Dodaj do ulubionych

czy myjecie codziennie twarz

• kobietazpolnocy Re: czy myjecie codziennie twarz 03.02.21, 10:07
      Te forum jednak nigdy nie przestanie mnie zadziwiać.
      Tak, myję twarz rano i wieczorem. Wydawało mi się, że większość ludzi tak robi, a już czym i jak to raczej szczegóły..
      Ale ja mam tłustą cerę i fefnaście warstw kosmetyków kładzionych na twarz, więc jak skóry nie odświeżę, to czuję taką nieprzyjemną powłokę na niej. Rozumiem, że przy suchej cerze takich odczuć może nie być.
      W tej chwili używam jakiegoś koreańskiego oleju do mycia twarzy.
      • princesswhitewolf Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 01:56
        No wlasnie, przy suchej twarzy to balm i oleje do mycia.
      • memphis90 Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 10:59
        Ciekawe że w wątkach o skórach atopikow nikogo nie szokuje, że zaleca się kąpać dzieci co kilka dni bez mydła w dodatku, w międzyczasie tylko tylek i pachy gąbką), w międzyczasie zostawiając cały ten straszliwy łój, smog, syf i smród na skórze... Przecież atopicy powinni już dawno nie żyć...
        • primula.alpicola Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 11:27
          Nie, już się tego nie zaleca. Atopik ma prawo do jednego prysznica dziennie.
        • m_incubo Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 11:51
          Nie nie zaleca się co kilka dni. Jest też różnica między resztą ciała, schowaną pod ubraniem, a twarzą, która jest bez przerwy wystawiona na działanie wiatru, smogu, brudu. Zapewniam cię, że atopicy nie myją się co kilka dni.
    • niemoralna Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 01:20
      Na twarzy codziennie zbiera się choćby syf i kurz . Codziennie a zwłaszcza jak jesteśmy poza domem . Jak można tego pyłu z cery nie zmywac choć raz dziennie? Elementarne braki w higienie wychodza
    • princesswhitewolf Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 01:55
      Nie rozumiem. No brudna przeciez chyba nie chodzisz ichni?

Ja myje balsamem do mycia twarzy ( i woda zmywam) który jest na bazie olejow wiec nie zostawia nic "suchego i tarkowatego".

Rano zas myje hydrolatem ostatnio rozanym.
    • taje Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 01:57
      Ja za to nie rozumiem, dlaczego ona myje zęby zaraz po wstaniu przed śniadaniem. Przecież to nie ma sensu. Ciekawe czy po śniadaniu ponownie myje.
      • sueellen Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 07:17
        Serio??? Zawsze tak robię. Potem myje jeszcze raz po śniadaniu.
        • taje Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:40
          To rozumiem ale jak ktoś rano myje tylko raz to dużo więcej sensu ma mycie po śniadaniu. Myjąc po nocy, owszem, odświeżasz oddech ale myjąc po śniadaniu, czy ogólnie po jedzeniu, usuwasz do tego resztki jedzenia z zębów. Mnie w każdym razie dziwi mycie tylko przed.
    • cruella_demon Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 05:46
      Jesteś brudasem.
      A po co się myje ręce? Albo zęby?
      To że nie masz twarzy umazanej jak górnik po wyjściu z kopalni, nie oznacza że skóra jest czysta. A już zwłaszcza jak się chucha teraz pod tymi maskami. Kurz, brud, smog, ludzie prychający w tłumie.
    • piesekpustyni Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 07:07
      Tak. Wieczorem żeby zmyć makijaż a rano, żeby zmyć krem na noc i przygotować skore do pielęgnacji dziennej 😁
    • sueellen Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 07:16
      Tak. Zawsze. Mam specjalny krem do życia twarzy i ręczniczek którym wycieram twarz.
    • rich_coconut Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 07:21
      Też odkryłam, że zbyt częste i intensywne mycie i smarowanie twarzy kosmetykami wcale nie robi dobrze na cerę. Przez jakiś czas myłam co kilka dni, jak Ty. I też nie używałam kosmetyków.Cerę miałam ładniejszą nuż kiedykolwiek wcześniej. Potem jednak znów zmieniłam zwyczaje i teraz chyba znalazłam złoty środek. Myję czystą zimną wodą i spryskuję hydrolatem różanym. Potem serum lub krem nawilżający, albo maska, zależy jak mi się chce i zdecydowanie nie codziennie.
    • kura17 Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 08:30
      za kazdym razem, gdy czytam ematkowe watki "higieniczne" to ide sie porzadnie wyszorowac szczotka ryzowa big_grin
    • podaje_haslo_okon Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 08:38
      Rozbawił mnie ten wątek. W jakim celu miałabym omijać pewne części ciała przy myciu się? Myje się cała, myję brzuch, szyję i twarz również. Nie widzę różnicy czy robi się to pod prysznicem przy okazji mycia włosów czy w umywalce przy okazji mycia zębów. A czemu? Bo się brudzi. Brzuch pewnie mniej się brudzi niż twarz, a też myję.
    • jehanette Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 08:39
      Oczywiście że myje codziennie, wieczorem z prysznicem a rano dla rozbudzenia no i pod krem. Ciała też nir myjesz codziennie? 0_0
      • primula.alpicola Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 08:42
        Tak pytasz jakbyś z księżyca nagle spadła i ematkę dziś odkryła🤭 Oczywiście, że wiele osób nie myje ciała codziennie , a już głowę z włosami, to i bywa, że myją raz na tydzień.
    • figa_z_makiem99 Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 08:48
      Myję, dla mnie to oczywiste jak mycie zębów i innych części ciała, inaczej człowiek ma nieświeży zapach. Można się przyzwyczaić i twierdzić, że nie wydziela się łój albo mastka jak dyskutowałyśmy w innym wątku, ale to nieprawda.
    • login.na.raz Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 08:52
      Jestem w szoku, że ktoś nie myje codziennie twarzy 😮 Umycie twarzy rano i wieczorem to chyba jakaś podstawa, jestem zszokowana, serio.
      • mamkotanagoracymdachu Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 08:56
        No ja myje razem z reszta ciała, nie myje jakoś osobno. Twarz nie brudzi mi się bardziej niż przedramiona albo brzuch.
        • primula.alpicola Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:23
          A ja osobno, bo jednak filtry spf (zawsze) i (czasami) makijaż- wymagają oddzielnego traktowania i innych kosmetyków.
          Wyżej było o toniku do oczyszczania, nie, tonik nie oczyszcza, tylko tonizuje, co wcale nie jest konieczne, jeśli myciem nie naruszono ph skóry.
        • cruella_demon Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:57
          Oczywiście że brudzi się bardziej. Choćby dlatego że jest wyeksponowana.
          Ale mniejsza o to. Po prostu trzeba się myć i tyle.
      • figa_z_makiem99 Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:07
        Ja też, po wstaniu z łóżka na twarzy jest tłusty film, oczy zaropiałe. Był ostatnio wątek o niemyciu się rano i wiele osób tutaj to praktykuje, wolałabym paść wieczorem bez kąpieli, niż wyjść rano brudna z domu. A partner? Przytulamy się w ciągu dnia i taki człowiek jest zapyziały, wali od niego nieświeży zapaszek.
        • taje Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:43
          Tłusty film, oczy zaropiałe?? To na pewno nie jest standard.
          • podaje_haslo_okon Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:53
            Tłusty film to standard przy tłustej cerze. A taka też bym powiedziała, że jest raczej standardowa.
    • jammer1974 Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 08:59
      Nie. Mam delikatna twarz i codziennie mycie ja zanaddto wysusza.
      • ichi51e Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:04
        no właśnie - poczułam się brudasem po lekturze wątku umyłem twarz i zaraz zwariuje jak mnie sędzi...
        • ichi51e Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:05
          *umylam
          • primula.alpicola Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:18
            A czym umyłaś?
            • ichi51e Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:31
              mydłem jak pani z filmu. 140 postów o tym właśnie jest. modliłam tez jak ona. no szlag mnie zaraz trafi...
              • ichi51e Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:31
                *mydlilam
              • 35wcieniu Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:44
                I na pomysł posmarowania kremem nie wpadłaś?
                Ja mam suchą skórę na nogach i też mnie swędzi, ale jakoś nie pomyślałam że receptą mogłoby być nie mycie ich.
                • ichi51e Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:47
                  jakieś bez sensu - po co myć żeby kłaść cos do czego będzie się brud kleił?
                  • 35wcieniu Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:53
                    Żeby było czyste? Nie chcesz się smarować, to się nie smaruj, myj czymś co nie będzie wysuszało i tyle, albo chodź brudna, jak pomysł mycia własnego ciała jest dla ciebie zdumiwający. Umyłaś mydłem i zdumiona że sucho. No sucho.
                    • memphis90 Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 11:04
                      Aktualne mody higieniczne działają silnie na niekorzysc skóry. Usuwa się barierę hydrolipidową i narusza florę bakteryjną skóry. Jeszcze kilka lat temu królowały reklamy mydeł antybakteryjnych, na szczęście tu już ktoś zmądrzał, bo robily straszną krzywdę.
                      • chococaffe Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 11:06
                        Przesada nigdy nie jest dobra. Ja wiele lat przesadzałam w "nicnierobieniu", z lenistwa i żeby nie zaszkodzić. Na dobre mi to nie wyszło.
                      • primula.alpicola Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 11:11
                        Przeciwnie, memphis, aktualne mody kładą duży nacisk na zachowanie/ odbudowanie bariery hydrolipidowej.
                  • primula.alpicola Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 11:16
                    Jakim mydłem? Filmu nie ogladałam.
                    Skóra swędzi, ale krem bez sensu, a, ok, to ja się poddaję🙂
        • figa_z_makiem99 Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:10
          Mnie swędzi twarz jak nie umyję przez dwa dni, praktykowałam na wakacjach na łodzi, cipka też mnie swędzi jak ją obsikuję i myję tylko raz dziennie. Swędzi mnie ciało jak go nie myję i nie nawilżę bezzapachowym balsamem do skóry atopowej.
          • memphis90 Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 11:06
            Generalnie zdrowa skóra nie wymaga nieustannego maziania emolientami z powodu świądu i szczypania.
        • figa_z_makiem99 Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:21
          Są mleczka, pianki, emolienty i inne, do wyboru do koloru, do skóry atopowej, alergicznej także. Od kilku lat uczulają mnie pasty do zębów, poszukałam i metodą prób i błędów znalazłam taką, której mogę używać, zamawiam przez internet po kilka sztuk i jest droższa niż normalnie. Powinnam nie myć zębów, bo mnie piecze i mam zaczerwienienia w ustach?
    • basiastel Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:21
      Myję codziennie 2 razy, ale używam wody mineralnej, nigdy tej z kranu.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:27
      Azjatki maja gruba skórę, często przetluszczajacą si3, jakby słowianka używała tylu kosmetyków i etapów pielęgnowania skóry twarzy to gwarantowana egzema albo inne problemy dermatologiczne.
      My mamy inną skórę, inne włosy, inny pot, inny miód w uszach!
      Azjaci są szczebel wyżej w ewolucji.
    • palacinka2020 Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:29
      Tak, myje twarz po obudzeniu, zeby poczuc sie swiezo.
    • ritual2019 Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:33
      Codziennie biore prysznic, twarz myje tylko woda, podczas tego prysznica. Czasem ale raczej rzadko przejade jakims nawilzajacym lekkim lotion i tyle. Nie nosze makijazu. Cere mam gladka, ladny kolor, wygladam duzo mlodziej m.in dzieki kondycji skory. Rano nie mam brudnej twarzy ani zaklejonych oczu. Nie wiem co musialabym robic w nocy zeby miec brudna twarz. Rozumiem ze sa osoby ktore musza szczegolnie dbac o skore twarzy wiec myja czesto. Ja nie stosuje kremow itp.
    • przepio Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 09:41
      Kilka razy dziennie myję twarz. Mydłem i wodą
      • grey_delphinum Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 10:05
        A czym myć twarz, na której rano czuć lekkie ściągnięcie? Może coś doradzicie, bo pianka pharmacerisu do skóry naczynkowej chyba zaczęła mi szkodzić (pojawiły się podrażnienia i zaczerwienienia) .

Mam skórę b. cienka, wiotką, odwodnioną, skłonną do podrażnień, zmarszczek i naczynek.

Po umyciu Stosuję tonik i krem, ale uczycie ściągnięcia nie moja tak całkiem do konca.

Proszę o jakieś podpowiedzi na kosmetyki myjące i pielegmacyjne.
        • 35wcieniu Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 10:11
          Ja bym obstawiała że powinnaś zmienić krem, a nie to czym myjesz.
        • chatgris01 Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 10:13
          Wieczorem (przed nalozeniem kremu na noc) woda micelarna do skory wrazliwej, hydrolatem rozanym i woda termalna w sprayu, rano samym hydrolatem i woda termalna (i na to krem na dzien i ew. makijaz).
          • chatgris01 Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 10:14
            www.bioderma.pl/produkty/sensibio/h2o
        • taje Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 10:35
          Bardzo dobra jest oliwka myjąca A Derma Ex Omega Control. Żadnych podrażnień, zaczerwienień, skóra jest gładka. Moje odkrycie ubiegłego roku. Na mnie nie sprawdzają się żadne hydrolaty, pianki czy woda micelarna (którą też zresztą trzeba zmyć), mam po nich wrażenie wysuszenia.
        • primula.alpicola Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 10:45
          Wypróbuj nową emulsję Basiclab.
          • grey_delphinum Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 11:01
            Jaka konkretnie? W ogóle nie znam tej firmy, więc nie poznam, która jest nowa.
            • primula.alpicola Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 11:14
              basiclab.shop/kategoria/zele-oczyszczajace
              • primula.alpicola Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 11:14
                Ta pierwsza, dermatologiczna.
              • grey_delphinum Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 11:18
                Dziękuję 😊
                • grey_delphinum Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 11:21
                  Primula. apricola, a co jeszcze warto zamówić z basic lab do opisanej przeze mnie cery? Skoro już będę robić zamówienie, to może skuszę się na coś jeszcze 😉
                  • primula.alpicola Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 11:32
                    W ciemno brałabym serum z trehalozą, albo z ceramidami, albo emu żel. Zwróć uwagę, że większość serów mają w dwóch rodzajach- słabsze i mocniejsze stężenia.
                    A najlepiej zrobisz, jak do dziewczyn napiszesz, np. przez Instagram. Odpowiadają szybko, dopytują, doradzają. Będzie pani zadowolona🙃
                    • primula.alpicola Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 11:34
                      Aaa, i zapytaj o kod zniżkowy, duża szansa, że dostaniesz.
                    • grey_delphinum Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 12:45
                      Dziękuję 😊
          • igge Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 00:47
            Dobra jest???. Nie zdecydowałam się kupić zestawu z tym kosmetykiem bo chcę zużyć te pianki, oleje do mycia twarzy itp, co już mam w szafkach najpierw.
            • primula.alpicola Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 09:49
              Więc tak. Jest super hiper delikatna, jedwabista, nie wywołuje śladu ściągnięcia skóry ( wręcz mam wrażenie, że nawilża??) ma prawie niewyczuwalny zapach, w najmniejszym stopniu nie podrażnia oczu. Nie pieni się, dla mnie to wada... lubię też jak produkt ma ładny zapach.
              Podsumowując, za dobra dla mnie, bo nie mam wrażliwej skóry, oddałam córce, która miewa epizody atopowe. Produkt genialny, ale ja nie muszę go używać.
        • chococaffe Re: czy myjecie codziennie twarz 05.02.22, 08:05
          Też mam cerę naczynkową. Pharmaceris do cery naczynkowej zawsze mi dawała takie efekty - podrażnienie, zaczerwienienie, jakąś taką lepkość.
    • hanusinamama Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 10:28
      Myję rano delikatnym olejkiem mustella stelatopia. On zmywa to co zostało z kremów po nocy. Wieczorem czy w ciągu dnia zalezniczy czy byłam umalowana czy nie (makijaż zmywam masłem do demakijażu), jak bez makijazu to znowu mustella.
      Nie myje twarzy mydłem czy płynami z detergentami
      • grey_delphinum Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 10:40
        Dziękuję 😊

Chętnie wypróbuję olejki myjące, bo nigdy ich nie używałam.
        Bioderma sensibio niestety mi nie służy 😕
        • nocnamagia Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 10:58
          Bioderma jest przereklamowana.
          Olejki są super, ale moim odkryciem jest żel do twarzy, uwaga- z biedronki, taki w niebieskim opakowaniu, jest delikatny i nie wysusza
          • grey_delphinum Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 11:22
            Dziękuję za namiar. Popatrzę na ten żel w B. przy okazji zakupów.
        • primula.alpicola Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 11:10
          Lubię olejki/masła do demakijażu ( po demakijażu dopiero mycie- pianką albo żelem), ale wyłącznie te hydrofilowe. Bardzo trudno mi zmyć te niehydrofilowe.
          Teraz mam oczyszczający koncentrat Polny Warkocz, wmasowuję go dłońmi w twarz, oczy też. Potem zmywwm wodą i myję żelem Mokosh figa.
    • alpepe Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 10:38
      Nie, ewentualnie samą wodą, chyba, że mam makijaż, ale że przestałam się w zasadzie malować, to nie.
      • alpepe Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 10:39
        I nie używam kremów, chyba że od wielkiego dzwonu.
    • hiacynta.bukiet123 Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 11:04
      Oczywiście, że myję, no jak można nie umyć rano twarzy. 🤢
      Wieczorem robię demakijaż płynem micelarnym, który spłukuję wodą. Rano myję twarz mydłem dla niemowląt. Nic nie swędzi, nic się nie przesusza.
    • conena Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 11:51
      ja lubię mieć umytą twarz, mam wtedy wrażenie świeżości i ogarnięcia.

a po treningu też nie myjesz? przecież twarz się też poci. dziwna jakaś historia z tym niemyciem.
    • toniebylamja Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 13:29
      nie wyobrażam sobie, zeby nie umyć twarzy przynajmniej dwa razy dziennie.
    • kkmw12 Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 14:32
      Oczywiście ze tak. Myję twarz żelem następnie twarz osusza ręcznikiem Face Towel Glov a następnie nakładam krem na twarz.
      • primula.alpicola Re: czy myjecie codziennie twarz 04.02.22, 17:30
        A ten Face Towel Gliv to jakiś super special..?🤔

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka