Dodaj do ulubionych

Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje

27.12.20, 08:51
"Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje. Słynna śląska okulistka zmarła w wieku 82 lat".

Jedna z bohaterek "Czerwonych księżniczek PRLu".

Nietypowa czerwona księżniczka, bo z tytułem profesorskim i wybitnymi osiągnięciami w swojej dziedzinie.
Wizjonerka, która w PRLowsich realiach wywalczyła klinikę o standardach światowych.

Obserwuj wątek
    • lukrecja46 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 08:53
      Zasłużony lekarz. Operowała prababcię mojego męża mającą wtedy 92 lata, z dobrym skutkiem.
    • rb_111222333 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 09:06
      Mój brat do niej chodził, pamiętam te tłumy na korytarzach kliniki. Dużo ludzi dostało tam pomoc
    • buldog2 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 09:16
      Mniej więcej tak jak żona Ceausescu.
      • dido_dido Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 10:12
        Bzdury piszesz!
        • buldog2 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 12:08
          Przerysowuję, bo nie cierpię komunistycznych "szych", przed którymi otoczenie się płaszczy.
          Ale Elena też zrobiła karierę naukową, a ilu pracom "patronowała", podobno trudno zliczyć. Za Wikipedią:

W oficjalnej propagandzie Elena Ceaușescu nazywana była „naukowcem światowej sławy”, aczkolwiek jej osiągnięcia na polu naukowym podawane są często w wątpliwość (np. została wyrzucona za ściąganie podczas egzaminu z chemii w studium dla dorosłych)[potrzebny przypis]. Mimo to za rządów jej męża otrzymała wiele nagród naukowych za osiągnięcia na polu chemii polimerów, m.in. doktorat honoris causa[6]. Jeszcze 6 stycznia 1989 PWN wydało jej książkę pt. Stereospecyficzna polimeryzacja izoprenu. O
          • iwoniaw Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 12:54
            No więc właśnie, co to za porównanie, Gierkówna naprawdę leczyła ludzi, a nie osiągała pozycji zawodowej, bo naklejała swoje nazwisko na cudzych publikacjach. Zestawianie jej z Eleną C. to kompletna aberracja.
            • ichi51e Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 12:58
              Gierkowa nie Gierkowna. Ona byla synowa Gierka nie corka.
              • iwoniaw Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 13:03
                ichi51e napisała:

> Gierkowa nie Gierkowna. Ona byla synowa Gierka nie corka.
                >

A faktycznie. Co nie zmienia nic poza tym w mej wypowiedzi.
            • buldog2 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 13:33
              Zgoda, tu przegiąłem, bo nie cierpię komunistów.
              Znalem lekarza, to była już znajomość nieformalna, bywałem u niego w domu, który zażądał ode mnie informacji, jakich udzielić mógł tylko producent. Przyjechali Niemcy, na wszystko odpowiedzieli. Powiedzieli, że takich lekarzy (tak kompetentnych) jak on, to znają kilku w Europie. nie więcej.
              Myślisz, że robił karierę choćby mgliście przypominającą karierę dr Gierek?
              • memphis90 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 18:39
                Kolejne opowieści z mchu i paproci...?
          • hanusinamama Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 16:22
            Chyba nie wiesz o czym piszesz. Giuerek łapinska była specjalistką w swojej dziedzinie. U mnie w rodiznie operowała starszą osobę. Inni lekarze "woleli nie ryzykowac, po co takiej babci wzrok". Ona zoperowała i ciotka jeszcze dobrych 8 lat cieszyła sie wzrokiem a przy tym samodzielnościa.
      • triismegistos Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 10:49
        Co ty pleciesz?
        • buldog2 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 12:10
          Przerysowuję, bo nie cierpię notabli kompartii. j. w.
      • nickbezznaczenia Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 12:04
        Walnij się w łeb!
        • buldog2 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 12:45
          Owszem, przerysowuję porównaniem z Eleną C., ale nie cierpię komunistycznych władców.
          Na temat jej kwalifikacji nie powiem nic, nie znam się, wiem tylko, że nie występowała w równej konkurencji.

Ale na temat jej i jej folwarku (zwierzęcego) nasłuchałem się (1999-2000) tyle, że nawet tam nie wszedłem.
          • sumire Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 13:26
            buldog2 napisał:

> Owszem, przerysowuję porównaniem z Eleną C., ale nie cierpię komunistycznych wł
            > adców.
            > Na temat jej kwalifikacji nie powiem nic, nie znam się,

Czyli wpadasz do wątku postrzykać jadem na temat kobiety, o której osiągnięciach nic nie wiesz, ale koniecznie musisz nam zaprezentować swoje porównania z dudy. No ma to sens.
          • nickbezznaczenia Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 14:37
            Jeżeli nie masz nic do powiedzenia nie pisz.
          • paskudek1 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 19:27
            Możesz sobie nie cierpieć do upojenia ale jesteś gnidą odmawiając kobiecie osiągnięć tylko dlatego, że była synową Gierka. W ten sposób stawiasz się na równi z komuchqmi którymi podobno gardzisz
      • gaskama Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 12:11
        Coś yebło miedzy synapsami?
        • buldog2 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 12:50
          Na pewno nie. Patrz wyżej.
          • gaskama Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 13:05
            Nie tlumacz się. Walnąłeś jak chory w kubeł. Każdemu może się zdarzyć. Nie ma co dalej w to brnąć.
      • pani_tau Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 12:19
        Coś ci się poważnie pomyliło.
        • buldog2 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 12:48
          Patrz wyżej (nie mogę pisać, łapa przetrącona).
          • hanusinamama Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 16:23
            Chyba nie tylko łapa...
            • abasia0 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 16:41
              Widywałam Ją wielokrotnie w klinice, jeszcze wtedy z tymi upiętymi wysoko włosami, budziła szacunek.
              To było pierwsze miejsce, gdzie ludzie z całej Polski chcący leczyć oczy dzieci , mogli w normalnych warunkach czekać na wizytę, usiąść z dzieckiem lub je położyć na kanapie, przewinąć, nakarmić a to nie było oczywistością.Poprzednia siedziba okulistyki dziecięcej to były ciasne i ciemne piwnice szpitala na Francuskiej w Katowicach.

• taniarada Śliniak 27.12.20, 12:26
        buldog2 napisał:

> Mniej więcej tak jak żona Ceausescu.
        Ty jeszcze pijany od wigilii . Ceausescu chciała Nobla ,a czwartej klasy podstawówki nie skończyła.
    • alpepe Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 09:25
      No cóż, jedna synowa była okulistką, druga chyba dermatolożką. I nie pamiętam, czy do zmarłej, czy do szwagierki nie można było się dostać na specjalizację, bo blokowała potencjalną konkurencję w zawodzie. Moja daleka kuzynka próbowała się tam dostać. Jeśli to dotyczyło zmarłej, to nie poważam osoby zazdrosnej o swoją wiedzę za dobrego człowieka.
      • annajustyna Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 09:28
        Tam w ogóle się nieciekawie działo...
      • 35wcieniu Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 09:35
        Zmarła nie musiała nic blokować bo jej pozycja była niezagrożona choćby miała tam całe tłumy na specjalizacjach. Zresztą swego czasu miała.
        Szwagierka była laryngologiem.
        • alpepe Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 10:09
          Ok, laryngolożka, pomyliło mi się. To chyba to było. Jakoś nie widziałam tłumu dobrych okulistów na Śląsku. Dziwne, nie? Zawsze tylko ta jedna Gierkowa.
          • annajustyna Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 10:16
            I jej córka.
          • 35wcieniu Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 10:33
            Nie dziwne, swego czasu ludzie do niej jeździli z całej Polski i nie tylko, a przecież w całym kraju lekarzom karier nie blokowała. Po prostu była naprawdę wybitnie dobrym lekarzem i nie miała konkurencji wśród kolegów po fachu, więc tym bardziej nie miała powodu się obawiać studentów czy młodych lekarzy na specjalizacji.
            • buldog2 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 13:16
              Jej kwalifikacji nie oceniam, ale wiem, że jeśli się ma pieniędzy 10 (albo jeszcze więcej) razy tyle, co reszta, plus z niczym nieporównywalną pozycję, to żaden problem skompletować zespół lepszy, niż wszystko wokół.
              • iwoniaw Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 13:19
                No a jednak, widzisz, problem. Jeden mając te pieniądze kompletuje zespół lepszy niż wszystko wokół, inny przewala je na konto żony albo robi machloje z handlarzami bronią...
                • annajustyna Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 13:30
                  Miała wielki talent i możliwości dzieki swojej pozycji, dobrze że je tak wykorzystała.
              • janja11 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 15:29
                buldog2 napisał:

> Jej kwalifikacji nie oceniam, ale wiem, że jeśli się ma pieniędzy 10 (albo jesz
                > cze więcej) razy tyle, co reszta, plus z niczym nieporównywalną pozycję, to ża
                > den problem skompletować zespół lepszy, niż wszystko wokół.

Jasne. Tych resortowych żon było mnóstwo. Ale akurat Gierkowa wybrała walkę o klinikę na światowym poziomie. A wszystko w PRLowskich realiach.
                A mogła bawić się w celebrytkę, jak wiele innych resortowych żon i dzieci.

A z kliniką też nie było wcale tak łatwo, bo powstawała w czasach, gdy Gierek był już byłym pierwszym sekretarzem.
    • przepio Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 10:09
      Kobieta bez wątpienia przyczyniła się, że mnóstwo osób widziało lepiej czy w ogóle widziało. Szkoda, że wydarzenia z 2007 roku przyćmiły jej osiągnięcia.
      • annajustyna Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 10:16
        Właśnie, szkoda...
      • janja11 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 10:27
        przepio napisała:

> Kobieta bez wątpienia przyczyniła się, że mnóstwo osób widziało lepiej czy w og
        > óle widziało. Szkoda, że wydarzenia z 2007 roku przyćmiły jej osiągnięcia.

Prowadzone w tej sprawie postępowania karne zostały umorzone.
      • zosia_1 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 13:23
        Jakie wydarzenia? Jak coś piszesz, napisz o co chodzi
        • annajustyna Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 13:31
          www.fakt.pl/wydarzenia/polityka/synowa-edwarda-gierka-traktowala-pieniadze-szpitala-jak-wlasne/8ctpgg5
          • zosia_1 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 13:38
            Dziękuję
    • taniarada Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 10:51
      82 lata i szlus.Świetna lekarka ,a że piła .W PRL- u trzeba było pić w pracy, bo kto nie pił, był uważany za kapusia.
      Tragedią wielu ludzi było to, że przyzwyczajeni do tego nawyku, po transformacji też pili, ale za to już wyrzucali z pracy.
      • alfa36 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 11:28
        Ona alkoholiczką była? Przerażające jest to, ilu ludzi i przeciętnych i ponadprzecietnych pije.
        • nangaparbat3 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 11:40
          Tak, zorganizowano przedstawienie z wyprowadzaniem z pracy przez policję, filmowanym przez tv. Ohyda.
          • karme-lowa Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 11:49
            nangaparbat3 napisała:

> Tak, zorganizowano przedstawienie z wyprowadzaniem z pracy przez policję, filmo
            > wanym przez tv. Ohyda.

Dokładnie. Leczę tam córkę. Nasza okulistka nam mówiła, że to wszystko było na pokaz.
            Chcieli Ją zniszczyć i tyle.
            • janja11 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 15:51
              karme-lowa napisała:

> nangaparbat3 napisała:
              >
              > > Tak, zorganizowano przedstawienie z wyprowadzaniem z pracy przez policję,
              > filmo
              > > wanym przez tv. Ohyda.
              >
              > Dokładnie. Leczę tam córkę. Nasza okulistka nam mówiła, że to wszystko było na
              > pokaz.
              > Chcieli Ją zniszczyć i tyle.

Prowadzone w tej sprawie postępowania karne zostały umorzone.

Pan redaktor bardzo był rozczarowany decyzją sądu, bo uwalenie Gierkowej, to był jego życiowy "sukces'.
      • nangaparbat3 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 11:39
        Jeśli nawet, kobiet to w tamtych czasach nie tyczyło.
        • turzyca Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 12:17
          >Jeśli nawet, kobiet to w tamtych czasach nie tyczyło.

Zależy w jakiej sytuacji, ale babcia mi kiedyś sprzedała metodę na negocjacje przy wódce.
    • mama-ola Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 13:14
      Mojej koleżance z dioptriami -9 wykryto raka na siatkówce. Gierkowa ją wyleczyła. Koleżanka była jej bardzo wdzięczna. Opowiadała mi o tym i tak się dowiedziałam, że taka lekarka w ogóle istnieje. Zapewne wielu osobom uratowała jakość życia.
      • janja11 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 15:56
        mama-ola napisała:

> Mojej koleżance z dioptriami -9 wykryto raka na siatkówce. Gierkowa ją wyleczył
        > a. Koleżanka była jej bardzo wdzięczna. Opowiadała mi o tym i tak się dowiedzia
        > łam, że taka lekarka w ogóle istnieje. Zapewne wielu osobom uratowała jakość ży
        > cia.

Pomogła tysiącom ludzi.
        Szkoda, że najwięcej pisano o problemach alkoholowych.
      • hanusinamama Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 16:26
        Omagała. Ona nie bała sie operować starszych osób, na ktorych inni lekarze postawili krzyżyk. U mnie w rodznie była taka historia. Lekarze mwoili, ze po co operacja w tym wieku. jakby osoby starsze nie musiały widzieć. Ciotka po tej operacji widziała normalnie, do samej smierci była dzieki temu samodzielna. Zyła jeszcze 8 lat.
      • a23a23 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 20:40
        mama-ola napisała:

> Mojej koleżance z dioptriami -9 wykryto raka na siatkówce. Gierkowa ją wyleczył
        > a. Koleżanka była jej bardzo wdzięczna. Opowiadała mi o tym i tak się dowiedzia
        > łam, że taka lekarka w ogóle istnieje. Zapewne wielu osobom uratowała jakość ży
        > cia.

No cóż, ja mam zupełnie inne doświadczenie. Miałam "przyjemność" być jej pacjentką jako dziecko, na szczęście krótko, bo kto wie jak by się wszystko skończyło. Pycha kroczy przed upadkiem.
        • abasia0 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 20:55
          Hm, nie neguję ale Gierkowa nie leczyła dzieci, okulistyka dziecięca była osobnym bytem w klinice.
          • rb_111222333 Re: Prof. Ariadna Gierek-Łapińska nie żyje 27.12.20, 21:00
            Leczyła. Pamiętam, bo przyjmowała mojego brata.
    • buldog2 Zbiorcza odpowiedź 27.12.20, 18:51
      W porównaniu do Eleny C. wyżej chodziło o protest przeciw przywilejom czerwonych właścicieli państwa (jedna i druga do nich należały).
      Bezpośrednie zrównanie obydwu było nieprzyzwoite i niedopuszczalne. Fakt.
      • janja11 Re: Zbiorcza odpowiedź 27.12.20, 19:10
        buldog2 napisał:

> W porównaniu do Eleny C. wyżej chodziło o protest przeciw przywilejom czerwonyc
        > h właścicieli państwa (jedna i druga do nich należały).
        > Bezpośrednie zrównanie obydwu było nieprzyzwoite i niedopuszczalne. Fakt.

Jasne.
        A prawda jest taka, że osądziłeś nie zadając sobie trudu, aby sprawdzić o kim piszesz.
        Słabe.
      • paskudek1 Re: Zbiorcza odpowiedź 27.12.20, 19:30
        Porównanie było li i jedynie z
        Spowodowane twoim ślepym uprzedzeniem. Nawet jak ci w twarz rzucono dowody że jesteś gnidą to dalej szedłeś w zaparte. Bo, jak synowa Gierka to na pewno nic nie umiał i głupia była. A robotę za nią ktoś odwalał.
      • janja11 Re: Zbiorcza odpowiedź 27.12.20, 19:51
        buldog2 napisał:

> W porównaniu do Eleny C. wyżej chodziło o protest przeciw przywilejom czerwonyc
        > h właścicieli państwa (jedna i druga do nich należały).
        > Bezpośrednie zrównanie obydwu było nieprzyzwoite i niedopuszczalne. Fakt.

A wiesz, że córka Gierkowej nie została przyjęta na studia medyczne? Brakło kilku punktów i żadne przywileje, o których piszesz tu nie zadziałały.
        Argument, że mało zdolna była odpada, bo ostatecznie ukończyła studia medyczne w Niemczech .

Krótko mówiąc rodzinie Gierka nie było łatwo po odsunięciu Edwarda Gierka od władzy.
        A to właśnie wtedy powstawała klinika na Ceglanej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka