Dodaj do ulubionych

Solidarność w czasach covid

09.01.21, 23:58
 Mam dość farmazonów opowiadanych o konieczności bycia solidarnym. Mamy epidemię/pandemię i zewsząd słychać nawoływania i apele o tym, że dzieci mają siedzieć na zajęciach online, bo trzeba solidarnie chronić starszych. Moje plany wakacyjne i feryjne legły w gruzach, bo covid i trzeba chronić. Efektywnie zarabiam mniej, bo covod i trzeba wytrzymać. Na szczepionkę mam grzecznie czekać w kolejce, bo trzeba ją najpierw podać solidarnie słabszym. Nie mogę urządzić uroczytości rodzinnej, ani imprezy, bo zakaz gromadzenia się, bo covid i trzeba solidarnie.
Potem otwieram dowolne medium i czytam/słucham o jachtowych wakacjach pewnego ministra, Gali mistrzów sportu i 150 znanych lub/i bogatych osobach, które zaszczepiły się już- jakże solidarnie - na covid.
I krew mnie zalewa. Solidarność dla maluczkich? Co za arogancja - z każdej strony...

Obserwuj wątek
    • alina460 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:00
      Zgadzam się z Tobą. Stosując się do wytycznych i izolując się, czuję się jak frajerka.
      • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:09
        Ja też tak się czuję. Dokładnie.
        • kosmos_pierzasty Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 09:19
          A ja nie, bo ktoś musi być rozsądny w tym bajzlu.
          • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:00
            A widzisz rozsądek? Bo ja wcale, ani logiki, ani tej deklarowanej i zalecanej solidarności.
            • kosmos_pierzasty Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:45
              Rozsądne jest nierozsiewanie wirusa i ograniczanie ryzyka zakażenia. Tyle.
              • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:02
                Tak. I dlatego wkurza mnie zalecanie rozsądku społeczeństwu / innym a samemu wdupiemanie, bo mo się należy, bo tak jest fajniej, bo jestem kimś
              • cisco1800 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:55
                kosmos_pierzasty napisała:

> Rozsądne jest nierozsiewanie wirusa i ograniczanie ryzyka zakażenia. Tyle

Tak.i ja sobie rozsądnie siedzę w domu, zabrane mam wszystko co dawało mi radość, pieniądze też, wiarę w równość i wolność obywatelską. A taki prezes wjeżdża sobie na cmentarz do mamy podczas gdy inni nie mogą, bo jego ból jest mniejszy niż mój, bo co jest wart mój ból po świeżej stracie ojca? Co to kogo obchodzi że chciałabym wejść na cmentarz a nie mogę? A prezes już może. Rozsądnie siedzę i nie rozsiewam, a na sylwestrze marzeń, gali mistrzów sportu, urodzinach radia w Toruniu bawią się w najlepsze. Gdzie tu rozsądek jest?
                • cisco1800 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:58
                  Jego ból jest większy. Zapaliłam się pisząc post. Tak, czuję że robi się ze zwykłych ludzi idiotów, już od dawna
                  • kosmos_pierzasty Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 13:48
                    Ty jesteś rozsądna i to musi Ci póki co wystarczyć, obawiam się smile
                    • alina460 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 17:56
                      Chyba tylko mogę sobie za to podziękować. Tylko nie wiem, jak ukryć ten sarkazm.

Znajomi balują na całego, imprezy i wyjazdy. Frajerka (ze mnie) do kwadratu!
    • borsuczyca.klusek Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:02
      Nie zapomnij o hucznie zorganizowanym Sylwestrze w polskiej telewizji, sterowanej przez partię rządzącą. To było tak spektakularne naplucie w twarz obywatelom, że chyba już bardziej się na da.
      • kosmos_pierzasty Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 09:20
        Dorzucę msze na Jasnej Górze.
        • glanaber Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:18
          A ja urodziny Radia M
    • inez21 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:03
      I Jeszce sobie przypomnij Sylwester marzeń w dwójcewink))) i jeszcze parę innych sytuacji...obostrzenia są Tylko dla niektórych i chyba już każdy o tym wie.
      Dlatego staraj się żyć po prostu tak by tobie było dobrze i wygodnie...i nie chroń nikogo
      • alina460 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:05
        A czy w TVN na imprezie sylwestrowej było jakoś szczególnie imaczej niż w dwójce?
        Hulaj dusza, piekła nie ma.
        • borsuczyca.klusek Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:09
          W TVN nie było w ogóle Sylwestra.
          • alina460 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 09:32
            A, faktycznie. O Polsat mi chodziło.
            • cisco1800 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 12:01
              Polsat nagrał materiał wcześniej, bez udziału publicznosci
        • nimaletko Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 23:50
          alina460 napisała:

> A czy w TVN na imprezie sylwestrowej było jakoś szczególnie imaczej niż w dwój
          > ce?
          > Hulaj dusza, piekła nie ma.

Żartujesz? W Polsacie była impreza w studio, bez udziału publiczności.
          W TVP zatrudnili statystów, którzy "świetnie się bawili" w uchylonych lub zdjętych przyłbicach.
      • taki-sobie-nick Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:11
        Zaraz tu wparuje chatgris i oznajmi, że namawiasz do zabójstw.
        • chatgris01 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:29
          Pogięło cię? surprised
    • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:07
      No nie mów, że zrezygnowałaś z ferii z dziećmi, bo covid?
      • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:12
        No w terminie kiedy coś miałam zarezerwowane ferii nie będzie. Ferie przesunięte bo covid
        • zuleyka.z.talgaru Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 09:56
          I dlatego krzywdzisz dzieci brakiem ferii? Bo je przesuneli? Ja tam lecę na wakacje w terminie pierwotnym ferii i choroba psychiczna rządu mi w tym nie przeszkadza.
          • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:02
            Ferie mają, ale nie takie jak miały być. Cjoćby dlatego, że w terminie nowych ferii nie dostaluśmy urlopów. No i hotele zamknięte.
            • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:04
              A w starym terminie nue opuszczą szkoły na 2 tyg. Wirm, obowiązkowa jestem, ale ja z tych, które w trakcie roku szkolnego nie robi dzieciom extra wczasów.
              • berdebul Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:35
                Twój wybór, a nie wina „solidarności”.
                • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:02
                  Nie ma tu wyboru.
                  • berdebul Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 15:04
                    Jest. Trwa szkoła onlajn i można się podłączyć z każdego miejsca świata. Nie przeniosłabym terminu ferii, tylko dopasowała aktywność do szkoły onlajn/umówiła się na indywidualne zaliczenia.
                    • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 15:34
                      Szkoła online oznacza możliwość wyjścia dopiero po południu, a ok 16 zaczyna robić się ciemno. Rozumiesz, jedną opcją sensownego spędzania czasu jest teraz bycie na powietrzu, bo wszystkie normalne atrakcje zostały zamknięte.
                      • berdebul Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 17:00
                        Zależy która klasa, jak realizują program, jaki nauczyciel etc. Nie zrezygnowałabym z wyjazdu z powodu głupich pomysłów władzy. 2 tygodnie da się łatwo nadrobić, a w systemie onlajn nawet być obecnym na lekcjach.
                        Nie wszędzie robi się ciemno około 16. Zależy gdzie mieli zabookowany wyjazd.
                    • bluea.nne Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 16:09
                      Ja uczę w szkole i zrozumialabym wyjazd w czasie pierwotnych ferii. Co więcej, gdybym mogła, to bym sama wyjechała.
              • zuleyka.z.talgaru Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 10:25
                Jest to Twoja decyzja. Ja w ramach solidarności z własnymi dziećmi zamierzam pojechać na wakacje, które mamy zaplanowane od lipca 2019.
          • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 14:41
            Ty nie pracujesz, a dziecko masz małe więc terminy wyjazdu bez znaczenia.
            • zuleyka.z.talgaru Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 10:20
              Owszem, pracuję. I mam dwoje dzieci. W tym jedno w 6 klasie.
          • kurt.wallander Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 19:30
            zuleyka.z.talgaru napisała:

> I dlatego krzywdzisz dzieci brakiem ferii? Bo je przesuneli? Ja tam lecę na wak
            > acje w terminie pierwotnym ferii i choroba psychiczna rządu mi w tym nie przesz
            > kadza.

Świetnie. A mnie np. przeszkadza fakt, że dzieci kategorycznie odmawiają wyjazdów w ciągu roku szkolnego, bo później nie wyrobią się z nadrabianiem zaległości, głównie z uczeniem się do pisaniem sprawdzianów aktualnych i zaległych. Szkoły dwójki z trójki moich dzieci szaleją ze sprawdzianami na zdalnym.
    • taki-sobie-nick Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:08
      Mimo iż sama bardzo chętnie poczekam, bo wcale jej nie chcę, to wyrażam zrozumienie. Wszystkich szlag trafia niezależnie od poglądów.
      • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:13
        Też poczekam. Ale tu chodzi mi o zasady i stare niemodne pojęcie HONOR.
        • taki-sobie-nick Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:20
          Nie, ja poczekam, bo chętnie się wymigam. To już rozumiem meritum.
          • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:25
            W takiej sytuacji czasem myślę o długofalowych skutkach ubocznych ... Małostkowe? Owszem, z bezsilności.
            • taki-sobie-nick Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:40
              Skutkach czego?
    • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:16
      Zaraz zaraz.
      Mieszasz dwie różne sprawy.
      Chronienie bardziej narażonych przed chorobą, to jedno.
      Łamanie zasad przez część społeczeństwa, w tym część tej, która je narzuca - to drugie.
      • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:23
        Nie, nanga. Piszę o tym, że elity/celebryci/ politycy mają usta pełne frazesów jak społeczeństwo namawiają do koniecznych wyrzeczeń by chronić innych i mówią o konieczności solidarności i następnie tą solidarność łamią, bo im się należy, przechodzili z tragażami, na jachcie byli sami, a gala to właściwie ciężka orka
        • bi_scotti Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:35
          No ale wlasnie Nanga to punktuje: solidarnosc z tymi, z ktorymi solidarnym byc nalezy i krytyka tych, ktorzy zasady spoleczne in time of Covid lamia. Jako tzw. porzadny czlowiek mozesz jedynie pozostac solidarna z wszystkimi slabszymi od siebie - no other way. Jednoczesnie, jak najbardziej nalezy publicznie kryrtykowac i pietnowac niespoleczne zachowania/postawy/decyzje/actions - zarowno "maluczkich nobody's" jak i wszelkiem masci celebrities, politicians, decision makers etc. Jedno nie przeczy drugiemu! Life.
        • taki-sobie-nick Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:41
          Gala to nasi cudni sportowcy, którzy zdobywają medale DLA POLSKI, więc weź im zabroń. Ironia.
        • piesiedwa Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 19:49
          Wylacz tv to nagle nie bedziesz wiedziala kto co gada. I brak problemow. Tv to religia dla biedoty. Narzedzie manipulacji. Obudz sie.
      • kosmos_pierzasty Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 09:23
        Nie, to jest kwestia polityki. U nas chronienie elektoratu PiS jest ewidentnie proritetem, podczas gdy priorytetem powinno być dbanie o służbę zdrowia i edukację, sorry, ale seniorzy i ich chronienie są na trzecim miejscu, nie na pierwszym i w zasadzie jedynym uwzględnionym w polityce tego rządu.
        • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:07
          Prawda. Tym bardziej, że chronieni sami się nie chronią. Właśnie widzę przez okno seniorów udających się do kościoła. Jak na pogodę i ogólną sytuację dużo ich. Maski są ale nie zawsze tam gdzie trzeba
        • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:11
          Seniorzy są najbardziej narażeni na ciężki przebieg i śmierć.
          Uważasz, że Macron i Merkel mają taki sam elektorat jak Kaczyński?
          • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:17
            Wiem, ale chronieni swoim zachowaniem pokazują gdzie tą ochronę mają.
            Uwaga o Macronie i Makreli nie właściwa. W obu krajach ( i nie tylko) szkoły były czynne właściwie do świąt. I po feriach noworocznych w wielu przypadkach ruszają. Takoż inne przybytki np. baseny
            • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:18
              Tam seniorzy są ważni, ale NIE KOSZTEM innych grup.
              • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:46
                Tak? A Francja zaczyna szczepienia od pensjonariuszy domów opieki.

Wczoraj wymieniając zakwalifikowanych do 1 grupy w Polsce zapomniałam o DPSach i mój francuski przyjaciel zdębiał po prostu, uspokoił się dopiero, jak się poprawiłam. I nie, nie jest staruszkiem.
                • kosmos_pierzasty Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:52
                  Ale Ty masz jakąś misję dzisiaj?
                  Między pierwszeństwem w szczepieniu, a zamykaniu szkół na rok i wdupiemaniem dzieci przez rząd, naprawdę nie ma związku. Nikt nie odmawia szczepień seniorom.
                  • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:08
                    Ależ tak, padają tu i takie głosy - nie o odmawianiu, ale o kolejności.
                    • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:39
                      To teraz taka sytuacja. Sąsiadka, pracująca poza domem, mieszka z matką, która nie wychodzi(od lat, na długo przed narodowym uwięzieniem). Kogo zaszczepić pierwszego? Matkę czy córkę lat 54?
                      • panna.nasturcja Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 16:11
                        Matkę. Bo większe jest prawdopodobieństwo, ze to ona umrze, zajmie na długo miejsce w szpitalu niż córka.
                        Dlatego najpierw szczepi się seniorów.
                        • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 16:48
                          Wydaje mi się, że w wypadku kiedy matka ma kontakt wyłącznie z córką, a pracująca córka 50 plus, jest sens ją szczepić (córkę). Ona już może przechodzić bardzo ciężko, , matka wówczas zostaje bez opieki, szczepienie właśnie córki absolutnie nie jest bez sensu. Tyle tylko, że jak się chce wyszczepić 70% populacji, nie można rozpatrywać milionów indywidualnych przypadków - myślę.
                          • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 17:10
                            W ogóle nie wyobrażam sobie jak to technicznie będzie wyglądać.
                        • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 16:58
                          A co z matka jak córka zachoruje i do szpitala? A jak umrze córka? Hmmmm
                          • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:03
                            No właśnie o tym piszę.
                            Ale trzeba by każdą osobę/rodzinę rozpatrywać, to się chyba jednak nie da.
                            Mam nadzieję, że przyspieszą dostawy szczepionek (będą z kilku źródeł, nie tylko Pfeizer) i stworzą więcej punktów szczepień niż te 500.
                            • panna.nasturcja Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:07
                              Nie da się rozpatrywać indywidualnie i dlatego należy zaszczepić seniorów, bo to oni, statystycznie, są narażeni na najcięższy przebieg covid, długi pobyt w szpitalu i smierć.
                              A celem jest także, poza zdrowiem seniorów, odblokowanie służby zdrowia.
                              Oraz edukacja, która ruszy dopiero po odblokowaniu szpitali czyli po zmniejszeniu się liczby chorych. Ale to wciąż do ludzi nie dociera.
                              To samo zreszta tyczy zamkniętych branż. Rusza jak liczba chorych się zmńiejszy.
                              • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:13
                                Ależ da się. Nikt nie mówi o podaniach i komisjach. Można zaszczepić je obie razem, bo jednak bezpieczna seniorka nie poradzi sobie bez córki.
                              • berber_rock Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:45
                                Niby czemu edukacja dopiero na po odblokowaniu?
                                W wielu krajach szpitale zablokowane, a edukacja dziala caly czas.
                              • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 19:57
                                panna.nasturcja napisał(a):

> Nie da się rozpatrywać indywidualnie i dlatego należy zaszczepić seniorów, bo t
                                > o oni, statystycznie, są narażeni na najcięższy przebieg covid, długi pobyt w s
                                > zpitalu i smierć.

Wszak przecież można zrobić dla seniorów takie specjalne szpitale, jak Matki Teresy. Niech sobie spokojniutko dochodzą, a nie zajmują miejsca w prawdziwych szpitalach.
                              • barbra25 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 22:30

>
                                > To samo zreszta tyczy zamkniętych branż. Rusza jak liczba chorych się zmńiejszy
                                >

U nas nic nie ruszyło mimo że akualna statystyka podaje aż 15 osób zakażonych na cały powiat.
                              • barbra25 Re: Solidarność w czasach covid 12.01.21, 08:02

>
                                > A celem jest także, poza zdrowiem seniorów, odblokowanie służby zdrowia.
                                > Oraz edukacja, która ruszy dopiero po odblokowaniu szpitali

Odblokowanie szpitali? Stoją puste celowo: gazetaplus.pl/kolejne-oszustwo-pisu-szpital-ktory-nie-dziala/30084/?fbclid=IwAR25bgBuAgZ_oaySs34U7zDM4nDYyArKkUw114WL6YcaFlkR8ZxG7eCNXNU
                            • sumire Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:08
                              Niczego nie przyśpieszą. Ostatniej doby wykonano całe 1235 szczepień. Na 38-milionowy kraj.
                              • berber_rock Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:43
                                sumire napisała:

> Niczego nie przyśpieszą. Ostatniej doby wykonano całe 1235 szczepień. Na 38-mil
                                > ionowy kraj.

Pociesze Cie: w Belgii miedzy 27/12 a 5/01 wykonano ...... 700 szczepien.
                                Kraj co prawda 11 mln-owy, ale czy to cos zmienia?
            • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:42
              Tak, ale w tych szkołach - w każdym razie we Francji - dzieci noszą maseczki. Od najmłodszych, obowiązkowo. U nas nawet nikt się o tym nie zająknie.
              • kosmos_pierzasty Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:47
                I o tym przecież piszę! Szkoły i dzieci mają gdzieś, swój senioralny elektrorat "chronią", ale też tak, żeby się przypadkiem nie wkurzył - kościoły działają.
                • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:10
                  Kościoły nie tylko działają, ale niektóre wrecz sabotują zasady dystansu. Oczywiście że to problem, a właściwie tylko objaw dużo większego, jakim są relacje państwo-kościł i przeciętny intelektualny poziom kleru sad
                  • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 14:10
                    W UK, przy totalnym lockdownie, także kościoły działają. We Francji jest godzina policyjna.
              • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:03
                Bo u nas szkoły zamknięte.
                • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:15
                  Pracuję w szkole średniej. Była przez 6 tygodni otwarta. Widziałam, co się działo. Ponad 30 osób zamkniętych przez 7-8 godzin w jednym pomieszczeniu, blisko siebie, bez masek. To co się działo w listopadzie było skutkiem pwrotu do szkół, bez sensu, bez pomysłu na ograniczanie zakażeń. I tak, za to odpowiedzialny jest rząd, oczywiście. Nie podejrzewam jednak chęci chronienia elektoratu staruszków, a raczej bałagan, lenistwo, zajmowanie się nie tym, co najważniejsze, ogólną nieudolność. I jeśli jakaś akcja z elektoratem - to obawa przed reakcją części rodziców, którzy zaczęliby bronić maluchy przed tymi niepotrzebnymi i straszliwe szkodliwymi maseczkami.
                  • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:18
                    Moja szkoła miała bardzo dobrze opracowany system hybrydowego nauczania już w sierpniu - mogliśmy byli tak zacząć od 1 września. Bardzo by to ułatwiło - poza wszystkim innym - pozostanie uczniów z lekkimi objawami w domu i niezarażanie koleżanek i kolegów. Wystąpiliśmy z prosbą do Sanepidu, nie otrzymaliśmy odpowiedzi do dzisiaj.
                    Nie wiem jednak, co to ma wspólnego z "ochroną elektoratu staruszków".
                    W tej sprawie przypuszczalnie jeśli jakiś elektorat miał coś do pwiedzenia, to znacznie młodszy.
                    • ela.dzi Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:41
                      'Przyznała (prof. Marczyńska) jednak, że nowa mutacja wirusa, która w jej ocenie musi już być w Polsce, być może obecnie w niewielkiej skali, jest zdecydowanie bardziej zakaźna dla młodszych roczników.

"Ona się wśród dzieci roznosi mniej więcej dwa razy szybciej. Dzieciaki nie zachorują ciężko, ale co z ich dziadkami? "'

Ekspertka dosadnie stwierdza, że szkoły są zamknięte, by chronić seniorów.

www.onet.pl/styl-zycia/onetkobieta/ekspert-przedluzanie-zamkniecia-szkol-musi-sie-skonczyc-pracujemy-nad-bezpiecznym/58mkn16,2b83378a
                      • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 12:41
                        No tak. Szkoły są - nie lubię tego słowa, ale brak mi innego - rozsadnikiem zakażeń.
                        Co Ci się nie zgadza?
                        • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 14:17
                          ale na północy Europy, w de i innych krajach - nie. Hmmm
                        • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 14:44
                          Że jakoś w innych krajach szkoły zamykano jako ostatnie i od działania szkół nie wzrastała liczba zgonów.
                          • panna.nasturcja Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 16:14
                            Nie wzrastała? Nie widzisz co się dzieje na przykład w UK?
                          • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 16:45
                            Jak to? W De nie wzrosła?
                          • runny.babbit Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 19:17
                            Dokładnie. I wtedy nie było w Polsce nawoływań że musimy robić jak inne kraje, które traktowały stacjonarna szkołę jako priorytet. Ale jak inne państwa się teraz zamykają to my tez musimy tak samo. Widać jak grubymi nićmi to szyte. Statystykami też przejmują się gdy jest im wygodnie.
                            • barbra25 Re: Solidarność w czasach covid 12.01.21, 08:09
                              runny.babbit napisał(a):

>Widać jak grubymi nićmi to szyte. Staty
                              > stykami też przejmują się gdy jest im wygodnie.

Dokładnie.

Przykład: wybory - wtedy statystyki prawie zlikwidowały problem. Teraz statystyki wskazują w wielu miejscach niski poziom zachorowań a mimo to czekamy i tak do usranej śmierci będziemy czekać aż społeczeństwo ostrząśnie się z paniki przed zgonami seniorów.
                      • nutella_fan Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 16:52
                        Dlaczego dzieci miałyby mieć kontakt z dziadkami? Przecież to nieodpowiedzialne. Jak można takie coś promować i co gorsza jako argument w dyskusji podawac.
                        • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:04
                          Niektóre dzieci mieszkają z dziadkami, a zdarza się, że i z pradziadkami.
                          • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:09
                            W tych domach mieszkają też rodzice tych dzieci. Aż dziwne, że im też nie zakazali aktywności, zwlaszcza zawodowej.
                          • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:37
                            To potworny niefart, ale wówczas seniorzy się mają dostosować i nie niszczyć swoim zstępnym życia, nie wymagać izolacji na nie wiadomo jak długo (bo o kilku tygodniach, zaledwie jednych świętach, jednym weekendzie majowym, jednych wakacjach, jednym semestrze etc. była już mowa i chyba nikt nie wierzy w te bzdury).
                            • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:50
                              triss_merigold6 napisała:

> To potworny niefart, ale wówczas seniorzy się mają dostosować i nie niszczyć sw
                              > oim zstępnym życia, nie wymagać izolacji na nie wiadomo jak długo (bo o kilku t
                              > ygodniach, zaledwie jednych świętach, jednym weekendzie majowym, jednych wakacj
                              > ach, jednym semestrze etc. była już mowa i chyba nikt nie wierzy w te bzdury).

Ale seniorzy siedzą cicho. Ty za to ciągle ujadasz
                            • barbra25 Re: Solidarność w czasach covid 12.01.21, 08:12

> etc. była już mowa i chyba nikt nie wierzy w te bzdury).

Ludzie wierzą w bzdury. "Łatwiej oszukać ludzi niż przekonać, że zostali oszukani".
                              • runny.babbit Re: Solidarność w czasach covid 12.01.21, 08:23
                                Dobrze ujęte. Plus nadzieja umiera ostatnia, więc ludzie do końca się łudzą że przecież aż tak źle to nie będzie, bo chyba by tego nie zrobili, a potem na naszych oczach dzieją się rzeczy dotąd niewyobrażalne.
    • ultimate.strike Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:25
      Mamy epidemię/pandemię

Mów za siebie, ja nie mam.

Efektywnie zarabiam mniej, bo covod i trzeba wytrzymać

Ja zarabiam calkiem nieźle. Dwa razy mi biznes zlockdałnowali, trzeci raz nie mam zamiaru tracić kasy i wysiłku. Dlatego się ustawiłem tak, że im więcej Covidów, tym mam więcej kasy. Tyle, ze mimo to pokazuję, że ta cała Pandemia to fejk.

Na szczepionkę mam grzecznie czekać w kolejce, bo trzeba ją najpierw podać solidarnie słabszym.

Po co Ci to placebo?

Nie mogę urządzić uroczytości rodzinnej, ani imprezy, bo zakaz gromadzenia się, bo covid i trzeba solidarnie.

To tak oficjalnie, Nieoficjalnie chodzi o to, by wziąć wszystkich za mordy.

Potem otwieram dowolne medium i czytam/słucham o jachtowych wakacjach pewnego ministra, Gali mistrzów sportu i 150 znanych lub/i bogatych osobach, które zaszczepiły się już- jakże solidarnie - na covid.

A ja, co otworzę medium czytam/słucham o tym, jak to wszycy umierają na Covida, a na dowód pokazują film "Piła 5" albo "Teksańską masakrę".
      • barbra25 Re: Solidarność w czasach covid 12.01.21, 08:17
        ultimate.strike napisał:

> A ja, co otworzę medium czytam/słucham o tym, jak to wszycy umierają na Covida,
        > a na dowód pokazują film "Piła 5" albo "Teksańską masakrę".
        >
        Ja podobnie choć tymi dowodami trochę krucho jeszcze bo czasem trudno odróżnić fejki od prawdy. Wczoraj na przykład pojawiło się w mediach społecznościowych doniesienie że pielegniarka poważne powikłania poszczepienne ale boi się podać własne dane w obawie że jej z tego nie wyciągną.
    • ela.dzi Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:31
      Pociesz się, że nie Ty jedyna.
    • trampki-w-kwiatki Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 00:38
      Ja się czuję jak frajerka od pierwszego rozporządzenia, którym zamknięto mi działalność.
    • tanebo001 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 08:26
      www.rp.pl/Plus-Minus/301089987-Od-szczepionek-dla-celebrytow-do-panstwa-egalitarnego.html
      • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:18
        Dobre, dziękuję smile
    • vasaria Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 08:56
      Poza tym, że pewnych rzeczy nie mogę, bo zamknięte, to żyję jak żyłam. Święta spędziłam z rodziną - i Wielkanoc i Boże Narodzenie. Na wakacjach za granicą byłam i nad polskim morzem też. Dzieci regularnie spotykają się z przyjaciółmi i znajomymi, syn który dopiero w tym roku kończy 16 lat, również w godzinach 8-16 (starszy jest dorosły) . Żadnych obostrzeń, poza maseczką w sklepie nie przestrzegam/poza wymuszonymi - nie dam rady iść do kina czy knajpy. Regularnie spotykam się z rodzicami i teściami. I nie zamierzam się szczepic, a już na pewno nie prędko - im później, tym lepiej. Nikt z nas nie był chory.- nikt z mojej rodziny bliższej ani dalszej (ewentualnie jesteśmy niezdiagnozowani) . Aaa, jak był totalny lockdown to oczywiście, że chodziłam po lesie wink . A młodszy syn wychodził z domu, nawet jak był zakaz dla dzieci poniżej 16 r. ż.
      I doskonale się z tym czuję wink .
      • kosmos_pierzasty Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 09:18
        No i pięknie, też żyję całkiem nieźle, poza tym że musiałam zrezygnować z wyjazdu, na którym mi zależało i że naszła mnie chęć na grupowe zajęcia jogi, a teraz się nie zapiszę. Ale to drobiazgi tak naprawdę.
        Jednak to, że Ty czy ja żyjemy sobie całkiem fajnie, nie znaczy , że Autorka nie na racji. PiS priorytetowo traktuje swoich wyborców, innych ma w dupie, w tym dzieci i to jest skandal.
        • vasaria Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 09:29
          Oczywiście, ze tak. Ale to czy słuchamy tych idiotycznych zaleceń to już nasza sprawa. Pamiętam te pierwsze histeryczne wpisy, żeby wszystko zamykać!!! Jak pisałam żeby martwić się za co będziemy żyć, bo pieniądze nie rosną na drzewie to pełno tu było historycznych idiotek. W sumie macie co chciałyście 🤬 .
          • vasaria Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 09:30
            *histerycznych
          • kosmos_pierzasty Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 09:36
            Oczywiście, że należy przestrzegać zaleceń. Covidiotom mówimy zdecydowane NIE, ale to nie znaczy, że szkoły mają być zamknięty przez rok, a jak otwierane to na hura, bez ładu i składu. Pewnie że można wyjechać - nawet wbrew zaleceniom - ale przestrzegając zasad, a nie udając że pandemii nie ma, itd.
            • kosmos_pierzasty Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 09:39
              Chodzi mi się zalecenia lekarzy, nie rządu, bo chyba nie wynika to z mojego wpisu.
              • vasaria Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 09:43
                Nie wynika. Ale znowu się zgadzam wink .
        • swiezynka77 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:02

> No i pięknie, też żyję całkiem nieźle, poza tym że musiałam zrezygnować z wyjaz
          > du, na którym mi zależało i że naszła mnie chęć na grupowe zajęcia jogi, a tera
          > z się nie zapiszę.

szkoły jogi działają, mają potwierdzenie że obecne ograniczenia ich nie dotyczą.
          • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:21
            Potwierdzam.
            • kosmos_pierzasty Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:48
              Mimo to wolę zaczekać. Tyle czasu ćwiczyłam w domu, to jeszcze trochę mogę poćwiczyć.
              • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:41
                Jesteś doskonałym przykładem osoby której ograniczenie w sumie nic nie zmieniły. Nie dziwne, że się dziwisz, że inni poirytowani.
                • kosmos_pierzasty Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 13:53
                  Nie dziwię się, tylko staram pokazać, że to poirytowanie niestety nic nie zmienia. To jest jedna z tych sytuacji, gdy trzeba rozstrzygnąć, czy masz wpływ na nią, czy nie i w związku z tym odpowiednio reagować. Trochę szkoda się non stop denerwować, choć rozumiem, że to nie do końca zależy od nas. No wiem.
                  Jak pomyślę, to mnie niesamowicie wkurza PiS i jego poczynania, ale staram się nie dać ponosić takim rozważaniom, bo jedyne co z nich wynika, to podniesienie ciśnienia, całkiem dosłownie.
                  • runny.babbit Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 14:03
                    Ale można reagować, możesz wprowadzic bierny opór albo aktywny. Imo wszystkie te cyrki są możliwe dlatego że większość ludzi się na nie godzi, a wszelkie niezadowolenie kanalizuje się w social media.
                  • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 14:46
                    Nie musisz reagować, jeśli w Twoim osobistym modelu życia, ograniczenia i zakazy niczego nie zmieniły.
        • milka_milka Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 19:21
          Widzisz, a moja jakość życia się pogorszyła, na szczęście nie materialnie. Moje ulubiony aktywności są zamknięte, spotkań towarzyskich w większym gronie brak, wszystkie plany podróżnicze wzięły w łeb. Już nie mówię o dzieciach i młodzieży na idiotycznej nauce online, bo to jest katastrofa.
    • kosmos_pierzasty Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 09:15
      Szkoda nerwów. Podziękujmy wyborcom PiS, albo bądźmy dla nich wyrozumiały, jako dla istot nuezdolnych do refleksji - do wyboru. Ale walenie głową w mur zaszkodzi najwyżej temu, kto to robi. Trzeba przeczekać, chyba że masz inny pomysł?
      • barbra25 Re: Solidarność w czasach covid 12.01.21, 13:59

> Szkoda nerwów. Podziękujmy wyborcom PiS, albo bądźmy dla nich wyrozumiały, jako
        > dla istot nuezdolnych do refleksji - do wyboru. Ale walenie głową w mur zaszko
        > dzi najwyżej temu, kto to robi. Trzeba przeczekać, chyba że masz inny pomysł?

Inne partie polityczne działałyby dokładnie tak samo według ogólnoświatowego schematu. Dania: tam pis nie rządzi a na ulicach milicyjne mordobicie: youtu.be/V_dnTM6hns8
    • zazou1980 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 09:41
      Ja staram sie byc porzadnym czlowiekiem, solidarnosc jest mocno przereklamowana, a samo slowo totalnie zeszmacone...
    • stasi1 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:19
      Z tymi imprezami poszalałaś! Kto to sprawdza na ile osób je zrobisz?
      • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:29
        W knajpie chciałam imprezy robić, tak jak do tej pory: obiad rodzinny +, urodziny ito.
        • stasi1 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 22:23
          A tak to przepraszam.
    • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:20
      Trzeba być solidarnym- zawsze . Pomagać słabszym.
      Obecna sytuacja obnaża , jak podatni jesteśmy na propagandę władzy, która nam wmawia kim jest ten słabszy i wartościuje między dziećmi a seniorami. Tymczasem i dzieci i seniorzy- są tymi słabszymi, których trzeba wspierać i którym należy pomagać.
      Robię swoje
      • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:24
        Dzięki za ten ten wpis.
        Czytając wątek, utwierdziłam się - po raz kolejny zresztą - że zmierzamy w kierunku pozbywania się ludzi starych, chorych, nieproduktywnych. Myślę, że to może być na starość los naszych dzieci czy wnuków.
        • tanebo001 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:27
          Dokładnie. Pandemia pokazała że społeczeństwo to zbiór aspołecznych egocentryków.
        • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:33
          Nie pozbywanie. Pomiędzy slepą i głupią ochroną kosztem innych, a pozbywaniem się jest cała paleta rozwiązań. Choćby izolacja seniorów, zapewnienie im zakupów, wizyt lekarskich i np. Wolontariuszy lub pracowników socjalnych do rozmów/towarzystwa. A reszta niech żyje normalnie i m.in zarabia także na seniorów
          • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:41
            fraudes napisała:

> Nie pozbywanie. Pomiędzy slepą i głupią ochroną kosztem innych, a pozbywaniem s
            > ię jest cała paleta rozwiązań. Choćby izolacja seniorów, zapewnienie im zakupów
            > , wizyt lekarskich i np. Wolontariuszy lub pracowników socjalnych do rozmów/tow
            > arzystwa. A reszta niech żyje normalnie i m.in zarabia także na seniorów

I serio, by to robić potrzebujesz wezwań rządu bo inaczej nie da rady ? tongue_out
            • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:06
              Potrzebuję by rząd nie przeszkadzał
              • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:10
                Rząd przeszkadza ci być solidarną.
                A fe.
                Nie możesz przez niego być dobra
                tongue_out
                • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:18
                  Tak. Są takue dni, że Mam np. Czas na zakupy dla znajomych seniorów i mojej matki do południa, ale nie mogę wtedy. Oczywiście mogę zrobić je o 21-22. To po pierwsze. Po drugie, jestem solidarna, ale wkurza hipokryzja innych i o tym zasadniczo jest ten wątek
                  • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:27
                    Rozumiem wkurzenie na hipokryzję innych- dlatego ja nie patrzę na innych, robię swoje.
                  • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 16:51
                    Do południa to też np. 8.00-10.00.
                    Baletnicy przeszkadza rąbek spódnicy.
          • kosmos_pierzasty Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:50
            fraudes napisała:

Pomiędzy slepą i głupią ochroną kosztem innych, a pozbywaniem s
            > ię jest cała paleta rozwiązań.
            Otóż to. Nikt nie mówi, by seniorów nie chronić, ale - na Boginię! - dlaczego tylko ich i dlaczego robiąc taką krzywdę innym?
            • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:05
              100%
          • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:56
            "Izolacja seniorów" to jest skazanie ich na śmierć.
            Na starość albo wychodzisz, albo umierasz.
            • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:08
              Podobnie w innych grupach społecznych. To po pierwsze, a po drugie zauważyłaś, że piszę o zapewnieniu seniorom kontaktu przez np. Wolontariuszy lub pracowników socjalnych?
              • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:12
                fraudes napisała:

> Podobnie w innych grupach społecznych. To po pierwsze, a po drugie zauważyłaś,
                > że piszę o zapewnieniu seniorom kontaktu przez np. Wolontariuszy lub pracowni
                > ków socjalnych?

Przecież to się dzieje cały czas. I przed wiosna 2020 i po. Działania sie wręcz zintensyfikowały co nie zmienia faktu, że człowiek do życia potrzebuje drugiego człowieka ( nie wolontariusza który przyniesie zakupy), stymulacji, aktywności, zmiany. Każdy człowiek. Nieważne czy stary czy w średnim wieku czy młody. Samo rozważanie, że któraś grupa potrzebuje a inna nie potrzebuje jest chore..Rany, co się z wami dzieje... sad
            • nutella_fan Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 17:00
              Smieszna jesteś. A nie dotyczy to też innych grup? Dzieci można w zamknięciu trzymać? Coś mi się wydaje, że sama jesteś seniorką.
            • nutella_fan Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 17:01
              Mogą seniorzy wirtualnie wychodzic, tak jak dzieci, na Teams. Hahaha big_grin
          • jehanette Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 16:28
            Ja chcialabym usłyszeć wezwanie do seniorów, by oni byli Solidarni - Nigdzie nie było przekazu pt " Siedz w domu seniorze, bo Twoja choroba naraża całe społeczeństwo na zamknięcie ". Wszędzie tylko wezwania by chronić seniorów, a żadnych wezwań do seniorów by chronili społeczeństwo przed loCkdownem. Efekt jest taki, że emeryci mogą tloczyc się w kościołach, a dzieci nie mogą iść do szkoły"
            • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 16:50
              Kiedy byłaś w kościele?
            • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:07
              Ja chcialabym usłyszeć wezwanie do seniorów, by oni byli Solidarni - Nigdzie nie było przekazu pt " Siedz w domu seniorze, bo Twoja choroba naraża całe społeczeństwo na zamknięcie "

alez był i to nieraz.
        • runny.babbit Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:01
          Bardziej obawiam się czy nasze dzieci i wnuki będą miały gdzie żyć, kraje najbardziej rozwinięte i o największym wpływie na planetę są opanowane przez geriatrię. Żyjemy jakby jutra miało nie być. Kolejne pokolenia mogą być skazane na wojny o podstawowe zasoby, chociażby wodę i ziemie nadające się do życia.
          • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:08
            Wiesz, że ty już teraz jesteś geriatrią ? Na razie potencjalną ale za 20 lat0-a czas szybko mija- przekroczysz granicę i..co wtedy ?
            Tak jak piszesz-żyjemy tak jakby jutra miało nie byc-tymczasem to jutro dotknie ciebie bardziej niż myślisz- i w dużej mierze to jak zostaniesz wtedy potraktowana zależy od tego, jaki masz stosunek do tej geriatrii
            • runny.babbit Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:20
              Ale o czym do mnie piszesz? Oczywiście że wiem że będę stara, i oczywiście że boję się że dożyję czasów kiedy w kranie zabraknie wody. Nie zmienia to mojej opinii że obecne stare pokolenie egoistycznie zbiera tylko do siebie, nie troszcząc się co zostawi po sobie, a tzw. solidarność społeczna jakos dziwnym trafem oznacza tylko "chrońmy starców za wszelką cenę."
              • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:32
                że obecne stare pokolenie egoistycznie zbiera tylko do siebie, nie troszcząc się co zostawi po sobie,

dlaczego uogólniasz ?
                seniorzy w rządzie to nie jest całe STARE POKOLENIE, to kilkaset osób którzy wmawiają jak mamy siebie nawzajem traktować i jak widac-wychodzi im to
                Seniorzy aktualni są wystraszeni, zdyscyplinowani, pozbawieniu w bardzo wielu przypadkach kontaktów z bliskimi, wnukami, pozbawieni bibliotek, kawiarni,uniwerystetów 3wieku i in.-tak smao inni. W dodatku znienawidzeni bo są seniorami,którzy chcą być chronieni. A guzik. Chcą zyć normalnie tak samo jak reszta społeczeństwa. Senior to nie tylko ten pan z demencją z DPS ale również moje KOLEŻANKI przed 70-tką, artystyki, aktywne, żywiołowe kobiety udupione tak jak i cała reszta ale z dodatkowym bonusem- hejtem od społeczeństwa
                To MY tworzymy solidarność społeczną -a nie tuby rządowe wypaczające jej idee
                • runny.babbit Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:41
                  Tylko częściowo masz rację, w tym że jest wielu starszych którzy chcą solidaryzować się z młodszymi, nie są roszczeniowo nastawieni do świata. Ale póki co rządy podejmują decyzje które działają na korzyść starców kosztem młodych. Nie mam żadnych złudzeń, że jest w tym coś głębszego poza tym że po pierwsze w Europie starych jest więcej niż młodych, a po drugie rządzący sami są już starsi i albo nie chcą, albo nie potrafią wyjść poza potrzeby swojego pokolenia.
                  • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:47
                    Tylko częściowo masz rację, w tym że jest wielu starszych którzy chcą solidaryzować się z młodszymi, nie są roszczeniowo nastawieni do świata

Jest wielu roszczeniowych i nie roszczeniowych. ROszczeniowe podejście do świata nie jest warunkowane ani płcią ani wiekiem ale charakterem

Ale póki co rządy podejmują decyzje które działają na korzyść starców kosztem młodych

Prawda. A społeczeństwo się buntuje-tylko zamiast przeciw rządowi to rykoszetem obrywają starzy. A żadna w tym ich wina. No chyba ze winą jest to, że się zestarzeli tongue_out

Nie mam żadnych złudzeń, że jest w tym coś głębszego poza tym że po pierwsze w Europie starych jest więcej niż młodych, a po drugie rządzący sami są już starsi i albo nie chcą, albo nie potrafią wyjść poza potrzeby swojego pokolenia.

no jest. społeczeństwo się starzeje, maleje przyrost naturalny-to trend od dawna, i coraz bardziej się wzmacnia. Tym bardziej wiec powinniśmy pomyśleć o rozwiazaniach dla starych
                    • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 14:51
                      Wręcz przeciwnie. Powinniśmy myśleć o rozwiązaniach dla młodych, żeby jeden młody nie miał społecznie i ekonomicznie na garbie trzech-czterech starych osób.
                      • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 16:16
                        Kiedy masz zamiar zakończyć życie żeby nie być obciążeniem dla młodych?
                      • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 16:54
                        Zamieniam się w słuch.
                        • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 17:14
                          Nanga to samo pisałabyś gdyś miała ledwo po 30 i dziecko w podstawówce? Też byś szemrała najważniejsi starsi, dziadkowie, babcie?
                          • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:10
                            Dziecko w SP to ja miałam po czterdziestce wink
                            Wszyscy są ważni, ale starzy są najbardziej narażeni na śmierć.
                            Tu i teraz.
                            Przeciwnicy locdownów są niewiarygodni, bo jednocześnie są przeciwnikami MMD.
                            Jednocześnie oznajmiają, że śmierć osoby starszej niz 80 się nie liczy.
                            Nie, nie ma na to mojej zgody.
                            • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:17
                              Wszyscy ważnie, ale aresztujmy niepełnoletnich.
                            • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:29
                              A dzieciom każdy miesiąc internowania i braku szkoły zabiera kawał życia i nigdy nie nadrobią tej straty.
                              Że starzy są najbardziej narażeni na smierć? No tak, jest, na tym polega starość. Rozciągnięcie średniej długości życia do wieku 77 lat (bo tyle mniej więcej wynosi) to w Polsce kwestia ostatnich 20 lat, więc każdy rok powyżej 80-tki to bonus.
                          • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:12
                            o ile po czowieku po 30tce mozna jeszcze sie spodziewac braku szerokiego spojrzenia i perspektywy -wszak to roczniki 90+, o tyle nawoływania do niemalze get dla seniorów w wykonaniu blisko 50 letniej pani sa zadziwiajace.
                            zauwaz tez gryzeldo- ze nie padaja hasła , ze najważniejsi starsi, dziadkowie, babcie?

wrecz przeciwnie! jakiekolwiek narzucanie ludziom kto ma byc najwazniejszy jest nawoływaniem do podziałów- serio, tak ciezko to zrozumiec- i byc w tym syfie który nam sie probuje narzucic po prostu człowikiem dla drugiego człowieka ? w całym łancuszku społecznych powiazan kazdy jest tak samo wazny
                            • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:18
                              Getta dla dzieci przechodzą na luzie.
                              • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:27
                                no więc jak getta dla dzieci przechodzą na luzie to zróbmy też getta dla starców
                                i dla grubych
                                i rudych
                                • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:29
                                  Daj spokój. Naprawdę trzeba złej woli, żeby udawać, że dzieciom nie dzieje się krzywda. I nie dlatego, że ciężko przechodzą kowid.
                                  • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:32
                                    A kto udaje, że dzieciom nie dzieje się krzywda ?
                                    Wpisujesz się pode mną -więc może ja ? Wskaż gdzie tak napisałam
                                • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:32
                                  Jakie getta dla starców? Po prostu niech uprawiają autoochronę albo przyjmą do wiadomości, że ryzykują i nie oczekują od młodszych dostosowania się. Grubi niech schudną, jesli cowid generuje w nich dodatkowe lęki.
                                  • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:35
                                    A jakie getta dla dzieci ??
                                    • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:37
                                      A jakie dla seniorów? To ty to napisałaś.
                                      • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:41
                                        w odpowiedzi na twoje getta dla dzieci..
                                        dżizas
                                        • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:46
                                          Dzizas nie ja użyłam słowa getto jako pierwsza,
                                          • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:54
                                            No tak jak , ja użyłam sformułowania "niemalże gett" -nawiązując do cyklicznych wypowiedzi Triss w tym temacie a ty stwierdziłaś że getta dla dzieci przechodzą na luzie

Czyli moje "niemalże" getta-jako sposób traktowania starych uznałaś za getta, które na ludzie są tworzone dla dzieci
                                            • cruella_demon Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 19:30
                                              Dzieci siedzą w areszcie domowym, to znacznie gorsze niż getto. W getcie chociaz by mieli kontakt z sobą nawzajem.
                                              Niby żartobliwy wątek o wampirach w domu, był dla mnie ekstremalnie przerażający, bo pokazuje jak negatywnie na psychice dzieci odbiło się zamknięcie.
                                              • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 19:52
                                                Dzieci mają jednak wychodne, areszt pół wolnościowy do 16 i urlop po 16..Starych niektórzy chcą zamknąć na całą dobę.
                                                • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 20:14
                                                  kokosowy15 napisał(a):

> Dzieci mają jednak wychodne, areszt pół wolnościowy do 16 i urlop po 16..Staryc
                                                  > h niektórzy chcą zamknąć na całą dobę.

Od poczatku stycznia mogą wychodzić za dnia.
                                                • cruella_demon Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 20:14
                                                  Nie całą dobę, macie swoje godziny to z nich korzystajcie.
                              • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 20:11
                                gryzelda71 napisała:

> Getta dla dzieci przechodzą na luzie.

Owszem. Żłobki, przedszkola, szkoły.

Jeden z moich uczniów napisał: Szkoła to taki obóz dla młodzieży.

I owszem, zdumiewający i zły był zakaz wychodzenia z domu dla dzieci. Pierwszą przeciwniczką była moja mama (90). Na szczescie odwołano, chociaż za późno i w ogóle był to idiotyzm.
                                • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 22:20
                                  Seniorów nikt w niczym nie ograniczył. Mnie i moje dzieci tak.
                                  • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 22:44
                                    Co wolno robić seniorom, czego tobie nie wolno?
                                    • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 22:50
                                      Chodzić do apteki między 10.00 a 12.00. I do dwóch rodzajów sklepów.
                                • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 22:55
                                  Przypominam Ci, że nieletni byli internetowani wiosną, a 16-latek czy 17-latek musiał być wyprowadzany jak pies przez dorosłego, bo świeży policjanci po dwutygodniowym kursiku polowali na nieletnich. W tym czasie stare dziady włóczyly się, gdzie chciały. Mam szczerą nadzieję, że ci nieletni tego nie zapomną i odwdzięcza się odpowiednio.
                                  • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 07:55
                                    Ależ c ciebie chamstwo wyłazi! Przypominam że na wiosnę zakaz wychodzenia obowiązywał wszystkich, anie tylko dzieci.
                                    • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 08:01
                                      Od października aż do początku stycznie TYLKO DZIECI nie mogły od 8 do 16 przebywać na zewnątrz. Więc nie wciskaj kitu, że wszyscy byli i sa ograniczani w tym samym stopniu.
                                      • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 12:09
                                        Teraz mamy wiosnę w Październiku? Popatrz, jak ci wirus zaszkodził!
                                        • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 12:12
                                          A pisałam coś o wiośnie? Jesteś pojeeebany.
                                          • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 14:51
                                            Triss napisała, ja odpowiedziałem a ty skomentowałaś.
                                    • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 08:06
                                      Tylko dzieci. A konkretnie nieletnich do 18. roku życia i pamiętam ile osób głośno wyrażalo poparcie dla internowania nastolatków. Mam szczerą nadzieję, że dzisiejsi nieletni odpłacą tym pro lockdownowym w przyszłości.
                                      • fornita111 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 17:00
                                        Dziunia, ty powinnas isc pod sejm protestowac a nie liczyc "ile osob glosno popieralo internowane nastolatki". W koncu jestes matka nastolatka, nie? Kto ma o te dzieciaki walczyc, jak nie rodzice? Nie umiesz dudy ruszyc nawet w sprawie, ktora cie jak widac mocno obchodzi? No to histeryzuj dalej na forum, tyle potrafisz.
                                  • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 09:51
                                    nieletni byli internetowani wiosną, a 16-latek czy 17-latek musiał być wyprowadzany jak pies przez dorosłego,

Naprawdę lepiej żyć teraźniejszością, zdrowiej.
                                    • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 12:07
                                      Ciebie nie dotycz nie ma problemu co nie?
                                      • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 16:42
                                        Problem był wiosną.
                                        Teraz pozwolili dzieciom wychodzić.
                                        Jeśli znowu zabronią, będę widziała problem.

Nie mogę się zajmować jednocześnie wszystkimi przeszłymi, przyszłymi i aktualnymi problemami. Stawiam na aktualne i przyszłe, którym mogę, zmieniając coś dzisiaj, zapobiec. I tak za dużo tego.
                                        • bajgla Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 16:56
                                          nangaparbat3 napisała:

> Problem był wiosną.
                                          > Teraz pozwolili dzieciom wychodzić.

Problem był również jesienią, bo dzieci też nie mogły wychodzić, dopiero kilka dni temu to znieśli.
                                          • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 19:23
                                            To prawda, jesienią też.
                                            Odnosiłam się do wypowiedzi Triss, a ta pisała o wiośnie.
                                            • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 19:30
                                              I widzisz, miłośnicy legalizmu, ci którzy liczyli na uwolnienie normalnej turystyki zimowej po 17.01 (czyli hoteli, pensjonatów, gastronomii, wyciągów etc.) zostali z ręką w nocniku i pewnie się nie doczekają. Jedyną rozsądną strategią na użytek prywatny jest wyrywać pazurami co się da, a nie solidaryzować i wmawiać sobie, że własna rezygnacja z czegoś przyniesie innym dobro.
                                              • angazetka Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 22:23
                                                Niestety, brzydzę się cwaniactwem.
                                                • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 22:32
                                                  Dorośniesz, może jeszcze zdążysz mieć dzieci, zrozumiesz.
              • solejrolia Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:36
                A starcy w większości wcale nie oczekują ochrony. Nie oczekują niczego, poza tym, że chcą żyć jak dawniej, i nie zmieniają swoich nawyków nawet o centymetr.
                • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:39
                  solejrolia napisała:

> A starcy w większości wcale nie oczekują ochrony. Nie oczekują niczego, poza ty
                  > m, że chcą żyć jak dawniej,
                  >

Czyli dokładnie tak jak młodzi..

i nie zmieniają swoich nawyków nawet o centymetr.

Nieprawda. Dlaczego tak piszesz ? Nie widujesz seniorów zachowujących zasady reżimu sanitarnego- DDM ? Nie znasz seniorów unikajacych spotkań ze swoimi wnukami ?
                  • solejrolia Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:41
                    To jest moja prawda. Wyraźnie napisałam to, co obserwuję w swoim otoczeniu.
                    • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:49
                      To mozesz napisać mi wprost ?
                      W twoim otoczeniu seniorzy nie noszą maseczek ? Chodzą po sklepach, urządzają wędrówki ludów z jednego sklepu do drugiego ? Zabierają wnuki na zakupy/gofry/fast food ?

W czym przejawia się ten brak zmiany nawyków ?
                      • berber_rock Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 14:15
                        wapaha napisała:

> To mozesz napisać mi wprost ?
                        > W twoim otoczeniu seniorzy nie noszą maseczek ? Chodzą po sklepach, urządzają w
                        > ędrówki ludów z jednego sklepu do drugiego ? Zabierają wnuki na zakupy/gofry/fa
                        > st food ?

Napisze ci moze jak jest z "moimi" seniorami.
                        Maseczki nosza, ale przyznaja ze tylko dlatego, ze za nienoszenie grozi mandat.
                        Po sklepach jak najbardziej chodza. Tesciowa z okazji Gwiazdki jak zwykle obkupila pol rodziny w prezeznty - dalekiej rodziny, nie pisze o corce i wnukach.
                        Wnukom zapewniaja wszelkie rozrywki, ktore jeszcze dzialaja: wyjscie na goraca czekolade, do parku (nie wiem co tam macie w PL otwarte), na weekendy i wszelkie inne dni wolne biora wnuki do siebie zeby rodzice mogli odpoczac.

A na dodatek dziwuja sie, dlaczego rzad twierdzi ze ich przed czyms chroni, skoro ich tryb zycia nie zmienil sie o wiecej niz 10%.
                        No tak - nie wpadli na to, ze w celu aby ich chronic MOJ tryb zycia zmienil sie o 80%.
                        Szkoda ...
                        • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:15
                          berber_rock napisał(a):

> wapaha napisała:
                          >
                          > > To mozesz napisać mi wprost ?
                          > > W twoim otoczeniu seniorzy nie noszą maseczek ? Chodzą po sklepach, urząd
                          > zają w
                          > > ędrówki ludów z jednego sklepu do drugiego ? Zabierają wnuki na zakupy/go
                          > fry/fa
                          > > st food ?
                          >
                          > Napisze ci moze jak jest z "moimi" seniorami.
                          > Maseczki nosza, ale przyznaja ze tylko dlatego, ze za nienoszenie grozi mandat.
                          > Po sklepach jak najbardziej chodza. Tesciowa z okazji Gwiazdki jak zwykle obkup
                          > ila pol rodziny w prezeznty - dalekiej rodziny, nie pisze o corce i wnukach.
                          > Wnukom zapewniaja wszelkie rozrywki, ktore jeszcze dzialaja: wyjscie na goraca
                          > czekolade, do parku (nie wiem co tam macie w PL otwarte), na weekendy i wszelk
                          > ie inne dni wolne biora wnuki do siebie zeby rodzice mogli odpoczac.
                          >
                          > A na dodatek dziwuja sie, dlaczego rzad twierdzi ze ich przed czyms chroni, sko
                          > ro ich tryb zycia nie zmienil sie o wiecej niz 10%.
                          > No tak - nie wpadli na to, ze w celu aby ich chronic MOJ tryb zycia zmienil sie
                          > o 80%.
                          > Szkoda ...

współczuję , nie wszyscy sa tacy
                  • ela.dzi Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:48
                    wapaha napisała:

> solejrolia napisała:
                    >
                    > > A starcy w większości wcale nie oczekują ochrony. Nie oczekują niczego, p
                    > oza ty
                    > > m, że chcą żyć jak dawniej,
                    > >
                    >
                    > Czyli dokładnie tak jak młodzi..
                    >
                    > i nie zmieniają swoich nawyków nawet o centymetr.
                    >
                    > Nieprawda. Dlaczego tak piszesz ? Nie widujesz seniorów zachowujących zasady re
                    > żimu sanitarnego- DDM ? Nie znasz seniorów unikajacych spotkań ze swoimi wnukam
                    > i ?
                    >
                    >
                    Szczerze ? Ogólnie, nie bardzo. Za dużo widzę przykładów wdupiemania ze strony seniorów i za dużo o tym słyszę od różnych osób. Nie zmienią tego postawy dziadków moich dzieci, którzy rzeczywiście się izolują, a my zrobiliśmy wszystko, żeby niczego im nie przynieść podczas świąt.
                    • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:50
                      Ale przykłady wdupiemania sa niezależne od wieku. Takich dziadków jak ci w twojej rodzinie jest wiecej- mój syn też nie przytulał się do babci od miesięcy a 1 dzien świąt spędziliśmy na spacerze -z zachowaniem zasad DDM
                      • solejrolia Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 12:28
                        A właśnie, że wiek ma tu znaczenie.

Bo starszy jest najmądrzejszy i swoje przeżył -senior usadzić sie nie pozwolił. a Kościółków im nie zamknięto. Ze sklepów korzystają swobodnie.

A dzieci i młodzież usadzono na tyłkach w czterech ścianach dość skutecznie-
                        przed komputerami. Bez działających szkół, spotkań pozalekcyjnych (w większości) , bez możliwości wyjazdu na ferie, dom kultury zamknięty, i zajęć które normalne tam odbywały się w tym czasie- brak. bez studniówek, 18-tek, a studenci? A młodzi ludzie którzy mieli swoje pierwsze staże pozałatwiane, czy praktyki, kursy przygotowujące na studia...
                        słabo mi jak o tym myślę sad
                        • runny.babbit Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 12:32
                          Staruszkowie na studniówkach byli i zapewniają młodych że żadna strata 😀 taka to solidarność. Staruszkowie wybrali nam rząd i prezydenta, a potem będą oczekiwać że solidarnie będziemy sprzątać ten burdel który zostanie po tych rządach. Są jednostki, które oczywiście są anty PiS, ale statystyki da nieubłagane, elektorat rządu jest plus 60 i pro KK.
                          • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 12:37
                            Tylko widzisz- chyba powinniśmy na samym początku dla porządku ustalić o jakich seniorach mowa. Bo 60+ to jednak również wciąż aktywni zawodowo ludzie . Ci ( których ja znam) są bardzo ZA młodymi, bo w większości sami są jeszcze młodzi duchem. Ba, mam sąsiadkę 77 letnią, pedagog zresztą, całe życie z młodzieżą przepracowała i ostatnie co można o niej powiedzieć to to, że sądzi " że dla młodych do żadna strata". I nie jest ona dowodem anegdotycznym, bo takich znam wiecej. Większe wdupiemanie charakteryzuje niestety młodych ( co rozumiem, prawo wieku )
                        • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 12:33
                          Solej- to margines. Wejdź czysto poglądowo na grupy foliarskie, antyszczepów, grupę na fb 'opór" i zobacz kogo jest więcej..Chociażby na forum-mimo że seniorki tez mamy-jakoś to nie one mają w dupie. Wręcz przeciwnie- w średnim wieku kobiety, zdawałoby się inteligentne bo wykształcone nie pozwolą sobie na zakładanie szmat na ryj etc

Co do drugiego akapitu- zgadzam się się ( z tym że mowa o w dupiemaniu a nie komu bardziej zaszkodzi locdown)
                • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 16:23
                  Masz rację. Starcy nie oczekują ochrony polegającej na zamknięciu ich w areszcie domowym. Starcy zwykle nie organizują imprez domowych, nie bywają w klubach muzycznych, nie wyjeżdżają masowo na narty. Nawet na uniwersytety trzeciego wieku i treningi chodzą tylko jednostki. Nie znam wszystkich emerytów, ale ci których znam chcą tylko zrobić zakupy żywnościowe, tanio i blisko.
                  • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 17:17
                    I co nie może zrobić tych zakupów? Bo ja w pewnych godzinach nie mogę.
                    • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 19:55
                      Przecież mają nie wychodzić żeby się chronić a pozwolić młodym na prowadzenie normalnego życia. Rozróżniaj obowiazujace przepisy od oczekiwań ematki.
                      • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 22:22
                        Na razie JA NIE MOGĘ robić zakupów w pewnych godzinach, a moje dzieci jedno nie może chodzić do szkoły, drugie częściowo ma ograniczone zajęcia. Nijak mi ciebie , ani seniorów nie żal.
                        • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 22:46
                          I wzajemnie. Z tymi godzinami dla seniorów jesteś nudna. Jeżeli zarabiasz więcej niż ja mam emerytury to także moje ograniczenie?
                          • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 23:25
                            O co chodzi z zarobkami? To to wszystko się kręci dzięki podatkom od twojej emerytury.
              • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 16:08
                Skąd taki wniosek? Na covid umierają starsi i młodsi, powikłania bardzo utrudniające życie dotykaja raczej młodszych, brak lekarzy dotyka chorych niezależnie od ich wieku. Chronimy, podobnie jak reszta Europy, społeczeństwo. Ale, jak widać, antysolidarnosc pomiędzy grupami ma się dobrze.
        • kamin Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:39
          "utwierdziłam się - po raz kolejny zresztą - że zmierzamy w kierunku pozbywania się ludzi starych, chorych, nieproduktywnych"

Coś ci się bardzo myli. Nie "zmierzamy".
          Jednostki chore i stare od zawsze były eliminowane. Poczytaj trochę, jak wyglądała starość przed wiekami. W którymś momencie senior przestawał dostawać jedzenie, albo po prostu opuszczał dom i szedł do lasu. O losie niepełnosprawnych w takiej Sparcie nie wspomnę
          Od pewnego czasu odchodzimy jako społeczeństwo od takich rozwiązań i osoby nieproduktywne utrzymujemy i wspieramy. Ale jesteśmy w stanie zrobić to tylko do pewnego stopnia. Jeśli gospodarka padnie, to za co mamy utrzymać staruszków w dpsach?
          • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:44
            Ale jesteśmy w stanie zrobić to tylko do pewnego stopnia. Jeśli gospodarka padnie, to za co mamy utrzymać staruszków w dpsach?

Tak.
            Bo ci staruszkowie mieli swój wkład w budowanie tejże gospodarki. Bo ci staruszkowie walnie przyczynili się do tego by ona hulała i swoje potrzeby mogli realizować młodzi.
            Stosunek do starych jest miarą naszego człowieczeństwa
            • solejrolia Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:46
              Tak?
              Ale pytanie nie jest CZY, tylko ZA CO.
              • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:52
                ZA TO samo za co będzie się wspierać porzucone niepełnosprawne dzieci. No chyba, że je też trzeba będzie zutylizowac jako mało przydatne ?
                • runny.babbit Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 12:29
                  Po co uderzać w wysokie tony, przecież już nie wspiera się ich wystarczająco. Można oczywiście ignorować ekonomię i deklarować jak to my nie chronimy życia, a potem wystarczy próbować leczyć się na NFZ żeby zobaczyć jak to wszystko działa i jak dramatycznie brakuje pieniędzy.
                  • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 12:38
                    runny.babbit napisał(a):

> Po co uderzać w wysokie tony, przecież już nie wspiera się ich wystarczająco. M
                    > ożna oczywiście ignorować ekonomię i deklarować jak to my nie chronimy życia, a
                    > potem wystarczy próbować leczyć się na NFZ żeby zobaczyć jak to wszystko dział
                    > a i jak dramatycznie brakuje pieniędzy.

dlaczego wysokie tony ? bo napisałam o niepełnosprawnych ?
                    • runny.babbit Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 13:46
                      O ich utylizacji.
                      • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:17
                        ale to nie ja pisałam o eliminacji chorych i starych- spójrz na drzewko i wpis kamin
                • solejrolia Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 12:37
                  Słuchaj, ja juz jedno dziecko chore/niepełnosprawne przeżyłam, wiec nie startuj do mnie z takimi testami, ok?!. I w ogóle chyba się za bardzo zacietrzewiłaś. To dwa. Piszę wyłącznie o własnych obserwacjach, i skoro piszę, że seniorzy mają w dudzie pandemię, to właśnie to obserwuję, i że nie zmieniają swoich nawyków, to również- mam to we własnym otoczeniu. I nie mam na to wpływu. Starsi wokół mnie nie chcą ochrony, chcą żyć, jak dotychczas. To trzy, a cztery: Najsłabszą grupą są dzieci i młodzież, bo pandemia wpływa na ich życie zarówno DZIŚ oraz wpływa na ich PRZYSZŁOŚĆ. I dzieci dostosować się musiały, starzy- nie. A jak padnie gospodarka, czyli jeśli nadal rząd nie ogarnie się, i nie pozwoli pracować całym branżom, to nie będzie na nic. Ani na DPSy, ani na zdrowe dzieci ani na chore, na szkoły, pensje w budżetówce, ani na nic itd itd. Z przedsiębiorcami się należy solidaryzować, bo oni teraz tego wsparcia bardzo potzrebują a wypracowują pieniążki na to wszystko, co wyżej wymieniłam, i na seniorów, których bronisz a oni wcale nie oczekują specjalnych względów, również.
                  I z mojej strony to EOT, bo z koniem kopać się nie zamierzam.
                  • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 12:43
                    Raczej ty się zacietrzewiłeś bo ty zaczynasz skumulowane wykrzykniki i pytajniki wstawiać. Swoje obserwacje-swojego otoczenia- przypisujesz innym. A ja mam inne obserwacje wiec gdzie jest prawda ?

Najsłabszą grupą są dzieci i młodzież, bo pandemia wpływa na ich życie zarówno DZIŚ oraz wpływa na ich PRZYSZŁOŚĆ.

nigdzie tego nie neguję
                    Z przedsiębiorcami się należy solidaryzować, bo oni teraz tego wsparcia bardzo potzrebują a wypracowują pieniążki na to wszystko, co wyżej wymieniłam, i na seniorów, których bronisz a oni wcale nie oczekują specjalnych względów, również.

ja nie bronię seniorów- ale człowieczeństwa
                    • runny.babbit Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 13:50
                      Piramida potrzeb się kłania, ludzie którzy nie będą mieli zaspokojonych podstawowych potrzeb, będą mniej skłonni do prospołecznych zachowań, tylko raczej rzuca się sobie do gardeł. Oczywiście można będzie apelować do wyższych uczuć itp. tylko że masy ludzkie tak nie działają, przecież przerabialiśmy to już tyle razy, chociażby w okresie wojennym.
                    • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 14:54
                      Człowiek/ssaki chronią młode, a nie stare osobniki. Młode.
                      • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 15:45
                        Jeżeli rozwojem społecznym nie różnisz się od szczura to współczuję. Zwykle oprócz instynkt ludzie mają jeszcze rozum.
                        • primula.alpicola Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 16:03
                          Prawda jest taka, że to etyczne i miłosierne podejście jest bardzo, bardzo młode, biorąc pod uwagę dzieje homo sapiens. Taka cieniutka pozłotka, która dobrze działa w czasie dobrobytu.
                          Kto wie, jakie normy zaczną obiwiązywać, kiedy przestanie wystarczać dla wszystkich.
                      • nutella_fan Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 17:09
                        Masz 100 procent racji Triss. Kto z was mając do wyboru życie swoich dzieci czy rodziców /teściów wybrałby tych drugich?
                        • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 17:20
                          Kiedyś był wątek, rodzina składała się z babki, córki i pełnoletniej wnuczki. I jakieś rozważania, że gdyby ta wnuczka zaszło w ciąże to dziecko na bank do adopcji, bo seniorka wymaga opieki. Nie zapomnę tego.
                          • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 20:17
                            gryzelda71 napisała:

> Kiedyś był wątek, rodzina składała się z babki, córki i pełnoletniej wnuczki. I
                            > jakieś rozważania, że gdyby ta wnuczka zaszło w ciąże to dziecko na bank do ad
                            > opcji, bo seniorka wymaga opieki. Nie zapomnę tego.

No ale że ktoś tak napisał, to co? Chyba pojedynczy świr to mógł być.
                            • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 22:24
                              Pewna ematka.
                            • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 22:51
                              A nienie, to nie był świr tylko bardzo, wydawało by się, sensowna, zrównoważona forumka, pracująca, z corka w bdb. liceum.
                        • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:12
                          Uspokójcie się.
                    • sumire Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 16:37
                      Dbanie o to, żeby ludzie nie bankrutowali masowo, nie tracili biznesów i dachów nad głową, nie popełniali samobójstw - to też jest człowieczeństwo. Tak, jak funkcjonujemy teraz, nie możemy funkcjonować w nieskończoność, bo pomijając już kwestie zdrowia psychicznego, to nas - jako państwa i jako obywateli - po prostu na to nie stać. Państwo nie bierze pieniędzy na opiekę nad najsłabszymi z magicznego źródełka, tylko między innymi z tych branż, które zostały zamknięte na nie wiadomo jak długo. I których właściciele i pracownicy zostali w większości pozbawieni dochodów.
                      • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 17:00
                        Państwo bierze pieniądze z podatków i dochodów własnych. Podatki płacą prawie wszyscy, emeryci, pracownicy etatowi głównie. Nie płacą najbogatsi, cwani, oszuści. Jeżeli chcesz żeby emeryci i renciści utrzymywali twój biznes, to robią to bez specjalnej zachęty.
                        • sumire Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 17:13
                          Ajm sory??? Czyje biznesy utrzymują obecnie emeryci?
                          • madami Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 17:24
                            Tak big_grin podatki płacone przez emerytów są kluczowe dla gospodarki LOL
                            • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 19:58
                              Już napisałem. Podatki płacone przez emerytów, rencistow i pracowników etatowych stanowią znacząca ilość wplywow podatkowych.
                              • madami Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 19:59
                                kokosowy15 napisał(a):

> Już napisałem. Podatki płacone przez emerytów, rencistow i pracowników etatowyc
                                > h stanowią znacząca ilość wplywow podatkowych.

tak? a konkretnie jaki %?
                              • sumire Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 09:47
                                Znaczącą, czyli jaką?
                                A, no i miej na uwadze, że zamknięte branże zatrudniały całkiem sporo pracowników etatowych.
                                • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 12:15
                                  O ile można wierzyć statystykom, bezrobocie wzrosło o 0,1 %. Podatek PIT to ok 17 % wplywow budżetowych, podatek VAT prawie połowa. O ile wiem, jeden i drugi podatek płaci kilka milionów emerytów i tyle samo etarowcow. Ocen sama.
                                  • sumire Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 13:55
                                    No to może wszyscy po prostu przejdźmy na emeryturę? Proste rozwiązanie problemów gospodarczych. Nie sądzisz?
                                    • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 14:54
                                      Pokrętny tok myślenia. Czy sądzisz, że każda setka z twojego podatku ma większą wartość niż z mojej emerytury?
                                      • sumire Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 15:11
                                        Myślę - a nawet jestem pewna - że w skali roku odprowadzam tych setek nieco więcej niż przeciętny polski emeryt.

Tylko że tu nie chodzi o mnie, bo ja mam ten komfort, że nadal pracuję, choć jest to mocno utrudnione. Jest wielu ludzi, którzy nie pracują i nie zarabiają, i co więcej, jedyne, co mają, to mgliste obietnice wsparcia rządowego. I co im zaproponujesz? Jedzenie ciastek zamiast chleba?
                                        • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 16:03
                                          Gratuluję dobrych zarobków. Ale to nie ma żadnego znaczenia, liczy się skala. Najbogatsi nie płacą wcale i twierdzą, że nawet jakby zapłacili to mieli by mniej, a dla budżetu to i tak nieistotne bo ich jest niewielu.
                                          • sumire Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 16:16
                                            Ale to ludzie w moim wieku i aktywni zawodowo (lub zdolni do aktywności zawodowej) są największą grupą w Polsce, a nie emeryci, więc już nie przesadzajmy z wkładem w budżet tych drugich. Porozmawiajmy może raczej o tym, jakie propozycje raczy pan przedstawić ludziom, którzy obecnie nie zarabiają, bo ich branże zostały uznane za niebezpieczne covidowo, a jednocześnie nadal muszą płacić ZUS, ba, czynsz za swój dach nad głową płacić, dzieciaki karmić i ubierać, może i opiekę nad chorym rodzicem ogarniać finansowo. Powinni uznać, że najważniejsze to poświęcić się dla dobra ludzkości? Honorowo rozpłatać sobie brzuch? Przekwalifikować się na uprawę ziemniaków? Wysłać dzieciaki na ulicę, by zarabiały graniem na bębenku?
                                            Zamieniam się w słuch.
                                            • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 16:33
                                              Oczywiście, państwo jest od tego by pomagać potrzebującym, ludziom którzy nie potrafią utrzymać się samodzielnie na forum zwanymi patologia, bezrobotnym z różnych przyczyn, chorym, niepełnosprawnym. Wszystkim w podobny sposób, na tym samym poziomie. Zwalnianym pracownikom - zasiłek dla bezrobotnych. Przedsiębiorcom - zwolnienie z danin i zasiłek dla bezrobotnych, zawieszenie lub likwidacja działalności. Gwarancja państwowa na spłatę kredytów na działalność.
                                              • sumire Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 17:00
                                                Zasiłek dla bezrobotnych to 1200 złotych brutto. Jednoosobowe gospodarstwo domowe trudno z tego utrzymać, jeśli chce się opłacać rachunki na czas, a jeśli ma się choćby psa, nie mówiąc już o dzieciach czy innych osobach na utrzymaniu, to sprawa jeszcze bardziej się komplikuje.

I wielu przedsiębiorców już myśli o likwidacji działalności, bo nie ma innego wyjścia. Ale to nie jest żadna pomoc. Litości.
                                                • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 17:05
                                                  Odpowiadasz emerytowi, który nie ma i nie chce mieć pojęcia o rynku, zaspokajaniu elementarnych potrzeb i kosztach.
                                                • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 17:18
                                                  Bezrobotny da radę za to przeżyć? A jest ich ponad milion. Przedsiebiorca też może się nauczyć gdy będzie bezrobotnym, a ma zwykle większe zasoby.
                                                  • sumire Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 19:17
                                                    NIKT nie da rady przeżyć za takie pieniądze, dziadku. Nie kosztem popadania w długi w Providentach i Vivusach.
                                                    A poza tym za bezrobociem przedsiębiorcy idzie bezrobocie ludzi, których zatrudnia. Ale na to już nie wpadniesz. Przecież to już nie twój problem.
                                                  • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 19:48
                                                    Zatrudnieni legalnie również mają prawo do zasiłku dla bezrobotnych. Nikt za to nie przeżyje? A za co żyje milion bezrobotnych z okładem teraz? Możesz brać z nich przykład. Zresztą, zdaniem wielu tzw przedsiębiorców, pracy w Polsce jest dość, nie pracuje tylko ten kto nie chce. Były biznesmen też może poszukać pracy w Biedronce lub fabryce pralek.
                                                  • cruella_demon Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 19:53
                                                    Bo pracują na czarno dziadersie.
                                                    Ewentualnie mają pracującego małżonka.
                                                • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 19:52
                                                  Pomoc ma polegać na ty, żeby państwo czyli podatnicy utrzymywali firmę, pracowników i zapewnili właścicielowi dotychczasowy poziom życia?
                                  • madami Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 14:55
                                    To powiedz jaki to ma udział procentowy, nooo:...
                                    • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 15:05
                                      Czy sądzisz że gdyby emerytów, rencistow i etatowców zwolnić z podatku PIT I VAT to budżet by nie zauważył?
                                      • madami Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 15:33
                                        Było już milion argumentów by nie pobierać PIT z emerytury wink nie ma sensu
                                        • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 16:08
                                          Emeryt nie pracuje, pobiera emeryturę z budżetu ale chociaż nie zajmuje biura, nie generuje dodatkowych kosztów jak kilkaset tysięcy urzędników państwowych, samorządowych.
                • madami Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 20:02
                  wapaha napisała:

> ZA TO samo za co będzie się wspierać porzucone niepełnosprawne dzieci.
                  >

czyli najpewniej modlitwą big_grinbig_grinbig_grin
                  ona jest za darmo wink
              • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 16:27
                Za majątki tych 2100 miliarderów którzy są właścicielami 80% wartości całego świata.
            • berber_rock Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 14:18
              wapaha napisała:

> Stosunek do starych jest miarą naszego człowieczeństwa

Wychodzi na to, ze 100 lat temu nie bylismy ludzmi, bo osoby starsze i nieproduktywne w najlepszym wypadku czekal wycug (to pod warunkiem ze dysponuja jakims majatkiem do przekazania), ale z reguly czekalo ich po prostu zapomnienie i zaniedbanie.
              A przeciez wtedy tak samo za mlodosci sie przyczyniali.
          • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 09:56
            kamin napisał(a):

> Coś ci się bardzo myli. Nie "zmierzamy".
            > Jednostki chore i stare od zawsze były eliminowane. Poczytaj trochę, jak wygląd
            > ała starość przed wiekami. W którymś momencie senior przestawał dostawać jedzen
            > ie, albo po prostu opuszczał dom i szedł do lasu. O losie niepełnosprawnych w t
            > akiej Sparcie nie wspomnę

Nie, bo ja nie czytam i odsłaniasz przede mną jakieś wielkie tajemnice. I nie musze o Sparcie, wystarczy o Chłodku i Lipcach. Bliższa ciału koszula.

> Od pewnego czasu odchodzimy jako społeczeństwo od takich rozwiązań i osoby niep
            > roduktywne utrzymujemy i wspieramy. Ale jesteśmy w stanie zrobić to tylko do pe
            > wnego stopnia. Jeśli gospodarka padnie, to za co mamy utrzymać staruszków w dps
            > ach?

Jacyśmy biedni! Policz, ile wydajemy na zabawki, bez których doskonale człowiek może się obejść, a nawet być szczęśliwszy i zdrowszy niż my jesteśmy.
            • runny.babbit Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 10:17
              Kreujesz się na taką empatyczną, a nie ogarniasz że te "niepotrzebne zabawki" dają zatrudnienie tysiącom ludzi? Rozwala mnie ten tok myślenia, że jak cudownie rozwalić sobie gospodarkę, bo wreszcie wrócimy do prostego, zdrowego życia...
              • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 15:03
                Czy zauważyłaś, że produkcja w cywilizacji od dawna przekracza popyt, nawet ten sztucznie wymuszany? Do jakiego marnotrawstwa i niszczenia zasobów planety to prowadzi? A jednocześnie jak wielu ludzi umiera z głodu bo urodzili się w niewłaściwym miejscu, jak niewielu nie zna nawet stanu swojego posiadania bo od pewnej wielkości jest abstrakcja? Jak wiele ematek obawia się upadku gospodarki z powodu pandemii i w konsekwencji braku środków do życia, i o ile wzrosły w tym czasie majątki właścicieli świata?
        • zuleyka.z.talgaru Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 10:26
          Czyli powrót do korzeni ludzkości. Smutne ale prawdziwe. Pytanie czy złe do szpiku.
      • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 14:19
        Solidarność może dotyczyć wybranej grupy, nie wszystkich ludzi. Jedni są solidarni z Szumowskim i wyjeżdżają na zagraniczne wczasy, inni z Kurskim i organizują większe i mniejsze imprezy, jeszcze inni z handlarzem bronią i na pandemii zarabiają. Gdy się wmawia że solidarni powinni być wszyscy, to wychodzi tak jak z "Solidarnością" gdzie na plecach milionów do władzy i pieniędzy doszła grupka, a reszta została na lodzie i bezrobociu. Nie pierwszy zresztą raz, to samo było w wojnie Rosja Radziecką, powstaniami w których masy robiły za głupków.
      • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 14:47
        Biorąc pod uwagę, że seniorzy swoim zachowaniem i podejściem nijak nie pomagają dzieciom, to nie.
        • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 15:48
          Masz rację, szczególnie ci seniorzy którzy przez kilka godzin siedzą w towarzystwie dwudziestu innych seniorów na trzydziestu metrach kwadratowych bez maseczek.
    • sumire Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:48
      Mnie to wkurza z obu stron, i władzuni z zadowoleniem demonstrującej podwójne standardy, i dziuń chwalących się, że miały 25 osób na wigilii. Nie należę do szczęśliwców, którym pandemia nic w życiu nie zmieniła i wkurza mnie to.
      Ale - taki mamy klimat. Takie mamy społeczeństwo, w dodatku w ostatnich latach zachowania typu "co wolno wojewodzie" są wręcz promowane, podobnie jak myślenie li o własnej dudzie. Covid to tylko uwydatnił.
      • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:26
        Takie mamy społeczeństwo, w dodatku w ostatnich latach zachowania typu "co wolno wojewodzie" są wręcz promowane, podobnie jak myślenie li o własnej dudzie. Covid to tylko uwydatnił.

Tak jest. Covid uwydatnia wszystkie nasze słabości i problemy. To można uznać za szansę - uzupełnić braki, stopniowo, wiedzowe można już teraz. Na przykład szkolenia dla księży, co to wirus i jak się przenosi. (Uczciwie potwierdzam, że część to wie bardzo dobrze i nawet stara się przekazywać parafianom. Ale część.)
    • solejrolia Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 10:57
      Robię swoje.
      Dostosowuję się do zaleceń/zakazów/nakazów tam, gdzie widzę w tym sens i logikę. Jestem solidarna z tymi, którzy "chcą" bym z nimi była solidarna, i tego potzrebują.
      Seniorzy niby ta najsłabsza grupa wcale nie chce być chroniona.
      Większość z nich- Latają po kościołach, z przywileju godzin dla seniora nie korzystają, i wcale nie zamierzają się za bardzo stosować do zaleceń izolowania się.
      (po 2-3 tygodniach kłótni we własnej chałupie odpuściłam, wzięłam na luz- seniorzy nie oczekują chronienia i mają zasady w dudzie).
      Najsłabszą i najbardziej poszkodowaną grupą są dzieciaki , młodzież wkraczająca właśnie w dorosłość- wszystkie inne grupy społeczeństwa nawet specjalnie nie zmienia im się rytm życia, wszystkie inne grupy sobie radzą, i po pandemii poradzą. A to co dotyka teraz dzieciaki i młodzież odbije się na ich cały życiu.
      I nie chodzi o brak ferii, litości...
      Drugą taką grupą są przedsiębiorcy. Solidaryzuję się z nimi, bo jestem szczęściarą, mojej branży nie zamknieto, ale ile ile firm, dorobków życia całych rodzin właśnie jest marnowanych przez zarządzanie przez chaos, to się w pale nie mieści..... Mam nadzieję, że ludzie będą korzystać z nieposłuszeństwa obywatelskiego w Karpaczu i nie tylko!
      • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:03
        Wkurza mnie to generalizowanie seniorów. Byłaś w kościele, ze wiesz jak układa się demografia ? To spójrz ilu młodych, w srednim wieku z dziećmi chodzi. Godziny seniorskie- seniorzy z nich korzystają, bo niby dlaczego nie ? Ale to nie oznacza, że poza 10-12 sklepy są dla nich pozamykane, chociaż z tego co widzę wielu by tego chciało. O wiosną -z moich obserwacji - mieli w pompie, nie docierało do nich, że są narażeni o tyle teraz wg mnie to jedna z bardziej zdyscyplinowanych grup.
        Powalone jest to, co głosi rząd- chcąc skłócić naród- że pozamykać trzeba dzieci by chronić seniorów. Tak samo chore jest myślenie ludzi , że to starych trzeba pozamykać a dzieci wypuścić. Brakuje zrównoważonej polityki - bo brakuje zrównoważonych ludzi w rządzie
        A naród łyka jak pelikan i daje się dzielić- ciągle łapie się na te same rządowe sztuczki pokazywania kto jest lepszy a kto gorszy..
        • solejrolia Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:12
          Phi. To niech cię wkurza.
          Mnie też wiele rzeczy wkurzatongue_out Nawet bym powiedziała, że w-ku-rwia. tongue_out

I dokładnie to mam na mysli:
          Powalone jest to, co głosi rząd- chcąc skłócić naród- że pozamykać trzeba dzieci by chronić seniorów. Tak samo chore jest myślenie ludzi , że to starych trzeba pozamykać a dzieci wypuścić. Brakuje zrównoważonej polityki - bo brakuje zrównoważonych ludzi w rządzie

Dlatego, opierając sie na obserwacji otoczenia i moim własnym rozsądku, ja robię swoje.
          • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:18
            Tak jak napisałam w pierwszym swoim wpisie w tym wątku- ja również
        • fraudes Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:14
          Nie pozamykać, na boginię! Stworzyć warunki do izolacji i pomoc, ale nie na zasadzie nakazu!!! Tym, którzy chcą lub się obawiają
      • kokosowy15 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 15:59
        Mieszkasz widać w takim miejscu, gdzie seniorzy chodzą gromadnie do kościołów. Mój najbliższy kościół jest praktycznie pusty, nawet w święta podobno było w nim kilkanaście osób. Osiedlowe dewotki również sobie odpuściły. Chronienie siebie polega na nie wychodzeniu z domu? Tu właśnie odzywa się Solidarność grupy : przejechali człowieka na pasach? Sam sobie winien, mógł się chronić i nie włazić. Czy gdy robię zakupy dla innych, nie wychodzących to kogoś chronię, czy się głupio narażam, według ciebie?
    • cruella_demon Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:11
      Walę solidarność.
      Trzeba być ostatnim frajerem żeby się do tego wszystkiego stosować.
    • mamamisi2005 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:15
      Staram się głupio nie narażać ani siebie ani innych. Gale, sylwestry, urodziny RM - cóż, suweren musimiec jakieś igrzyska, to równie ważne jak chleb. Najwyżej sort 2 będzie się męczyć z ograniczeniami odpowiednio dłużej.Natomiast tracę nawet czarny humor w kwestii edukacji i nie jestem w stanie wybaczyć braku solidarności wobec dzieci, tego że funkcjonowanie szkół nie jest na liście priorytetów.
    • spirit_of_africa Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 11:55
      Ja mam już wywalone na solidarne chronienie starszych skoro dzień w dzień widzę, ze starsi maja to w zadku.
      • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 12:00
        spirit_of_africa napisała:

> Ja mam już wywalone na solidarne chronienie starszych skoro dzień w dzień widzę
        > , ze starsi maja to w zadku.

i nie będę sprzątała po swoim psie skoro widzę, że inni mają wywalone na sprzątanie po swoich tongue_out
        • alina460 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 12:31
          Nie wiem, gdzie wy to widzicie, ale u mnie w mieście starsi robią zakupy w godzinach dla seniorów.
          • spirit_of_africa Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 13:58
            A u mnie nie. I 3 latka ma między 8 a 16 siedzieć pod kluczem żeby nie stwarzać zagrożenia dla seniorów, którzy łażą z tyłkami po sklepach, kościołach itp jakby żadna epidemia im nie groziła.
            • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:20

> A u mnie nie. I 3 latka ma między 8 a 16 siedzieć pod kluczem żeby nie stwarzać
              > zagrożenia dla seniorów, którzy łażą z tyłkami po sklepach, kościołach itp jak
              > by żadna epidemia im nie groziła.

a kto każe 3 latce siedzieć w domu ?
              • spirit_of_africa Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 14:41
                Otóż 3 latka kisi pod kluczem w przedszkolu, bo dzięki ograniczeniom covidowym od września obowiązuje zakaz wychodzenia na spacery poza teren placówki. Zas na terenie placówki, z uwagi na obostrzenia covidowe (wyłączona cześć placu zabaw) oraz rozmiary ogrodu przedszkolnego nie ma wystarczającej liczby miejsca żeby wszystkie grupy mogły codziennie korzystać. W związku z w większośc dni między 8,a 16 kiszą. Tzn. moja córka już nie kisi, bo jej własna babcia stwierdziła, ze to bezsens i odbiera ja o 14:00. Ale są dzieci, które tego szczęścia nie maja.
                • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 16:54

> Otóż 3 latka kisi pod kluczem w przedszkolu, bo dzięki ograniczeniom covidowym
                  > od września obowiązuje zakaz wychodzenia na spacery poza teren placówki. Zas na
                  > terenie placówki, z uwagi na obostrzenia covidowe (wyłączona cześć placu zabaw
                  > ) oraz rozmiary ogrodu przedszkolnego nie ma wystarczającej liczby miejsca żeby
                  > wszystkie grupy mogły codziennie korzystać. W związku z w większośc dni między
                  > 8,a 16 kiszą. Tzn. moja córka już nie kisi, bo jej własna babcia stwierdziła,
                  > ze to bezsens i odbiera ja o 14:00. Ale są dzieci, które tego szczęścia nie maj
                  > a.

w PL ?? - czy przedszkole samo siebie wymyśliło ?
                  zawsze wszystkie grupy wychodziły na raz ??
                  • spirit_of_africa Re: Solidarność w czasach covid 12.01.21, 11:59
                    W Pl. I przedszkole samo nie wymyśliło.
                    • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 12.01.21, 12:02

> W Pl. I przedszkole samo nie wymyśliło.

A kto ? - podano rodzicom jaka jest podstawa prawna wychodzenia grup dzieci na plac zabaw poza terenem przedszkola ?

( nie czepiam się, pytam z ciekawości )
            • nangaparbat3 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 20:21
              Wypuszczasz trzylatkę samą?
        • spirit_of_africa Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 13:56
          Nie mam psa. A jak miałam to sprzątałam.
          • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:22
            no i dobrze
            i na tej samej zasadzie powinnaś na chronienie innych- niezależnie od tego czy oni robią to samo względem ciebie
            masz zasady zależne od zachowan innych ?
            • zuleyka.z.talgaru Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 10:28
              No wiesz, sprzątanie po psie to jedno a ochrona debili, którzy sami siebie chronić nie chcą to drugie.
              • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 11.01.21, 12:20
                Nie jestem widac typem Kalego- widac jestem idiotką romantyczką misjonarką wierzącą w pozytywistczne idee pracy u podstaw wink
            • taki-sobie-nick Re: Solidarność w czasach covid 12.01.21, 01:13
              O, ja mam. Zwłaszcza kiedy inni bluzgają co drugie słowo. Ja rozumiem, że biedaków nikt nie nauczył inaczej, ale szlag mnie trafia równie mocno niezależnie od zrozumienia.

• taki-sobie-nick Re: Solidarność w czasach covid 12.01.21, 01:13
                Taki OT, nic z seniorami nie ma wspólnego.
    • alina460 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 12:29
      Artykuł dzisiaj w Wyborczej na ten temat:
      podroze.gazeta.pl/podroze/7,114158,26669361,podrozowanie-w-pandemii-uciekajac-przed-lockdownem-czy-to.html#s=BoxOpImg4

To się po prostu nigdy nie skończy.
      • alicia033 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 17:54
        alina460 napisała:

> To się po prostu nigdy nie skończy.

To się skończy, jak pójdziecie po rozum do głowy i zrozumiecie, że zawracanie Wisły kijem nigdy nie działało, nie działa i działać nie będzie a metody wybrane do zwalczania tej "pandemii" przynoszą więcej szkód, niż korzyści.
    • primula.alpicola Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 15:42
      Mnie też szlag trafia. Co do obostrzeń- pilnuję żeby nie dostać mandatu, korzystam z tego, z czego się da ( niewiele zostało!)
      Wyjazdy letnie bardzo udane, zimowy mamy teraz. Narty niemożliwe, ale dziś 4 h zjeżdżaliśmy na jabłuszkach. Nad głowami nieruchomy wyciąg... ale naśnieżają, widocznie liczą na otwarcie. Jak spadnie więcej śniegu, idziemy na biegówki.
      Smutna rzeczywistość nastała. Edukacja, biznesy- w czarnej doopie. Właśnie czytam, jakoby Gołębiewskiemu polski holding hotelowy zaproponował wykup hoteli...
      • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 15:49
        Będzie tam Fundusz Wczasów Pracowniczych.
    • madami Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 16:02
      Dodajmy jeszcze sytuację przedsiębiorców, szczególnie tych małych bo duże formy i koncerny sobie spokojnie poradzą, mali nie mają takiej siły ekonomicznej. Zamykamy branże bo "trzeba chronić ludzi" i jednocześnie zabieramy ludziom dochód - dajemy coś w zamian? Tak ochłapy, o które trzeba walczyć niczym wilczyca o młode. Wypłaty np. za listopad dopiero powoli ruszają ( mamy 10 stycznia) powoli, powoli, o pomocy za zamknięty grudzień nikt ale to absolutnie nikt nie mówi.
      I co mamy być solidarni jak komornik puka do drzwi, jak nadchodzi termin płatności zobowiązań ale pracować nie wolno...? Jak mamy być solidarni gdy sytuacja ekonomicznia osób z branź zamkniętych generalnie reszty społeczeństwa nie obchodzi.
    • jehanette Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 16:16
      Tak... Do tego dzieci nie mają szkoły, ferii, w zasadzie niczego, bo nie ma nawet organizowanych rozrywek na powietrzu, względnie bezpiecznych jak lodowiska pod gołym niebem, gliniarze kontrolują gorki z saneczkarzami, a kościoły ciągle otwarte, nieprzerwanie. Nie głosze poglądu pt "seniorzy" niech wymra, mam dziadków 90+ i bardzo był chciała by nie zarazili się covidem, ale mam wrazenie że wszystkie te restrykcje uderzają najbardziej w młodych i najmłodszych... Nie mówiąc o tych, którzy nie mogą teraz pracowac i zarabiać.
      • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:24
        ale mam wrazenie że wszystkie te restrykcje uderzają najbardziej w młodych i najmłodszych... Nie mówiąc o tych, którzy nie mogą teraz pracowac i zarabiać.

bo tak będzie - jeżeli wkurw i działanie zamiast na rząd będziemy kierowac ku bogu ducha winnym seniorom
        nie ich wina że rząd tak wymyślił
        tak jak nie wina nauczycieli że jest nauczanie zdalne
        tak jak nie wina lekarzy że są teleporady
        tak jak nie wina ratowników że szpitale są zapchane
        itd itp
        • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:31
          Teleporady sa odgórnie narzucone?
          • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:34
            gryzelda71 napisała:

> Teleporady sa odgórnie narzucone?

a nie ? wszyscy lekarze POZ sami wpadli na ten pomysł ?
            • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:39
              Kierownictwa przychodni mają teraz dowolność w wyborze skali teleporad.
              • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:42

> Kierownictwa przychodni mają teraz dowolność w wyborze skali teleporad.

Ale nie piszemy o skali , braku skali, małej skali czy dużej skali
                Ale o tym że jest narzucony system eporad a nie stacjonarny
                • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:45
                  Hahhaha, weź mnie nie rozśmieszaj. Jakoś niepubliczne nie mają focha z teleporadami, a pracują w nich dokładnie ci sami lekarze, co w publicznych.
                  • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:55
                    Lala, wiesz, że twoje zawęzone spojrzenie jest lekko ułomne ? Nie wprowadzaj ludzi w błąd.
            • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 18:39
              Serio maja taki nakaz?
              • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 19:06
                tak, od sierpnia mamy rozporządzenie

suski.dlawas.info/wiadomosci/rozporzadzenie-ministra-zdrowia-z-dnia-12-sierpnia-2020-r-w-sprawie-standardu-organizacyjnego-teleporady-w-ramach-podstawowej-opieki-zdrowotnej/cid,19041,a
                wcześniej placówki zawiesiły ( stacjonarną) działalność w wyniku zalecenia GIS- www.gov.pl/web/koronawirus/komunikat-glownego-inspektora-sanitarnego-w-sprawie-schematu-postepowania-dla-poz-i-nisoz - tam masz dokumenty a w nich schemat postępowania
                • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 19:07
                  Zalecenie nie jest źródłem prawa...
                  • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 19:09
                    ale rozporządzenie owszem
                    • triss_merigold6 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 19:17
                      Ty umiesz czytać? To rozporządzenie w sprawie standardu organizacyjnego teleporady, a nie nakaz jej stosowania zamiast porad normalnych lub jako formę dominującą. Kogo chcesz wprowadzić w błąd?
                      • wapaha Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 20:45
                        No właśnie..teleporada jest funkcjonującą w rozporządzeniu formą udzielenia porady lekarskiej przez POZ i rozporządzenia owo okresla tejże standardy ( a nie standardy wizyty stacjonarnej ) bo chęć osobistej wizyty może być ( łaskawie !) ZGŁOSZONA
                        Jest to efekt zamknięcia POZ poprzez zalecenie GIS NA PODSTAWIE wprowadzenia stanu zagrożenia epidemiologicznego w marcu ( zgodnie z ustawą z 5grudnia 2008 r o o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi)
                    • gryzelda71 Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 19:38
                      Bardzo to wygodne i tyle. I nie dla pacjentów rzecz jasna.
                • taki-sobie-nick Re: Solidarność w czasach covid 12.01.21, 01:09
                  I tego, laryngolog będzie mi oglądał ucho przez kamerkę?
        • jehanette Re: Solidarność w czasach covid 10.01.21, 20:06
          Nie zloszcze się na seniorów, ale na system. Ktoś zdecydował by zamknąć szkoły a nie kościoły. Nie usłyszałam też żadnego wezwania skierowanego do narażonych na zachorowanie: baszcie Solidarni, izolujcie się ochroncie wnuki przed znana nauka a dzieci przed stratą pracy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka