Dodaj do ulubionych

Pytanie o psychiatrę - 2 specjalistów

04.01.21, 22:54
Poradźcie mi proszę. Chodzę od roku do jednego psychiatry specjalisty na NFZ. Leczę się na depresję. Chodzę też prywatnie na psychoterapię. Ostatnio pani psychoterapeutka powiedziała mi, że dobrze by było, gdybym porozmawiała też z psychiatrą na temat nerwicy. Tak się składa, że bardzo blisko mojego miejsca zamieszkania jest taki lekarz psychiatra mający w tym obszarze świetne opinie. Zapisałam się do nieg na połowę stycznia, też na NFZ oczywiście. Z kolei na koniec stycznia mam kontrolną wizytę u lekarza psychiatry od depresji. Pytanie: czy mogę być u dwóch różnych psychiatrów na NFZ? Do psychiatry skierowanie nie jest potrzebne, no ale pytam na wszelkie wypadek. Czy NFZ nie będzie chciał, abym zapłaciła za którąś z tych wizyt?
Obserwuj wątek
    • szara.myszka.555 Re: Pytanie o psychiatrę - 2 specjalistów 04.01.21, 22:59
      Dlaczego nie chcesz porozmawiać o nerwicy z psychiatrą numer 1?
    • ivaz Re: Pytanie o psychiatrę - 2 specjalistów 04.01.21, 23:01
      Możesz, do psychiatry nie potrzeba skierowania więc możesz się leczyć u nawet u kilku.
    • mapo0 Re: Pytanie o psychiatrę - 2 specjalistów 05.01.21, 00:26
      A bierzesz leki na depresję? na nerwicę możesz dostać też antydepresanty. Chyba najlepiej iść do dotychczasowego lekarza, żeby uwzględnił bieżące leki w leczeniu depresji przy leczeniu nerwicy.
    • net.mynia Re: Pytanie o psychiatrę - 2 specjalistów 05.01.21, 01:02
      Nie znam niestety odpowiedzi na twoje pytania. Ale jeżeli mogę, jak u ciebie objawia się depresja? I jak wygląda ta psychoterapia?
    • joyce_byers Re: Pytanie o psychiatrę - 2 specjalistów 05.01.21, 11:13
      Głupi pomysł z dwoma psychiatrami jednocześnie. Idz na te wizytę do drugiego lekarza od nerwic. I niech on leczy takze twoją depresję. Niech to prowadzi jeden lekarz.
    • afro.ninja Re: Pytanie o psychiatrę - 2 specjalistów 05.01.21, 14:08
      Lepiej isc do pierwszego.
    • tilijka123 Re: Pytanie o psychiatrę - 2 specjalistów 05.01.21, 14:53
      Wybierz jednego z tych lekarzy i lecz obie rzeczy u niego.
    • malia Re: Pytanie o psychiatrę - 2 specjalistów 05.01.21, 15:23
      To zły pomysł, leki od jednego i drugiego mogą mieć podobne działanie, zdecyduj się na jednego lekarza
      • faustine Re: Pytanie o psychiatrę - 2 specjalistów 05.01.21, 17:28
        Ustawa o świadczeniach zdrowotnych z 2004 roku wskazuje, że pacjent może wpisać się na jedną listę oczekujących u jednego świadczeniodawcy.. Art 20.10 bodajże.
        • faustine Re: Pytanie o psychiatrę - 2 specjalistów 05.01.21, 17:33
          Przy czym świadczeniodawca jest tu rozumiany jako lekarz okreslonej specjalizacji, a nie konkretna jednostka udzielająca świadczenia. Czyli może być problem, bo NFZ ma program do wyłapywania zdublowanych osobach oczekujacych . Proponuje zadzwonic do nfz lub rzecznika praw pacjenta
          • faustine Re: Pytanie o psychiatrę - 2 specjalistów 05.01.21, 17:34
            *zdublowanych osób
          • iliri Re: Pytanie o psychiatrę - 2 specjalistów 05.01.21, 22:13
            Ale jeśli dobrze rozumiem, to u psychiatry numer 1 będzie to kontynuacja leczenia. Tak więc tylko w drugiej placówce będzie wpisana do kolejki oczekujących. Bywa, że pacjenci leczą się jednocześnie w kilku poradniach tej samej specjalizacji. Zgodnie z prawem, bo pacjent ma prawo wybrać placówkę, w której się chce w danej chwili leczyć. Przyczyny są różne, a sensowność takiego postępowania... zależy od przyczyny. IMO w znacznej części przypadków sensu nie ma, a czasem może zaszkodzić.
        • bib24 Re: Pytanie o psychiatrę - 2 specjalistów 05.01.21, 17:39
          czy to znaczy, że nie można np być w kolejce do czekających na operację w dwóch różnych ośrodkach? mówimy o sytuacji, gdy na operację czeka się kilka lat i np jeden z ośrodków może przestać je robić, więc z tego powodu wypadałoby się zabezpieczyć i być gdzieś indziej zapisanym też.
          • faustine Re: Pytanie o psychiatrę - 2 specjalistów 05.01.21, 18:30
            Tak, póki co system NFZ" wyłapywal "na mocy tego artykułu osoby podwojnie zapisane na rehabilitację. Pacjent dostawał pismo, że ma wybrać placówkę w ktorej będzie korzystał z zabiegów. Nie wiem czy to działa tak sprawnie w przypadku zapisów do szpitali na zabiegi. W przypadku o ktorym piszesz, (czyli szpital przestaje wykonywac określone zabiegi medyczne), ma obowiązek poinformowac o tym pacjenta i wystawic mu zaświadczenie o dniu wpisania na listę osób oczekujących. Takie zaświadczenie składasz w placówce ktora ma umowè z NFZ na wykonywanie danej procedury medycznej i zostajesz wpisana na listę zgodnie z tamtą datą, a więc nie na koniec kolejki. Takie są przepisy ustawy o której wspominałam wyżej.
            • bib24 Re: Pytanie o psychiatrę - 2 specjalistów 05.01.21, 18:52
              to jest teoria. w praktyce zabieg o ktorym mówię robią w wielu miejscach w Polsce, z czego tylko w 3 ośrodkach dobrze a w reszcie nie. więc przejscie byle gdzie to dramat.
    • kanna Re: Pytanie o psychiatrę - 2 specjalistów 05.01.21, 18:04
      Jak najbardziej wolno iść skonsultować się z innym specjalistą. Nawet w tej samej dziedzinie.

Jednocześnie warto, abyś wybrała jednego z nich - tego, który Ci bardziej przypasuje.
    • czensna Re: Pytanie o psychiatrę - 2 specjalistów 05.01.21, 19:37
      Aż zadzwoniłam dzisiaj na infolonię NFZ, gdzie mi powiedziano, że w przypadku psychiatrów można się leczyć nawet u kilku (państwowo), ponieważ nie obowiązują do nich skierowania. Możesz więc śmiało chodzić w dwa miejsca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka