Dodaj do ulubionych

Pokażcie wasze kominki

25.12.20, 20:31
Tak mnie naszło przy czytaniu wątku sadzy na szybach wink

Obserwuj wątek
    • majenkir Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 20:42
      U mnie dzisiaj 13 stopni, w kominkach palà się świeczki 😉.
      • jak_matrioszka Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 21:09
        U mnie przed kominkiem sie pali swieczka, za palenie w kominku swieczkami sie wciaz nie moge zabrac big_grin Pozwol ze zapytam jako doswiadczona kolezanke: jakie swieczki wstawiasz? Te-lighty czy wieksze? Na jakichs podstawkach?
        • majenkir Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 22:49
          Zwykłe świeczki z przeceny w tj maxx 🤪 albo te białe z ikei.

Sorry za bałagan, mam 🐶dziecko w domu 😅
          • jak_matrioszka Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 23:59
            Takie grube, co to same stoja? Jak sie pala to na zdjeciu nie widac big_grin
            Moze jutro przetestuje czy u nas pojdzie, bo chyba mam kilka wlasnie takich grubych i tylko miejsce zajmuja.
            • majenkir Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 01:51
              Tak, te grube długo się pala, taniej wychodzi
              www.ikea.com/us/en/p/hemsjoe-unscented-block-candle-natural-70124262/
    • ultimate.strike Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 20:44
      Sadza na szybach? Na miłość Covida! Nie palcie w kominkach spodniami, to nieekologiczne. Spodnie należy utylizować w specjalnych spalarniach, które powinny powstać w każdej gminie.
      • naszastruga Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 20:48
        Ty się dobrze czujesz?
        • lot_w_kosmos Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 21:16
          On/ona/ono tak zawsze smile
          • ultimate.strike Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 21:45
            On, zdecydowanie, jestem CISgender. A Ty, monitowałaś już w gminie, żeby wreszcie tą spalarnię spodni otworzyli? Żarty się skończyły, już teraz, na jesieni odbyło się kilka kiltowo-spódnicowych akcji, jak np. ta w hiszpańskich, quebekskich i londyńskich szkołach, Dzień Spódnicy też był obchodzony huczniej niż w latach poprzednich, dzieje się coraz więcej. W sprawie zdrowia medialny mur feminizmu też solidnie pokruszyłem, info o szkodliwości spodni przedostało się już w eter za sprawą kilku rozgłośni radiowych, niedługo cały ten feministyczny fejk spodniowy pierdyknie i rzeczywiście zabraknie dla spodni miejsca na wysypiskach.
        • ultimate.strike Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 21:41
          Doskonale, ale o ekologię trzeba dbać!
    • magdallenac Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 21:28
      U mnie -15, kominek odpalony cały dzień
      • almaya Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 22:18
        Ale ladnie u ciebie.
        • bywalec.hoteli Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 00:36
          coś nie widzę tego ognia smile
          • morgen_stern Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 09:58
            Bo to pewnie zdjęcie robione kiedy indziej, geniuszu.
            • magdallenac Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 12:33
              Nie wiem, komu odpowiadasz, bo kilka osob wygasilam. Jesli to zarzut, ze sie nie pali, to w dzien ogien kipesko wychodzi na zdjecia chief😉Prosze bardzo oto kominek, kiedy sie pali
              • bywalec.hoteli Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 13:29
                fajnie wyglada ta koza. a nie za dużo tu łatwopalnych rzeczy obok kominka?
        • magdallenac Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 12:40
          Dzięki!
          • sofia_87 Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 14:15
            Ładnie masz w domu ☺
      • homohominilupus Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 01:53
        magdallenac napisała:

> U mnie -15, kominek odpalony cały dzień

-15. Jestem zielona z zazdrości
        • ajriszka Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 18:19
          A ja nadmiernego zimna nie zazdroszczę ale tego śniegu - tak! Marzy mi się: - 5 stopni i śnieg, dużo śniegu smile
      • padum Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 08:46
        Pięknie! Co to za podłoga?
        • magdallenac Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 12:45
          To dywansmile
          • bywalec.hoteli Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 13:30
            wykładzina xd
          • padum Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 18:39
            Mega! I szok, ze się nie brudzi. Ja mam wokół kominka często paprochy i popiół. Mam opaskę z kamienia, a reszta drewno wiec łatwe w czyszczeniu. Wykładzinę podziwiam! Bardzo bym chciała. Zwłaszcza taka jasniutką.
            • magdallenac Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 18:56
              Jasne, ze wykladzina! Nie wiem skad mi sie wzial ten dywan 😀Nic sie nie brudzi, bo koza jest gazowa, na pilota, wiec nie generuje syfu.
              • padum Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 19:47
                Aaaa smile
              • bywalec.hoteli Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 21:41
                koza jest szczelna? nic nie trzeba wkładać ani wyjmować, czyścić?

No ciekawe, jakby piec gazowy z szybką w salonie smile
      • morgen_stern Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 09:58
        Wow, ale przestrzeń! I te obrazy. Pięknie!
        • magdallenac Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 12:43
          Dzięki Morgen! To zasługa mojego męża i teściowej, bo ja kompletnie nie mam ręki do wnętrz, a oni zajmują się tym zawodowo.
      • kura17 Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 10:18
        Magdallenac, tego chlopca Modiglianiego widzialam na wystawie w Paryzu - swietny jest (generalnie uwielbiam Modiglianiego).
        • magdallenac Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 12:39
          Ja też uwielbiam Modiglianiego i chętnie wymieniłabym mojego chłopca na tego, którego widziałaś w Paryżuwink
    • eliszka25 Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 21:29
      W naszym aktualnie nie palimy, ale chyba 3 lata temu wynajmowaliśmy domek na Sardynii, w którym kominek zagospodarowany był tak 😁
    • thea19 Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 22:11
      drogi, nieużywany mocno gabarytowy element meblowy.
      • bywalec.hoteli Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 23:01
        Thea, a czemu nie używasz kominka? My specjalnie zrezygnowaliśmy z kominka w nowym domu, żeby nie zagracal miejsca oraz nie mieliśmy zamiaru używać.
        • thea19 Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 23:29
          jest za gorąco, za suche powietrze, trzeba uważać na dzieci, sprzątać wokół, drewna w salonie nie da się trzymać bo wyłażą owady, z wygody paliłam brykietem - nie wygląda tak ładnie jak szczapki, na półce ani obok nie może stać nic wrażliwego na wysoką temperaturę no i doszedł czynnik ekologiczny - mam dylemat bo jedni twierdzą, że w cywilizowanych krajach drewno jest eko a inni, że też smog produkuje. Ogólnie przy remoncie domu za kilka lat wywalę go bo zamysłem było dogrzewanie domu w czasie siarczystych mrozów czy awarii gazociągu.
          • bywalec.hoteli Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 00:34
            Thea, dzięki za radę. No my nie mamy żadnego doświadczenia z kominkami, ale motywacja do jego wywalenia z projektu była podobna. Plus nie zagraca nam miejsca w salonie jak i nie zajmuje miejsca na piętrze jego kanał wentylacyjny.
          • kandyzowana3x Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 08:11
            Ten argument o ekologii to chyba dotyczy jedynie odnawialność i, choć i tutaj pewnie byłby spory problem gdyby ludzkość rzeczywiście zaczęła wykorzystać drewno jako materiał do ogrzewania. Chyba nikt nie zapędzi się tak daleko, żeby twierdzić, że spalanie w kominku nie produkuje substancji szkodliwych.
            • kosmos_pierzasty Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 10:02
              Bardziej ekologiczny niż drewno jest brykiet z drzew liściastych, certyfikowany rzecz jasna.
    • astomi25 Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 23:12
      ...za cieplo na palenie na razie wink
      • bywalec.hoteli Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 21:42
        fajna kolekcja książek, jest czym palić w kominku jak się znudzą i zabraknie drewna smile
    • solejrolia Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 23:19
      Pies grzeje stare kości 🤗
      • potworia116 Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 23:26
        Jakie ładne zdjęcie.
        • solejrolia Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 07:58
          potworia116 napisała:

> Jakie ładne zdjęcie.

Dzięki☺️

Najładniejsze te wiaderka po farbie, w których przyniosłam drewno 🤪 ale staramy się, żeby u nas nic się nie marnowało, a te wiaderka mają większą trwałość, niż takie celowo kupione. ☺️
          • jak_matrioszka Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 15:28
            U nas drewno w niebieskiej torbie z Ikei sie nosilo, wymiar ma idealny!
      • kosmos_pierzasty Re: Pokażcie wasze kominki 25.12.20, 23:32
        U nas też pies się grzeje 🙂
        A kominek z cegieł podobny do tego wyżej z Sardynii tylko prostszy i zamknięty.
        • jak_matrioszka Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 00:02
          U nas grzeje sie kot, i nieodmiennie sie zastanawiamy, czy aby termostatu nie ma popsutego, bo grzeje sie kiedy wszystko inne wokol zaczyna sie topic wink Tylko zdjecia nie mam, a na razie u nas zdecydowanie za cieplo palenie w kominku.
          • solejrolia Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 08:02
            Tak. Wyjątkowo ciepła zima w tym roku.
            Ale podpalamy w kominku również ze względu na wilgoć, i jak ja to określam, taką "zgniliznę" w powietrzu. Dużo nie trzeba- Wystarczy raz na kilka dni podpalić, 2-3szczapki drewna, i od razu przyjemniej robi się w domu 🙂
            • jak_matrioszka Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 15:27
              Na ta "zgnilizne" najlepsza jest pompa ciepla smile W poprzednim domu tak mielismy, bo polozony kilkanascie metrow od zbiornika wody i ze strumkiem po drugiej stronie drogi po prostu stal w mokrym miejscu. Teraz mieszkamy dalej od wody (500m) i juz mamy "sucho" w powietrzu big_grin
        • kosmos_pierzasty Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 09:45
          O,
          • majenkir Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 14:12
            🥰🥰
    • 21mada Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 14:20
      Wiecie, że palenie w kominku, a także palenie świeczek w domu, jest rakotwórcze? Serio w erze smogu, dobrowolnie dostarczacie sobie jeszcze dodatkowego dymu do płuc?
    • mama303 Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 18:48
      a po co dodatkowo produkować te pyły szkodliwe?
      • naszastruga Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 19:25
        Aby było ciepło, klimatycznie, nastrojowo. Więcej pyłów produkuje lokalna fabryczka, niż kilkaset kominków razem palących dobrym drewnem.
        • kokosowy15 Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 19:53
          Dobre drewno emituje więcej pyłów, szczególnie PM 10 w gramach na gigadzul niż węgiel. Więcej jest też tlenku węgla. Fabryka zanieczyszcza dla zysku, kominek dla przyjemności. Są różne priorytety, najważniejsze żeby inni walczyli ze smogiem.
        • janja11 Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 21:48
          naszastruga napisał(a):

> Aby było ciepło, klimatycznie, nastrojowo.

O tak, szczególnie nastrojowo i klimatycznie jest sąsiadom, którzy muszę te kopciuchy wdychać.
          Nie muszę to nie robię syfu.
    • janja11 Re: Pokażcie wasze kominki 26.12.20, 19:30
      Nie mam. Od początku nie planowaliśmy kominka.
      My nie kopcimy sąsiadom.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka