manala 27.12.20, 12:37 Ok, poszukuję pomysłów na lekkie przekąski do wódeczki lub winka. Takie żeby się nie nażreć jak prosiątko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
krwawy.lolo Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 13:15 Co roku robię jajka z kawiorem. Kiedyś w Newskiej dawali. Odpowiedz Link Zgłoś
tereso Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 13:52 Z ciasta półkruchego półfrancuskiego paluchy z żółtym serem i kminkiem Odpowiedz Link Zgłoś
bakis1 Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 13:56 Tortilla z serkiem śmietanowym, rukolą i łososiem w formie zawijasów. Połówki/ plastry pomidorów przykryte pasta z czosnku, sera żółtego startego i odrobiny majonezu. Tatar roślinny z kaszy jaglanej i suszonych pomidorów. Melon z szynka parmeńską. Pomidorki koktajlowe z mozarella podane na patyczkach do szaszłyków na talerzu skropionym balsamico. Kawałki warzyw do pochrupania (marchew, ser naciowy, kalarepka) z dipami. Hummus. Tapenada z oliwek. Sałatka z buraczków i sera koziego. Sałatka z pomarańczami, pestkami granatu i grillowanym kurczakiem. Deska serów i winogron. Deska wędlin dojrzewających, chorizo etc. Oliwki różne rodzaje. Nieśmiertelne kolorowe mini kanapki. Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 14:37 Ten tatar z kaszy jaglanej mnie zainteresował, co to? Odpowiedz Link Zgłoś
niejedynywolnylogin92 Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 14:42 O, mogę przepis na tatar prosić? Odpowiedz Link Zgłoś
bakis1 Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 28.12.20, 00:17 Tatar z suszonych pomidorów z bloga Jadlonomia. Linku nie wkleję, bo nie umiem. Ale jadłam kiedyś w jednej z lepszych restauracji, a potem zrobiłam ten z przepisu i był smaczniejszy. I pokochałam ... ja, miłośniczka tatara z mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 28.12.20, 00:33 Mam! Sprobuje jutro zrobic. www.jadlonomia.com/przepisy/tatar-z-suszonych-pomidorow/ Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 14:21 W innym wątku jedna taka polecała relanium 😀 A tak na serio to do wina zawsze się sprawdza deska serów, grissini. Małe bruschetty z pomidorami, bakłażanem itp. Odpowiedz Link Zgłoś
agrypina6 Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 14:28 A to relanium to skąd? Lekarz przepisze jak go poproszę😆? Bruschetty z różnymi pastami uwielbiam. Nawet bez wódki. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 14:41 Tak, to było relanium popite przynajmniej czterema piwami . Polecane przez misię.53 jako niezawodny środek na relaks- na domowego sylwestra będzie jak znalazł Odpowiedz Link Zgłoś
ginger.ale Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 16:15 Tylko jak się potem człowiek zacznie troszkę śmiać, to sąsiedzi wzywają polocmajstrów. 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 14:37 Pod wódeczkę to koreczki śledziowe, mini tatary, jajko z wkladką w galarecie, pasztety, marynowane grzybki, papryka, dynia... Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 14:59 I nieśmiertelne śliwki zawijane w boczku, z piekarnika Chociaź ja wole figi zawijane w bekon lub szynkę parmenską/szwarcwaldzką, nadziane serem pleśniowym i zapiekane. Ale to już niemal danie, a nie przekąska. Pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 15:32 Albo gruszki zapiekane z serem plesniowym i szynka, jako kolejny wariant chociaż tu wybrałabym wino do picia...no i z reszty nici, bo alkoholu to bym jednak nie mieszala Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 16:34 Ten boczek to wędzony czy surowy? Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 16:41 Daje wędzony do śliwek, do gruszek raczej szyneczkę, z figami nie robiłam Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 16:44 Aha, zapiekana dynia z serem plesniowym, i odrobina oliwy + przyprawy, i jak ktoś lubi podsuszana w paski szyneczka - do folii i do piekarnika, też pyszna Odpowiedz Link Zgłoś
leia33 Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 15:31 Jeszcze nie wypróbowałam, ale przepisy pana Tomka zawsze są bez pudła www.youtube.com/watch?v=q0cCsGip_L0&t=293s Odpowiedz Link Zgłoś
bylam.stara.mostowiakowa Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 16:11 Też go lubię, fajnie gotuje. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 15:54 U nas będzie sushi własnej roboty. No nie dla mnie, bo nie lubię, ale dla innych. Dla mnie nie wiem co, nic mi nie smakuje od jakiegoś czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 16:04 Super, dziękuję za pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 16:20 Uwaga, to podpucha! W ostatnim wątku o przekąskach ktoś napisał że wstydzilby się takie podać na imieninach ochroniarza w Lidlu w kanciapie... Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans11 Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 16:35 O matko . A co to był za wątek? Odpowiedz Link Zgłoś
swiezynka77 Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 16:53 Coś o naszych hitach na przyjęcia Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 27.12.20, 16:47 To bez znaczenia, ważne jest, co komu smakuje, czy jest świeże i estetycznie podane. Wstyd!? związany z modą w kwestii potraw, to raczej oznaka braku własnego zdania i smaku Odpowiedz Link Zgłoś
solejrolia Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 28.12.20, 00:58 Zrobię rybę po grecku, bo nie zrobiłam na wigilię a lubimy. I jakąś sałatkę, (może ryż kurczak papryka konserwowa i ananas majonez). Pizzerinki też planuję. Albo tartę z porami. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Sylwester domowy - lekkie przekąski 28.12.20, 01:09 O, mam pół talerza ryby po grecku, na Sylwestra byłaby jak znalazł, tylko czy można ją zamrozić? Odpowiedz Link Zgłoś