzięki za radę. No my nie mamy żadnego doświadczenia z kominkami, ale motywacja do jego wywalenia z projektu była podobna. Plus nie zagraca nam miejsca w salonie jak i nie zajmuje miejsca na piętrze jego kanał wentylacyjny. Odpowiedz Link Zgłoś
kandyzowana3x Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 08:11 Ten argument o ekologii to chyba dotyczy jedynie odnawialność i, choć i tutaj pewnie byłby spory problem gdyby ludzkość rzeczywiście zaczęła wykorzystać drewno jako materiał do ogrzewania. Chyba nikt nie zapędzi się tak daleko, żeby twierdzić, że spalanie w kominku nie produkuje substancji szkodliwych. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 10:02 Bardziej ekologiczny niż drewno jest brykiet z drzew liściastych, certyfikowany rzecz jasna. Odpowiedz Link Zgłoś
astomi25 Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 23:12 ...za cieplo na palenie na razie Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 21:42 fajna kolekcja książek, jest czym palić w kominku jak się znudzą i zabraknie drewna Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 07:58 potworia116 napisała: > Jakie ładne zdjęcie. Dzięki☺️ Najładniejsze te wiaderka po farbie, w których przyniosłam drewno 🤪 ale staramy się, żeby u nas nic się nie marnowało, a te wiaderka mają większą trwałość, niż takie celowo kupione. ☺️ Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 15:28 U nas drewno w niebieskiej torbie z Ikei sie nosilo, wymiar ma idealny! Odpowiedz Link Zgłoś
kosmos_pierzasty Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 23:32 U nas też pies się grzeje 🙂 A kominek z cegieł podobny do tego wyżej z Sardynii tylko prostszy i zamknięty. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 00:02 U nas grzeje sie kot, i nieodmiennie sie zastanawiamy, czy aby termostatu nie ma popsutego, bo grzeje sie kiedy wszystko inne wokol zaczyna sie topic Tylko zdjecia nie mam, a na razie u nas zdecydowanie za cieplo palenie w kominku. Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 08:02 Tak. Wyjątkowo ciepła zima w tym roku. Ale podpalamy w kominku również ze względu na wilgoć, i jak ja to określam, taką "zgniliznę" w powietrzu. Dużo nie trzeba- Wystarczy raz na kilka dni podpalić, 2-3szczapki drewna, i od razu przyjemniej robi się w domu 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 15:27 Na ta "zgnilizne" najlepsza jest pompa ciepla W poprzednim domu tak mielismy, bo polozony kilkanascie metrow od zbiornika wody i ze strumkiem po drugiej stronie drogi po prostu stal w mokrym miejscu. Teraz mieszkamy dalej od wody (500m) i juz mamy "sucho" w powietrzu Odpowiedz Link Zgłoś
21mada Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 14:20 Wiecie, że palenie w kominku, a także palenie świeczek w domu, jest rakotwórcze? Serio w erze smogu, dobrowolnie dostarczacie sobie jeszcze dodatkowego dymu do płuc? Odpowiedz Link Zgłoś
mama303 Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 18:48 a po co dodatkowo produkować te pyły szkodliwe? Odpowiedz Link Zgłoś
naszastruga Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 19:25 Aby było ciepło, klimatycznie, nastrojowo. Więcej pyłów produkuje lokalna fabryczka, niż kilkaset kominków razem palących dobrym drewnem. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 19:53 Dobre drewno emituje więcej pyłów, szczególnie PM 10 w gramach na gigadzul niż węgiel. Więcej jest też tlenku węgla. Fabryka zanieczyszcza dla zysku, kominek dla przyjemności. Są różne priorytety, najważniejsze żeby inni walczyli ze smogiem. Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 21:48 naszastruga napisał(a): > Aby było ciepło, klimatycznie, nastrojowo. O tak, szczególnie nastrojowo i klimatycznie jest sąsiadom, którzy muszę te kopciuchy wdychać. Nie muszę to nie robię syfu. Odpowiedz Link Zgłoś
janja11 Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 19:30 Nie mam. Od początku nie planowaliśmy kominka. My nie kopcimy sąsiadom. Odpowiedz Link Zgłoś