Dodaj do ulubionych

Garnki na indukcję

07.02.21, 17:59
Dziewczyny jakie macie garnki na kuchenkę indukcyjną? Czy jesteście z nich zadowolone? Polecacie?
Niebawem zacznę gotować na indukcji i kompletnie nie wiem, na które gary się zdecydować.
Obserwuj wątek
    • alina460 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:02
      Berghoff - jestem bardzo zadowolona. Cena przystępna.
    • cku Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:08
      Mam emaliowane olkuskie, oraz stalowe Zwilling
      • zwyczajnamatka Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:22
        Emaliowane garnki nadają się na indukcję?
        • mikawi Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:23
          Tak, zwykle emaliowane garnki jak najbardziej. Mam zbieraninę emaliowanych, Ikei i Zeptera. Na wszystkich gotuje mi się tak samo dobrze na indukcji.
        • cku Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:24
          No oczywiście.
        • buldog2 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:27
          Tak. Nada się każdy garnek ze stali zwykłej (nie nierdzewnej), a ze stali nierdzewnej każdy, który ma wkładkę ze stali zwykłej odbierającej ciepło indukcji. Różnic nie ma żadnych, poza tym, że jak grubsze dno, to bardziej równo grzeje.
        • mamtrzykotyidwa Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:38
          Jeśli masz stare garnki, to możesz łatwo sprawdzić jakimkolwiek magnesem(nawet takim na lodówkę), czy się będą nadawały na indukcję. Jak się magnes do dna garnka/patelni przyczepia, togarnek będzie działał na indukcji.
          • zwyczajnamatka Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:40
            Dzięki za radę. Mam kilka ulubionych garnków, chętnie je zostawię. Reszta i tak do wyrzucenia.
    • arwena_11 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:10
      Zepter - jestem bardzo zadowolona.
    • tereso Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:11
      Mam Ikea 365, to jest najwięcej takich.
      • marszawka Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:23
        Oj tak. Też mi się Ikea sprawdza. I Ambition.
        • marta.graca Re: Garnki na indukcję 15.07.21, 13:40
          Nam też! Dodatkowo za komplet 3 czy 4 garnków w Ikei zapłaciliśmy jakieś 40 zł. Nic się z nimi nie dzieje.
          • ivaz Re: Garnki na indukcję 15.07.21, 21:42
            Mi gary Ikea 365 już 10 lat służą
    • solejrolia Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:24
      Najtańsze z Ikea.
      • solejrolia Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:25
        Ostatnio kupiłam też emaliowany.
    • krwawy.lolo Garnek na indykcję? Proszę bardzo! 07.02.21, 18:46
      .
    • molik28 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:46
      Ikea 365 i Tefal. Tefala mają dzióbki i dziurki w pokrywkach ułatwiające odlewanie, przelewanie. Fajnie, że mają te dzióbki. Lubię te garnki.
      • zwyczajnamatka Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 18:57
        Właśnie brałam pod uwagę te z Tefala. One mają odpinane rączki? Inteligo czy jak im tam?
        • bo1 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 19:03
          Ingenio. Tak, mają odpinane uchwyty. Jestem nimi zachwycona. Poza tym używam na indukcji garnków emaliowanych z zamierzchłych czasów.
          • zwyczajnamatka Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 19:07
            Do wszystkich garnków masz jeden uchwyt? Czy jest ich więcej w komplecie?
            • bo1 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 19:24
              W sumie to mam dwa. Najpierw dostałam w prezencie jeden garnek z uchwytem. Potem komplet z jednym uchwytem.
            • tairo Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 22:25
              Zależy od kompletu, w moim były dwa.
              W razie potrzeby można sobie uchwyt dokupić luzem.
            • ginger.ale Re: Garnki na indukcję 09.02.21, 10:26
              zwyczajnamatka napisał(a):

> Do wszystkich garnków masz jeden uchwyt? Czy jest ich więcej w komplecie?

Uchwytów możesz kupić, ile chcesz wink
    • mirkabella Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 19:00
      Emaliowane, stare (czekały na lepsze czasy i się doczekały...)
      • ewenny58 Re: Garnki na indukcję 08.02.21, 10:33
        10/10
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 19:19

Mam różne, zbieram od 12 lat, nigdy nie miałam indukcji a wszystkie się nadają - nawet żeliwna patelnia - ta chyba francuska na L... .
      Mam glównie niemieckie na F... i na S... ale i patelnia z ikei jest na indukcje.
      Nawet mój 15 letni vok jest na indukcję.
      Gorzej z możliwością mycia w zmywarce.
    • primula.alpicola Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 19:26
      Mam od 15 lat Berghoff Cosmo, świetne są i nadają się na kuchenki indukcyjne (ja mam gaz).
    • eliszka25 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 19:32
      Mam zbieraninę garnków, nie preferuję żadnej konkretnej firmy i nie mam żadnych kompletów. Najwięcej mam chyba z ikei, patelnie częściowo tefala, a częściowo po prostu z marketowych wyprzedaży. Jak mi się spodoba garnek/patelnia, to po prostu sprawdzam, czy ma oznaczenie, że nadaje się na indukcję.

Ktoś pisał o sprawdzeniu garnków magnesem. To nie jest sposób niezawodny. Miałam kilka stalowych garów, do których magnes się przyczepiał, a indukcja ich nie „widziała”. Jednak niezawodne jest to, że jak magnes się nie trzyma, to i na indukcję się nie nada.
      • buldog2 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 19:42
        No bo żaden magnes niepotrzebny. Wystarczy nalać trochę wody do garnka (żeby nie spalić go), postawić na płycie i włączyć. Jak się nadaje, to będzie się grzało, jak nie - płyta nie zobaczy go i sama się wyłączy (pokaże error czy coś takiego).
        • ichi51e Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 20:22
          Zwlaszcza w sklepie sobie wode zagotujesz .... albo jak masz 10 garnków...
          • mirkabella Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 21:01
            Tak, bo akurat do sklepu każdy chodzi z garnkiem pełnym wody. I z tragarzami 😅
          • mikams75 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 23:19
            akurat w sklepie to garnki sa pooznaczane na co sie nadaja, tu chodzi o te, ktore juz ma w domu.
            • buldog2 Re: Garnki na indukcję 08.02.21, 01:36
              Oczywiście. No i bez wody można próbować też.
        • eliszka25 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 22:42
          Znaczy, jak indukcja jeszcze w sklepie, a ja chcę wiedzieć czy moje garnki będą działać po zamontowaniu nowej kuchenki, to mam iść z tymi garami z wodą do sklepu agd i próbować? Bo przyznaję, że na to nie wpadłam. Ja swoje garnki próbowałam na nowej kuchence po przeprowadzce na nowe mieszkanie. W starym miałam płytę ceramiczną, w nowym była indukcja. Zanim się wprowadziłam, to nie bardzo miałam możliwość iść do nowego mieszkania i sprawdzać garnki, bo zwyczajnie nie miałam do niego kluczy. Zrobiłam więc wstępną selekcję z pomocą magnesu. Natomiast jak już nową kuchenkę miałam, to nie potrzebowałam żadnej wody. Wystarczy włączyć palnik i postawić garnek. Od razu widać, czy kuchenka go „chwyta” czy „nie widzi”.
    • joxanna1 Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 20:06
      Mam Tescomę i jestem zadowolona. I z patelnii Ambitious (czy jakoś tak) i GSW.
      Miałam jeszcze Ikeę i Gerlacha, ale były strasznie wolne, Tefal był trochę lepszy, ale jak poznałam Tescomę to pozbyłam się.

Jak kupuję garnki to zawsze najpierw kupuję jeden i robię wyścig z czajnikiem - cały urok indukcji, kiedy doprowadza go wrzenia litr wody tak samo szybko jak czajnik. Wolniejszych nie lubię .
    • iberka Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 20:11
      Przez 11 lat w stanie idealnym przetrwały Fagor Mastercook. Wszelkie inne Ikea, duka, tefal itp. zmieniam co jakiś czas, bo niestety jakościowo słabsze.
    • bei Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 20:20
      Berghoffa mam około dwudziestoletnie, i pojedyncze sztuki wmf , i vision z wtopioną siatką stalową (szklane). Każdy garnek, do którego przyczepi się magnes nadaje się na indukcję, albo możesz używać stalową płytę-adapter.
      • bei Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 20:21
        Uciekło- wówczas przystosujesz każdy garnek
    • livia.kalina Re: Garnki na indukcję 07.02.21, 22:45
      Najtańsze z IKEA. Jestem zadowolona.
    • astygmatyk Re: Garnki na indukcję 08.02.21, 07:52
      Garnki do indukcji działają tym lepiej im bardziej masywny jest element magnetyczny (czyli dno). Najlepiej działają garnki ze stali węglowej albo żeliwne, ale są ciężkie i jeśli nie emaliowane to mogą rdzewieć. Najgorzej działają niektóre tanie nieprzywierające patelnie z cienkim magnetycznym dnem. Oznacza to, że kiedy jedne garnki będą się błyskawicznie rozgrzewać aż do czerwoności inne (przy tym samym poziomie grzania na płycie) będą ledwo grzały. Co wybrać i gdzie??? Nie markę ale najdroższe z hurtowni gastronomicznej, co i tak wyjdzie taniej (i będzie lepsze) niż markowe ze sklepu dla bogatych amatorów. Stał węglowa, żeliwo albo stał nierdzewna jakości 18/10 (chirurgiczna). Dla nieumiejących używać stali węglowej, jeśli chcemy patelni nieprzywierającej to musi być ciężka i mieć grube magnetyczne dno.
    • szafireczek Re: Garnki na indukcję 08.02.21, 08:26
      WMF ze stali "coś tam" - cały ogromny komplet, niektórych nawet nie uzywam...są ok, ale bez przesady.
      Mam też z Ikei - w większości takie w kształcie ufo - tzn. pokrywka jest taką kopułą (mają już z 10 lat i nadal świetnie się spisują, zwłaszcza gar do makaronu i gar do szparagów). Moje pierwsze garnki, które sama kupiłam smile
    • topcia27 Re: Garnki na indukcję 15.07.21, 13:44
      Mam zestaw Tefala już kilka lat i są super, wyglądają jak nowe a dużo gotuję i myje w zmywarce...
      • barbaram1 Re: Garnki na indukcję 15.07.21, 14:09
        Potwierdzam. U mnie niektóre garnki z Tefala już ponad 10 lat i praktycznie nic się z nimi nie dzieje, a gotuję codziennie. Mam garnki i z odkładaną rączką i taki tradycyjnie wyglądający komplet z dwoma uchwytami. Jedne i drugie bez zarzutu, a już zwłaszcza te tradycyjne są super.
        Niestety nie byłam tak bardzo zadowolona z garnków Ikea, a zwłaszcza z patelni. Po 2-3 latach albo coś się przypaliło, albo po prostu za mocno zużyło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka