05.01.21, 10:13
Często w wątkach o pielęgnacji piszecie, że używacie tych kosmetyków.
Ja wprawdzie ostatnio po różnych eksperymentach olejkowo - hialuronowych (niewypał) wróciłam grzecznie do mojego LRP Toleriane, ale zastanawiam się nad sesdermą.

Może coś doradzicie - mam cerę B. wrażliwą, delikatną, naczynkowa, odwodnioną, z licznymi zmarszczkami mimicznymi (oczy, czoło).
A w ogóle gdzie kupujecie sesdermę? Stacjonarnie czy online?
Obserwuj wątek
    • sofia_87 Re: Sesderma 05.01.21, 10:58
      Poczytaj wątek o kosmetykach Lacome i masazerach, jest tam sporo porad dotyczących pielęgnacji, choć niekoniecznie kosmetykami Lancome.
      Sesderme widywalam w Hebe, choć nie pamiętam w którym. Chyba pozostaje online.
      Ogólnie ma niezle kremy z filtrem, choć moim zdaniem, bb marki Neutrea jest znacznie lepszy.
      Jeśli pierwsze zmarszczki to retinol i witamina C, ich ampułki są genialne. A z retinolem mają chyba dwie linie, ostatnio uzywam innych marek, więc nie jestem na bieżąco, musisz po prostu sprawdzić, która bardziej pasuje do Twojej cery.
      Na topestetic.pl możesz podpytać kosmetologa jakie kosmetyki mogą do Ciebie pasować, o ile emama zawiedzie☺
      • pade Re: Sesderma 05.01.21, 11:09
        Ja kiedy używam retinolu muszę kilkakrotnie w ciągu dnia nawadniać i natłuszczać skórę, inaczej wieczorem jest ściągnięta i wrażliwa.
        • sofia_87 Re: Sesderma 05.01.21, 12:37
          Ja też tak miałam, teraz mam Medik8, ktory w ogóle nie podrażnia ☺
          • pade Re: Sesderma 05.01.21, 12:50
            To fajnie maszsmile
            • sofia_87 Re: Sesderma 05.01.21, 13:11
              Wiem, polecam ☺
              Ale do Image z retinolem i kwasem glikolowym, który Ty kiedyś polecalas też będę wracać ☺
              • pade Re: Sesderma 05.01.21, 16:14
                Ten pod oczy był świetny. Chyba do niego wrócę.
                • sofia_87 Re: Sesderma 05.01.21, 16:28
                  Ten do twarzy też jest świetny ☺
                  • pade Re: Sesderma 05.01.21, 16:34
                    Mnie na dłuższą metę uwrażliwiał. Po miesiącu stosowania musiałam zrobić przerwę.
                    • sofia_87 Re: Sesderma 05.01.21, 17:36
                      Ja stosowałam raz w tygodniu na zmianę z łagodniejszym kremem z retinolem i maską odżywcza, więc nie zauważyłam takich objawów
    • pade Re: Sesderma 05.01.21, 11:05
      Na naczynka polecam Bandi kremowa kuracja anti rouge. Na odwodnioną skórę - pielęgnację wieloetapową czyli: dobry tonik, esencja, serum plus krem. Nawilżające maski a po nich krem półtłusty.
      Ja mam dwa toniki z Bandi i uważam, że są świetne, serum z Basiclab, na to krem półtłusty z AA (albo inny tłuścioch, np. EL, Bandi Anti dry)
      A co do Sesdermy, ja też mam teraz odwodnioną skórę (zimno na dworze, w domu sucho) i żaden kosmetyk od nich mi skóry nie nawilża. Sera i kremy są lekkie, i tak zawsze na nie kładę coś cięższego. Kupuję wyłącznie on-line.
    • zonda-m Re: Sesderma 05.01.21, 11:55
      Moja mama z wrażliwą skórę chwali mi Samay od Sesdermy właśnie
    • hipinka Re: Sesderma 05.01.21, 12:01
      Tak z ciekawości, dlaczego piszesz, że w twoim przypadku eksperymenty olejkowo-hialuronowe były niewypałem?
      Bo ja i moja cera życia sobie bez olejków nie wyobrażamy
    • szybki-lisek Re: Sesderma 05.01.21, 12:01
      Bardzo lubię sesdermę i mam wiele kosmetyków, zwłaszcza ampułkowych, ale podstawowym nawilżaczem, bez którego nie mogę funkcjonować to Embryolisse. Jest po prostu świetny.
      • primula.alpicola Re: Sesderma 05.01.21, 14:53
        Sprawdziłam , bo zawsze warto poznać nowy krem nawilżający.
        Parafina na pierwszym miejscu w składzie, no nie.

N/t Z Sesdermy stosuję ampułki z wit. C, bardzo ok.
        • grey_delphinum Re: Sesderma 05.01.21, 15:06
          O kurka, to wtopilam 😒 sądziłam, że w linii, którą mają tylko salony nie ma aż takiego badziewia.
          Ale jestem już zdesperowana, bo nie mogę znaleźć niczego, co by mi służyło, oprócz LRP, które przynajmniej nie podrażnia.
          • grey_delphinum Re: Sesderma 05.01.21, 15:07
            Ale piszesz o Bandi czy Embroyollise?
            • primula.alpicola Re: Sesderma 05.01.21, 15:15
              Embroyollise. Parafinka dobrze- pozornie! - wpływa na skórę, gładkość robi i iluzję nawilżenia i odżywienia, ale pielęgnacyjnie nie robi nic, a może chyba też zadziałać "zatykająco", zdaje się.
              • grey_delphinum Re: Sesderma 05.01.21, 15:20
                Sprawdziłam, w tym Bandi paraffina na 2 miejscu. Ale ja nie nam problemu z zapychaniem, raczej z suchością i szorstkością skóry.
              • szybki-lisek Re: Sesderma 05.01.21, 15:43
                Wiem, ze jest parafinka. Służy mu juz ponad rok, kilka opakowań zuzyte. Żadnych zapychań nie doświadczyłam. Moja skóra jest juz bardzo mocno dojrzała, jestem starsza niż wątkodajka. Doceniam wygładzenie i nawilżenie,zwłaszcza rano po całej nocy . Uzywam go czasem grubo jako maskę. No i świetny pod makijaż. Amen.
      • mayaalex Re: Sesderma 05.01.21, 16:01
        ten krem chwali cale mnostwo osob - a dla mnie w ogole sie nie nadaje sad zuzywam powoli na noc do rak. Szkoda...
        • blokersowa Re: Sesderma 05.01.21, 20:30
          Tez sie skusilam - pierwsze uzycie i doslownie zatkało mi twarz, czulam ze cała spływam, no coz, parafina. Zostawilam, jest jako jedna z ostatnich warstw na zime.
    • redwineiswhatilike Re: Sesderma 05.01.21, 13:03
      grey_delphinum napisał(a):

> A w ogóle gdzie kupujecie sesdermę? Stacjonarnie czy online?

Online. Topestetic. Mają różne promocje, taniej w zestawach.
    • swiezynka77 Re: Sesderma 05.01.21, 13:08
      kupuję w Topestetic, tam jest zawsze dyżur kosmetologa który Ci doradzi. mają różne marki, nie tylko Sesdermę. ale najbardziej lubię tę firmę. ostatnio na naczynkową kupiłam Dottore i nie jestem zbyt zadowolona, trochę mi przesuszyło twarz mimo że mam tłustą cerę.
      w tym sklepie można też poprosić o próbki interesujących Cię kosmetyków.
      • grey_delphinum Re: Sesderma 05.01.21, 14:48
        Bardzo Wam dziękuję za wypowiedzi i cenne wskazówki. Zaraz biorę się do czytania Topestetic.
        Co do olejków, to niestety, podraznily mi twarz i finalnie skończyło się suchą skorupą, a z kolei hialuron robił za betonową maskę.
        • grey_delphinum Re: Sesderma 05.01.21, 14:50
          Dodam tylko, że dziś w salonie kupiłam sobie Bandi regenerating crem. Zobaczymy, czy to Bandi mi posłuży, szczególnie jeśli chodzi o nawilżenie skóry po zabiegu.
        • madame_edith Re: Sesderma 05.01.21, 19:54
          Też mam tak po każdym olejku.
        • blokersowa Re: Sesderma 05.01.21, 20:28
          Bo olejkow lepiej nie zostawiac na twarzy, uzywac do rozpuszczenia makijazu, zmyc, a potem nalozyc krem. Albo mieszac olejek i hialorun i takim mazidlem sie smarowac. I na to jeszcze cos.
          • grey_delphinum Re: Sesderma 05.01.21, 20:53
            Ja się w ogóle nie maluję, więc nie muszę zmywać makijażu 😉
            Kombo olejku z hialuronem dało uczucie nałożenia betonu na twarz (megaspięcie skóry), było to bardzo niekomfortowe.

• nenia1 Re: Sesderma 05.01.21, 15:37
      Ja swego czasu kupowałam tak samo ja inne dziewczyny z tego wątku w Topestetic, najlepiej chyba wspominam Factor G w zestawie z serum, a drugie w kolejności Reti Age, miałam też Ferulac Serum. Ale mnie zdecydowanie lepiej na skórę działają kosmetyki Pat@Rub, w czarny piątek były promocje to się znowu obkupiłam, co prawda nie mam cery naczynkowej, ale wrażliwą, delikatną ze skłonnością do przesuszania (szczególnie zimą) i po tych kosmetykach widzę faktycznie dobre nawilżenie. Z sesdermy jakbym miała do czegoś wracać to Factor G.
      • igge Re: Sesderma 05.01.21, 19:42
        O ja wykańczam właśnie chyba Reti Age, takie różowe pudełko i kolor kremu? Mnie on pasuje i na pewno nie wysusza choć początkowo po nałożeniu chwilę jakby czułam mrowienie i twarz była zaróżowiona.
        Skład nie pamiętam czy rewelacyjny, może i nie. Ja i na/ pod oczy go kładę. Zamierzam kupić kolejny słoik plus serum pasąjące. Kupuję stacjonarnie w drogerii. Mam dojrzałą cerę choć raczej bez problemów.
    • renia266 Re: Sesderma 05.01.21, 16:00
      Z sesdermy mam tylko jeden kosmetyk ale genialny fillderma lips - balsam na powiekszanie ust. To takie dwa balsamy nakładane jeden za drugim. Cena zabójcza jak na balsam do ust bo bodajze 90 zł ale warte tej ceny. Usta wygladaja fantastycznie, zero przesuszenia, naprawde optycznie lekko powiekszają, wyglądaja jak z instagrama. Polecam wiec bardzo firmę sesderma, kupowalam chyba na topestetic, az z ciekawosci przejrze chybaWasze inne propozycje tej marki.
    • hexella Re: Sesderma 05.01.21, 16:12
      Z sesdermy miałam już:
      osławiony retises - w 2 tygodnie zrobił mi cerę 80 latkiwink
      c-vit krem (miły nawilżacz choć bez szału), c-vit serum (spoko, chociaż trochę lepiszcze) i ampułki z vit c,
      resveraderm - bardzo przyjemny antyoksydant,
      fillderma - nie zapisał się w mojej pamięci,
      factor G - krem i serum, zdecydowanie najlepsze ze wszystkich sesdermowych produktów jakie miałam.

a i jeszcze taki fajny balsam do ciała z witaminą c i drobinkami odbijającymi światło - cudny na lato.

Generalnie to miłe w stosowaniu mazidła, ale cudów nie czynią. Nie mają podjazdu do polskiej marki Arkana, której kremy, w podobnym zakresie cenowym, są genialne. Jeśli któraś będzie miała ochotę , żeby wypróbować Arkanę - polecam z czystym sumieniem. Jedyny minus to dostępność, tylko w sklepie firmowym i gabinetach kosmetycznych.
      • grey_delphinum Re: Sesderma 05.01.21, 16:28
        Z Arkany miałam próbki z gabinetu, poleciła mi tę markę moja kosmetyczka. Ale dla mnie próbka to za mało, by przekonać się o efektach (w niektórych próbkach było b. mało produktu nawet na jedno porządne smarowanie).
        Bardzo zazdroszczę kobietom (mam taką koleżankę), które mogą używać zwykłych drogeryjnych marek w stylu garnier i ich cera wygląda świetnie. Chyba nawet nie zdają sobie sprawy, ile niektóre babki wydają kasy i jak się muszą namęczyć, by wyglądać "jakoś", bo inaczej to podrażnienia i sucha "skorupa" na buzi murowane.
        • hexella Re: Sesderma 05.01.21, 20:02
          mialam kiedyś problem z przesuszoną skórą i właśnie Arkana mnie uratowała. Mieli taką genialną serię transform HA - serum i krem. Ja się rzadko zachwycam kosmetykami, ale serio, to jak ta seria nawilża, to ja nie mam pytańsmile
          Rozumiem jednak, że gdybyś miała wypróbować wszystkie polecane mazidła, to bankructwo murowane.
          Korzystasz z LRP , to dobry krem moim zdaniem. Używałam go na noc po serum z witaminą c i ten zestaw spisywał się świetnie.

Jeśli chcesz coś na dzień z Sesdermy to ja proponuję factor G - przyjemnie nawilża i nie jest zbyt ciężki pod makijaż. Chociaż ja bym poszła w Arkanęsmile
          • grey_delphinum Re: Sesderma 05.01.21, 20:13
            Hexella, dziękuję 😊
            Kasa swoją drogą, ale bardziej się boję skutków tych eksperymentów kosmetycznych.
            Niestety, geny mi nie pomagają. Jestem wizualnym klonem jednej z moich babć - już w wieku 40.lat miała ogromne zmarszczki i bardzo zarysowane bruzdy nosowe, no ale dożyła prawie setki 😉
            A Arkanę online gdzie kupujesz?
            • blokersowa Re: Sesderma 05.01.21, 20:26
              Arkana ma swoj sklep. Chcialam ci polecic te serie z canabisem ale widze ze jej juz nie ma... Kupowalam rok temu. Odswiezyli grafike opakowan i zmienili linie kosmetykow.
              • grey_delphinum Re: Sesderma 05.01.21, 20:27
                Ok, dzięki, zajrzę tam.
                • hexella Re: Sesderma 05.01.21, 21:06
                  weszłam na ich stronę i faktycznie trochę pokombinowali z nazwami serii. Ale canabisowa jest, tylko teraz to neuro canabis.
                  Z Arkaną jest tak, że kanałem dystrybucyjnym są niektóre gabinety kosmetyczne. Sprawdź na stronie, który jest w Twojej okolicy. Pani kosmetyczka powinna dać Ci zestaw próbek odpowiedni dla Twoich potrzeb. Łachy nie robi, bo jeśli potem zamówisz coś za jej pośrednictwem, też ma z tego bonusy. Ponieważ kosmetyki są nietanie nie miałam oporów przed wyciąganiem od mojej kosmetyczki różnych produktów. Kosmetyczka z radością Ci coś dobierzesmile
                  • grey_delphinum Re: Sesderma 05.01.21, 22:11
                    A co konkretnie polecasz z serii canabisowej?

Spojrzałam na stronę Arkany, jest wśród salonów ten, do którego chodzę. W lutym dopytam konkretnie, który produkt byłby dla mnie najbardziej wskazany. Na razie spróbuję z Bandi, może mnie nie podrażni.

• blokersowa Re: Sesderma 05.01.21, 17:43
      Z sesdermy probowalam serum i krem z wIt C - OK, fajne. Kupowane on line. Lepsze cenowo i jakosciowo wydaje mi sie polskie serum Liqpharm. Mam podobna cere - wrazliwa, naczynkowa, z tendencja do rumienia, ale nawodnina i z mikrozmarszczkami prawie niewidocznymi. Co robie - solidna, wieloetapowa pielegnacja, troche na wzor koreanski. Sam krem nie wystarczy. Jak masz fundusze - boskie sa japonskie (drogie wrr) i koreanskie marki (sensowne budzetowo). Do mycia delikatne pianki/pudry/mud ( jak jest makijaz to wpierw olejek). Potem tonik i zaraz za nim lotion . Na to serum. Na to krem. I jeszcze jakas ochrona na zime - gruby krem z filtrem. I bardzo polecam zaprzyjaznic sie z maskami w plachcie. Najlepiej w pakiecie - ja taka paczke 30 masek z ekstraktem z zielonej herbaty uzywalam cala jesien - fajnie. koreanskisekret.pl/a-pieu-daily-sheet-mask-green-tea-maseczki-w-plachcie-z-zielona-herbata
      Zainteresuj sie produktami z wąkotra azjatycka. A z polskiej Arkany dla podraznionej i podsuszonej cery na zime okazala sie dla mnie seria z konopia, najlepsze bylo serum!. Serum wg mnie bomba, inne kosmetyki bez szału.
      • grey_delphinum Re: Sesderma 05.01.21, 19:13
        Jeszcze raz dziękuję za wpisy.

Blokersowa, mam to serum Liqpharm, na razie jest ok tzn. nie podrażnia, ale innych efektów też nie widać 😉
        Co do wieloetapowej pielęgnacji - jakoś nie umiem tego ogarnąć. Mam tylko wrażenie, że gdy zaczynam za dużo grzebać przy twarzy to efekt jest jeszcze gorszy - następuje podrażnienie, czyli zaczerwienienie i suchość.
        Dziś kosmetyczka powiedziała mi, że mam bardzo przesuszoną skórę na czole, choć przedwczoraj siedziałam długo z maską nawilżającą w plachcie.
        • grey_delphinum Re: Sesderma 05.01.21, 19:15
          I jeszcze pytanko dotyczące tych pianek do mycia, toników i lotionów - czy mogłabyś podrzucić jakieś konkretne propozycje produktów?
          • blokersowa Re: Sesderma 05.01.21, 20:18
            U mnie sie bardzo poprawila cera po takim cudowaniu smile zestawy do mycia - ja mam Sensai: Mud Soap (Wash & Mask) i Silky PurifyingSilk Peeling Powder, uzywam zamiennie, starcza na poł roku, nawet dłużej. Wiem, cena zwala z nóg. Podobne sa kosmetyki koreanskie Holika holika itp, ale nie probowalam. Te Sensai sa genialne. Z tej serii tez uzywam Lotion i Emulsja. Jednak ja mam cere mieszana wiec u ciebie ten Lotion moze sie nie sprawdzic. Zamiennie równolegle uzywam hydrolatów - wody z wyciagami roślinnymi - na naczynka róza damascenska, oczar (Make me bio, Fitomed, Ministerstwo dobrego mydla i inne). I jak tylko psikniesz hydrolatem/tonikiem to zaraz na to trzeba nalozyc cos konkretniejszego - emulsje lub serum. Bo inaczej przesuszysz skóre. Mi serum Liqpharm ładnie wyjasniało skóre, robiło taki glow. A jak zauwazam przesuszenia pod oczami to inny japonczyk - Shiseido. Dwa uzycia i juz widze bardziej nawilzona skore. Moim utrapieniem jest zaczerwienienie, rumien. Tego nie moge sie pozbyc, jedynie moge ukoic i maskowac.
            • grey_delphinum Re: Sesderma 05.01.21, 20:23
              Bardzo dziękuję za obszerne wyjaśnienia 😊 poczytam o tej azjatyckiej pielęgnacji.
              Niestety, mam bardzo wrażliwą cerę, do tego stopnia że moja kosmetyczka odradziła mi dziś zabieg z retinolem (retix c) , bo jej zdaniem mogłabym sobie zaszkodzić.
              Taka cera to istne utrapienie, nie ma jak zadziałać antysyarzeniowo, choć bardzo by się to przydało.
        • madame_edith Re: Sesderma 05.01.21, 19:56
          Jakbym czytała o sobie, im więcej cuduję tym większa katastrofa
    • koko8 Re: Sesderma 05.01.21, 20:39
      Z sesdermy polecam Retiage (ten bladoróżowy), cudowny, często do niego wracam- gęsty i mięsisty, nawilża!, mam wrażenie, że rano po nim twarz jest gladsza.
      Poza tym lubię tez Factor G, daje u mnie podobny efekt. Do obu mozna stosować sera z tej samej linii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka