alfa36 05.01.21, 17:15 Nigdy nie piekłam. Może ktoś podzieli się dobrym przepisem🙂na pączki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochamruskieileniwe Re: Pączki 05.01.21, 19:48 Też nigdy nie piekłam, zawsze smażę ;p (przepraszam, nie mogłam się powstrzymać). Ja od lat robię według przepisu Limby z forum Kuchnia: forum.gazeta.pl/forum/w,77,10700966,10700966,Gdzie_w_W_wie_najlepsze_paczki_najlepiej_gorace_.html 3 szklanki mąki tortowej lub innej pszennej [tj.ok.1/2 kg] ° 4 dkg drożdży [takie małe kosteczki sprzedawane w Geancie i Carrefourze] lub torebka drożdży granulowanych DrOetkera [tzw.suchych] ° ok. 1 szkl ciepłego mleka ° 6 – 8 żółtek [zależy od wielkości jajek] ° 1/2 kostki masła extra [tj. 10 dkg] stopionego i sklarowanego [czyli sam tłuszcz bez serwatki, która oddzieli się podczas rozpuszczania masła] ° 1/2 szklanki cukru pudru ° 2 – 3 łyżki spirytusu [żeby nie chłonęły tłuszczu w czasie smażenia] ° aromat waniliowy lub skórka otarta z cytryny Z w/w składników wyrabiam ciasto - wg zasad przyrządzania drożdżowego [najprościej jest przy użyciu drożdży suchych, bo nie trzeba sporządzać rozczynu – tylko miesza się je z mąką, a potem dodaje resztę składników > czyli żółtka utarte z cukrem, ciepłe mleko, spirytus, aromat, a na końcu ciepłe masło]. Po wyrobieniu, ciasto odstawiam pod przykryciem do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, ciasto delikatnie rozwałkowuję – podsypując oczywiście mąką, żeby się nie kleiło – na grubość ok.2 cm i wykrawam szklanką pączki, które układam na kocyku przykrytym lnianą ściereczką i przykrywam też ściereczką > do ostatecznego wyrośnięcia. Potem pączki smażę [zawsze robiłam to na smalcu, ale ostatnio przekonałam się do oleju SŁONECZNIKOWEGO „BARTEK” i bardzo go polecam – pączki mają piękną złotobrązową skórkę i są delikatniejsze w smaku, niż smażone na smalcu]. I teraz uwaga - ostatnio usprawniłam sobie pracę przy pączkach, tzn. nie nadziewam ich przed smażeniem, bo po zawinięciu marmolady w ciasto, nigdy nie osiągały idealnego kulistego kształtu, a także w czasie, gdy rosły zawsze kilka z nich pękało i nadzienie wyłaziło w czasie smażenia. A więc, gdy pączki są już wszystkie usmażone i są jeszcze dobrze ciepłe, wkładam marmoladę [zwykłą pomieszaną z konfiturą z płatków róży > sama konfitura ma zbyt intensywny zapach] do szprycy do dekorowania tortów i taką najcieńszą, długą końcówką [która jest komplecie] wciskam nadzienie do środka każdego pączka. Po całkowitym wystudzeniu nawet nie widać tego nakłutego miejsca - chyba, że ktoś będzie skrupulatnie je oglądał. Lukier: ° szklanka cukru pudru ° skórka otarta [na najdrobniejszych oczkach tarki jarzynowej] z 1 cytryny wyszorowanej i sparzonej gorącą wodą ° sok z tej cytryny ° 3 – 4 łyżki wrzącej wody Do cukru pudru dodaję sok z cytryny – mieszam – a następnie dodaję wrzątek i ucieram drewnianą „pałką” lukier, aż zgęstnieje i zbieleje. Dodaję otartą skórkę z cytryny i smaruję ciepłe jeszcze pączki. Lukier jest kwaskowy i bardzo aromatyczny. Ale zawsze smaże na smalcu z dodatkiem oleju (ryzowego) . Rozgrzewam tłuszcz dosyć powoli. Pączki smażę, gdy malutki kawałek ziemniaka wrzucony do tłuszczu zaczyna się smażyć. Tak sprawdzam temperaturę . No i ciasto wyrabiam w maszynie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Pączki 05.01.21, 20:00 Ja tez smażę . Ja od jakis 11 lat co tłusty czwartek robię z moich wypieków "paczki przepis 1" raz zrobiłam z innego i to nie to.... Polecam, te mnie nie zawiodły... Odpowiedz Link Zgłoś
madame_edith Re: Pączki 05.01.21, 20:14 Tez robie z Moich Wypiekow i wychodzą pyszne. Problem jaki ja mam z pączkami to kwestia temperatury oleju, nigdy nie wiem czy jest te 70 stopni czy więcej. Tez sprawdzam ziemniakiem, ale zdarzyło mi sie już jak najbardziej dopiekac w piecu pączki upieczone na wierzchu i surowe w środku. Dlatego nie jest to mój pewniak co to zawsze wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Pączki 05.01.21, 20:19 rozgrzewaj tłuszcz powoli... i trzymaj patelnię/garnej raczej na małym ogni. Tak, by ten kawałek ziemniaka (zostawiam go) powoli się smażył. Odpowiedz Link Zgłoś
kaka-llina Re: Pączki 05.01.21, 21:13 180 stopni (przynajmniej ja tak robię) też sie meczyłam, wiec specjalnie (tylko do pączków) kupiłam frytownicę, ktora tem trzyma i nie musze sie tym martwić... Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Pączki 05.01.21, 20:24 Z piekarnika robiliśmy w zeszłym roku, nie były takie smaczne jak smażone. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Pączki 05.01.21, 20:25 Przepis jakiś z internetu, nie pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś
olkkaa_99 Re: Pączki 05.01.21, 20:44 jestem totalnym kucjennym abnegatem, ale na kanale skutecznie. tv na YT byl przepis na szybkie pączki, zrobilam i wyszly super. zaznaczam ze moje umiejetnosci w skali 1-10 oceniam na - 24 Odpowiedz Link Zgłoś
ykke Re: Pączki 05.01.21, 20:56 Robię pieczone z dodatkiem pieczonego batata z przepisu Marty Dymek. Zatwardziali tradycyjni pączkożercy wymiękają. Poezja. Przepyszne nawet na drugi dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
padum Re: Pączki 05.01.21, 21:24 Poka, bo googluje i widzę z burakiem. Z batatem u niej nie widzę Odpowiedz Link Zgłoś
bywalczyni.hosteli Re: Pączki 05.01.21, 21:26 Na Kujawach smaży się pączki z ziemniakami Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Pączki 05.01.21, 21:06 Niestety nie podzielę się. Raz w roku wolę kupić i i tak mi wtedy nie smakują. Raz w życiu wyrabiałam ciasto z babcią ówczesnego chlopaka i smażyłam masę pączków i nigdy więcej! Normalnie mięśnie mnie bolały w rękach następnego dnia. Potem jeszcze ze dwa razy jadłam domowe pączki u koleżanki, robione w trakcie spotkania w większym gronie i były smaczne tylko ciepłe. Następnego dnia u nas w domu te same pączki zrobiły się ohydne, twardawe i fuj. Podziwiam, że chce Ci się je smażyć. Ja nie chcę bo nawet jak wyjdą ok to na pewno zjem za dużo jak już się napracuję, a każdy pączek to bomba kaloryczna, o nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama