alfa36 19.01.21, 20:13 Ktoś z Was poleca? Jakiś model? Firma? A może lidlowski ktoś ma? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
welcome_back Re: Wypiekacz do chleba 19.01.21, 20:17 Posiadam lidlowy. Coś chcesz wiedzieć w szczegółach? Piekę leniwie chleb z mieszanek albo z przepisów, żadnych wymyślnych rzeczy. Wyrabiam drożdżowe. Wyrabiam ciasto na pizzę. Wyrabiam ciasto na bułki. Raz czy drugi upiekłam placek, żeby miał takie wielkie kromki. Mój tata robi w nim dżemy też. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Wypiekacz do chleba 19.01.21, 20:36 Dobrze się wypiekają? Na zakwasie też pieczesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wypiekacz do chleba 19.01.21, 20:49 bardzo dobrze, sprzet nie najtanszy ale sluzy dzielnie dllugo, mam drugi w zapasie Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wypiekacz do chleba 19.01.21, 20:50 na zakwasie, mam druga mise z poprzedniego i sobie chleb w niej wyrasta, z tym ze ja rzadko pieke zakwasowe bo z zakwasem u mnie ciezko Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Wypiekacz do chleba 19.01.21, 20:53 A przepisy skąd bierzesz? To działa na zasadzie lidlomixa? Pewnie bez wifi jest, stąd pytanie o przepisy. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wypiekacz do chleba 19.01.21, 21:31 nie, to nie nic wspolnego z lidlo czy termomixem (chyba, ze tez mozna w tym tez piec), wyglada to tak allegro.pl/oferta/wypiekacz-chleb-dzem-pf6118-tefal-automat-przepisy-9522065998 jest ksiazeczka z przepisami a poza tym to wiekszosc przepisow mozna wykorzystac, np na 'Moich Wypiekach' sa wersje dla "maszynistow", a i lata uzywania robia swoje misy nie mozna myc w zmywarce, wiec wyrabiam tylko wytrawne ciasta drozdzowe, slodkie inne zlecam robotowi Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wypiekacz do chleba 19.01.21, 21:32 a wifi nie jest mi do niczego potrzebne 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Wypiekacz do chleba 19.01.21, 22:49 Z tym wifi to skojarzyłam, że te nowe modele biedro czy lidlomixów już wifi mają, te sprzed kilku lat nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wypiekacz do chleba 19.01.21, 23:34 ale nadal nie pojmuje po co wifi w wypiekaczu, maja ustawienie godziny rozruchu a mąki, wody i drozdzy wifi do miski nie wlozy Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Wypiekacz do chleba 20.01.21, 00:55 ale lidlomix to nie wypiekacz do chleba Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wypiekacz do chleba 19.01.21, 20:20 moulinex xxl z dwoma mieszadlami i dwoma grzalkami z blaszkami do wypieku bagietek i bulek, teraz to jest tefal pieke chleby (na zakwasie tez) wyrabiam ciasta drozdzowe wytrawne, pieke male chleby i bulki, chleby tostowe, dla mnie absolutny 'must have' Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Wypiekacz do chleba 19.01.21, 20:27 ja mam z lidla, ale wypiekac wole w piekarniku. Jego glowna wada to glosne dzwieki, ktorych nie da sie wylaczyc. Jak go nie mozesz wyniesc gdzies do garazu, to zapomnij o programowaniu na noc. Poza tym jest calkiem ok. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Wypiekacz do chleba 19.01.21, 20:45 Długo macie ten z lidla? Nie psują się? Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Wypiekacz do chleba 20.01.21, 00:57 dlugo, na poczatku sporo uzywalam (nie tylko do chleba ale wyrabiania i wyrastania roznych ciast drozdzowych, ciaasta na pierogi itp.) ale ostatnio lezy, wole korzystac z poreczniejszego robota. Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: Wypiekacz do chleba 20.01.21, 09:20 miałam wypiekacz z lidla. długo. zlecial mi nawet z połki z wysoksoci 2 m, obudowa pękła, a ten dział dalej. chleb z niego był fatalny - albo inaczej mi, kompletnie nie podchodza te "chleby" na drożdzach z wypiekaczy, wiec słuzyl mi tylko do wyrabiania i wyrastania ciasta na pizze. Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Wypiekacz do chleba 20.01.21, 23:52 Mi nie podchodzą chleby z drożdży, zdecydowanie wolę zakwas. Małżo postanowił piec chleb, bez wysiłku, a ja zastanawiam się nad sensem takiej maszyny. Odpowiedz Link Zgłoś
wipsania Re: Wypiekacz do chleba 21.01.21, 00:59 Mam moulinex od kilkunastu lat i dawniej używałam go tylko do wyrabiania ciasta drożdżowego. Chleb na zakwasie mieszałam łyżką w garnku i piekłam w piekarniku. Aż zdarzyła się sytuacja, ze piekarnika byłam pozbawiona przez kilka tygodni i pomyslałam, żeby jednak spróbować w maszynie. Mąż stwierdził, że ten z maszyny jest rewelacyjny, lepszy od poprzedniego, więc teraz piekę tylko w ten sposób, co najwyzej zmieniam dodatki typu ziarna. Co prawda wqq@#$ mnie mieszadła, które potem trzeba wyskubywać z chleba, ale boję się, że jak po wyrosnięciu będę tam gmerać, żeby wyjąć przed pieczeniem, to może mi klapnąć. Używam programu do wyrabiania ciasta, jak na drożdżowe, potem czekam kilka godzin i kiedy widzę, że już nie zamierza dalej rosnąć, to włączam pieczenie bochenka na 1 godz i 10 min. Jak tylko skończy piec, to wystukuję z formy, żeby stygł na kratce. Chciałam dać linka do przepisu, z którego robię ten chleb, ale widzę, że strona nie działa. Jesli s będzie chciał, to mogę zamiescić przepis "z głowy" Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wypiekacz do chleba 19.01.21, 21:37 ten lidlowy? www.lidl-sklep.pl/p/silvercrest-automat-do-pieczenia-chleba-i-robienia-dzemu-sbb-850-f2/p100301084 mniej wiecej podobny do tefala czy moulinexa tylko z duza wada, ma jedna grzalke (800W) co przy tej wielkosci jest malo zeby dobrze wypiekal, ale moze sie myle Odpowiedz Link Zgłoś
escott Re: Wypiekacz do chleba 19.01.21, 22:33 Ja mam tylko taniego robota planetarnego i zwykły piekarnik i prawdę mówiąc nie wiem, do czego miałby mi służyć specjalny sprzęt do chleba, zastanowiłabym się, czy to rzeczywiście potrzebne, a nie zagracacz kuchni. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wypiekacz do chleba 19.01.21, 23:32 zeby wyrobic ciezkie ciasto zytnie czy razowe chlebowe potrzebna jest moc (silnik albo przelozenia), a tego np 500W robota nie zalatwi, predzej zalatwi sie robot 😉 poza tym jest oszczednosc na pradzie, no i mam duza kuchnie i lubie gadzety 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Wypiekacz do chleba 20.01.21, 01:03 dobry robot sobie ze wszystkim poradzi, mam i robota i wypiekacz. Mnie natomiast pomogl wypiekacz z ciastami drozdzowymi. Nie wiem czemu ale dopiero w tej maszynie zaczely mi wychodzic. Teraz umiem tez w robocie. Escott, zaleta jest, ze mozesz wstawic i wyjsc/isc spac i maszyna zamiesza, ciasto wyrosnie, znowu zamiesza, znowu cos tam i jeszcze upiecze a ciebie caly ten proces nie interesuje. Ne musisz przykrywac sciereczka, patrzec czy rosnie, czy ma dobra temperature (zawsze ma dobra i zawsze wyrosnie) , przekladac, grzac piekrnika, sprawdzac czy upieczone odpowiednio. W maszynie ustwisz stopien zbrazowienia i samo sie wylaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wypiekacz do chleba 20.01.21, 02:34 Mika, dobry robot to silny robot Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Wypiekacz do chleba 20.01.21, 23:54 Tzn., do tej maszyny tylko należy wrzucić produkty? Uformuje się też sam? Poważnie pytam..., tak zrozumiałam wypowiedź... Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Wypiekacz do chleba 21.01.21, 00:35 tak, bo ten pojemnik w srodku to jak taka wieksza keksowka. Wrzucasz, maszyna w tym miesza a chleb przybiera ksztalt pojemnika, prostokatny. Jak chcesz jakies ziarna to musisz je w odpowiednim momencie wrzucic, maszyna wtedy pika. A jak bez dodatkow, to wszystko sie samo robi. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Wypiekacz do chleba 21.01.21, 01:04 tylko to glownie dla wypiekow na drozdzach, z zakwasowymi jest troche wiecej zabawy, wyrabiasz na programie do wyrabiania, czekasz az wyrosnie i pieczesz na programie do pieczenia programow w maszynie kilka jest a jesli wybierasz taki od wsypania maki do wyjecia chleba to najbardziej upierdliwe sa haki, najlepiej wyjac je przed procesem wyrastania i pieczenia ziarenka spokojnie mozesz wrzucic na samym poczatku Odpowiedz Link Zgłoś
Popularne wątki Podliczyłam koszty utrzymania syna na studiach. To aż 3000 zł! Kogo na to stać? Forum: emama Chętnie będzie się ze mną spotykał co jakiś czas na seks, ale związku ze mną nie widzi. Forum: emama REKLAMA Osoby po 40tce zaczynające karierę w nowym zawodzie. Czy to ma sens? Forum: emama Moja mega toksyczna matka umyśliła sobie, że na starość zamieszka ze mną. Forum: emama Czuję się stara i zdaję sobie sprawę, że na wszystko robi się za późno. Czy to życiowa porażka? Forum: emama